![]() |
Muhacir Tarhanası
1 Eklenti(ler)
Muhacir tarhanası nasıl yapılır.?
Malzemeler: 1 kg kurusoğan, 1 kg domates, 1 kg kırmızı salçalık biber, 2 kg yoğurt(suyu süzülmüş) 3 kg un. yapılışı biberler yıkanıp çekirdekleri ayıklanacak soğanın kabukları soyulacak.Domates,biber,soğan küçük parçalar halinde doğranıp bir tencereye koyulup kısık ateşte hamur haline gelene kadar domatesin suyunu çekene kadar pişirilecek. ılınınca kevgirden geçirilecek.kesinlikle suyunu çekmesi gerekiyor.sonra un büyük bir kabın(bu kap tencere olabilir)içine elenerek konacak ortası havuz gibi açılıp ortaya yoğurt ve salça haline getirilmiş diğer malzemeler konup az miktarda tuz ilave edilip yoğurulacak hamur normal ekmek hamuru kıvamında olacak.asla su ilave edilmiyecek. .bu hamur üzerine temiz ince bir bezle örtülüp ekşimeye bırakılacak.kabarmaya başlayınca yumruklaıp yoğurmaya devam edilecek.sürekli yoğurma işlemine devam edilecek.bu süre 15-18 gün sürer.kabarmamaya başlayınca gölge yerde (güneş görmeyecek) küçük parçalara ayrılıp havaladırılacak .çok kurumadan ufalanmaya başlanacak.bu işlemin daha çabuk olması için robottan geçirilmesi daha iyi olur.çok inceltilmiş isteyenler el yardımıyla ufalama işlemine devam edebilir.Daha sonra temiz çarşaflar üzerine yayılıp kuruması için yine gölge bir yerde bir kaç gün bekletilir. iyice kuruduktan sonra bez torbalara konup kış için saklanır.pişirirken isteğe bağlı içine çok az miktarda zencefil ilave edilirse soğuk algınlığına iyi gelir.pul biber ve kuru nane ilave edilirse süper olur.Bilmem tarifimi verebildim mi.ben bu tarhanayı her yıl yaparım.kim benim bu tarhanamı içmişse çok beğenmiştir.Afiyet olsun. |
Sayın Yener Bey,
bu yönünüzü bilmiyordum. Beni şaşırtıyorsunuz. Meger siz tam bir ahçıymışsınız. Verdiğiniz tarifleri uygulamak istiyorum lezzetini malzemelerden tahmin eder gibiyim. Bu kadar bilgi birikimi ile ''Yener ev yemekleri'' restaurantı açmak lazım bence :)) Çok teşekkürler paylaşımlarınız için Saygılarımla Asu |
Biz de muhaciriz ve evimizde her sonbahar yapılır annem anneannemden öğrendi ben de bir gün yapacağım inşallah... :P Paylaşımınız için teşekkürler sn. yener t.
|
muhacir tarhanasında acı ve cibrise de katılır saygılar
|
tarhanayı yaptım son aşaması salonda birkaç gün sonra tobaya koyup kışa saklayacağım
teşekkürler.. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Tarhana yaparken eğer evde bebek yoksa mutlaka kullanılır, köfte harcında da kullanılır, pişmiş kuru fasulyenin üzerine serpilir... |
Alıntı:
Benim ninem Tarhana poyu adında bir baharatı kavurur , el değirmeninde çeker ve tarhanaya eklerdi. Bu baharat halen ekliyor. Taneleri kurutulup kavrulup eklenirse muhacir tarhanası olur. Yoksa o koku ve lezzetti hiç bir şekilde bulmak mümkün değildir. |
Sayın; bahcedenn, BurunoL
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için, hemen araştırayım bakalım Ankarada varmı |
1 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/tibbi-i...kiler/1161.htm |
Yalnız Trakya'da yapılan tarhanalarda bu otun kullanıldığını hiç duymadım. Siz herhade Tarhana başlığına yazmak isterken yanlışlıkla buraya yazdınız.
|
Bulgaristan göçmenlerinin yaşlılarına sorum, muhacir onlar olmuyor mu:confused:
Bilmememiz gerçek olmadığını gösterir mi... |
Trakya bölgesinde günlük konuşma dilinde "Macır" olarak telaffuz edilen bu kelime, Balkan Savaşları'ndan itibaren 1930'lara kadar Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk ve Yugoslavya gibi Balkan ülkeleriyle Türkiye arasında mübadele ile göçenler için kullanılmaktadır. Bu göçmenler öncelikle Trakya olmak üzere, çoğunlukla Marmara Bölgesi'ne yerleştirilmişlerdir.
Hem siz Üsküp'lü değil misiniz? :) Siz herhalde beni yanlış anladınız. Ben sadece Trakya'da yapılan tarhanalarda sizin bahsetmiş olduğunuz Tarhana Poyu (Boyu)'nun kullanıldığını duymadım demiştim. Trakya ya da Muhacir tarhanasında kullanıldığı söylenen ot Çıkrıka. |
[QUOTE=bahcedenn;1024301]Trakya bölgesinde günlük konuşma dilinde "Macır" olarak telaffuz edilen bu kelime, Balkan Savaşları'ndan itibaren 1930'lara kadar Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk ve Yugoslavya gibi Balkan ülkeleriyle Türkiye arasında mübadele ile göçenler için kullanılmaktadır. Bu göçmenler öncelikle Trakya olmak üzere, çoğunlukla Marmara Bölgesi'ne yerleştirilmişlerdir.
Hem siz Üsküp'lü değil misiniz? :) Siz herhalde beni yanlış anladınız. Ben sadece Trakya'da yapılan tarhanalarda sizin bahsetmiş olduğunuz Tarhana Poyu (Boyu)'nun kullanıldığını duymadım demiştim. Trakya ya da Muhacir tarhanasında kullanıldığı söylenen ot Çıkrıka.[/QUO Çikrıka nedir diye sormadan, araştırsam iyi olacak galiba:D |
Tarif lisans almadan orijinal olan "Macır Tarhanası" hangisi belli olmuyacak.
İstermisiniz buna da yunanlılar sahip çıksın... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:28. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025