agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=191)
-   -   Mezeler (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2243)

Penelophe 03-08-2007 22:45

Çok sevdiğim bir tarif daha. Hem de çok basit.

Mantar Dolması

Malzemeler

15-20 tane iri mantar.
Rendelenmiş kaşar peyniri
Tereyağı

Yapılışı

Mantarların sapları dikkatlice kökünden çıkarılır. Mantarlar ters çevrilerek, içine biraz tereyağı ve rendelenmiş kaşar doldurulur. Fırın tepsisine veya borcama konularak mantarlar yumuşayana ve kaşarlar kızarana kadar fırında pişirilir.
Afiyet olsun.:)

Billur Korkmaz 03-08-2007 23:42

Pek patlıcan yemeği sevmesem de patlıcan ezmeye bayılıyorum ve Penelophe'nin tarifi gibi yapıyorum.. Tabi bir miktar da limon suyu ilavesiyle.. :D

Ali Bey'in tarifi ve sunumu da harikulade, ellerine sağlık.. :)

kürekçi 04-08-2007 00:52

Zeytinin çeşidinin bir önemi var mı ya da sizin önereceğiniz hangi zeytindir?
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu (Mesaj 78757)
IZGARA ZEYTİN

Zeytinleri kekik ve kırmızı biber de şöyle bir harmanladıktan sonra silkeleyip ızgaraya atın. Arada bir çevirin kurutmadan alın .Servis tabağına ince kıyım doğranıp sıkılmış acı suyu çıkarılmış soğan ve maydanozu karıştırıp harmanlayın ve üzerine limon sıkın. Onun üzerine de Izgara Zeytinleri koyup servisi öyle yapın. Muhteşem oluyor.

Menşei : Girne/Kıbrıs


malina 04-08-2007 07:49

Yoğurdu çok koyuyorsunuz bana göre... Patlıcanın tadı çok seyreltilmiş.
1 bostan patlıcanı için 2 -3 kaşık yoğurt yeter. Amaç, patlıcanın rengini biraz açmak...

Limon suyu koyan yok mu? :)

Penelophe 04-08-2007 12:46

Malina, ben de koyuyorum limon suyu fakat yazmayı unutmuşum.;)
Şimdi ekleyeceğim.
Ben bulursam tercihen koyun yoğurdu kullanıyorum. Koyun yoğurdu koyduğumda miktar yarı yarıya düşüyor.;)

M.Sema 20-08-2007 14:11

Bamya kızartması
 
Malzemeler: 10-15 adet iri orta boy taze bamya, 1 yumurta, 1 kahve fincanı soda, 1 yemek kaşığı un, sıvı yağ, su, tuz.

Yumurta, soda, un, tuz ve suyu karıştırarak bulamaç haline getirin. İyice çırparak hamur durumuna getirdiğiniz karışıma iyice yıkayıp kuruladığınız bamyaları batırın. Bir tencere için de kızdırdığınız yağa bamyaları atarak kızartın. Her kızartmada olduğu gibi yağını çekmesi için servis tabağına serdiğiniz peçetenin üzerine bamyaları koyup servis yapabilirsiniz.

M.Sema 20-08-2007 14:13

Kuru Domates Mezesi
 
Yarım kilo kuru domates
Bir baş sarmısak
Bir dal taze biberiye
Bir dal taze kekik
Tane karabiber
Acı kırmızı biber
Seviyorsanız tarhun
Bir çorba kaşığı sirke

Domatesleri ılık suda 5 dakika bekletin. Alabileceği bir kavanozu hazırlayıp içerisine bir kat domates, aralarına baharat ve sarmısaklar olmak üzere yerleştirin. Bir çorba kaşığı sirke ile beraber kavanozunuzu zeytinyağı ile doldurun. Bir hafta sonra şahane mezeniz peynirin yanında, balığın yanında ya da salatada...

Mahmut Leventoğlu 20-08-2007 14:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kürekçi (Mesaj 137730)
Zeytinin çeşidinin bir önemi var mı ya da sizin önereceğiniz hangi zeytindir?

Sevgili Kürekçi yeşil zeytin haricinde hepsini öneririm. İstersen Yeşil Zeytini de deneyebilirsin. Biraz acı oluyor sanki o nedenle bana çok cazip gelmiyor.

serder 07-09-2007 10:43

Doğrudur...
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hakan KINACI (Mesaj 137618)
Sn.Serder;
Turşu; bildiğim kadarı ile Karadenizde Trabzon ve yörelerinde Turşu kavurmaya çok benziyor ama o yörede ayrıca acı biber ve yaylada yetişen bir ot türünü de katıyorlar içerisine...

Saygılar,

Bende bir rizeli olarak o turşu kavurmasını (TAVALİ) hemen hemen hergün yerdim. Şimdilerde en güzel tavali'yi kavacıkta SİSORE de yiyorum....

bademagacı 27-09-2007 09:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi chief (Mesaj 137678)
merhaba,
kahvaltılık salçadan öyle bir bahsetmişsinki bende büyük bir merak uyandırdı.yapılışı hakkında bir bilgin varsa ve paylaşırsan sevinirim.mutlu kal...

Bahsettiğim kahvaltılık salçanın tarifini öğrendim.Şu an domateslerim ocakta..
Sercan sanada verdiğin bilgiler için teşekkürler..

Tarifteki oranları kendinize göre ayarlayabilirsiniz:

5 kg.kırmızı biber
2.5 kg.domates
1 kg.patlıcan

Kırmızı biber ve patlıcanları ateşte veya fırında közleyin.Kabuklarını soyup,kenarda bekletin.
Diğer yanda rendelediğin domatesleri kaynat.Sulu olduysa mutlaka süz.
Son olarak üçünüde (biber,patlıcan,domates) kaynat.Tuz,isteğe göre karabiber,kimyon,ceviz kat.

Afiyet olsun

hassoman 14-11-2007 18:13

Deniz Börülcesi Salatası
 
Eveeet Nevsune Hanım'ın isteği üzerine bir Ege Mezesi..

Deniz Börülcesi Salatası:

Deniz Börülcesi ilginç bir bitkidir. Çalı ile ot arasıdır...
Resmi için Bkz:http://www.agaclar.net/forum/showthr...cesi#post45083'de 3 Nolu hücreye bknz... Sağolsun memet (Moderatör) arkadaşımız yapmış bu işi. Meraklısı için latince ismi (Salicornia europaea), Adı üstünde, deniz kıyısına yakın yerlerde yetişirmiş. Ege'liler bu mezeyi sıklıkla yapıyor elbette ben de.

Bayanlar Deniz Börülcesi Salatasının yapımını az biraz zahmetli buluyor. Doğrudur.
Piştikten sonra kılçıklarından ayıklaması kimilerine zor gelir. Bu yüzden ekip oluşturmakta yarar var. Ancak ben severek yapıyorum, zor olduğunu söyleyenlere de şaşıyorum.

Ne yazık şu an mevsimi geçmiş durumda, Ağustos ayına doğru pazarlarda görünmeye başlıyor (İstanbul'da balık pazarlarında bulunurmuş...). dilediğiniz kadar alıyorsunuz. (Ben genel olarak 1 kg alıyorum. siz önce 1/2 kg'la başlayın) . Börülcelerin köklerini, odunsu kısımlarından kesip atıyoruz. (Elbette bolca yıkanıp süzülecek canım). Sonra bir tencerede su kaynatılacak ve salatanın hiçbir aşamasında asla ve asla tuz kullanılmayacak. Çünkü deniz börülcesinin kendisi zaten tuzludur. Aman ha!..

Su kaynadıktan sonra deniz börülcelerini içine atıyoruz...
Fazla pişirilmeyecek; 5-10 Dk.. Diriliğini kaybetmesin. Bakın, yeşil kısmını dalından (kılçığından) sıyırıp alabiliyorsanız pişmiş demektir... (Yani yeşil kısmı sıyırdığınızda altından bir kılçık çıkacaktır.)
Çıkarın tencereden, soğusun...
Elinizin dayanacağı sıcaklığa geldiğinde sıvayın kolları, yanınıza bir salata tabağı alın. Deniz börülcesinin ince dallarının yeşil kısımlarını dibinden baş ve işaret parmağınızın tırnağı arasında sıyırmaya başlayın. Yeşil kısım telinden sıyrılmış bir elektrik kablosu gibi gelecektir. İşiniz bitince börülceleri zeytin yağıyla harmanlayın. Servis zamanı dövülmüş sarımsak ve limon suyunu ilave edin... (Tuz yok...)

Bunu sarımsaklı yoğurtla yiyen de var. Olmadı haşlanmış, ayıklanmış karidesle birlikte servis eden de, İçine ceviz katan da, közlenmiş kırmızı biber doğrayan da...

Ne diyelim, gelecek mevsime kadar sabır...

uzman16 15-11-2007 21:08

Pembe Hanim
 
Pembe Hanım,

Kırmızı pancar yıkanır, kabukları soyulur. Rendenin iri tarafıyla rendelenir.
Bir tavaya 1 yemek kaşığı kadar sıvıyağ konulur , rendelenmiş pancar 2-3 dakika çevrilir. Ateşten alınır. Soğumaya bırakılır.

Bir kapta hazırladığımız sarımsaklı yoğurda soğutulmuş pancar ilave edilir. Karıştırılır. Et yemeklerinin yanında harika oluyor. Hem tadı, hem rengi ile favorimdir.:cool:

şükran ünal 05-12-2007 15:28

Sayın Hassoman, böğrülceyi bizde çok severiz ve buldukça alıp hazırlarım ve paketler halinde de derin dondurucuya atarım. Bizde böğrülcenin üzerine sarmısaklı yoğurt dökeriz ve bir tavada içine pul biber kattığımız kızdırılmış zeytinyağı gezdiririz. Tabi bunu yaparken malzemenin ısısının birbirine yakın olması gerekir .Yani yoğurt biraz ılıtılarak karıştırılır ki üzerine dökülen yağ donup kalmasın. Artık büyük Gros marketlerde hemen hemen hep bulunuyor bilginiz olsun.

Güler 05-12-2007 17:44

Sevgili penelophe, fırında mantar tarifini okudum. Ben de yapıyorum ama içine biraz da dövülmüş sarmısak da koy daha da güzel ve lezzetli oluyor.

Güler 05-12-2007 17:55

Arkadaşlar, bu ara tam mevsimi bol bol balık yeriz. Balığın yanında yeşil salata yaparız, pilav filan gitmez. Ama sarmısaklı patatesi denediniz mi?
Patatesleri soyup, ister çok az haşlayarak ister çiğden çok ince bıçak sırtından biraz daha kalın, yuvarlak yuvarlak doğrayın. Çukurca bir kaseye alın. Bunun içine bir başa yakın sarmısağı da ince ince ve yuvarlak doğrayıp biraz tuz ile iyice harmanlayın. Ufak bir kutu miss kremanın yarısını bu malzemeye katın, iyice harmanladıktan sonra payrexe boşaltıp yayın. Kutuda kalan kremayı da üstüne dağıtın, az bir kırmızı pul biber ektikten sonra fırına sürün. 30 dakikakadar pişsin, üzeri kızarsın, sonra balığın yanında servis yapın.
Bazı arkadaşlarım balıktan bile daha lezzetli olduğunu söyler......

guler64 17-12-2007 20:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 137610)
Eklenti 17681
Yogurtla patlican karistiriliyor.

Eklenti 17682
Patlican ezmesi servis tabaginda.

Merhaba ellerine saglık.Servis tabagındaki menekşe çiçegimi?

hassoman 17-12-2007 22:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi şükran ünal (Mesaj 181803)
Sayın Hassoman, böğrülceyi bizde çok severiz ve buldukça alıp hazırlarım ve paketler halinde de derin dondurucuya atarım...

:(Ah Şükran Hanım ah!.. Yahu, derin dondurucuya neler attım neler de bir tek deniz börülcesi aklıma gelmedi. Tabi ya... Seneye inşallah paketler atarım dolaba... Teşekkürler... Ayrıca tarifinizi de bir köşeye not ettim..

ceromaya 10-01-2008 19:18

Kimyonlu Havuç Mezesi(Osmaniye)
 
Havuçlar yıkanır, kabukları soyulup rendelenir ve zeytinyağında yumuşayana kadar pişirilir.

Ocaktan almadan önce dövülmüş sarımsaklar ve iyice çırpılmış 1 yumurta eklenir, yumurta topaklanmadan homojen bir şekilde dağılacak şekilde hızlıca karıştırılır. Tercih etmezseniz yumurta koymayabilirsiniz.

Havuçlar ılıyınca yoğurt, kimyon ve tuz eklenip karıştırılır. Üzerine birkaç yaprak maydonoz koyulup servis yapılır.

Kimyon bu mezeye farklı bir tat katıyor. Ben çok seviyorum tavsiye ederim.

caretta 10-01-2008 22:07

Köpoğlu Mancası (Papaz Mancası)
 
1 Eklenti(ler)
Malzemeler:

2 adet bostan patlıcanı

6 adet sivri biber

2 domates

5 diş sarımsak

½ çay bardağı zeytinyağı

½ çay bardağı sirke

½ demet maydanoz

Yapılışı:

1.Patlıcanları çatalla birkaç yerinden delin.Patlıcan, biber ve domatesi mangalda veya ocakta közleyin( fırında közlerseniz kararır).Kabuklarını soyun.Küp şeklinde doğrayın ya da çatalla ezin.

2.Biber, patlıcan ve domatesi bir kapta karıştırın.Üzerine dövülmüş sarımsak, zeytinyağı , sirke ve ince kıyılmış maydanoz yapraklarını ilave edin, karıştırın.Buzdolabında 1-2 saat dinlendirip servis edin.


Arzuya göre kırmızı biber, karabiber ve kimyon eklenebilir.Soğuk yenmesi iyi olur.

Her yörede bu mancayı değişik yaparlar.Anadolu da mancaya yoğurtta koyuyorlar. (ama köpoğlu olmaz o zaman) İnternete baktığınızda kızartma patlıcanla yapılanı bile var.Kesinlikle patlıcan közde yapılmalıdır.Diğerlerine Köpoğlu denmez.

Kızartma patlıcanla yapılIP üstüne domates sosu konan Şakşuka'dır.
Közleyip yoğurt karıştırılan patlıcanlı yoğurt, patlıcan kızartıp üstüne domates dökülen de domatesli patlıcan kızartması olur.

İçki içilen bir sofrada köpoğlu olmazsa olmaz :))

Resim ; kızılcıksurubu.blogspot.com'dan alınmadır.

Penelophe 11-01-2008 00:03

Bugün mantar dolmasını buradakinden biraz farklı denedim, mükemmel oldu.;)

Mantarın içine koymak için, tam yağlı beyaz peynir, susam, çörekotu ve pul biberi karıştırdım. Mantarların içine biraz tereyağı ve mantarın ağzı sıfır oluncaya kadar bu karışımdan doldurdum. Rendelenmiş kaşar peynirini de üzerlerine bol miktarda, fazla dışarıya taşırmamak kaydıyla bastırarak ekledim. Fırından çıktıklarında süperdiler.

Güler 11-01-2008 12:59

Akşama mutlaka denemeliyim.
Teşekkürler.....

Penelophe 11-01-2008 14:23

Sonucunu bekliyorum Güler hanım.;)

imperfect 28-01-2008 13:42

Bir tarif de benden:
Bir bağ Hindiba
İsteğe göre limon suyu
Biraz zeytinyağı
Toz biber

Hindiba ayıklanıp kumunu dökene kadar yıkanır. Yıkarken bolca suda bekletmek en iyi yöntemdir. Son suda bir avuç tuz atılır biraz daha bekletilir (bu salyangoz vb böceklerin ölmesini sağlar) . Daha sonra suda haşlanır (fazla haşlayıp öldürmemek gerekir). Biraz diri kalırsa tadı daha lezzetli olur. Haşlanmış Hindiba derince bir kaba alınır üzerine limon, toz biber, tuz ve zeytinyağı (isteğe göre sarımsak) ilave edilir. Bir güzel karıştırılır. Soğuk yenmesi makbuldür. Tadına doyum olmaz... :)

imperfect 28-01-2008 13:56

Bir tarif daha:
HUMUS
500 gr nohut
Tahin
Sarımsak
Limon suyu
Tuz
Kimyon
Pul biber
Süslemek için Maydonoz, turşu, siyah zeytin

Nohutlar bir gece önceden ıslatılır. Haşlanır. Daha sonra bir robot yardımıyla güzelce ezilir. Süzgeçten geçilir ki ağıza diri nohut gelmemeli. Üzerine isteğe göre tahin, limon, sarımsak ve tuz eklenir karıştırılır. Servis tabağına açılır. İnce açmak en iyisidir. Üzeri isteğe göre kimyon, pul biber, turşu, siyah zetin hatta ince dilimlenmiş domates ile süslenir. Veee meşhur mezemiz artık hazırdır. Afiyet olsun.. :)

Açelya 28-01-2008 21:29

Hiç mangalda pişirilmiş,üzerine zeytin yağı ve bol limon sıkarak hazırlanmış soğan yedinizmi.

imperfect 30-01-2008 08:52

Sevgili AÇELYA bir gün yolun Hatay'a düşerse mutlaka Kuzeytepe Beldesi'ne uğra. Orada da mutlaka pişmiş soğan salatası iste. Soğanı pişirip üzerine zeytinyağı, nar ekşisi, biraz kimyon ilave edip servis ederler. Emin ol çok güzeldir çok çok.;)

YorkerJenny 18-05-2008 22:16

yugoslavyadan bir tarif, burada uluslarasi marketlerde kavanoz icinde satiliyor:
patlican ve tatli kirmizi uzun biberleri atesde bbq yapin. Kabuklarini soyun, biberin cekirdeklerini cikarin. zeytinyagi, tuz, aci kirmizi biber ekleyip mikserde pure yapin. kanepelerin veya minik tuzlu biskuitlerin uzerine surun.

ebrub 03-11-2008 00:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Penelophe (Mesaj 193010)
Mantarın içine koymak için, tam yağlı beyaz peynir, susam, çörekotu ve pul biberi karıştırdım. Mantarların içine biraz tereyağı ve mantarın ağzı sıfır oluncaya kadar bu karışımdan doldurdum. Rendelenmiş kaşar peynirini de üzerlerine bol miktarda, fazla dışarıya taşırmamak kaydıyla bastırarak ekledim. Fırından çıktıklarında süperdiler.

Ben mantar dolması yaparken, bez tulumu kullanıyorum. Tulumu taze kekik, ince kıyılmış biberiye ve biraz da fesleğen yaprakları ile elimde sıkıyorum, rahiyası çok hoş oluyor...

imgelem 03-11-2008 19:58

Bu mezelerin hepsi birbirinden güzel.Ben de kolay ve leziz bir tarif veriyorum:
1-2 beyaz kabak rendenin ince tarafında rendelenir.Suyu sıkılır.İçine 1-2 diş(isteğe bağlı daha fazla da olabilir)sarmısak,bolca dövülmüş ceviz ,1-2 kaşık mayonez ve patlıcan ezme kıvamına gelene kadar süzme yoğurt konup karıştırılır.Servis tabağına alınıp dereotu ve zeytinyağı gezdirilerek süslenir.Afiyet olsun...
Kabak pişirilmediği için de son derece sağlıklı..
Eşim hiç kabak sevmez.Hatta "kabak tadı verdi "diye bir deyim boşuna üretilmemiş der.Ama bu mezedeki sebzenin kabak olduğunu anlayamadı:)

şükran ünal 27-11-2008 15:03

1 Eklenti(ler)
Sevgili Yorkerjenny, Yugoslavyadan bir tarif, diye bahsettiğin sos un orijinal ismi Lütenitsa dır. ben her sene yaparım ve çok severek tüketiriz. Bizim de anne tarfımız Yugoslav göçmenidir. Lezzet Tabağı isimli bloğumda da resimli tarifi vardır.

Lütenitsa

Malzemeler:
2kg. olgun domates
2 kg. salçalık biber
2 kg. patlıcan
1 kg. havuç (rendelenip yağda sote edilmiş)
1 su bard. sıvıyağ, tuz , kekik, şeker

Yapılışı:
Öncelikle tüm sebzeleri yıkayalım.Ben sebzeleri doğramadan yıkamayı tercih ediyorum.Domatesleri sıcak suda biraz tutup kabuklarını soyalım ve küçük küçük doğrayalım.Bir kenarda suyunu süzdürelim ve başka yerde harcamak üzere saklayalım, zira çok sulu olunca bir hayli suyunu çekmesi için kaynatmanız gerekecek.Süzülen domatesleri büyükçe bir tencere ile ateşe oturtalım ve kaynamasını bekleyelim.Diğer malzemelerin hazırlanmasına geçelim.Biber ve patlıcanların ıslaklığını kurulayıp ocakta közleyip kabuklarını soyalım ve küçük küçük doğrayalım.Kaynayan domatese havuç da dahil ilave edip birlikte kaynatalım.Bir su bardağı zeytinyağı ilave edelim, tuz atalım.Tencereyi dibine tutmaması için de sık sık karıştıralım.Sos kıvamını bulunca ocaktan alıp kekik ve şeker ekleyelim ve sıcak olarak sterilize ettiğimiz kavanozlara doldurup ters çevirelim.Bir müddet buz dolabında tutup havalar soğuyunca da serin bir yere kaldıralım.Ben bu sene evde küçük kavanoz kalmadığı için yine konserve kavanoz kapklı olan tek bir büyük kavanoza yaptım. Dilerseniz yerken pul biber ilave edebilirsiniz. Ben damak zevkine göre böylesini tercih ediyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024