![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Bu çamları kim kurtaracak ?
Ege bölgesinde yaptığımız geziler sırasında, bir cins çam üzerinde pamuksu ve yapışkan keselerin ağacın dallarına sarıldığını görüyorum. Genç, yetişkin, çok taze fidanlarda bile bu lanet keselerin arsızca yer- leşmesi çok endişe verici, zamanla ağacı kuruttuğu bilinen ve gözle görünen bir gerçek. Ulaşabildiğimiz bir ağaçcığın tepesinden bıçak yardımıyla bir kaç ke- seyi ayıkladık içi iğrenç ve çok sayıda kurtçukla dolu, ilk kez bir canlı- yı basıp öldürürken üzüntü duymadım. Çünkü burada bir ormanın yok oluşu önemliydi. Bu olayı beş altı yıldır gözlemliyoruz. Muhakkak ilgililer bir önlem ala- caktır, bunun bir mücadelesi vardır, yetkililer araştırmasını yapıyor- dur diye umutlanıyorduk, ama gördük ki hiç bir çalışma yok, üstelik keselerdeki ve kuruyan ağaçlardaki artış büyük boyutlarda. Bu ülkede bir Orman Bakanlığı yok mudur? Yarsa ne işle uğraşır,? Görevi yalnızca orman niteliğini yitiren yerleri imara açmak mıdır? Zehirler sadece insanları daha çok kanser yapsın diye yalnız meyva ağaçlarına mı püskürtülür, zehirle mücadele sular ve diğer yararlı can- lıları tehdit ediyorsa başka biyolojik araştırmalar yapılıyor mudur? Belki bu konu gündeme geldi de, benim bilgim olmadı, ama yıllardır geçtiğim yolar üzerinde ki ormanlarda , herhangi bir çalışma ve iyileştirme görmedim. Eski Foça'ya giderken ormanlık alana girdiğimde,gözlerimi kaçırıyorum O ağaçları öyle çaresiz, yardımsız, ölmeyi bekler görmek beni çok mut- suz ediyor. Bu konuda bilgisi olan var mı ? Konuyu nasıl duyurup yardımcı olabiliriz, Biz kendi adımıza ne yapabiliriz ? Nereye başvuruda bulunabiliriz? Yapabileceklerimiz konusunda lütfen hepimiz düşünelim. Saygımla. Düzenleyen yaylaboztaş : 22-02-2010 saat 23:37 Neden: yanlış sözcük değiştirildi |
![]() |
![]() ![]() |
|
|