agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Ağaçlar Hakkında Genel Konuşmalar
(https)




Beğeni Düzeni6Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-11-2006, 12:39   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-11-2006
Şehir: Istanbul-seyahat etmediğim zamanlarda :)
Mesajlar: 3
Meyve Ağaçlarını Dondan Koruma

Internette arastırma yaparken ,yabancı bir sitede meyve agaclarının gövdesine sürülen beyaz macun seklinde bir ürün buldum. Gövde kabugunu donma sonucu olan catlaklara karsı koruyormus.
Fakat bu ürünü - Alman Schacht firmasının 'Weissanstrich' adı altında satılıyor- Türkiye'de nereden temin edebilirim acaba ? Maalesef Alman firma yalnızca Almanya'ya teslimat yapıyor internet üzerinden.

İlgilenen ve Almanca bilenler icin linki ekte:
http://www.schacht.de/Weissanstrich-Paste.htm

Global Nomad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2006, 13:37   #2
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Anwendungsfertig: Weißanstrich Paste ist tixotrop eingestellt. Anstrichmittel auf biologischer Grundlage zum Weissen und Pflegen von Bäumen und Sträuchern. Mit Wasser verdünnbares Spritz- und Anstrichmittel. Auch zur Pflege und Ernährung der Rinde, zur Erhaltung ihrer natürlichen Elastizität und zur Unterstützung für die Wasser- und Nährstoffversorgung. Anwendung ganzjährig, insbesondere von Oktober bis April, da die Bäume bei Spätfrosten stark beansprucht sind. Durch das Auftragen der Paste werden Risse der Rinde geschlossen und es wird Schädlingen erschwert, sich einzunisten und nach dem Ausschlüpfen den Baum oder Strauch zu schädigen. Nager verschonen weiß gestrichene Bäume.

Burda sadece kabuk çatlaklarını doldurduğu ima ediliyor böylece su donup yarıkları daha fazla açamıyacağı vede bu yarıklarda zararlı börtü böceğin barınamıyacağı belirtilmiş. özelkikle dondan koruma gibi bir izolasyon söz konusu değil bence düz su bazlı toxik olmıyan DLR bazında bir polymer vs. dahi olabilir **** kireç de sürülebilir...

Zeyno waffle beğendi.

Düzenleyen praecox : 21-11-2006 saat 13:39 Neden: düz
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2006, 20:32   #3
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Bunun için lateks ihtiva eden beyaz plastik boya kullanılıyor (Su bazlı bir boya)

Belki de bahsedilen ürün budur. Ceviz, kiraz gibi ağaçlarda bu boya işlemi zaten yapılıyor.

Zeyno waffle beğendi.

Düzenleyen Sebahattin : 14-02-2010 saat 11:22 Neden: Bilgi düzeltme
Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2006, 23:00   #4
Ağaç Dostu
 
Sebahattin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2006
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 365
Talking Don Olayından Korunma Yöntemleri

Tarım ürünlerini don olayından korumak için çok çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Her yörenin iklim durumu yapılan tarımın şekli, yetiştirilen bitkinin özelliği ile ilgili tarım işletmesinin imkanları göz önüne alınarak, bu yöntemlerden en uygun, en pratik ve en ucuz olanı seçilmelidir. Tek bir yöntemle önlem alınabileceği gibi, gereken durumlarda bir kaç yöntem birlikte uygulanarak don olayının zarar yapması önlenebilir. Önemli olan konu, doğru ve en etken olan yöntemin seçilmesi ve doğru şekilde uygulanmasıdır. Genel olarak bu konuda 2 yöntem kullanılır:

1- PASİF YÖNTEMLER

a-Yer seçimi

Don riski taşıyan bölgelerde mümkün oldukça zirai faaliyetler yapılmamalıdır. Eğer tarım yapılması düşünülen bölge don tehlikesine maruz ise, farklı mevsimlerde don hadisesinin görülme ihtimali, muhtemel şiddeti ve havada dağılımı araştırılmalıdır.

Bu konu ile ilgili olarak, dikkatler çok iyi bilinen don boşlukları (=frost hollows) veya don çukurlarına (=frost pockets) yöneltilmelidir. Don boşlukları herhangi bir yükseklik seviyesinde meydana gelebilir ve genellikle doğal veya yapay olarak oluşmuş şiddetli rüzgarlardan korunan ve içine soğuk hava hareketi olmayan, küçük vadiler (oluklar) veya alçak basınç merkezleridir. Bu don bölgeleri özellikle don zararlarına açıktır ve bu bölgelerde zirai faaliyet yapılmamalıdır.

Bir eğim veya nehir kenarı boyunca yer alan ağaçlar, çalılar ve engebeli mera soğuk hava akışına engel olabilir ve don olukları meydana getirebilirler. Genel olarak aşağı yönde akış hızı 2 m.sec-1 değerini geçmez, ancak engebeli arazilerde soğuk hava engelleri olarak oluşabilen hava karışımları ve dalgalanmaları kırılır veya üzerinden aşılır ve hava bir nabız atışı karakterinde eğim aşağı hareket eder (Findlay, 1970).

Alçak bölgelere doğru akan soğuk havanın doğal ve yapay engellerle önü kesilmelidir. Eğer bu tip engeller yoksa, don çukurları olarak tanımlanan düşük rakımlı bölgelerde, soğuk havanın çökmesiyle don hadisesi görülür ve hava olaylarına bağlı olarak birkaç gün sürebilir. Doğal engeller ağaç sıraları, çalılar, bodur ağaçlar, asma bitkileridir. Yapay engeller ise, binalar, duvarlar, tahta perdeler, yoğun çalılar, demiryolu ve otoyol duvarlarıdır. Soğuk hava, eğim yönünde aşağı doğru akarken engeller tarafından tutulur ve yönü değiştirilerek bitkilerden uzaklaştırılır. Köşeli ve eğimli doğal bir engel soğuk havanın yönünü değiştirir ve bu şekilde hassas bitkiler korunur. Sık ağaçlar ve çalılar tarafından tutulan soğuk hava akımını uzaklaştırmak için uygun doğal ortam yoksa, ağaç ve çalılar arasında eğime uygun küçük boşluklar bırakılarak soğuk havanın uzaklaştırılması gerekir.

Yakın çevredeki geniş su yüzeylerinde don riski daha düşüktür ve kuzey yarımküre için güneye bakan eğimlerde dikilen çit bitkileri, kuzeye bakan eğimlerdeki çit bitkilerine göre don zararına daha az maruz kalır. Güney yarımkürede bu durumun tersi söz konusudur. Genel olarak bölgelerin iklim özelliklerine göre ürün çeşitleri ve yurdumuza uygulaması aşağıda verilmiştir:

Bölgelerin özellikleri ve yetiştirilmesi uygun olan ürünler:

İlkbaharda hemen hemen don olayı görülmeyen bölgeler (Akdeniz kıyıları) :
Turunçgiller;

Seyrek olarak don olayı görülen bölgeler (Doğu Karadeniz kıyıları):
Bölgenin yüksek kesimlerinde turunçgiller ve sert çekirdekli meyveler, bölgenin alçak kesimlerinde don olayına hassas çeşitler;

Don olayının orta sıklıkta görüldüğü bölgeler (Ege ve Marmara kıyıları):
Bağ çeşitleri;

Dona açık bölgeler (Ege, Marmara, Karadeniz, Akdeniz iç kesimleri):
Don olayına daha dirençli bağ, armut ve elma çeşitleri;

Don etkisi altında olan bölgeler(İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu):
Don olayına en dayanıklı bağ, armut ve elma çeşitleri.

Zirai üretim için don zararlarına karşı koruma yöntemlerinin hiçbirisi güvenli dönemin uzunluğundan daha önemli olamaz. Bitki yetişme döneminin ortalama uzunluğu, ilkbahar geç donlarının en son tarihi ile sonbahar erken donlarının ilk tarihi arasındaki zaman olarak açıklanabilir.

Bitki yetişme döneminin uzunluğu ile ilgili bilgiler, don tehlikesine açık bölgeler için uygun ürün tür ve çeşitlerinin seçiminde ziraat ile uğraşanlara önemli ölçüde yardımcı olacaktır. Bu verilerden belirli ürünler için ortalama güvenli dikim tarihleri elde edilebilir.

Don tehlikesine hassas bölgelerin haritalanması için bir çok yöntem literatürde açıklanmıştır. Bunlardan bazıları topografik ve klimatolojik haritaların esas alındığı masa çalışmalarıdır. Diğer kısmı ise detaylı alet ölçümlerine dayanan ve farklı arazi ölçümleri tarafından desteklenen çalışmalardır. Alet ölçümlerine dayanan yöntem en yaygın olanıdır ve farklı yaklaşımların geniş oranda uygulandığı yöntemdir. Aletlerin tipleri ve kullanışlılığı, gözlemlerin yoğunluğu ve gözlem süresinin uzunluğu (genellikle bir çok don dönemi) gibi faktörler yöntemin yararlı olmasında önemli etkenlerdir (Findlay, 1970).

b- Bitki İdaresi

Bitkilere uygulanacak farklı işlemler, bitkilerin don olayına karşı direncini arttırabilir ve en az zararla kurtulmasını sağlayabilir. Bu işlemlerin uygulanabilir ve ekonomik olması önemlidir. Bu işlemlerden bazıları aşağıda belirtilmiştir:
En fazla hava akımına imkan verecek bitki dikimi;
Önerilen tarihlerden önce bitki dikimi yapılmaması;
İyi toprak verimliliği ve uygun su kaynaklarının yararlı etkilerini sürdürmek;
Don olayına karşı dayanıklılığı arttırmak için kimyasallar ve bitki hormonları kullanılabilir.

c- Bitki seçimi ve üretimi

Aynı tarihte çiçeklenen belirli meyvelerin çeşitleri, dayanıklılık konusunda belirgin farklılıklar gösterir. Bundan dolayı hassas olanların çıkartılması ve dirençli olanların üretilmesi don riskini azaltacaktır. Daha geç çiçeklenen elma türleri (çeşitleri), sert kışlık buğday, yulaf çeşitleri ve dona daha dayanıklı çilek çeşitlerine, don olayına hassas bölgelerde her zaman ihtiyaç duyulur. Yapılacak çalışmalarda başarı, hassaslık veya dayanıklılık ile ilgili nedenlerin açıklanmasında sağlanacak gelişmelere bağlıdır. En uygun bitki seçimi ile ilgili genel bilgiler aşağıda verilmiştir:
Don meydana gelen bölgelerde ve şiddetli iklimlerde uzun boylu gelişen bitki türleri seçilerek; hassas çiçekler veya meyveler yer seviyesindeki soğuk havadan uzaklaştırılarak korunur.
Vadi tabanlarında, dar havzalarda, çukur bölgelerde dona hassas bitkilerin yetiştirilmesinden kaçınılmalıdır. Dağlık bölgelerde ve tepelerde güneye bakan daha sıcak eğimler; bağ, meyve ve erkenci patates için en uygun yetiştirme alanlarıdır.
Göl, rezervuar, nehir gibi geniş su kütlelerine yakın bölgelerde don riski daima azdır.
Ağaçlık alanlar soğuk havayı saptırarak eğim aşağı uzaklaştırırlar. Bu nedenle ağaçlık alanların korunması önemlidir.
Dona hassas bitkilerin yetiştirildiği arazilerde toprak işlemesinden kaçınılmalıdır.

Don riski olan bölgelerde, dona hassas bitkilerin özellikle yonca arazileri, çayır, tahıl, çalılık, fidanlık yakınlarında yetiştirilmesinden kaçınılmalıdır.
Don riskinin arttığı zamanlarda herhangi bir şekilde toprağın gevşetilmesinden kaçınılmalıdır.
Don olayına hassas bitkilerin yetiştirildiği yerlerde, don tehlikesi başlamadan önce yabancı otlar temizlenmeli, ancak başka hiçbir kültürel işlem yapılmamalıdır.

2- AKTİF YÖNTEMLER
a- Atmosfere giden radyasyonun durdurulması ( suni sis )

Havaya su buharı püskürtülerek yapay bulut oluşumu (sis) ile atmosfere giden radyasyon engellenebilir. Duman perdesi veya dumandan oluşturulan yapay bulutlar radyasyon kayıplarını önleme çalışmalarında kullanılmıştır, fakat bu yöntemlerin etkinliği hakkında uygulanan duman perdesinin görünen yoğunluğu ile karar vermek imkansızdır. Duman perdesinde oluşturulan parçacıklar yerden uzaya giden uzun dalga radyasyonu yakalayabilmelidir. Bulut içerisindeki su damlacıkları, yapay olarak oluşturulan duman perdesindeki çok küçük parçacıklardan daha etkili olduğu belirlenmiştir (Brooks, 1959).

b- Isı yalıtımı

Ürünleri dumanla kaplamak için toksik olmayan protein köpükleri kullanılır. Bu yöntem mekanize olması nedeniyle bazı avantajlara sahiptir ve köpük bitkiler üzerinde uzun süre kalabilir ve beklenen ardıl don olayları için koruyucu olur (Desjardins ve Siminovitch, 1968).

c- Havanın karıştırılması

Tipik radyasyonlu geceler boyunca, yer ile temas halinde olan hava soğur ve yüzeye yakın seviyelerde soğuk bir hava tabakası oluşur. Yerden 150 m yükseklikteki bir hava tabakasındaki sıcaklık, yer seviyesindeki sıcaklıktan fark edilecek derecede daha sıcaktır. Sıcaklığın yükseklikle arttığı bu gibi özel durumlar sıcaklık terselmesi (=inverziyon) olarak adlandırılır. Normal günlerde yükseklik ile sıcaklık azalır. Don zararı soğuk hava tabakası ile ilgilidir, fakat üst seviyelerdeki daha sıcak hava ile aşağıdaki daha soğuk havanın karıştırılmasıyla don zararını en aza indirilebilir. Yere yakın seviyedeki soğuk hava ile üst seviyelerdeki daha sıcak havanın karıştırılması sonucu inverziyon bozulur ve yere yakın soğuk hava tabakasının sıcaklığı birkaç derece arttırılır. Bu durum rüzgar makineleri, fanlar ve hatta helikopterler kullanılarak başarılabilir.

Rüzgar makineleri ile don mücadelesinde başarıya ulaşmak için don beklenen gecelerde öncelikle inverziyonun şiddeti belirlenmeli ve daha sonra rüzgar makineleri kullanılmalıdır. Zayıf inverziyon şartları altında, rüzgar makinelerinin kullanımı sınırlandırılır. Şiddetli inverziyonların meydana geldiği bölgelerde don ile mücadele maliyetleri, korunan ürünün ekonomik değeri dikkate alınarak belirlenmelidir.

d- Direk hava ve bitki ısıtması

Radyasyon yoluyla yeryüzünden atmosfere giden ısı kaybının giderilmesi için en yaygın ve en kolay yöntem uygun ısıtma ekipmanları kullanmak veya küçük ateşler yakmaktır. Bu yöntemle arazilerde veya meyve bahçelerindeki sıcaklıklar belirli ürünler için kritik sıcaklık değerlerinin üzerinde tutulabilir. Dünyanın bir çok bölgesinde ısıtma yöntemi yaprağını dökmeyen Akdeniz meyveleri ve yaprağını döken diğer meyve ağaçlarının bulunduğu alanlarda düzenli ve iyi organize edilmiş olarak uygulanmaktadır.

Bu yöntemde odun, kömür veya mangal kömürü kullanılabildiği gibi, dizel yağlar da çeşitli tip ve büyüklüklerdeki uygun ekipmanlar yardımıyla yaygın olara kullanılırlar. Bu yöntemle ilgili olarak ısıtıcı modellerinin geliştirilmesi, bitkilere toksik etkisi nedeniyle dumanın yok edilmesi, alet içinde oluşan isin ve kullanılan yakıtın azaltılması çalışmaları önemini korumaktadır.

Isıtıcılar bütün araziye etkili olacak şekilde dağıtılmalı (75-200 adet/ha), fakat arazinin daha soğuk kesimlerinde ısıtmanın iyi yapılabilmesi için rüzgarın geliş yönüne daha fazla ısıtıcı konulması uygun olacaktır. Bitki için gerekli olan hava sıcaklığının artmasıdır, fakat aynı zamanda ısıtıcılarla yayılan ısınında önemi büyüktür. Yağ ve gaz ısıtıcıları havayı konveksiyon (ısınarak yükselme) yoluyla ısıtırlar, fakat ısıtıcının tipine bağlı olarak ekipmanların sıcak yüzeyleri tarafından meyve bahçelerine yayılan ısı toplam ısının %10-30'unu oluşturmaktadır.

Çok sayıda yakılan küçük ateşler, az sayıdaki büyük ateşlere göre havayı ısıtmada daha etkilidir. Büyük ateşler, etrafa yayılmadan hızlıca yükselip inverziyon tavanını delerek soğuk ve sıcak havanın iyi bir şekilde karışması için gerekli sirkülasyonu engelleyecek sütunların oluşmasına neden olabilir. Büyük ateşler sadece inverziyonun tavan tabakasına zarar vermez, aynı zamanda hızlıca soğuk havanın içine çekilerek zararı faydasından fazla olur. Eğer bir bölgede bir mevsim boyunca 2-3 defadan fazla don olayı görülmezse ısıtma yöntemi uygun ve ekonomiktir. Daha fazla don görülen bölgelerde ısıtma ekonomik değildir.

Seralarda elektrikle ısıtma, araziye uygun kalorifer sistemi ile ısıtma bazı ülkelerde kullanılan pahalı yöntemlerdir. Ancak bu yöntemlerde korunacak ürünün ekonomik değeri esas alınmaktadır.

e- Su uygulaması

Don olayını önlemede bir yöntem olan üstten sulama veya yağmurlamanın belirgin bir yararı vardır ve dikkate değer bir öneme sahiptir. Bu uygulama geniş bir su kaynağı, uygun sulama ekipmanları ve iyi bir toprak drenajı ister. Bu yöntem sadece üzerindeki buz yükünü taşıyabilecek bitkilerde uygulanabilir.

Yağmurlama yönteminde, bitki su soğuduğu ve donduğu zaman, radyasyonla kaybolan ısıyı kazandırmak için eritme ısısını ortama verir. 1 gr veya 1 cm3 suyun 1°C soğuması için 1 kalori ısı açığa çıkar, fakat bitki için daha önemli olan durum 1 gr suyun donması için 80 kalorinin açığa çıkmasıdır. Eğer yaprak veya tomurcuk ince bir su filmi kaplanırsa, suyun donmasıyla ısı açığa çıkar ve bitki sıcaklığının 0°C'nin altına düşmesini engellenir. Bu su filminin olabildiğince sürekliliği sağlanmalıdır, bu sayede bitki üzerinde buz tabakaları oluşmasına ve ortam sıcaklığı donma noktasının altına düşmesine rağmen bitki sıcaklığı donma noktasının altına düşmeyecektir.

Bir güvenli uygulama, ıslak termometre sıcaklığı donma noktasına ulaştığı zaman yağmurlama işlemine başlamaktır. Yağmurlama işlemi bitki dokularının dayanabilmesi için mümkün olduğu kadar sürdürülmelidir. Uygulama hava sıcaklığı 0 °C'nin üzerine çıkıncaya kadar devam ettirilmelidir.

Yağmurlama sistemi, ürün kaybına neden olabilen birkaç dakikalık kritik devreyi engelleyecek veya kesecek şekilde tam ve sürekli olarak su örtüsü sağlamalıdır. Yağmurlama sisteminin önceden test edilmesi gereklidir. 12-20 saniye aralıklarla çalışan küçük yağmurlayıcılardan daha tatmin edici sonuçlar alındığı Davis (1955) tarafından bildirilmiştir. 90 saniye aralılarla çalışan daha büyük yağmurlayıcılar -5°C de domates bitkisi üzerinde etkili olamamıştır. Tekrarlanan uygulamaların daha kısa aralıkları, yaprak yüzeyindeki daha düşük sıcaklık değişimlerini netice vermiştir.

f- Toprak işleme ve idaresi

Don zararlarını en aza indirebilmek için; toprak nemli, yabancı otları temizlenmiş, düzeltilmiş ve pekiştirilmiş olmalıdır. Don tehlikesi olan dönemlerden önce toprak üzerindeki ürünler, organik madde artıkları, gübre artıkları ve yabancı otlar sürülmeli ve toprak sıkıştırılmalıdır. Bu işlemlerden sonra toprak sulanmalı ve kuru kalmasına fırsat verilmemelidir.

g- Kumlama

Bu yöntem hem pahalı, hem yüksek işçilik, hem de toprağın yapısını etkilemesi nedeniyle uygulanması güç bir yöntemdir. Kum materyalinin kolay ısınması ve radyasyon yoluyla yavaş soğuması bu yöntemin olumlu yanıdır. Her yıl ince bir kum tabakasının don riskli alanlara serilmesi şeklinde yapılır. İnce kum aynı zamanda buharlaşmayı (kendi bünyesindeki su miktarı çok az olduğundan) en alt seviyeye indirir.

h- Çiçeklenmeyi geciktirme

İlkbaharda meydana gelen son don olaylarının çok sık görüldüğü yerlerde, meyve ağaçlarının çiçeklenme devresinde don olayından fazla zarar görülmemesi için çiçeklenmenin geciktirilmesi amacıyla ağaç dipleri 1 m çapında açılarak kar veya buz kalıpları konulur.

i- Zorlanmış hasat

Birçok durumda geniş bir ürün topluluğunu zorunlu hasat yoluyla dondan korumak mümkündür. Don veya donma sıcaklıkları ile ilgili bir tahmin önceden kullanıcılara ulaştırılmış ise, bölgedeki çiftçiler olgun meyveleri, sebzeleri ve diğer ürünleri acil olarak toplayabilir, aksi takdirde arazi üzerinde kalır ve don tehlikesine hedef olur. Bu durum geceleri bile devam edecek uzun saatler süren bir ekip çalışmasını gerektirir. Toplanan ürünlerin korumalı yerlerde depo edilmesi zorunludur.

Kaynak: Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Web Sitesi
(http://www.meteor.gov.tr/2006/genel/...Pg=136&Ext=htm)
Hazırlayan:Servet YALÇIN, Ziraat Yüksek Mühendisi

Zeyno waffle beğendi.
Sebahattin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2009, 21:40   #5
Ağaç Dostu
 
dremre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: Ankara, Balıkesir
Mesajlar: 267
Çok faydalı bilgiler hazırlayanların emeğine sağlık, tabii sizin de ellerinize ..

dremre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2009, 14:40   #6
/
 
Giriş Tarihi: 22-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 1
yeni don ilacı

ögrendiğim kadarıyla yakın da bir ilaç çıkarıyorlarmış ilaç dondan önce uygulanıp 3 gün boyumca da hem ağacı hemde çikleri koruyormuş şu anda ünersite bazında calışmalrı bitmek üzereymiş.
kalıntı bırakmadan ve cevreye zarar vermeden zannedersem bu yılın sonunda cıkacak.

SELİK Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2010, 17:00   #7
Ağaç Dostu
 
venus_trap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 167
Biz malatya'dayken ağaçları dona karşı şu şekilde korurduk ağacın başına bir torba geçirir alttan bağlar üstünü kesip içine tamamen kuru olduğundan emin olduğumuz saman doldurur üstünüde su girmeyecek şekilde bağlardık babam o samanın ağacın elbisesi olduğunu söylerdi kuru olmak şartı ile gazelleride doldura bilirsizniz yalnız çam gazeli olmamak şartı ile çam yaprakları kurusu yapraklara zarar veriyormuş.

YeniBON ve Sudenur beğendi.
venus_trap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2011, 14:41   #8
Yeni Üye
 
süleyman kara's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-12-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 10
Galeri: 2
Kiraz, şeftali, kayısı ve çilek olan kazdağlarındaki bahçemde ben bu sorunu 2010 yılında don- kırağı örtüsü kullanarak çözdüm. Bahçemin bulunduğu yerde ilkbahar geç donları meyve çiçeklerimi etkiliyordu(-2-3oluyordu), kullandığım örtü 30gr/m2 sanırım +3 dereceye kadar koruma sağlıyo(yabancı ülkelerde ve akdenizde de kullanıyorlar), hava ve güneş de alıyor hem sağlıklı hemde ekonomik, geçen sene bu örtü sayesinde soğuktan kaynaklı sorunumu çözdüm.
Artık bu örtüden çeşitli ebatlarda torbalarda satılıyor, özellikle ağaçlar için torba daha kolay bir yöntem, geçen sene ben örtü olarak kullandığım için ağacı sarması bayağı sorun yaratıyordu. Meyve ağaçlarım için bu sene (bodur-yarı bodur) don, kırağı torbası siparişi verdim, tarimsalortu.com adlı siteye kargo ile geldi. Dona karşı aktif mücadele etmenin sanırım en ekonomik ve başarılı yöntemi bu.

saygılar.

Zeyno waffle beğendi.
süleyman kara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-03-2012, 02:31   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-03-2012
Şehir: ISPARTA
Mesajlar: 10
Bitki antifirizi, dondan korunma,

BİTKİ ANTİFİRİZİ, DONDAN KORUNMA, özellikle bahar ayların cevız agaçı 3 4 senedır xıxek **** tomurcuklar bırden soguma dolayıosıyla öluyo bu konuda önerebılcenız bı ilaç var mı nasıl alabılırım

xert Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2012, 16:55   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-10-2012
Şehir: Ağva
Mesajlar: 16
Sn. Süleyman Kara, aynı örtüyü bende kullanacağım bu sene. Ağva ( İstanbul'un Kuzey sahili) da narenciyelerimi sarmak istiyorum. Fidanları tamamen saracağım, hiç açık yer bırakmadan. Baharda tekrar açacağım, bu yöntem doğru mu, siz nasıl yaptınız, tecrübenizi aktarabilirseniz memnun olurum.

Selamlar

arbutus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2013, 16:58   #11
Yeni Üye
 
süleyman kara's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-12-2009
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 10
Galeri: 2
Merhaba,

Ben narenciye için kullanmadım, örtü kullandığım ağaçlarımda örtü sonrası bir sorun ilede karşılaşmadım. Ancak kesin olarak şunu biliyorum hava alabilen örtü ile sarılarak ağacın dal ve gövdesine don etkisi azaltılabiliyor. Yabancı sitelerde sanırım limon ağaçlarını meyvesi üzerinde bu örtüler ile sarıp koruduklarını gösteren fotoğraflar vardı, bende onlardan esinlenmiştim. Gövdeyi ben sarmamıştım, ağacın gövdesinin soğuğa ihtiyacı olur düşüncesi ile. Narenciye ağaçlarının gövdesi kaç dereceye kadar soğuğa dayanır bunu öğrenip, ona göre gövde için karar verilebilir belki. Yönteminizin doğru olduğunu düşünüyorum umarım faydasını görürsünüz. Saygılarımla. Süleyman KARA

süleyman kara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2013, 17:49   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 31-10-2012
Şehir: Ağva
Mesajlar: 16
Umarım yararlı olacak, 4 adet mandalinamı sardım, Mayıs başında neticeyi göreceğiz artık.

Selamlar

arbutus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2015, 19:58   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-12-2014
Şehir: ankara
Mesajlar: 235
taban örtüsü işe yarar mı? bitkileri dondan korur mu?


Düzenleyen patara67 : 05-03-2015 saat 23:50 Neden: fazla bilgi
patara67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2015, 20:07   #14
Ağaçsever
 
sapinuva's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2006
Şehir: Tokat
Mesajlar: 82
Galeri: 2
Son günlerde meyve ağaçlarını dondan koruduğu iddia edilen ürünler tanıtılıyor.İçinizde kullanan var mı?Varsa gerçekten etkili midir?Geçen yıl ki dondan zarar gören meyve ağaçları için bu yıl denemek istiyorum.

sapinuva Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2015, 21:12   #15
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sapinuva Mesajı Göster
Son günlerde meyve ağaçlarını dondan koruduğu iddia edilen ürünler tanıtılıyor.İçinizde kullanan var mı?Varsa gerçekten etkili midir?Geçen yıl ki dondan zarar gören meyve ağaçları için bu yıl denemek istiyorum.
Bahsettiğin tarzda bir ürün için firma yetkilisini aradım. Bana verdiği cevap "dondan koruduğu ancak!!! Hava sıcaklığı 0 derecenin altına düştüğünde, ürünü tekrar kullanmam gerektiği " şeklindeydi. İlkbahar geç donlarından korumak için belki kullanılabilir ama bütün kışın soğuğunu engellemenin yolu yok. Sonbaharda yapayım, bütün kış ağacı korusun diye boşuna arandım.

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2015, 21:10   #16
Ağaç Dostu
 
hk50's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2010
Şehir: Niğde
Mesajlar: 2,914
Galeri: 14
Ne kadar etkili olacak Baharda göreçeçeğiz.Altta pamuk çuval parçası ,üstde izoçam varı boru.Boru hava alsın diye bazı yerlerinden delinmişdir.

Eklenen Resimler
 
hk50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2015, 19:34   #17
Ağaçsever
 
sapinuva's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2006
Şehir: Tokat
Mesajlar: 82
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
Bahsettiğin tarzda bir ürün için firma yetkilisini aradım. Bana verdiği cevap "dondan koruduğu ancak!!! Hava sıcaklığı 0 derecenin altına düştüğünde, ürünü tekrar kullanmam gerektiği " şeklindeydi. İlkbahar geç donlarından korumak için belki kullanılabilir ama bütün kışın soğuğunu engellemenin yolu yok. Sonbaharda yapayım, bütün kış ağacı korusun diye boşuna arandım.
Kışın bitkiler uyku modunda olduğundan o kadar zarar göreceklerini sanmıyorum. Özellikle ilkbahar donlarından korkuyorum.Çünkü ağaçlar kurtulsa bile meyve olmuyor.

sapinuva Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2015, 19:43   #18
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sapinuva Mesajı Göster
Kışın bitkiler uyku modunda olduğundan o kadar zarar göreceklerini sanmıyorum. Özellikle ilkbahar donlarından korkuyorum.Çünkü ağaçlar kurtulsa bile meyve olmuyor.

Bana yazdıkları cevabı ve internet adresini veriyorum. Umarım işine yarar.


Alıntı:
1 litre Doğal Bitki Antifrizi 200 litre su ile karıştırılıp kullanılmaktadır. Bu üründe alan hesaplaması dekar olarak değil, sizin ilaçlama yaparken 200 litre suyu ne kadar alanda kullandığınız önemli olmaktadır.

Ürünü kullandığınız zaman son bahar budaması yaptırdığınız meyve ağaçlarınız, soğuk ve don olaylarına karşı direnç sağlayacaktır.

Alıntı:
Uygulama için ortalama 8-10 derece hava sıcaklığı yeterli olacaktır. İlk donlar görüldükten sonra, havaların uygun sıcaklıkta olduğu bir zamanda yapılması tabi ki fayda sağlayacaktır. Yalnız ürünümüzün tam olarak çalışması için kış uygulamasının yapılmasında fayda vardır. Bu uygulama ile meyve ağaçlarınız ilkbahar aylarında olacak olan don ve soğuk olaylarına karşı hazırlıklı olacaktır.

Ortalama etki süresi 10-12 gündür. Ürünü kullandıktan sonra yaklaşık 4 ile 6 saat arasında bitkinin içerisine nüfuz eder. Soğuk ve don olayı olduktan sonra mutlaka tekrarlamak gerekmektedir.
Tarm Ofisi

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2015, 19:33   #19
Ağaçsever
 
sapinuva's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-07-2006
Şehir: Tokat
Mesajlar: 82
Galeri: 2
Teşekkürler.

sapinuva Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2015, 19:58   #20
Ağaç Dostu
 
İsmail Kuzucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Balıkesir/Gönen
Mesajlar: 3,802
Galeri: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tarku Mesajı Göster
Bana yazdıkları cevabı ve internet adresini veriyorum. Umarım işine yarar.
Siteye girip biraz inceledim. Don önleyici etkisi hariç lezzeti, dolgunluğu, parlaklığı, verimi ve kaliteyi arttırıyormuş. Yan komşu şu kadar verim aldı, diğer arkadaş şu kadara sattı. Geçen sene kullanmadım bu kadar aldım gibi gibi..

Bir ürün tanıtılacak ise aynı tarla içinde, aynı sezonda aynı bitkilerde deneme yapılarak neticeler belirtilir. Birde Allah'ın izniyle bişey olmaz demeleri durumu bitirdi..

İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2015, 18:05   #21
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-11-2015
Şehir: Konya
Mesajlar: 1
İyi akşamlar.Konya da yaşıyorum ve bir kac gündür icimde limon ağacı yetiştirme hevesi var hatta bununla ilgili ticaret vs. Evde havalandırma yaparak ve bu iklimde kendi imkanimla nem sağlayarak bunu gerçekleştirebilir miyim yoksa yazık etmemeli miyim

Husna Ay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2015, 23:40   #22
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-12-2015
Şehir: ankara
Mesajlar: 1
Don olusumunu büyük bir fan kullanarak rüzgar olusturup engelleyebilirmiyiz?

erniş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2016, 17:18   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-11-2016
Şehir: Bolu
Mesajlar: 1
Bende fernpr cinsi yeni dikilen fidanları boyadım nasıl yapılacağı hakkında pek bilgim yoktu komple hepsini boyadım beyaz plastik boya ile

Canermetin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2017, 10:34   #24
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-03-2017
Şehir: Azerbaijan, Goranboy
Mesajlar: 5
Kayısı ağaçının çiçeklerini donvurmdan korumak yöntemi varmı?

V.Z.Muradov Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2017, 10:54   #25
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-03-2017
Şehir: Azerbaijan, Goranboy
Mesajlar: 5
Ağaçlar böyle

V.Z.Muradov Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2018, 12:08   #26
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-03-2018
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 1
ağaçların ilkbahar geç donlarndan korunması

ben 2017 yılı ilk baharında, ağaçlarımı 3 defa buzla kaplattım.Mükemmel bir sonuç elde ettim.

Cevizinden,kaysısına kadar tüm ağaçlarım neyva verdi

mesut atlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2018, 15:23   #27
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-07-2018
Şehir: aa
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mesut atlı Mesajı Göster
ben 2017 yılı ilk baharında, ağaçlarımı 3 defa buzla kaplattım.Mükemmel bir sonuç elde ettim.

Cevizinden,kaysısına kadar tüm ağaçlarım neyva verdi
mesut bey buzla kaplamayı nasıl yaptınız detaylarını anlatırmısınız?

sinensis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2018, 11:42   #28
Ağaçsever
 
erenaydin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2015
Şehir: Özbekistan/Taşkent
Mesajlar: 30
Böyle bir kimyasal aramak yerine işin en başında kışları gövdeyi yaracak kadar don olan yerlere ağaç dikmemekle başlanırsa daha iyi olmaz mı

erenaydin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2018, 11:45   #29
Ağaçsever
 
erenaydin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2015
Şehir: Özbekistan/Taşkent
Mesajlar: 30
Olası dondan hemen önce Ağaçlarınıza Gluconex isimli içerisinde Antifreeze yapımında kullanılan Glikol içeren ürünü atamizör ile sıkarsanız ağaçlarınızı çiçeklenme döneminde 7 derece kadar korur. Koruma süresi 6 saattir. Zaten 6 saatten daha uzun süren donlar varsa, yağmurlama sulamayı don süresi boyunca çalıştırmaktan baska çare yok. O da büyük alanlar için ciddi alt yapı ve sulama sistemi kapasitesi ister.

erenaydin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2018, 22:31   #30
Yeni Üye
 
TolgaKan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-10-2018
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3
Teşekkürler☺️

TolgaKan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024