PDA

View Full Version : Ağaç Oyma Sanatı Motifleri

doğan
28-08-2008, 23:52
Ağaç oyma sanatı Türk kültüründe önemli bir yer tutmaktadır. Bunun örnekleri sitemizde değişik bir biçimde yer almaktadır.

Ben ise bu örnekleri inceledikten ve daha başka sitelerden araştırmama rağmen en kapsamlı bilgiyi ağaçlar.net'te buldum.
Türk Oymacılık sanatında motifleri burada paylaşmak istiyorum. Ağaç oyma sanatı ile ilgili motif örnekleri ve oyma sanatının yapımı hakkında bigisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

amenajman
30-08-2008, 12:15
1 Adet İskarpile
1 Adet Küçük çekiç ile yapılıyor.

Toplam 2 alet . babam marangozdu yanında çalışan elemanları güzelce yaparlardı.tamami ile ustalık , yumuşak sinir istiyen bir olay.
Güzel bir konu size *** ederim.
İnş. bilgili arkadaşlar yazarlarda bizlerde aydınlanırız.

muhikan
30-08-2008, 17:35
sabırlı olunması gerektiği kesin. kolay şekil verilmesi açısından ve estetik görünmesi açısından hangi tür ağaçlar kullanılabilir?

memet
30-08-2008, 19:23
Yukarıdaki örneklerden ikincisi çam, ilk örnekten hangi ağaç olduğunu anlaması zor. Ceviz ve ıhlamur da bu tür uygulamlar için uygun. Ihlamurun sık damarlı olmasına dikkat etmek gerekir.
Bir başka nokta ise, ağacın daha sonra çalışmaması için, yeterince kuru olması gerekli.

doğan
07-09-2008, 15:52
bir başka motif örnekleri

bonsade
07-09-2008, 20:40
Oymacılıkta kullanılan ağaçların listesine ihtiyaç var . Konu ile ilgisi olan arkadaşlar ağaçları örnekleri ile verebilirlerse sevinirim .

tutkal08
27-09-2008, 19:46
Ahşap heykel ve kabartma konusunda bazı başlıklarda görüş alış verişinde bulunuluyor.Birkaç arkadaşla beraber " ahşap heykel yapımı" başlığında bilgilerimizi ,deneyimlerimizi paylaşıyoruz,ahşapla ilgili aklınıza takılan şeyleri sorabilirsiniz, bilgileri bulabilirsiniz.

doğan
19-10-2008, 00:44
Bu sitede güzel örnekler var.

http://www.nevzatozbay.com/

Mahmut Leventoğlu
20-10-2008, 16:38
Leventoğlu Damı dolap kapakları ve raflarının süslemeleri. Bu işlemeleri yapan usta geceleri gaz lambası ışığında çalışmış bunları yaparken. Dolap kapağındaki seramik kulp ise Avusturya malı. Raflardaki bütün o kapaklı sahanlar aynı şekilde duruyor.
Not: Bu fotograf cibachrome baskı (dia dan direk baskı) olduğu için tarama esnasında hafif parlamalar oluşmuştur. :(

doğan
20-10-2008, 23:34
Durmuş TURANOĞLU 'nun hat sanatını ahşap üzerinde mükemmel bir şekilde dile getirmiş.

http://www.durmusturanoglu.com/

doğan
07-11-2008, 23:26
Ağaç işleme motif şablonları

doğan
09-11-2008, 00:58
motif şablonları

crows34
06-03-2009, 18:16
ağaç oyma uğraşıyorum. zaman içinde anladım ki gerçekten alet işler el övünür. bende 10 tane kadar düz ve oluklu iskarpela var ama yetmiyor. öğrendikçe yetersiz kalıyor. oluklu iskarğela konusunda bana yardımcı olabilecek arkadaş var mı acaba.

tutkal08
07-03-2009, 00:26
Sn. crows34 yardım istediğiniz nedir, oluklu ıskarpela temini mi?

doğan
09-03-2009, 22:33
Bir başka oyma sanatı motifleri

doğan
12-04-2009, 15:39
Ahşap oyma sanatı ile ilgili hazırlanmış güzel bir blog.

http://ahsapoymaciligi.blogspot.com/2009/03/videolar.html

ugursmsk
13-04-2009, 00:09
Ahşap oyma sanatı ile ilgili hazırlanmış güzel bir blog.

http://ahsapoymaciligi.blogspot.com/2009/03/videolar.html

Öncelikle herkese merhabalar.

Doğan Bey'e sitemiz hakkında yapmış olduğu yorum için çok teşekkür ederim.

Henüz 3 ay önce kurulmuş olmasına rağmen, www.ahsapoymaciligi.blogspot.com sitemiz, oldukça iyi ve istikrarlı bir şekilde büyüdü. Sitemiz, siz değerli ahşap oymacılığı tutkunları veya her türlü sanata ve sanatçıya değer ve önem veren insanlar tarafından oldukça tutuldu ve korundu. Bundan sonra da korunmaya ve ilgi toplamaya devam edeceğinden hiç şüphemiz yok.

Biz ahşap oymacılığı olarak, sitemizde ahşap sanatı üzerine birçok yazı yazmaktayız. Yayınlanan videolar ve kaleme alınan yazılar, herkesin ortak emeğiyle gerçekleştiriliyor.

Bunun yanı sıra, sitemizde, Geleneksel Türk Sanatları ve genel olarak sanatla ilgili yazılar ile birlikte sanatkarın elinin değdiği her konuya biz de el atıyoruz ve sitemizde yer veriyoruz.

Sitemiz şu anda benimle birlikte sadece 3 yazardan oluşuyor. Sitemizi geliştirmek adına gönüllü yazar arıyoruz. Gönüllü yazarlarımız, istedikleri kadar yazı yazma ve yazar olarak kalma hakkına sahiptirler.

Ayrıca yazarlarımız, kendilerine ait tüm eserleri, istedikleri ölçüde ve miktarda, istedikleri alanı kullanarak, sitemizde sergileyebilir ve hatta isterler ise, eserlerini satabilir.

Sitemize girdiğinizde yazarlık başvurusu ile ilgili iletiyi cevaplandırmanızı bekliyoruz.

Sizleri de en uygun zamanda ailemize bekleriz.

Siteye giriş için : www.ahsapoymaciligi.blogspot.com

Ali Uğur Şimşek

trida
04-09-2009, 22:33
İki güzel örnek

yarasa46
27-10-2009, 19:20
Arkadaşım genelde ceviz ağacı olur, ama gürgen anonos kavak da kullanılır ama ceviz ağacı orjınalıdır.

crows34 ben kahramanmaraşlıyım ve agaç oymacılıkla ugraşıyorum sana yardımcı olabilirim takım konusunda

dogan ustacım bu yayınladıgın ürünlerden tepsi ve gazetelik benim imalatım kendi yaptıgım işler.

akkokler
13-12-2009, 22:40
Arkadaşlar ağaç oymacılığına ilgi gün geçtikçe azalmaktadır.

Doğan bey resimleri nereden aldığınızı öğrenebilir miyim. Kendi yapınız değildir umarım...

http://www.izlesene.com/video/amator-agac-oymaciligiel-oyma-sanati-ismail-akkok/1442969

www.akkoklermotif.com

doğan
02-05-2010, 01:07
Sayın Akkokler,resimler kendime ait değil. Netten bulduğum resimler. Viedonuzda gerçekten harika eserler yaptığınız görülüyor. Emeğinize sağlık.

necdet namazcı
02-05-2010, 22:17
merhaba acaba motıf sablonlarını nereden bulabılecegım konusunda yardımcı olursanız sevınırım bırde acaba sekıller kabartmamı olucak cızımını nasıl yapabılırım

alaraözkan
04-03-2011, 23:55
dedem doğan gür hobi olarak oymacılık yapıyor.55 yıldır bu sanatla ilgileniyor.hala devam etmektedir.oymacılıkta sayısız eseri bulunmaktadır.

ismail usta
20-06-2011, 19:04
Bende bu sanatla ilgileniyorum yaptığım eserleri ileriki günlerde paylaşacağım

mandalinci
20-06-2011, 19:49
dedem doğan gür hobi olarak oymacılık yapıyor.55 yıldır bu sanatla ilgileniyor.hala devam etmektedir.oymacılıkta sayısız eseri bulunmaktadır.

Sn. alaraözkan,

Bu bölümdeki çalışmaların hepsi çok güzel, el emeği göz nuru ama dedenizin ellerine sağlık çalışmalarını çok beğendim.

Sergi de açıyordur mutlaka, veya bir yayın olarak basılı bir çalışması vardır.

layle
16-12-2011, 22:06
harika çalışmalar.

Gokkurt
17-12-2011, 13:57
Çok güzel paylaşımlar
Digi Tech Designs Home Page (http://stores.homestead.com/jschick/StoreFront.bok) adresinde çok güzel motifler bulabilirsiniz.

Gokkurt
17-12-2011, 13:59
Sitenin içeriği oldukça geniş onbinlerce motifler var sadece ahşap oymacılığında kullanmakta kalmayıp diğer sanat kollarında da kullanılabilir.

Kiraz
17-12-2011, 14:26

Nasıl bir emek, şaştım. Elleri dert görmesin.

Eser İlhan
17-12-2011, 15:38

Muhteşemler. Hele kayıklara bayıldım.... Ellerine sağlık dedenizin.

Sezgin_71
09-08-2012, 17:08
Selam arkadaşlar paylaşılan çalışmalar gerçekten çok güzel görünüyor. Başarılarınızın devamını dilerim. Ben de üniversitede dersini aldım ve şu anda kendim de yapmak istiyorum fakat burada iskarpela bulma konusunda sıkıntı çekiyorum yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa eğer yardımcı olurlarsa sevinirim.

k_donmez
10-08-2012, 16:08
Kırıkkale'deymişsiniz. Ankara Sitelerdeki nalburlarda bol çeşit var. Size uzak sayılmaz.

Bayçalı
07-09-2012, 07:30
en sevdiğim ve ilgiduyduğum bir sanat dalı

mrduran
07-09-2012, 20:19
Selam arkadaşlar paylaşılan çalışmalar gerçekten çok güzel görünüyor. Başarılarınızın devamını dilerim. Ben de üniversitede dersini aldım ve şu anda kendim de yapmak istiyorum fakat burada iskarpela bulma konusunda sıkıntı çekiyorum yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa eğer yardımcı olurlarsa sevinirim.

Üniversiteler bile ''Maraş işi'' aletler aldırıyorlar öğrencilerine ki benim oğluma da aynısını uygulattılar. Oradan getirttiler.

Kahramanmaraş ' ta yapılanları tercih etmeye çalışın efendim.

Sağlıkla kalın, kolay gelsin.

Güzel bir uğraş, hele sonuç...

Saygılarımla lütfen.

pylori
27-03-2013, 19:19
en kısa zamanda aranızda olmak istiyorum. bana başlangıç aşamasında nerden doğru malzemeleri alacağım konusunda yardımcı olabilecek var mı?

Açelya
18-02-2014, 21:51
izmir de eğitim alabileceğimiz bir yer varmı acaba .

tmrtrlg
19-08-2014, 09:40
istanbul'da oymacılık için uygun ahşap malzemeyi nereden temin edebilirim??

alican26
03-03-2015, 16:06
Arkadaşlar oymacılık için ağaç hangi sitelerden temin ediyorsunuz acaba bi yardımcı olabilir misiniz

jakobiyem
05-10-2015, 08:20
Merhaba arkadaşlar, ben de ilgi duyuyorum bu konuya. Ama nasıl yapılır hiç bir bilgim yok. İzmir'de eğitim alabileceğimiz bir yer var mı acaba yardımcı olabilir misiniz.

Peacemaker_tr
25-12-2015, 11:55
İzmir'de halk eğitim merkezlerinin kursu var diye biliyorum

levent gökduman
30-10-2018, 13:23
bu bölümde ilgi kalmamış mı?

Mahmut Tebir
30-10-2018, 15:08
çok güzeller. Ama böyle el sanatlarına ilgi yok nedense. Çünkü millet üretici değil tüketici bir millet olmuş. Satın almak daha kolaylarına geliyor herkesin. En son can alıcı Atatürk'ün sözü ile bitiriyorum.

“Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden, rahat yaşamak isteyen toplumlar; evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar.”