![]() |
Dut ağacını baharda budayın,Haziranda yeni sürgünlere göz aşısı yapın.Garanti tutacağını söyleyebilirim.Ben denedim kaç kere,hepside tuttu.Selamlar.
|
DUT !!! hele ki karadut ...Kutsal bir ağaç olduğu bilinmesine rağmen "altını batırıyor , sinek yapıyor" gerekçesiyle Orta cami derneği tarafından kestirilen karadut ...
Deli olmak , çıldırmak işten değil. evimin önündeki 10 yaşındaki akdut ağacı üzerine tam 6 çeşit dut aşıladım ,5 yıl meyve aldım. salkım, siyah, beyazın 6 çeşidi ... hepside tutmuştu ... belediye yol çalışması yaparken dozerle yıkılmasına neden oldu .. . Ne desem kifayetsiz ! Karadut ve akdut oldukça iri, meyve üzeri kılsız , az çekirdekli olmalıdır .. ekşisi inanılmaz mantar ve yaraları iyileştirici bir meyvedir .. asla ilaçlamaya gerek yoktur. böcek yemeyen tek meyvedir diyebiliriz .bu yüzden ilaç korkusu olmadan tüketilebilir , kompostosu, marmelatı ekşisi yapılabilir . ekşisi çok çok değerlidir bizim burada ... arapaşı çorbasında ekşi ve tadlandırıcı renk verici olarak çok tercih edilir . Karadut yaprağı biraz çiğnenip kanayan yere basınca anında kanı durdurur. Akduta karadut aşılanırsa, ak dut ince, karadut kalın olur. 3/1 oranında omaca yapar , onun için toprak altından aşılanmalıdır . en ideal aşı göz aşısıdır.Karadut hayatımda en değer verdiğim meyvedir . O bir doktordur , şifa ve sağlık kaynağıdır . Akdut yapraklarından harika sarma yemeği olur. akdut 2 yılda bir budanırsa meyveleri hem sık , hem iri olur . Benim önerim gördüğünüz yerde meyvesini yiyip en güzel hangisi olduğuna karar verip oradan aşı gözü alıp aşılamanızdır .Bu yıl köklendirme hormonu ile 30- 40 adet çelikleme yapacağım .Şimdi tam zamanı !... Geçen yıl hormonsuz çeliklerimden 4 tanesi tuttu ( 15 taneden ) ...Çeliklediğiniz yeri mutlaka sera gibi kapatın gövde ve yapraktan su kaybetmemesi, ara sıra dipten bolca sulanması gerekir . Karadut ve Akdutlara sahip çıkın , Bu ağaçlar memleketin tapusudur. Yaşadığım ilçede her evin önünde mutlaka akdut % 10 unun önünde veya bahçesinde karadut vardır ve SEBİLDİR. herkes söylemeden yiyebilir .. toplayabilir. Lütfen Karadut üretin ister satın ister dağıtın , ama üretin ... bu gizli kalmış, aslında ticari değeri inanılmaz yüksek bir meyvedir.Ellerinizdeki dut rengini çıkartmak için dut yaprağı içine 4-5 tane ermemiş kırmızı renkte karadut meyvesini bohça gibi yapın, bir iki dakika bir taşla ezin ...o ezme ile ellerinizi yıkarsanız rengin çıktığını göreceksiniz ... NOT : Karadut toplarken enküçük mini bir maket bıçağı kullanırsanız o kadar çok boyanmazsınız ...Nostalji yapmak isterseniz , Karadutu testi gibi olan kabak içine toplayınız . Grip için % 100 etkili bir koruyucu tedavi edici etkisi vardır .. dişeri dili ağız içini temizler korur ... AFİYET OLSUN :) http://birkadinfenomeni.com/wp-conte...01/Karadut.jpg http://birkadinfenomeni.com/wp-conte...01/Karadut.jpg |
Şimdi DUT zamanı… Mutlaka bol bol tüketin. Çünkü dut, tamamen organik olan tek ürün. Bunun nedeni dut ağacında zararlı böceklerin barınmaması, yani böceklenmeyen tek yiyecek olması…
Dutun faydaları da saymakla bitmiyor. Önce beyaz dutun faydalarına bir göz atalım. Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden çok zengin olan dut, ateş düşürücü etkiye sahip. - Dutun en şaşırtıcı özelliği kanamalardaki etkisi. Taze dut yaprakları ile derideki yaralara ya da burundaki kanamalara tampon yapılırsa kanama anında duruyor. -Yapraklar aynı zamanda güçlü bir idrar söktürücü. Bunun için 15-20 gram yaprağı 3 su bardağı ile kaynatıp tüketin. Bu yaprak suyu aynı zamanda çok etkili bir ateş düşürücü. Vücutta biriken suyuda dut yaprakları atıyor. -Dut aç karna yendiğinde bağırsakları çalıştırıyor ve temizliyor. Özellikle de bağırsak solucanları açısından öneriliyor. Çünkü aç karna yenen dut, bağırsak solucanlarını döküyor. -Kansızlığın dermanı da dut… Dut ne şekilde tüketilirse tüketilsin çok iyi bir kan yapıcıdır. - İştah artırıcı etkisi de olan dut aynı zamanda bir enerji deposu… Karadutun faydaları da saymakla bitmiyor. - Kara dut şurubu ya da kara dutun yaprak ve kabuklarının kaynatılması ile elde edilen sıvı ağız ve boğaz antisepsisinde, diş eti iltihaplarında birebirdir. -Karadut çok güçlü bir antioksidan içeriyor. Bu da antioksidanlar da bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kalbi koruyucu ve yaşlanmayı geciktirici etkisi var. -Karadut yorgunluk durumunda çok faydalı. Çünkü halsizliğe derman olurken, yorgunluğu da yok ediyor. Aynı zamanda uykusuzluğa da çare oluyor. -Karadut kan basıncını düşürüyor, sindirim sistemindeki rahatsızlıkları da yok ediyor. Mide salgısını artırdığı tespit edilmiştir. -Saçların ve özellikle de dişlerin güçlenmesi için mutlaka bol bol karadut tüketin. Saç ve diş dostu olarak biliniyor. ( bu metin netten alıntıdır ) |
avusturalya karadut hkbilgisi olan tat toprak isteğii tedarik vs
|
1 Eklenti(ler)
Bu ağaçtan Karabük İli Eskipazar ilçesi Hamamlı Köyü İsmetpaşa mevkinde bulunan Musa Efendi Türbesi önünde de var. Yıllardır meyva verir. Kimse geçmişini bilmez.
Ben de hep merak ederdim bu dutun bir özelliği varmı dır, başka bir yerde varmıdır diye. Bu gün facebook ta Hacı Bektaş ı Velinin bu sözünü duydum. Araştırırken bu forumu gördüm. Bence bizim burdaki bu dut ağacının da bir sırrı var. Dalları büklüm büklüm, yıllardır onca eziyet görmüşken kurumamış. Umarım bu değerlerin farkına varılır ve korunur. |
Karadut ağacı uzun ömürlüdür.Kolay kolay kurumaz.Bizim köyde 1500 yıllık dutlar var.
|
Akdut'ta,Karadut'da çelik'den çok kolay tutuyor.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:40. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025