View Full Version : Nariel / Söğüt - Dışbudak yapraklı Akçaağaç
İyi günler herkese. Kışın beni saran bonsai merakı, bahar ve yazın ortalığı renk cümbüşüne boğan mevsimlik ya da çokyıllık bitkilerin çıkmasıyla birlikte neredeyse kaybolmuştu. Şimdi ise tekrar canlanıyor.
Kıştan beri büyüttüğüm söğüt ağacımı bir dere kıyısına dikmeye kıyamayıp derince budadım, ince dallarını birbirine sardım ve fırın poşetinin ağzını bağlamak için kullanılan tellerle bağladım. Bağlamadığım daha kalın gövdeyi ise yakın zamanda tellemeyi düşünüyorum ki bu taze ve dümdüz görüntüsünden kurtulmaya doğru yol alsın.
45634
45635
45636
45637
Bir de tohumdan büyüttüğüm Dışbudak yapraklı akçaağacım var, bahardan beri gövdesi müthiş kalınlaştı. Ancak tek gövde halinde uzuyor, dallanma yok henüz. Bugün baktığımda, sulamaktan oyulmuş toprağından gözüken bir toprakaltı gövdesi (ya da kök) bana sürpriz yaptı. Acaba bundan bonsai yapabilir miyim? Gövdesinde doğal bir kıvrım da var.
45640
45641
45642
Söğüt için tavsiyem biraraya bağladığınız dalları bir telle s şekline getirmeye çalışabilirsiniz.Akçaağacınız için bonsai gübresi kullanmanızı tavsiye ederim.Eğer kullanma talimatına uyarak düzenli kullanırsanız gövdeden extra dallar elde etmeye başlarsınız.Böylelikle daha dazla uzmasını istemediğiniz dallarda budama veya çimdikleme yapabilirsiniz.
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Söğüdün dallarını eğip bükerek birbiri içinden geçirdim, bu halden sonra S şekline getirmek çok zorlar ağacı diye düşündüm. Şu anki halinden vazgeçip S şeklinde mi bükmeye çalışayım?
Akçaağacımın tepesini budarsam uygun olur mu yoksa bonsai gübresi yeterli mi?
Söğüdün yumuşak kısımlarını eğebilirsiniz.Bendede söğüt olduğu için yumuşak olduğunu söyliyebilirim.Yinede eğme işlemlerini esnete esnete yapmakta fayda var.
Akçaağacınızın tepe sürgününü çimdikleyebilirsiniz ama bu yeterli gelmez.Genç fidanlar gövdeden dal çıkarmakta zorlanırlar.Bundan dolayı bonsai gübreside kullanmanız gerekir.
O zaman S şekline getirmeye çalışayım. Sanki birbirine doladıklarımın boyunu kısaltmam gerekiyor gibi.. Söğüt dalları birbirine kolay kaynar mı? Birbirine değen yerleri yaralamam gerekli mi?
3 dal olan kısımları saç örgü yaparsan kendi kendine birleşirler.Aslında şöle bir alternatifte tavsiye edebilirim.Dalları kısaltıp kestiğiniz çelikleri tekrar köklendirip hepsini bir araya dikerek kısa zamanda kalın bir gövde elde etmeye çalışabilirsin.
Bu söğütü derin budarken birçok dal çıkmıştı, önce suya koydum, sonra bunlarla uğraşamam, yeni kalın dal keserim dedim ve attım. Aslında bu pek bonsai olacağa benzemiyor ama aşırı büyümesiyle sorun oluşturduğundan, evden göndermeye kıyamadığım için birşeyler deneyeyim dedim :) En kısa zamanda bir fidanlığa uğramam gerekiyor güzel bir fidan için..
bonsaisan
25-08-2008, 16:53
Sayın Nariel
Aramıza katılalı bir kaç ay geçtikden sonra tekrar siz görmek güzel.
Söğütleri birbirine bağlamışsınız bu gövdelerin uygun yapıya ulaşmaları geçen yılar içinde daha rahat gçrüle bileçek bir olay.
Lakin şunu hatırlatmak isterim.
Söğüt gövdelerine bağlamış olduğunuz bağlar ağaçın iletim demetlerine baskı uygular.
Söğüt gibi hızlı gelişen türlerde gelişimin aktif olduğu dönem içinde bu bağları gözleyin.
Bağlar ağaçın gövdesini kesebilir **** boğa bilirler.
Acer negunda çok hılzı gelişen bir ağaçdır.Yaprak yapısı geniş olmasında dolayı yaprak ufatmasına geç tepki verirler.
Alt kısmlarda dalanma olması için acer negundolarda genç yaşda üst ksımın budanması gerekir.
Bu hem gövdeyi kesildiği yerden çatal yapaçak hemde aşağıda ki sürügnlerin dalanmasını sağlayaçakdır.
2009 şubat ayında ağaçınızın 4/2 kadar budayın.BU geriye dönük dalanmayı sağlayaçak.
Çünkü negunda ilk yılarında üst sürügünde bir hasar oluşmaz ise dik bir gövde yapar.Sonra çatalanır.
Acer negunda çok güçlü bir türdür.
Ama sorunu yapraklarıdır.Zor ufaltılır.
Aşağıda ki çizimde ana dal oluşturmak için bir yöntem var.
İstersenzi ağaçınızda bunu uygularsınız.
Sırası ile 2009 ocakda ağaç dik bir yapıda.
2009 şubat ayında ağaçı boğumun üzerinden budayın.
2009 nisanda bu boğumların bulunduğu noktan 2 adet dal oluşaçak.
Bırakın gelişsin.
2010 yılının şubat ayında teleme ile bu çatal daldan birini yukarı diğerini aşağı eğerek ana dalı oluşturun.
2010 nisan ayında yeşil olan çizgiler orada buluna yapraklardan oluşaçak yeni dalçıkları gösteren temsili çizimdir.
Daha sonra bu dal yapısna göre ağaçınızı şekillendirmeye gidersiniz.
Saygılar.
http://img74.imageshack.us/img74/2695/negundaro5.jpg
Sayın Bonsaisan, açıklamalarınız için teşekkürler, yolum çok uzun gibi görünüyor.. Neyseki bu senenin tohumu olmasına rağmen çabuk gelişti, her sene böyle hızlı gelişirse birkaç senede güzel bir sonuç çıkar gibi ortaya. Tabii ağaç ölmezse..
Söğüdün bağlarını sık sık kontrol edeceğim. Ancak bu söğüdün nasıl şekilde bir bonsai olabileceğini düşünemiyorum, sanırım zaman gösterecek.. Bağladığım gövdelerin boyunu kısaltayım diyorum, uzun geldi gözüme.
Söğütüm hızlı bir şekilde yeni sürgünler veriyor:
46486
iyi günler, selâmlar.
Acer negundo bonsai adayımın saksısını değiştirdim, gövdenin daha iyi gelişebilmesi için daha geniş bir saksıya aldım ve dibine bir destek diktim. Kökler önceki saksısını sarmıştı.
Aralarda kıvrık ve kalın kökler dikkatimi çekti, acaba taşa sardıracak bir yapıda mı kök geliştirmiş? Ağacın uyku döneminde kök sistemini inceleyeceğim. Şimdilik dilediği gibi büyüsün.
48586
48587
48588
48589
48590
Söğüt çılgınca bir hızla gelişiyor ama ben bunu da nasıl bonsai formuna sokacağımı bilmiyorum. Karşısına geçip uzun uzun inceliyorum, yine de ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.
Kök yapısı nasıldır bilmem, kışın ona da bakacağım. Gerçi kök yapısı söğütte pek önemli değildir sanıyorum..
Birçok yeni sürgünü var, bunları nasıl kullanmalıyım?
Benim düşüncem isterseniz buna şimdilik hiç kafa yormayın.Bir süre bu şekilde serbest halde büyüyüp gövde kalınlaştırsın.Ondan sonra zaten bitki ne yapılacağını kendisi söylüyor.
Bu arada bir hatırlatma; söğüt suyu çok sever.
Susuz kalmıyor hiç, susadığı anda yaprakları pörsüyor ve haber veriyor. Bu arada, söğüdün yaprakları ilk duruma göre epey küçüldü, sürekli budama olunca daha da küçülür heralde. Şu an hiçbir şekil veremez miyim ona? Artık birazcık şekil alsın istiyorum..
Suyu çok severdeki kastım yapraklarının olmadığı dönem hariç yaprakların haber vermesini bile beklemeden toprağı sürekli ıslak tutmak.Şu anda bende de söğüt bonsai adayı var.
Bonsaideki olmassa olmaz 3 kuraldan biri sabır.
Eğer zamandan kazanmak isterseniz söğüt ağacından kesebildiğiniz en kalın dalı kesip suda köklendirin.
6-7 cm çapında kesilmiş dal suda rahatlıkla köklenebiliyor.
Diğer 2 önemli kural nedir acaba Sayın cemboa?
İyi günler,
Söğüdümü telleyip şekil vermeye çalıştım ama endişelerim var. İnce tel bulup telledim, çok sıkmamaya çalıştım, buna rağmen bazı yerlerde gövdeyi zedeledi teller.
Söğüt dalları çok taze olduğu için hemen zedeleniyor, ne yapacağımı bilemedim ama yine de telledim.
Çok ince dallara yün ip dolayıp, ipi saksıya ya da diğer dallara bağladım. Bu uygulama uygun mudur?
Telleme işi çok zormuş, incecik teli bile zor doladım. Bonsai saksısına benzer birşeyim olsa saksıyı da küçültecektim ama malesef saksım yok.
Bir bakabilir misiniz acaba, nerelerde hata yapmışım? Telleri sık sık kontrol edeceğim.
tourkana
26-10-2008, 16:31
Islatılmış bitkisel rafya dalları tellemelere ve aşırı kıvırmalara karşı daha dayanıklı yapıyor. Tavsiye ederim.
Nariel. Ben salkım söğütleri çok severim. Yaptığın çalışma hakkında yorum yapabilecek kadar tecrübe edinmiş değilim. Ama estetik açıdan birşeyler söylemeden de duramam. Yanlış bile olsa içimdekileri söyliyeyim. Bilenler düzeltirler nasıl olsa değil mi?
Söylemedim çizmeye çalıştım. Söğüt esnek bir tür olduğu için sanırım şekillendirmek zor olmaz. Sanki böyle olsa daha güzel olurmuş gibi geldi.
Gerçi benimki de olacak iş değil. Kelin ilacı olsa kendi başına sürermiş değil mi? :o
Islatılmış bitkisel rafyanın nasıl uygulanacağını bilmiyorum sayın tourkana. Açıklayabilir misiniz?
Sayın hatcce, çizdiğiniz şekil güzel ama benim söğüt buna pek elverişli değil, şimdilik şekil alacak mı almayacak mı diye deneme yapıyorum, ileride şekliyle oynamalar yapabilirim..
tourkana
27-10-2008, 12:43
Dün üzerinde çalıştığım zeytinin fotoğrafları sanırım sana yardımcı olacaktır.
Teşekkür ederim anladım. Bitkisel rafyayı ilk kez duyuyorum, bulabilirsem alacağım, gerçekten de telleme öncesinde iyi olacağa benziyor..
Nariel çizdiğiniz çalışmada, sola çıkardığınız dalın yeri uygun değil. Kıvrımların iç tarafında dal bırakmamalı.
Rafyayı üzerine tel saracağımız dalın üstüne uyguluyoruzki tel dalı zedelemesin. Bu bakımdan üzerine tel sarılamaycaksa rafya sarmak da gerekli değil. Sizin uygulamanızda rafya daha fazla sarılırsa telin gövdeye zarar vermesine engel olmak için daha yararlı olur.
Rafyanın üstüne teli dala açılı olarak dolayıp, sonra bunu bükerek biçimlendirmeyi amaçlıyoruz.
Bonsaisan'ın bu konuyla ilgili bir çalışması yok muydu?
O çizim bana ait değil, Sayın hatcce(susam)'nin bana önerisiydi, benim şekillendirmem ise daha yukarıda görünen fotoğraflar.. Şekli hemen değiştirmeli miyim, çok kötü mü?
Bir de merak ettiğim birşey var, tel ile şekil verirken önce dalı kıvırıp sonra mı telliyoruz yoksa önce dalı dümdüz telleyip sonra tel ile birlikte dalı mı büküyoruz:confused:
Bonsaisan'ın bu konuyla ilgili çalışmasını hatırlamıyorum malesef, arayayım forumda.
Ali H. ALI
28-10-2008, 13:36
Nariel, once teli saracaksin sonra da dali tel ile birlikte istedigin gibi egip bukeceksin.
asagidaki linkte telleme icin bilgiler bulacaksin.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=307140#post307140
Merhaba bonsaiseverler.
Dışbudak yapraklı ağacımda tepe budaması yaptım, boyunu hemen hemen 4'te 3 oranında kısalttım, sopa gibi uzayıp gidiyordu. Kesik yere birşey sürmeli miyim? Aşı macunum yok..
Kök budamasını da şimdi yapmalı mıyım? Köklerinin çok fazla olduğunu düşünüyorum, kaya üstüne sardırmayı düşünmüştüm ama bu gövdeye kaya üstü kök çalışması iyi gider mi bilmiyorum..
Diğer bir çalışmam olan söğüt ise bu durumda. Telleri kontrol ettim, gövdeye zarar verecek kadar sıkı değil henüz. Bu ağacıma ne yapmalıyım bu aşamada?
Yorum alamayınca dayanamayıp akçaağacımın üzerinde işlemler yaptım. Boyunu biraz daha kısalttım ve köklerini şekillendirdim. Önce taşa sardırmaya çalıştım ancak beceremedim, taşın şekline uygun değildi kök yapısı, ben de kökleri kısaltıp yeniden saksıya diktim. Bitişiğinde gelişememiş bir fidan daha var, onu da yanında tutuyorum. Umarım yaşatabilirim ağacı, bazen pişman oluyorum hiç ellemese miydim, büyüyüp gitse miydi diye..
Aytaç Eroğlu
21-01-2009, 16:31
Bence kök budaması içn yanlış bir zaman ve tüm toprağı yıkamışsınız dikkatli olun derim.
Oysa ben bu mevsimi hem tepe hem de kök budaması için uygun sanıyordum. Değil midir? Kök yapısını iyice görmek için yıkadım ve oldukça karışık bir kök sistemi kurmuş olduğunu gördüm.
Kök budaması için en iyi dönem bahar başı. Daha net olarak bi zaman söylememiz gerekirse baharda tomurcukların iyice şiştiği ve ilk yaprakların çıkmasına çok kısa bir süre kadığı zaman en uygun zamandır.
Akça ağaçlar bu konularda yanlış uygulamalara sert reaksiyonlar verebiliyor, umarım sizinki daha toleranslıdır ve sağlıklı kalır...
Harun Parlak
21-01-2009, 21:51
Söğüt kök budamasından bırakın korkmayı ortadan kesip toprağa soksanız sulasanız gene tutar.
Bu durumda korkulacak bişe yok.
Hatda kökler çok güzel görüküyor. kalınlaşmış saçak kökler toprak seviyesinde meydanda kalırsa dahada kalınlaşıp gövdeyle beraber bit bütünlük oluşturur. güzel bir nebari geliştirmiş olur.
Not en üstde bulunan saçak köküde kesmek gerekir diye düşünüyorum.
Silifke'de havanın erken ısınmasına güvenmekten başka çare yok sanırım, bazı ağaçlar uyanmaya başladı bile, umarım yakında bu da uyanır..
Tekin bey, söğüt demişsiniz ama malesef bu ağır işlemlere maruz kalan bitki bir Acer negundo (dışbudak yapraklı akçaağaç). Benim zavallı söğüt zaten ne yaparsam yapayım yaşamaya devam ediyor :)
Kökleri sarmaya çalıştığım kaya şuydu:
59815
Ama sardıramadım ve tamamen kökleri gömdüm. Yavaş yavaş toprağı üstten azaltayım bu durumda ve kök yavaş yavaş ortaya çıksın.
Umarım ölmez ve yeni sürgünler verir. Tepesindeki kesiğe birşey sürmem gerekir mi?
En üstteki kök de hoşuma gitmişti ama kalın kökleri saksı yüzeyine çıkardıktan sonra bu kök çok alakasız duracak, evet kessem iyi olur.
Harun Parlak
21-01-2009, 22:29
Kayanız kök sardırmaya pek uygun değil. Dişbudak yapraklı akcaağac a gelince oda söğütden aşşağı değil. Oda arsız bir tür korkmayın onada bişe olmaz. Akcaağaçların en arsız olanıdır.
Teşekkür ederim, içim biraz rahatladı.. Tohumdan yetiştirdiğim için ölmesinden daha da çok korkuyorum.
Dışbudak yapraklı akçaağacım ölmedi ve uyanıyor. Çok sevindim bu işe:)
Şu sıralar kampüsümde yine çeşit çeşit akçaağaç tohumları çimlenmeye başladı, kampüste yaşama şansları sıfır olduğu için (çimlerle birlikte düzenli olarak biçiyorlar) bu sene birkaç tanesini daha söküp büyütmeye çalışmayı düşünüyorum. Hatta fideler iyice belirginleşince isteyenlere fide de yollayabilirim.
Harun Parlak
14-03-2009, 23:52
Güzel fidan Kendisini toparlasın dallansın budaklansın. Güzel bir şekil veririsiniz.Sağ tarafdaki fidan da güzel şekillendirmeye müsait neden tellemiyorsunuz. **** atölye çalışmasına getirin hep beraber şekillendirelim.
Sayın Tekin, malesef sağ taraftaki fidan taa Silifke'de:) O bir süs narı, onu da şekillendirmek için almıştım ama fırsat bulamadım. Aslında fotoğrafta göründüğü kadar kalın değil, çift gövdesi var ve fotoğrafta gövdeler arka arkaya gelmiş, kalınmış gibi gözükmüş. Onu önce şekillice bir budamam lazım..
Bir de merak ettiğim birşey var; bu akçaağacın patlayan sürgünlerinden çıkanlar dal mı olacak yoksa bileşik yaprak mı?
Harun Parlak
15-03-2009, 00:05
Kesinlikle dal olacaklar.
Teşekkür ederim, sevindim.. Büyüsün bakalım bu yaz..
Dediğim gibi tüm yeşillik alanları biçtiler ve binlerce akçaağaç fidesi yok oldu. 7-8 tane alabilmiştim tutup tutmayacaklarını denemek için; büyürlerse sonra biraz daha alırım diyordum ama malesef yok edildiler.
Ve aldıklarım daha minicik olmalarına rağmen çok güzel, hızla gelişiyorlar. Tam bu dönemde kökleri henüz zedelenecek kadar dallanmadığı için, sökülünce şok yaşamıyorlar sanırım.
Hangi tür acer olduğunu bilmiyorum bunların, birkaç çeşit akçaağaç var kampüste. Ama çoğunluğunun acer negundo olacağını düşünüyorum.
Negundom çılgınca bir hızla büyüyor. Sürgünleri dal oldu gerçekten de. Bu dallar fazla büyümeden uçlarını keseyim mi?
Şu an onların yanında değilim ama sırf bonsai işlerini halledebilmek için eve gitmeyi düşünüyorum, yapacağım işlemleri çok geç olmadan yapayım diye.
Gövdenin alt kısımlarından da sürgün vermiş ama lider olarak üstteki güçlü olanları seçerse ağaç; alttakiler büyümez gibime geliyor. Bu nedenle üst sürgünlerin uçlarını kesmeli miyim?
Akçaağacımın son durumuna bir bakın. Resmen gölgelik ağaç olmuş. İşin kötüsü annem bunu budamama karşı çıkıyor :( "Senin yokluğunda o kadar baktım, suladım, büyüttüm; şimdi kestirmem" diyor.. Ne yapacağımı bilemedim..
Harun Parlak
16-05-2009, 20:43
Çaktırmadan uçlardan uzayan filizlerin kafasını sürekli kırpın. Siz kırptıkca o başka sürgünler verecektir. Tekrar kırpın tekrar çifter çifter filiz verip dallanacak. Aksi halde bir sırık gibi **** kavak ağcıgibi uzayıp gidecektir.
Annem mesajınızı okuyup çaktı bile ;) İkna etmeye çalışacağım, bu ağacı bonsai için tohumdan yetiştirdim ben..
Harun Parlak
16-05-2009, 21:03
Bu türden bende yetiştirdim yaklaşık 7-8 tane ve sürekli uç alma yapıyorum. Bence annenizde budaması lazım budadıkca güzelleşecek bonsai olmasa bile uzun sırıkgibi bir fidan yerine dallı budaklı bir ağaç olur.
Bu türlerde bir filiz koparın en az 4 tane filiz verir. İsterseniz şimdilik birtabesinde deneyin.
Saç ve sakal kestikce gürleşir nisali bu tür de de geçerli.
Akçaağacımı bol bol kırptım ve dallanıp budaklandı. Son halini gönderiyorum. Henüz şekil için bir plan yapmadım ama güzel birşeyler olacak gibi. Bazı filizler istediğimden başka yerlerde (daha yukarılarda) çıkıyor. Bu durumu lehime nasıl çevireceğimi düşünüyorum.
Dallar çok sert, tellemeyi nasıl yapacağımı da kara kara düşünmekteyim:confused:
Şu dönemde yapmam gereken birşey var mı acaba? Yaprak budama yapayım mı?
Söğüdüm için hiçbir şekil düşünemiyorum, yardımcı olabilir misiniz?
Dalları birbirine sarıp tellemiştim ve bir süre önce telleri çıkardım. Sardığım gövdeler kaynamış.
Akçaağacım için görüşlerinizi bekliyorum.. Dal yapısı çok sert, eğilmeye hiç müsait görünmüyor. Genel şeklini beğeniyorum, güzel gelişiyor. Büyük yapraklara şu an ellemeyeyim mi? Ağaç bir sene daha geliştikten ve ben onu telleyip biraz şekil verdikten sonra mı yaprakları küçültmeye başlayayım?
Aslında daha önemlisi, sizce bu kış telleme yapmak için uygun bir zaman mı(ağacın gelişmişliği açısından)?
Sögüdü 4 ay önce çelikten suyun içinde köklendirdim.İki hafta sonra topraga aldım ve hemen yapraksızlandırdım.Daha sonra çıkan yapraklarıda aldım.Şu anda yeni çıkanlarda az da olsa bir küçülme gözlemledim.İnce bir dalı sizin yaptıgınız gibi kalın bir dala telle bagladım.Yaklaşık bir aydır hiçbir degişim göstrmedi.Neden kaynamanın gerçekleşmedigini anlayamadım.Kaynamış dallarınızın ne kadar sürede oluştugunu merak ettim.Çelik aldıgım ana agaca dikkat ettim budamayı kaldırabiliyor
saygılarımla
Sayın latif, bu kaynama olayı yaklaşık 8 ayda meydana geldi. Ama kaynayan gövdeler henüz birbirini sarmadı, sadece birbirlerine değen yerlerden yapışmışlar. İlerde daha kaynaşık görüneceklerdir.
Dışbudak yapraklı akçaağacımın tepesindeki 3 dal hiçbir şekilde eğilip bükülmüyor. Sanırım süpürge tarzı yapmak için uygun. Bu sert dallardan çıkan yeni dalları sertleşmeden yakalayıp tellemem gerek ki onları bari istediğim şekle sokayım.
Kış gelip de yaprak dökünce güzel yapıda olan köklerini de dışarı çıkaracağım.
Merhaba,
Akçaağacım kış moduna geçti ve ben ne şekil versem diye kara kara düşünüyorum. Pek mi şekilsiz olmuş nedir, yapraklarını dökünce çıktı meydana. Nasıl bir şekil verebilirim ben buna:confused: O kadar tohumdan yetiştirdim, iki sene bekledim şekil vermek için ama biraz inatçı çıktı.
Emre Kuzu
07-01-2010, 14:31
Resimdeki bonsai'ye benzetmeye çalışabilirsiniz
Sn. Kalyon, resmini koyduğunuz bonsai çok güzel. Benimkini o hale nasıl getirebilirim bilmiyorum. Tepedeki dallar çok şekilsiz, boğum araları çok uzun olduğu için istediğim noktadan dallanma sağlayamıyorum. Bu dalların bir kısmını kesip geri kalanıyla bir şekillendirme düşünmem lazım sanırım.
Bu ağacımın kök yapısı çok güzel, kökleri ortaya çıkaracağım saksı değişiminde.
Emre Kuzu
07-01-2010, 20:23
Ana hatlarıyla bakarsak sizin ağaca uyuyor. tek yapacağınız bol bol dal yaprak oluşturmak. istediğim noktadan dallanma sağlayamıyorum demissiniz. ağacı dallanma sağlamaya zorlamıyormusunuz. yani demek istediğim tepeye doğru gelişmesini engelleyerek alt taraflarından dallanmasına zorlamak.
Tepedeki dallar üzerinde geriden dallanma elde edemiyorum çünkü dallar üzerinde göz yok, olanlar da çok alakasız yerlerde. Gözlerin arasındaki mesafe çok fazla.
Emre Kuzu
07-01-2010, 21:59
Peki ne zamandır dallanma elde etmeye çalışıyorsunuz?
Akçaağacımın 2 yaşında olduğunu düşünürsek ben en az 1-1.5 senedir sürekli budama yaparak geriden dallanma sağlamaya çalışıyorum.
Aslında çok hoş bir çalışma, bir süre sonra eminim çok güzel olacaktır.Kolay gelsin
Forumda,Türkçe ile ilgili (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669)böyle bir başlığımız var.
Arkadaşlar, bonsai adayım için bir şekil öneriniz yok mu?
Boyu fazla uzun bence. Ya gövdenin ortalarından bir yerden havai köklendirme yapın, ya da 2. dalın çıktığı yerden kesip o 2. dalı kısaltıp lider dal yapın, geri budaklanmayı bekleyin. Havai köklendirmeyi tercih ederdim ben.
Akçaağaç çok güzel budak kapatır. Bu suretle de şişman yamuk yumuk güzel bonsai gövdesi oluşur. Bu nedenle en alttaki küçük dalın üstünden verev olarak kesin derim o çok iyi geşim gösterir.Budadıkça coşar ama biraz da sabır lazım her gün de budama olmaz.
Teşekkür ederim sayın köknar ve nariçi. Boyu çok mu uzun:( Şimdi tekrar nasıl kıyacağım ben ağacıma. Üstteki 3 çatal daldan ikisini kesip birini bıraksam, onu da tepe noktası olarak belirlesem nasıl olur acaba? Geriden dallansa harika olacak ama kestiğim noktanın hemen bitişiğinden dallanıyor.
Aklıma şöyle bir kesim uygulamak geldi şekil güzelliği açısından ama uygun gözler barındırmadığı için uygulamaya çekiniyorum. Aşağıya görseli ekliyorum.
Okla işaretlediğiniz her iki dalı da kesin,fidanınız alttan yeni dallar verecek. Boyunu da kısaltmış olacaksınız.
Bu konuları cesaretle yapmak için aynı ağaçların yaşlı olanlarını görmek lazım. Akçaağaç en cömert sürgün veren bitkidir. Siz kesin o tomurcuk gözünü bulur.
Harun Parlak
10-01-2010, 10:10
Selamlar Sayın Nariel en alt dalı lider ve çevresindeki çıkacak dallarıda kullanarak kısa zamanda ortaya güzel bir bonsai çıkar diye düşünüyorum.
tourkana
10-01-2010, 14:27
Ve oranın biraz üzerinden güzel bir havai köklendirme ile bonsaiye uygun 2 ağacınız olur.(köklendirilecek bölüm 3 lü gövde tarzına çok uygun)
Bu ağacın boyu aslında pek uzun değil. Dediğiniz yerlerden kesersem miniminnacık kalacak.
msgurkan
11-01-2010, 23:00
Tekin beyin görüşüne katılıyorum. Ben olsam dediği gibi yapardım. Eğer bunu uygularsanız yeni gelişecek dalcıklara dikkat ediniz. gereksiz dalcıkları zamanında budamak lazım. Gövdenin aynı hizasından iki ve daha fazla dalın gelişmesine ve gövdenin o bölgesini gereksiz kalınlaşmasına müsaade edilmemeli.
Ben bonsai için geliştirdiğim ağaçlarda öncelikle gövdeye odaklanırım. Dallar ve yapraklar sadece gödenin geliştirilmesinin aracılarıdırlar. Muhtemelen bu süreçte gövde kalınlığına göre gereğinden fazla kalınlaşacakları için onları budamak zorunda kalırım. Bu bir zaman kaybı ve başladığımız noktaya geri dönüş gibi gelebilir.
İlk zamanlarda bu uygulamayı yapıp zaman kaybetmeyi göze alamazdım. Fakat bir süre sonra gövde üzerinde gövde kalınlığının üçte birinden daha kalın dallarla ve uygunsuz dal dizilimleri ile yüz yüze gelince derin budama kaçınılmaz oluyor. Aslında daha çok zaman kaybettiğimi anlıyorum.
Bonsaiye ulaşmanın yolu ne yazık ki düz bir virajsız değil, tam tersine virajlı, inişli çıkışlı, hatta başladığın noktaya doğru geri dönüşlerle doludur. Ne kadar anlatılırsa anlatılsın bu ancak kendi deneyimlerinle yaşanılarak öğrenilebilir.
1-2 Metre boya ulaşmış ağaçları budayıp 10-15 santime indirme ilerde çok kaliteli bonsailer elde etmenin bir yoludur. Bence bunu uygulayın. Ardından kış sonu kazık köklerini budayın ve tekrar geliştirin. Bu kez bonsaiye daha çok yaklaştığınızı göreceksiniz.
Asım Tunç
07-09-2024, 15:35
Bonsai oldu mu ?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.