agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Ağaçlar Hakkında Genel Konuşmalar
(https)

Beğeni Düzeni1Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-12-2004, 14:51   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 25-07-2004
Galeri: 270
Ağaç Budama

bahçıvan bugün arka bahçedeki palmiyeleri budadı

arkadaşlardan biri de palmiyelerin budanmayacağını, yaprakların dökülmesini beklemek gerektiğini söyledi

bu konuda bir bilen ne der acaba

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2004, 15:00   #2
Ağaç Dostu

aybala's Avatar

Giriş Tarihi: 15-10-2004
Galeri: 574
geçenlerde nette gezinirken şu linki bulmuştum.Oldukça bilgi var.
http://www.palmiyemerkezi.com/pbilgi.htm

belki iletişim kurulabilirsiniz.

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2004, 15:27   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 25-07-2004
Galeri: 270
buradan anladığım kadarıyla palmiyeler budanabilir
ama uzun olanların üstüne uzanacak uzunlukta bir merdiven bulmanın zorluğundan, ölen yaprakların kendiliğinden düşmesi beklenirmiş

netekim
bizim bahçıvanın da, palmiyeler o kadar uzun olmamasına karşı, bir takım akrobatik hareketlerde bulunduğuna şahit olduk

ayrıca
Alıntı:
etrafımızda gördüğümüz palmiyeler, ülkemizin doğal palmiyeleri değildir. Doğal palmiyelerimiz etrafımızda görülmeyen palmiyelerdir
imiş

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2004, 16:37   #4
Ağaç Dostu

aybala's Avatar

Palmiye türlerinin isimleri de ilginç
Acaba nickimi "CHAMAEDOREA CATARACTARUM " yapsaydım.

Eski 11-03-2005, 10:34   #5
Ağaç Dostu

sezinci's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2004
Galeri: 28
Palmiyeler budanır. Ben de dudadım. Ağacın sağlığına bir zarar vermediği gibi aksşne görüntüsünü epeyce güzelleştirip etrafı kirletmesine de önlem alınmış oluyor.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2005, 19:25   #6
Ağaç Dostu

aybala's Avatar

Bu yaşlı çınarı budamamışlar resmen doğramışlar demek geldi görünce..
Bu işleri kim yapar ??

Eski 13-04-2005, 21:45   #7
Ağaç Dostu

Kagan's Avatar

Giriş Tarihi: 07-04-2005
Galeri: 54
Talking

Binlerce, on binlerce ağacı budamak... Bence budamamak daha iyi...

Kagan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2005, 21:55   #8
Ağaç Dostu

aybala's Avatar

Etrafımızdakileri niye buduyoruz o zaman. Zevk için mi ?

Belki de sadece bazı ağaç türlerin için geçerlidir budama..
Aklıma takıldı işte..

Eski 02-06-2005, 15:32   #9
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 24-05-2005
Ağaçların budanması ile ilgili bir kısa notta ben vereyim. Ağaçların budanmasının ( özellikle ormanda) bir kaç önemli nedeni var. Bunlardan birisi özeelikle ileriye dönük gövde kalitesi oluşturmaktır. Budama ile ağacın ileride azman dallı ve budaklı bir yapı oluşturmaması ve daha kaliteli odun hammaddesi temini sağlanması amaçlanır. İkinci olarak özellikle genç ağaçlandırma sahalarında yangın emniyet yolları kenarlarında ort. 5 mlik bir şeritte yangına karşı budama yapılır. Bu şekilde örtü yangınının alt dallar vasıtasıyla tepe yangınına dönüşmesinin engellenmesi amaçlanır. Birde ağaçların daha fazla kozalak ve tohum vermesi amacıyla ( özellikle fıstıkçamında) budama yapılır . Böylece ağaç tepelerinin iç kısımlarına da güneş girmesi ve daha fazla tohum vermesi amaçlanır.

marpacı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2005, 09:13   #10
kkarakus

Giriş Tarihi: 01-06-2005
palmiye budaması konusunda katkıda bulunayım. Palmiye budanmadığı taktirde alt yaprakları deforme olur. Deforme olan yapraklar çok çirkin görüntü verir. bu görüntüden ağacı kurtarmak lazım. Bu işin görüntü kısmı. Birde işin ilmi yönü var, özellikle palmiyede alt dallar eskidiği zaman yeni gelişecek dalları belli ölçüde engelleyecektir. Yani gelişmeyi etkilemektedir. Özellikle ilkbaharda yapılacak palmiye budamalarında ağacın yeni dal gelişmesi maksimum olmaktadır. Bu bilgiler tamamen uygulama sonucu elde edilmiştir.

kkarakus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2007, 22:46   #11
Ağaç Dostu

Yücel Özlem's Avatar

Giriş Tarihi: 19-04-2006
Galeri: 137
Aşılı ağaçlarınızın anaç sürgünlerini vaktinde budayın.

-Anaç sürgününün vaktinde budanmaması yüzünden zarar gören aşılı bitkiye çok sık raslıyorum. Umumi parklar, bahçeler başta olmak üzere; hobi bahçeleri, özel bahçeler hatta çifliklerde bile bu görülebiliyor.

Bilgisizlik yüzünden bazan da anaç sürgünlerinin (daha düzgün ve sağlıklı görünüşleri nedeniyle) korunarak aşılı dal veya gövdenin kesildiğine tanık oluyoruz.

Name:  IMG_0337_3.JPG
Views: 15222
Size:  43.1 KB

Yukardaki ters dut resminde bu durum açıkça görülüyor. Ters dutun çatısı zayıf kalmış. çünkü anaç sürgün vermiş. Sarı renkli çarpı işareti (X) konulanlar.

-Geçen sene çıkan bu sürgünler, süratle boy atıp gelişmişler. Bunların kırmızı işaretli yerden kesilerek aşılı bitkinin kurtarılması gerekir. Tabii bu sürgünler bir hayli geliştiği için budama yaraları da o nipette geniş olacak...

Düzenleyen Yücel Özlem : 26-09-2007 saat 18:45
Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2007, 23:58   #12
Ağaç Dostu

Yücel Özlem's Avatar

Geç de olsa budanmış.
Name:  IMG_0465_1.JPG
Views: 15100
Size:  41.3 KB

Ama, gecikme yüzünden, kocaman bir yarası var.
Name:  IMG_0467_1.JPG
Views: 14876
Size:  53.0 KB

Düzenleyen Yücel Özlem : 26-09-2007 saat 18:52
Eski 15-04-2007, 19:40   #13
Ağaç Dostu

Yücel Özlem's Avatar

Ağaçlarınızı budarken şefkat gösterin.

Hoyratca yapılan budamaların yaraları kapanmıyor.
Name:  IMG_0796_1.JPG
Views: 23083
Size:  56.5 KB
Budanan dallardan gövdede kalan budaklar (boynuzlar) yaranın kapanmasını geciktıriyor. Hatta bazan imkansız hale getiriyor. Bu ağaçta yapılan hatalı budamanın sıkıntıları görülüyor. Yıllar geçmiş. Alttaki iki küçük yara geç te olsa kapanıyor. Ağaç yarayı kapatabilmek için de gövdesinde yumrular oluşturuyor. Ama üstteki yaraların içinde kalan boynuzlar yüzünden yaralar daha yıllarca kapanmayacaktır.

Name:  IMG_0776_1.JPG
Views: 27071
Size:  62.8 KB

Bu yaranın içindeki boynuz çürümeye başlamış. Bu çürüme zamanla ağacı da tehdit eden bir hastalığa dönüşebilir.

Düzenleyen Yücel Özlem : 15-04-2007 saat 21:34
Eski 15-04-2007, 20:03   #14
Ağaç Dostu

Yücel Özlem's Avatar

Bu da hatalı

Bu da hatalı
Name:  IMG_0780_1.JPG
Views: 15332
Size:  60.7 KB

Budama yapılırken, farklı iki yönden, farklı açılarla kesim yapılmış. Açı farkı yüzünden dalın tamamı gerektiği gibi kesilmemiş. Yarada bir parça boynuz kalmasına sebep olunmuş. Boynuzun temizlenmesi gerekirdi.

Düzenleyen Yücel Özlem : 27-04-2007 saat 11:40 Neden: Yazım hatasını düzeltme
Eski 14-05-2007, 23:52   #15
Yeni Üye

Neşe Kıldacı's Avatar

Giriş Tarihi: 10-04-2007
Galeri: 1
Sevgili Yücel Özlem, gönderdiğiniz açıklamalı fotoğraflara çok teşekkürler. Ağaçlardaki o göstergelerin anlamını çözmek biraz daha kolaylaştı benim için ve ağaçlara bir başka gözle bakar oldum. Sağolun. Bir de şunu sorayım, yaralara sürdükleri o kırmızı sıvı nedir, ağaçlar budandıktan iki ay sonra sürüldüğünde etkisi ne olmaktadır?

Neşe Kıldacı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2007, 17:01   #16
Ağaç Dostu

Yücel Özlem's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Neşe Kıldacı Mesajı Göster
...Bir de şunu sorayım, yaralara sürdükleri o kırmızı sıvı nedir, ağaçlar budandıktan iki ay sonra sürüldüğünde etkisi ne olmaktadır?
Sorunuza cevap veririken; Ceviz Yetiştiriciliği başlığındaki #18 numaralı yazıdan alıntı yapayım.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sebahattin Mesajı Göster
... Budamadan sonra ya da bazen budama esnasında ağaçların dallarından su akabilir. Bu durum normaldir. Bunun zararını azaltmak için büyük kesim yüzeylerine 'sutut' denilen white latex boya (su bazlıdır) sürünüz.
Bahsettiğiniz kırmızı sıvının ne olduğunu doğrusu ben bilmiyorum. Budama olayını bir tür cerrahi müdahale kabul edebiliriz. Sürülen nesneleri de ameliyat yaralarının etrafına sürülen antiseptik maddelere benzetebiliriz.

Budama yaralarında bazan sıvı, kıvamlı sıvı veya macun hatta kil şeklindeki nesneler kullanılmaktadır. Bunlar hem ağacın sıvı kaybından doğan zararları önlemek, hem de yaralı bölgeyi, dış etkilere karşı korumak için kullanılmakatadır.

Koruma gerektiren dış etkileri ise, güneş ışığı ve hava şartları yanında çeşitli zararlı organizmalar oluşturmaktadır.

Düzenleyen Yücel Özlem : 13-08-2007 saat 01:18
Eski 26-09-2007, 18:54   #17
Ağaç Dostu

Yücel Özlem's Avatar

Anaçtan çıkan, dip sürgünleri yüzünden, ters dut kurudu.

Name:  IMG_2542_1.JPG
Views: 4681
Size:  68.7 KB

Geçen yıl oluşan, dip sürgünleri aşıyı zayıflatmıştı. Onlar kesilince biraz toparladı. Bu yıl yeniden oluşan sürgünler aşılı kısmın ölmesine neden oldu. Yan tatraftaki dut kurtuldu.

Eski 07-11-2007, 15:50   #18
Ağaç Dostu

Koyu yeşil's Avatar

Giriş Tarihi: 24-10-2007
Galeri: 35
Budama konusunda benim de öğrenmeye ihtiyacım var. Sağlıklı bir budama aynı zamanda da bitkiye iyi bir form kazandırmak için ne şilde yapılmalıdır?

Bahçemde iki minik oya ağacım, leylak ve defne ağacım var. Budamaya korkuyorum. Nerden nasıl budayacağımı bilemiyorum. İsterseniz yarın resim de eklemeye çalışırım.
Bir de defne her bahar gövde altından sürgünler veriyor, oysa ben etrafı açık olsun istiyorum. Bunları kestikten sonra bir daha çıkmamalarını sağlamak için ne yapabilirim?

Ayrıca 3 kök Minem ve mavi yaseminim var. Onlarda yerlere yayılıp şekilsizleşiyor. Ben buduyunca da şekilsiz oluyor. Nasıl daha estetik budama yapılabilir?

Özür dilerim çok soru oldu ama, bu budama konusu en beceriksiz olduğum konu sanırım. Bir bilen yanıtlayabilirse çok memnun olacağım.

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2009, 14:47   #19
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-12-2009
Iyi günler yeni üye oldum formu kullanmakda biras sıkıntı cekiorum sorum su akçaağaç ve göknarların budamasın la ilgili yardım istiorum

Bakırkaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2009, 15:29   #20
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-07-2007
Galeri: 92
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi BAKIRKAYA Mesajı Göster
Iyi günler yeni üye oldum formu kullanmakda biras sıkıntı cekiorum sorum su akçaağaç ve göknarların budamasın la ilgili yardım istiorum
Sayın Bakırkaya,

Ağaç budama ile ilgili sorularınızı lütfen bu başlıkta sorunuz.

Forumu daha rahat kullanmak için de, bu başlığı okursanız, bundan sonra sorun yaşamazsınız.

Sonuç; Burası, sorunuzun cevabını alabileceğiniz bir başlık değil.

Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2009, 15:54   #21
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 07-04-2009
arkadaşlar bu ağaçların budanması gerekir mi

merhaba arkadaşlar benim fazla bir bilgim yok yalnız bahçemde 6 adet meyve ağaçı ektim geçen mart ayında bunlara hiç gübre vermedim sadece su verdim fazla bir bilgim yok bunlaru budamam gerekirmi resmini cektim sizce ihtiyacı varmı iyi geliştiler diye tahmin ediyorum bana yardımcı olursanız sevinirim resimlerini teker teker çektim saygılarımla

Eklenen Resimler

Düzenleyen horka : 12-12-2009 saat 16:02 Neden: RESİMLERİ YANNIŞ EKLEDİM
horka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2009, 19:40   #22
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-02-2009
Galeri: 3
budamanıza gerek yok seneye taç şekli vermek için budama yapabilirsiniz.

semihali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2010, 21:37   #23
Yeni Üye

efevebadem's Avatar

Giriş Tarihi: 11-10-2009
Selamlar agac dostları
Ben yıllarca denizde calıstıgım icin agac konusunda tam anlamı ile karacahilim.
Bodrumda Akyarlarda agacsız bir evi yaklasık 2 yıldır yesillendirmeye calısıyorum.1 elma 1 kayısı 1 erikle ise basladım.
Erik yerini begenmedi ve ana dalı kurudu ancak yanlardan 2 surgun verdi.Kuruyan ana dalı kestim testere ile.. erik su an sorunsuz ve budama problemi yok. Ancak kayısı ve elma fidanlarını dikme islemi yapıldıktan sonra uzerilerine toprak eklemek zorunda kaldım ve fidanların yaklasık 40 50 cmlik kısmı toprak altında kaldı. Komsum bahce duzenlemesi yaparken 2 seftali 1 armut ve 1 ceviz agacını bana hediye etti. 1 limon 1 mandalina da ben tekrar diktim. Ancak hediye agaclar bakımsızdı tac sekli vermeye calısarak ana dalları bıraktım ve surgunleri budadım. Bu arada eski fidanlarımın da budama isini aynı sekilde yaptım. Govdeye de badana kireci surdum. Sorularım sunlar (Lutfen cahilligimi mazur gorunuz internette arastırdım ama kafam cok karıstı):
1. Bu fidanlara gubre vermelimiyim. Bodrumda keci gubresi cok kullanılıyor bu dogru bir tercih mi.?
2. Gul icin nasıl bir yonetim uygulamalıyım. Onun da budamasını bir sekilde yaptım..
3. Bahce duzenlemesini yaparken cim ekimi yapmıstım. Ancak su an bahcede cimler ayrık otları ile beraber bir duzen olusturdu. Ancak agaclarımızın altı acık ve yabani ot yok. Cimler icin ne yapabilirim. Emekli oldugum icin profesyonel yardım almam soz konusu bile olamaz. Universitede cocuk okutuyorum. Saygılar

efevebadem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2010, 15:13   #24
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-08-2010
toprakta repikaj Çınar budaması ile ilgili bilgisi olan var mı??

enginka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2010, 17:30   #25
Ağaç Dostu

omrfrk's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2010
Galeri: 8
Bilgi için teşekkürler Yücel özlem.

omrfrk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2010, 08:55   #26
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-12-2010
Hayırlı sabahlar sevgili bitki severler,
bir sorum olacaktı. Yukarıda birçok ağaçtan söz etmişsiniz peki gül nasıl budanır nasıl çelikleştirilir.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

furkan can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2011, 07:58   #27
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-05-2011
selam arkadaşlar.benim yaklaşık 100 adet karışık küçük bir hobi bahçem var(dı).30 mayıs 2011 de öyle bir dolu vurduki,fidanların kabukları dahi soyuldu.resmen şok oldum.o kadar özene bezene yapmıştımki.hepsi gitti.acaba bu fidanlar tekrar olurmu?yoksa yeniden mi dikmem lazım.fidanlar bu yıl sonbaharda dikmiştim..ilginiz ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

cemeren73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2011, 22:41   #28
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Geçmiş olsun. Bekleyin ve gelişmeleri izleyin. Kabuk tamamen sıyrılmışsa yara dokusu altından budama yapın. Şu anda hastalıklara hassasiyet başlar, dikkatle gözleyin.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2011, 10:47   #29
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-08-2011
güzel bilgiler, teşekkürler

hasank Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2012, 15:56   #30
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-09-2012
Arkadaşlar forumda yeniyim.Size Çınar ağacının budanmasıyla ilgili soru soracağım.

http://imageshack.us/a/img443/5281/imagecqz.jpg

Bu fotoğrafta ağacın şimdiki hali var.Haziranın başında ağacın altın resimdeki gibi küçük dallar çıkıyodu.Ben alttaki küçük dalları budadım üstten büyüsün diye.Bir süre sonra yeniden çıktılar ben yeniden budadım.Yeniden uzadı bu sefer budamayı hiç düşünmüyordum ama ben evde değilken sitenin bahçivanı çimleri biçerken onlarıda budamıştı.Sonra 1 aylık tatile gidip dönünce ağacın alt dalları büyümüştü.Eskisine göre daha uzun uzadı.Yakında dallar kahveringi olacak gibi geliyor.Budasam mı fikirlerinizi bekliyorum.

Düzenleyen Vezen : 29-09-2012 saat 15:57 Neden: İmla
Vezen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025