agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=191)
-   -   Kereviz yaprağı salatası (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14695)

hassoman 31-03-2009 01:34

Kereviz yaprağı salatası
 
1 Eklenti(ler)
Bir türkü var...
Sinop Türküsü galiba...
Pek de oynaktır, fıkır fıkır... İsmi de öyle... Tin tin tinimi hanım...
O türkü de geçer: (Kereviz denilince ille de bu türkü anılmasa olmaz)

"Bahçelerde kereviz
Biz kereviz yemeyiz"

Oysa:

"Bahçelerde kereviz
Biz kereviz severiz"

diye söylense daha iyi değil mi?...

Gerçi seveni olduğu kadar sevmeyeni de var. Yani kerevizi seven çok sever, sevmeyen hiç sevmez...

Ben çok sevenlerdenim...
Baharlı tadı ve kokusuyla, zeytinyağıyla, soğanla, havuç ve bezelyeyle barışık... Tabakta duruşları da öyledir... Olursa bu kadar olur yani...

Kereviz Akdeniz ve Ortadoğu'dan çıkmış. Yani yabancımız değil.
Üç türü var:
Yumru (A.graveolens'in rapaceum),
yaprak (A. graveolens'in dulce)
ve
kesme (A. graveolens'in silvestre)

Biz daha çok yumru kereviz tüketiyoruz. Yaprak kerevize pek rastlamıyorum. Bu yüzden alırken yaprakları kesilmemiş yumruları tercih ediyorum. Ama genel olarak -nedense- yaprakları kesilmiş olarak satılıyor. Hatta tartıldıktan sonra yapraklarının hemen oracıkta kesilip atıldığına bile tanık oluyorum. Ya, gerçekten çöpe gitmesine dayanamıyorum... İsraf, düşüncesizlik, umursamazlık, duyarsızlık... Artık ne derseniz deyin

Evet, geçen gün kereviz aldım. Yumrularından portakal suyunda, bezelyeli, havuçlu zeytinyağlı yemeği yapıldı. Yapraklarından ise salatası...

Size kendi kafama göre geliştirdiğim bu kereviz yaprağı salatasının tarifini vereyim. Çünkü sonuç gerçekten umduğumdan çok daha güzel oldu:

Eklenti 69807

Malzemeler

5 adet yumru kerevizin yaprağı (Saplarının sert kısımları ayıklanacak)
1 su bardağı kadar sert peynir rendesi
1 diş sarımsak (ince ince rendelenmiş gibi kıyılacak)
Zeytin yağı
Limon suyu
Beş adet kadar siyah zeytin
-Varsa- lahana benzeri turşu (Süs için)

Yapılışı
İrice kıyılmış kereviz yaprağını salata tabağına yayın. Üzerine ince ince kıyılmış sarımsağı ekleyip şöyle bir karıştırın. Üzerine rendelenmiş peyniri serpin. Zeytinyağı ve limonun suyunu gezdirin... Siyah zeytinleri yerleştirin, Turşuyu tabağın kenarına koyun...
Bu kadar...

Hangi yemeklerin yanında gider, ona siz karar verin. Ama zeytinyağlı kerevizin yanında değil heralde...

M.Sema 31-03-2009 12:27

Elinize sağlık görüntü çok güzel tadı da güzel olmuştur eminim. Tadının güzel olup olmadığını anlamak için yapmalı. Ancak çok hafif bir buhara tutup yumuşatmak gerekir mi? Yoksa gerek yok mu?

hassoman 01-04-2009 00:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi M.Sema (Mesaj 390135)
"..... "Ancak çok hafif bir buhara tutup yumuşatmak gerekir mi? Yoksa gerek yok mu?

Eğer yapraklar çok kart değilse bence hiç gerek yok. Rokanın sertliği kadar işte... Ha bu arada bu akşamda aynı malzemeyi roka salatasında denedim.
Zaten salata için peynir+zeytinyağı+limon+sarımsak +yeşillik nefis bir bileşke...

Not: Bu aralar taze sarımsak çıktı. Diş sarımsak yerine ince ince kıyılmış yapraklarını deneyin. Yeşillik yerine kırmızı-beyaz lahana, kaynar suda şöyle iki üç dakika tutulmuş brokoli, karnıbahar falan da kullanabilirsiniz.... )

kavacık 07-05-2009 18:14

bende kereviz yaprağını mor lahana salatasına ekliyorum .özellikle balıkların yanında harika oluyo. sarmısak zeytinyağ ve limon la birlikte


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024