![]() |
Sn Nevsune, taze yoğurtla denedikten sonra deneyimlerinizi aktarabilirseniz sevinirim. Benim için de bir kaç lokma yediğiniz için teşekkür ederim inanın ben de yemiş kadar oldum ve sevindim.
Bundan sonra artık bol bol yumurta pişirmenizi dilerim. Tekrardan teşekkürler afiyetler olsun. Tekrar görüşmek üzere. |
yarın hemen deneyeceğim...
|
Sn Gulseker. Denedıkten sonra deneyımızı bızlerle paylasırssanız sevnırız.
Pastırmalı yumurta Malzemeler... 100 gr pastırma. 3 Yumurta Istek kadar yag Tercıhen tere yag Pul bıber karabıber tuz Yapılısı. Teflon tavaya bır mıktar su koyuyoruz uzerıne pastırmaları atıyoruz. Patırmaların cemenlerını dagıtmadan suda yumusatana kadar pısırıyoruz suyun bıtmesının hemen ardından yagımızı eklıyoruz. Yag ıle bır kac sefer cevırdıkten sonra ıster calkalanmıs ıster calkalanmamıs yumurtaları tvaya boca ettıkten sonra yumurtalar ıstenen kıvama gelene kadar psırıyoruz uzerıne pulbıber ve karabıber ektıkten sonra hemen ekmegı daldırıyoruz. Hepınıze afıyet olsun. |
Arkadaşlar gece gece canımı çektirdiniz.fanatik derecede yumurta sever ve yerim.Bir yumurta tarifi de benden.
Tarhana Çılbırı ( Ben uydurdum). Aneanemden öğrendim (yaş 90) Şimdi efendim hepimiz tarhana çorbasını biliriz. şimdi tarhana çorbası olayına girmeden tarife geçelim. Tarhana ocakta pişmeye alındığında kaynamadan önce çorba tenceresinin içine 2 yumurta kırılır.Yumurtalar kırıldıktan sonra ateş iyice kısılır. Tarhana kaynamaya bırakılır. Bu esnada tencreye kırdığımız yumurtalar ve çorba kesinlikle karıştırılmaz. Yaklaşık 10-15 dk sonra tarhana çorbası kayadıktan sonra ateşten alınır. Başka bir kapta ( Ben bakır sahanları çok severim ) bir kaşık tereyağı veya isteğe göre margarin eritilir. kevgir yardımıyla çorbanın içindeki yumurtalar alınarak hafif kızan erimiş tereyağı sahanına konulur ve ateşten alınır.Üstüne tarhana çorbamızdan 2 kaşık alarak çılbıra ilave ederiz. üstüne biraz tuz ve karabiber ekeriz. Tarhana çılbırımız hazırdır. Burada dikkat edeceğimiz nokta yumurtayı tencereden kevgirle alırken mümkün olduğunca dağıtmadan almaya çalışacağız. Arkadaşlar biz 7 yaşındaki oğlumla bunu yerken resmen yarış eder durumdayız. Eğer denerseniz beğeneceğinizden adım gibi eminim. Bu tarifi hiç bir yerde bulamazsınız diye tahmin ediyorum. Çünkü ben hiç rastlamadım. bazı arkadaşların aklına tarifi okuyunca ilk gelecek soruyu tahmin edebiliyorum. Çorba yumurta kokmaz mı? Cevap kesinlikle. Deneyenler olursa deneyimlerini bana yazabilirler. Afiyet olsun arkadaşlar.:) |
Sayın serdar tarhanalı yumurta çok ilginç doğrusu.
denemek lazım.:) |
Ben yoğurtlu, tereyağlıyı denedim, pek bana uymadı, sırada tarhanalıyı denemek var.
|
Valla arkadaşlar üşenmeyip denerseniz beğeneceğinizden eminim. Ben bayılıyorum. Deneyen arkadaşlardan yorumlarını beklerim.:))
|
urfa usulü yoğurtlu yumurta
malzemeler: 3 yemek kaşığı sade Urfa yağı 5 yumurta 1 kğ. yağlı yoğurt 2-3 diş sarımsak 1 çay kaşığı tuz hazırlanışı: yağ tavaya alınarak kızdırılır,yumurtalar bir tabakta çırpılır. Yağın içine yumurtalar bırakılır ,nar gibi kızarınca ocaktan alınır. Sarımsaklı yoğurt hazırlanır.Pişmiş yumurtalar yoğurtla karıştırılır. sıcak servis yapılır. Bu yemek kitabında yazan ölçüler. benim ölçüm ise; 1 yumurta çırpılır, göz kararı yağ (1 yumurta pişirecek kadar) evinizde hangisi varsa(margarin ,tereyağı,zeytinyağı,mısırözü) tavaya alınır.Yumurta kızgın yağda pişirilir. İlk sıcaklığı çıkınca 3-4 yemek kaşığı yoğurt ilave dilerek karıştırılır.Ben sarımsak koymuyorum. Öğlen yemeği için idealdir. Afiyet olsun... |
Patatesli yumurta;
Malzemeler: 1- Orta boy Patates 2-3 yumurta 3- Bir miktar yağ 4- Yine isteğe bağlı olarak pulbiber, karabiber İlk önce teflon tavaya bir miktar yağ koyuyoruz ( İsteğe göre tereyağ da olabilir ) Patatesleri zar kadar ufak parçalara ayırdıktan sonra ısınmış yağın içine atıyoruz bir yandan kavrulurken bir yandan da karıştırıyoruz. Patatesler istenen kıvama geldikten sonra çırpılmış yumurtaları tavanın içine atıyoruz. Üzerine biraz pul biraz da karabiber atıyoruz. Yumurtalar piştikten sonra bir kenara alıyoruz ve soğumasına fırsat vermeden sıcak ekmekle yiyoruz. Yanın da çay da iyi gider. Hadi Afiyet olsun. |
Sayın caucasus, patatesli yumurta (aslında yumurtalı patates daha uygun gibi;)) harikadır..
Yumurtaya allerjisi olmayanlar mutlaka her gün yumurta yemeye çalışsın, zihni inanılmaz derecede açıyor, düşünme ve kavrama hızı artıyor. Yemeyince ise düşünmede yavaşlığa, hafıza zayıflamasına, anlama güçlüğüne yol açıyor. (Kendimden biliyorum:dilli:) |
Sayın Nariel, Ben çocukken ben de alerji yapıyor du. Hatta sadece yumurta değil çikolata, şekerler dahildi o zaman doktora gittiğimiz de bol bol denize gidin demişti doktor ve bir kaç kez denize gittikten sonra alerji falan kalmıyordu bir kaç sene bu şekil de devam etti artık bol bol yumurta yiyebiliyorum. Köydeyken kümesten yumurtaları alıp taze taze günlük tüketirdim bazen gün de 5-6 tane haşlar hepsini birden yerdim. :)
Yumurtayı akladık, yaşlılar ve çocuklar her gün 1 yumurta yetişkinler ise hafta da 3-4 tane yemeliler. Ben biraz sonra yoğurtlu yumurtayı deneyecem. Sporun üstüne de gitmez ama ne yapayım canım çekti sabah sabah açmışsınız yuymurta faslını. Kilo alırsam sizden bilirim :) |
Saç tava aldım. Yarın kısmetse bahçeye gideceğim.
Tavayı kısa zamanda kapkara yapmak lazım. Yanıma 4-5 tane köy yumurtası alacağım dolaptan. Bir kocaman parçada sert tulum.. ----------------- Sn.Hosseda, Okadar içten yazmışsınki bir an yanında o bahçede olup yumurtanı paylaşmak istedim.;) |
Nevsune, yoğurtlu yumurtayı bu gün deneme fırsatını buldum. Tad olarak hafif di ancak ben pek sevmedim. Belki de benden kaynaklandı çünkü yoğurdu biraz fazla koydum ve çok sulandı suyu bitmeden yumurtaları kırınca haliyle biraz sulu kaldı. Zannedersem benden kaynaklanan bir sorun oldu ama bir daha deneyecem bakalım o zman kıvamını tutturabilecem mi ?
|
Sayın caucasus;
Urfa usulünüde denemenizi tavsiye ederim,yoğurt pişirilmediği için sulanma riski yok;)Bakalım bu tarifi beğenecekmisiniz? Birde yumurtayı bakır tavada veya sahanda pişirirseniz ,ekmek banıp yerseniz tadına doyum olmaz afiyet olsun. |
Radem63, fırsat buldukça denemeye çalışıyorum :) ilk fırsatta urfa usulunu de deneyeceğim.
|
Yumurtayla yapılan ne kadar çok yemek varmış:)))
|
Alıntı:
|
Sayın Serdar,
tarhana çılbırı hakkında merak ettiğim bişey var, acaba yumurta pişince katı haşlanmış yumurta gibimi oluyor? |
Sayın turco,
Ne zaman arzu ederseniz buyrun yumurtamı paylaşmaya. Malumunuz soğuk ve yağışı bol bir kış geçiriyoruz. Mangal üstünde pişen sucuklu yumurtanın yerini tutan yok gibi geliyor bana bu soğuk günlerde. Hoşçakalın. |
Sn.Hosseda,
Davetin için çok teşekkürler, eminimki o bahçede yenen yumurtanın tadı hiçbir yerle mukayese olmaz. Bende sizi Yalova'ya beklerim. |
Acıkalı Yumurta.
Öncelikle Acıka'yı açıklamak gerekecek zannedersem. Acıka Kafkasyadan göçen Abhaz, çerkezlerin kullandığı bir tür çemene benzer malzeme. İçerisin de: Pul biber, karabiber, kimyon, ceviz, biber salçası, kişniş, aruhana, ajubra, sarımsak karışımlarının bulunduğu çemene benzer ancak bizim için acıka, acuka, pırpılcıka, biberli tuz diye bilinir. Öncelikle Acıka'yı Bir tatlı kaşığı kadar alıp bir kasenin içerisine koyuyorsunuz. Üzerine 2 yemek kaşığı su ilave edip su ve acıka yı birbiriyle katıştırıyorsunuz. Sulandırılmış acıkanın üzerine 3 yumurta kırıp iyice karıştırıyorsunuz birbiriyle bütünleşen karışımı teflon tavada kızmış olarak bekleyen tereyağın üzerine döküyoruz, iyice pişirdikten sonra yanına bir kupa çay alıp afiyetle yiyorsunuz. |
sayın caucasus benim bildigim acıkanın içine yani bizim oralarda acıkaya çekilmiş fındık veya cevizde karıştırırlar
|
Sayın beyaz gece, içindekilere ceviz yazdım zaten. Bizde de ceviz kullanırlar.
|
Sayın radem63
görüntü olarak sahanda yumurta gibi oluyor. üstü beyaz altta sarısı. haşlanmış yumurta gibi de denilebilir. denemenizi tavsiye ederim. afiyet olsun. :)) |
MALZEMELER
4 kişilik 2 adet mantar piyaz doğranmış 1 su bardağı kırmızı şarap ½ adet küçük piyaz doğranmış domates ½ yaprak defne 4 tane karabiber 1 çay kaşığı kekik ¼ tatlı kaşığı un ½ tatlı kaşığı margarin 1 tatlı kaşığı tereyağı 4 adet yumurta 4 dilim taze kızarmış tost ekmek HAZIRLANIŞI Küçük bir tencerede margarini kızdırıp; mantar, karabiber, maydanoz, defne ve kekiği ilave edin. Orta ateşte bir dakika sote yapın ve şarabı ilave edin, ağır ağır kaynatarak şarabın dörtte üçünü çektirin. Tereyağı ile unu karıştırarak şarabın içine ekleyip birkaç dakika kaynatıp ateşten alın ve süzün. Sos yarım sus bardağı olmalı ve boza kıvamında olmalı. Tostları yumurta sahanına koyun. Yumurtaların üzerlerini 2 parmak kapatabilecek kadar bir suyu ocağa koyup içerisine bir miktar sirke koyun ve su kaynayınca yumurtaları kırın. Ağır ağır kaynatın ve 3 dakika sonra yumurtaları kevgirle sudan çıkarıp susuz olarak tost ekmeklerinin üzerlerine koyun. Hazırladığınız sosu kaynar olarak üzerlerine bölüştürerek dökün. http://www.yemektarifleri.org dan alıntı |
Yumurtanın çok gözükmesi için yapılan işlem. İstenen adette yumurta alınıp bir kaseye kırılır çırpılmadan yumurtaların üzerine bir tutam ( 2 yumurta için 1/2 çay kaşığı un ) un serpilir ve çırpılır bir miktar tuz eklenip çırpılmaya devam edilir ve tava da ısıtılmış yağın üzerine boca edilir. pişirmiş olduğunuz yumurtaların daha çok göründüğünün farkına varabilirsiniz.
Afiyet olsun. |
Sayın Caucasus; abazalar acıkayı- biberli tuz adından da anlaşıldığı gibi- çok tuzlu yaparlar. Bir tatlı kaşığı acıka üç yumurta için fazla olmaz mı bu durumda. Biz kahvaltılık acıkayı oldukça az tuzlu bol ceviz ve fındıklı yapıyoruz ben de seviyorum kızlarım da seviyorlar. Yumurtayı acıkayla pişirmeyi deniycem:)
Doğukaradenizde acıkayı taze kinziden yaparlar. Yeşil çok hoş kokulu bir tat olur. Yumurtayı bir de o acıkada düşündüm. Sanırım hoş bir lezzet olurdu. Ben kahvaltıda veya öğleden sonraları taze fasülyeli yumurtayı da çok severim ya da yumurtalı fasülye. Ama süt gibi çok taze ve kılçıksız fasülye olmalı. Bir de kızımın ne çok maydanoz karıştırıyorsun herşeye itirazlarına kulak tıkayıp maydanozlu yumurta yaparım. (Bolca maydanozu çok az yağda hafifçe kavuruyorum üzerine yumurta kırıyorum çok az nane, karabiber, pul biber vb. tatlandırıyorum. Yeşillik, ot yemeyi sevdiğim için severek yiyorum:) |
Alıntı:
|
Sayın Sevim.k, Biberli tuz asıl adı acıka **** pırpılcıga derler. Tuz oranını ise sizin kullanım amacınıza göre ayarlayabiliyorsunuz, kahvaltılık ve yemeklik olarak değişiyor. Kahvaltılık daha az tuzlu ve bol cevizli, fındıklı, baharatı daha az. Yemeklik olarak ise daha tuzlu ve baharat kısmı daha fazla olan.
Acıkalı yumurta yaparken, yapacağınız yumurtanın içine ne kadar acıka katarsınız bilemiyorum ama ilk önce bir kabın için de acıkayı suyla karıştırıp sulandırırsanız iyi olur direk olarak yumurtanın içine attığınız da ise dağıtması zor oluyor ve yumurtanın için de top top kalıyor, hatta acıkayı sulandırdıktan sonra içine yumurtaları da kırıp çırpa bilirsiniz daha da iyi olacaktır. Yumurtanın daha fazla gözükmesini isterseniz çırparken içerisine bir tutam un atın daha çok kabaracaktır. Afitet olsun. |
Açıklama için teşekkürler Caucasus:) Anne tarafından çerkezim. Bilirsiniz çerkez ve abazalar ortak kültüre sahip. Bir de uzun yıllar önce abaza köyünde öğretmenlik yapmıştım. Tuz konusuna gelince yemeklerimi alabildiğince tuzsuz yaptığım için - hatta bazan hiç tuz kullanmam- ortalama tuzu olan yiyecekler bile bana göre çok tuzlu oluyor;) Yani sorun acıkanın tuzunda değil, benim tuz sevmeyişimde:)
Yumurta( omlet) yaparken elimin altında katabileceğim baharatları katmayı seviyorum. Acıkalı yumurtayı biber salçası yaptığım zaman kendi hazırladığım acıkada deniycem. Sağlıkla kalın. |
Sizin de yazdığınız gibi kültürlerimiz birbirine çok benzerler. Kökeniniz nereden gelmekte ? Bizimkiler zamanın da kafkasyadan göç etmişler.
Eeee o zaman afiyet olsun Sevim.k Benim için de bir iki lokma yerseniz sevinirim :) |
Aslında fotosunu çekmiştim ama bulamadım, yeşil soğanın tohum sapı oluşturan kısmı var ya hani soğan erkeği derler, işte onlardan varsa bahçeden, yoksa semt pazarlarından alınır, ince halkalar halinde doğranır, hafif zeytinyağında kavurduktan ssonra dilediğiniz kadar yumurta, karabiber, tuz eklenerek, afiyetle yenir.
Soğan erkeğinin hafif ballı, şekerimsi tadı olur kavrulunca, deneyin bakalım, beğenecekmisiniz? |
1 Eklenti(ler)
Sayın Berduray, soğan ( Erkeği ) tohumu derken bu resimde ki kısımını mı ? kastediyorsunuz ?
|
Aynen, doğrudur.
Tohum hariç tüm sap kısmını, kartlaşmamış kısma dek halka halka doğranır. |
Hımmm ilginç ! İlk fırsatta deneyeceğim. Teşekkürler.
|
Doğaçlama usulü domatesli yumurta vs...
Yumurta geleneksel reçete tariflerinin dışında doğaçlama yemek yapma meraklılarına uygun bir malzeme... Sonuç ne olursa olsun ortaya çıkan yemek ziyan olmuyor... Yenebiliyor yani... İşte bir doğaçlama (uyduruk) yumurta yemeği de benden... Hadi İki kişilik olsun: Kişi başına bir yumurta yani... Malzeme - İki yumurta - Bir büyük domates... (kabuğu soyulmuş, çekirdek yatakları ayıklanmış, tavla zarı gibi doğranmış...) - Zeytinyağı ya da Ayçiçek yağı ya da tereyağı... - Çorba kaşığının ucuyla biber salçası - Tuz, Pul biber, karabiber... - Çok ince kıyılmış maydanoz... Yumurtaları çılbır usulü pişirirken, (bknz: http://www.agaclar.net/forum/showpos...97&postcount=2 ) ayrı bir tavada yağ içinde salçanın kokusunu alıncaya kadar kavurduktan sonra domatesleri içine atıyoruz... Bırakın fokurdasın ama bu arada ocağın altını kısın, tuz atmayı da unutmayın... Bir delikli süzgeçle sıcak sudan aldığınız sarıları pişmemiş ayardaki yumurtaları hiç dağıtmadan tavada fokurdayan domateslerin üstüne koyup tavanın kapağını kapatıyoruz... Çok değil beş dakika sonra ocağın altını kapatıp, delikli düz kepçe ile yumurtaları dağıtmadan domateslerle birlikte servis tabaklarına alıyoruz... Üzerine karabiber ekilebilir. Ekşi tatlar sevenlerin bu yemeği daha çok seveceklerini sanıyorum... Bunu aynı yöntemle soğan reçeliyle de yaptım. Soğan reçeli üzerine, peynirli yeşil sos... Onun üstüne çılbır usulü yumurta... Yeşil sos dediysem renginden dolayı... Fesleğen, sarımsak, zeytinyağı, peynir filanla yaptım sosu.. Aslında makarnaya yaptığım sostur bu. (İtalyanlar duymasın, saçlarını başlarını yolarlar yani..). Fesleğn bulamadınız maydonoz olsun ne çıkar. Anladım ki mutfak işi cesaret işidir... Uçuk kaçık olacaksın... Siz de deneyin yahu. Küçük bir macera yaşayın. Atak olun... Ne diyor gençler!.. Ekşıııın!.. Dediğim gibi yumurta ile denenen yemekler çöpe gitmiyor nasıl olsa... |
Alıntı:
Çerkezlerde kafkas kökenli. Yani benim anne atalar, büyükler kafkasyadan gelmişler:) Köklerinin kafkasyada tam olarak nerede olduğunu bilmiyorum:o Biber salçasına gelince açıkçası ben hamarat annenin beceriksiz kızıyım. Meraklı bir insan olduğum için deniyorum, yapıyorum, öğreniyorum ama sürekliliği olmuyor. Biber salçasıda öyle ilk kez geçen yaz kendim yaptım. Ondan önce hep büyükler yapıp veriyordu:o Anne deyince çerkezlerin yoğurtlu yumurtaları aklıma geldi. Yumurtayı haşlayıp dilimliyorsunuz. Sonra hafif sarmısaklı yoğurtla karıştırıyorsunuz. İsterseniz hoşunuza giden baharatlarla da tatlandırabilirsiniz. Yemeklerin yanında soğuk bir tat:) Tabii bir de abhazların pasta çerkezlerin mamusalarına kırılan yumurta var. Onu siz daha iyi anlatabilirsiniz |
Yumurtalı kabak kavurması
4 Eklenti(ler)
Malzemeler; zeytinyağı, karakabak, yumurta
Mümkünse karakabak ya da köy kabağı denilen cinsten olsun.Sakız kabakla pek güzel olmuyor. Eklenti 84919 Son anda bahçede gördüğüm 2 dal soğan erkeğini de ilave ettim. Eklenti 84920 Kabakların içindeki çekirdekli kısmı tıpkı kavun gibi ayırıyoruz, doğruyoruz. Eklenti 84921 Soğan, kabak, zeytinyağını tavaya koyup, kabaklar yumuşayıncaya dek kavuruyoruz. Kendi suyu yetiyor, ama çok harlı ateşte yanabilir, orta hararetli alev iyi olur. Yumuşayan kabaklara yumurta kırıp, tuzunu, karabiberini ekliyoruz. Eklenti 84922Malzemeler Ben yarısına da sarmısaklı yoğurt döktüm, öyle de güzel, deneyin |
Yumurtalı ıspanak
Ispanakları soğan ile suyunu çekinceye kadar kavuralım. Yumurta kıracağımız yerleri çukur yapalım. Yumurtayı kırıp, sarısını çok pişirmeden ateşten alıp, afiyetle yiyelim. |
Kıymalı Yumurta
Kıymayı soğan, salça, karabiber, sivribiber, tuz ve biraz da yağ (katı olsa daha güzel) ile kavurup, açtığımız çukurlara yumurta kıralım. Sarısını çok pişmeden ocaktan alıp üzerine pul biber ile servis edelim. Yemek programı gibi oldu :) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:03. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025