agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar (https://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/)
-   -   Mürver çiçeği şurubu (Elderflowers, Sambucus nigra) (https://www.agaclar.net/forum/aperitifler-corbalar-salatalar-soslar/38854.htm)

bluemercan 27-08-2020 08:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AkisSoftware (Mesaj 1586642)
Sitenizde hosting problemi var sanirim açılmıyor.

Bazen aşırı yoğunluktan dolayı ay dolmadan aylık kota erken dolabiliyor. Ayın 1i olunca tekrar açılıyor.

samiergüzen 27-08-2020 21:27

4 Eklenti(ler)
Bugünler tam da mürver ağacı(Sambacus nigra) hasat zamanı. Meyveler tam olmuş durumda.Düşük rakımlarda meyveler kurumaya döndü. Mürver ağacı meyvelerinin faydaları sayılamayacak kadar fazla. Bitkinin siyah meyveleri ve çiçekleri kullanılır. Yeşil meyveler zehirlidir kullanılmamalıdır. Şurubu,meyve suyu ve likörü yapılabilir. Ben hepsini daha önce denedim. Bu seneki imalat aşağıdaki fotolarda. Bitki (Meyve ve çiçekler) bünyesinde bir çok madde bulundurur. Glikozitler, eterik yağlar,Flavonidler Rutin,İsoquercitrin,Hiperosid,Antocyanglikozitleri Sambucin ve Sambucyanin gibi, Vitamin C,Tanenli maddeler ve Kolin bunlardan bazıları. Özellikle soğuk algınlığına ve üst solunum yolları rahatsızlıklarında kullanılır. Çiçeklerinden limon ve soda karışımı ile çok güzel soğuk ve sağlıklı içecekler yapılır. Bugün piyasada bir çok ticari markalar olarak satışı yapılmaktadır. Kullanılacak meyvelerin çok iyi şekilde pişirilmesi gerekir. Pişmemiş veya ham meyveler bazı kimselerde bulantı ve kusmaya neden olabilir. Bunun yanında meyveleri ve meyve dalları geleneksel yün boyamada kullanılır.

bluemercan 20-03-2021 11:23

MÜRVER (Elderberry) (Sambucus) (Kara Mürver)



Botanik Bilgi :

Hanımeligiller familyasındandır. Mürver 3-10m arasında bazen çalı, bazen bir ağaç şeklinde olabilir. 20 kadar ağaç, çalı ya da otsu bitki türünün ortak adı Mürver'dir. Yaprakları genellikle iki çift ve bir tek olmak üzere beş parçadan oluşur ve her parça oval, kenarları çok hafif kertikli ve hafif kalkık yeşil renkli ve kısa saplıdır. Çiçekleri oldukça küçük olup; beyaz, sarımsı ya da bazen açık pembe renkli ve keskin kokulu küçük çiçekleri yayvan şemsiye ya da salkım biçimi oluşturarak açar. Çiçekleri olgunlaşınca 6-10 mm. çapında yuvarlak ve parlak siyah renkli meyvelere dönüşür. Meyvelerin içinde kan kırmızısı meyve özü ve uzunca oval biçimli 3-4 tane tohum bulunur. Ormanlık alanların funda toprağını seven kara mürver, döktüğü tohumlarıyla çoğalır.


Yetiştirildiği Yerler :

Mürver ağacı dikildikten sonra hiçbir özene ihtiyaç duymaz ve kendiliğinden gelişir. Türkiye'nin her yöresinde yetiştirilebilir.


Toplanması - Saklanması :

Çiçekleri Haziran ve Temmuzda meyveleri ağustos ve eylül yaprakları Nisan'dan Temmuz'a kadar toplanıp kurutulabilir. Gölge yerde olabildiğince çabuk kurutulmalıdır.





Mürver nasıl kullanılır?

Kuru çiçek ve kuru ya da yaş yapraklarının karışımından 2 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak kaynar suda 10 dakika süreyle demlendirilir. Böylece elde edilen çaydan günde üç kez birer bardak içilir.

Ağacın çiçekleri, yaprakları ve dal kabukları kurutularak, meyveleri ise hem kurutularak hem de taze olarak kullanılabilir. Meyvelerinin sıkılmasıyla elde edilen meyve suyu da tüketilir. Kabuklarının kaynatılması ile çorba olarak, çiçeklerinin kaynatılması ile çay olarak tüketilir.

E.Kahraman 21-03-2021 11:54

Ben de yeni mürver fidesi aldım. Fakat okuduğum kaynaklarda meyvelerin tüketimi konusunda kafam çok karıştı. Kimi kaynakta olgun meyveler çiğ tüketilmemeli diyor, kimi tüketilebilir diyor. Çiğ, kurutulmuş olarak tüketmeyi deneyen var mı acaba?

bluemercan 04-04-2021 13:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi E.Kahraman (Mesaj 1604585)
Ben de yeni mürver fidesi aldım. Fakat okuduğum kaynaklarda meyvelerin tüketimi konusunda kafam çok karıştı. Kimi kaynakta olgun meyveler çiğ tüketilmemeli diyor, kimi tüketilebilir diyor. Çiğ, kurutulmuş olarak tüketmeyi deneyen var mı acaba?

Tüketimi size kalmış. İster çiğ ister kurutulmuş ister şurubunu yaparsınız. Ama genelde şurubu yapılmakta tüketim için. Ayrıca çiçeğini de çay olarak tüketebilir veya onun da şurubunu yapabilirsiniz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025