agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika Menekşesi Saksı Harcı (Toprağı ) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/26000.htm)

maki01 16-12-2014 15:34

AVSA gibi uluslararası menekşe topluluklarına menekşe toprak karışımı için eşit miktarda torf, perlit ve vermikulit önerilir.

Üyesi olduğum Rus kökenli forumlarda vermikulitin ortam pH'ını yükseltmesi nedeniyle en fazla %20 oranında kullanılması gerektiği söyleniyor , ben de o oranda kullanıyorum.

Açıkcası tam yanıtını ben de bilemiyorum. Vermikulitin pH'si 7 imiş, yani nötr. Başarılı olabilir de, denemek lazım :)

menekşeci_şirin 17-12-2014 13:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1340974)
AVSA gibi uluslararası menekşe topluluklarına menekşe toprak karışımı için eşit miktarda torf, perlit ve vermikulit önerilir.

Üyesi olduğum Rus kökenli forumlarda vermikulitin ortam pH'ını yükseltmesi nedeniyle en fazla %20 oranında kullanılması gerektiği söyleniyor , ben de o oranda kullanıyorum.

Açıkcası tam yanıtını ben de bilemiyorum. Vermikulitin pH'si 7 imiş, yani nötr. Başarılı olabilir de, denemek lazım :)

Bu işe bir çözüm bulamadım perlit vermikulit gibi şeylerle harç hazirliginda ugrasmayayim dedim dogalbahcemden hazir menekşe topragi (1/3 spagnum torf 1/3 petlit 1/3 vermikulit) sipariş vermek istedim ama sadece is bankasına havaleyle sipariş alıyorlar 7 tllik 10 lt topragin havale ücreti 25 tl dedi is bankasındaki gorevli sastim kaldım. :( mecbur internetten başka bir yerden edineceğiz dogalbahcem gibi bir sitenin sadece bir bankaya bagli havaleyle sipariş almasi kredi karti ödemesi almamasi hadi bunu gectim, bari pttden bir hesap açmamasi cok garip. Bol sans herkese. ..

maki01 17-12-2014 15:50

Google'da arama yaparsanız kredi kartı ile satış yapan siteler bulabilirsiniz, Şeyma Çiçekcilik gibi.

menekşeci_şirin 17-12-2014 17:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1341187)
Google'da arama yaparsanız kredi kartı ile satış yapan siteler bulabilirsiniz, Şeyma Çiçekcilik gibi.

Teşekkür ederim sayın maki01 çok yardımcı oldunuz :) sanırım 5lt vermikülit 10 lt perlit ve 5 lt kadar da sphagnum yosunu (üretimde yazıyor ama) sipariş edeceğim hiç olmazsa perlit vermiküliti halledeyim torf bulunuyor Allahtan. :)

Bu arada kargoda perlit vermiklülit gibi şeyler ne kadar tutar diye düşünenlere bir bilgi.
100 lt vermikülit 10 kg geliyor bu durumda 10 lt si 1 kg yapar.
Perlitte hemen hemen aynı ağırlığa sahip hatta daha hafif.
10 lt perlit+10 lt vermikülit= 2 kg

Herkese bol şans...

zuzu17 27-01-2015 20:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi menekşecibaba (Mesaj 901994)
Konunun önemine binaen araştırmalarımın özetini aktarıyorum.
Afrika Menekşesi için PH değeri :
Ph değeri : Bitkilerin kökleriyle toprak harcındaki materyalleri dengeli ve sağlıklı olarak alabilmesi için gerekli olan kimyasal dengelerdir.
Ph ın ortası 7 nötr dür.Toprağın ve suyun PH değeri 0 ile 14 arasında değişir.
Ph 0-7 arası asitlidir . 7-14 arası alkalinli diğer tabirle kireç lidir.
7 den 0a doğru düştükce asit oranı artar.Düşük asit oranı bitki köklerinin çürüyerek bitkinin ölmesine yol açar.Aynı şekilde fazla alkali değerler de de bitki köklerinin su yu alması zorlaşır.
Afrika menekşeleri için ideal toprak harçı ph ı 5,5-6,5 arasıdır. Yani hafif asitli ortam toprakları sever.
Genelde kullandığımız karışım 1/3 Torf sfagnum torfu hafif asitli
1/3 Perlit nötr
1/3 Vermikulit nötr
coco nötr
Kullandığımız suyun da özellikleri çok önemlidir Yağmur suyu nötr dür.
Artezyen suları genellikle kireçlidir yani alkali.
Musluk suları da kaynağına göre değişken olabilir , ayrıca geldiği mesafeye bağlı olarak borulardan gelen tortu ve klor artıklarını arıtmak için mutlaka suyu iyice dinlendirmemiz gerekir.
Gelelim diğer materyallere:
Yaprak çürüntüleri ;genellikle ph 5 in altına düşen değerlerde asitlidirler.Yalnız bu çok değişken olabilir mesela çam yaprak çürüntüleri çam türüne göre çok asitli veya alkalinli olabilir.Kestane toprağı ve ot çürüntüsü asitlidir.
Meşe ve ayva yaprak çürüntüleri alkalidir.
Toprak harcını iyileştirmek acısından yaptığımız karışımları bilinçli olarak ayarlıyarak değişik karışımları kullanabiliriz.

Bizim köyümüzde çeşme suları çok aşırı şekilde kireçli, bu yüzden çiçeklerime dinlendirilmiş şişe suyu kullanıyorum. yağmur suyundanda faydalanıyorum. bir hafta önce menekşe aldım. çiçekleri vardı şu anda kısmen döküldü fakat tomurcuklanma aşamasında yani tomurcukları var. sağlıklı görünüyor yinede içim rahat değil çünki bahce toprağında diktim.. şimdi öğrendikçe yanlış yaptığmı anlıyorum bunu nasıl düzeltebilirim ? ne zaman topragnı değiştireyim? seramik saksıda ? şimdiden ******

Gokce-N 06-03-2015 15:29

Bahçe toprağı menekşe için çok ağırdır. Yapı marketlerde özel menekşe toprağı satılıyor. Hiç olmasa torfa dikibilirsiniz. Perlit olsa daha iyi, olmazsa yine büyür. Ama kök geleşimine perlitli karışım daha iyi gelir. Menekşe için plastik saksı 8 veya 9 çapında bir numara! :rolleyes:

eceyıldız 10-03-2015 10:04

Hindistan cevizi torfu menekşeler için uygun mu acaba...

Gokce-N 11-03-2015 08:55

Benim tecrübemde cocopitten menekşe yaprakları sararıyordu. Azotu takviye olarak yapsan işe yaramıyor. En iyi torf markaları klassman ve kekkila. Bu arada cocopitte herhangi bitkiler inanılmaz hızla kökleniyorlar, ama büğüme değil! ;)

maki01 11-03-2015 18:07

Hindistan cevizi torfu iyi yıkanmamışsa tuz içeriyor. Bu nedenle iyi bir markanın torfunu kullanmak zorundayız, menekşe tuzlu toprağı sevmiyor. Gokce-N'nin yaşadığı sorunda bundan kaynaklanıyor. Tuzlu ortamda besin emilimi zor gerçeklesiyor.

Selim orhan 01-05-2019 18:28

Ben Genta'nın sıkıştırılmış hindistan cevizi torfu aldım. İyi yıkanmış mıdır bilmiyorum ve anlamıyorum.
(Tabi karışımım perlit, vermikülit, bir marketten aldığım genel kullanımlık bitki torfu ve bu hindistan cevizi torfu)( ayrıca cocopeate gerekli şeyleri yaptım şu anda normal torf formunda)
Karışımım hazır ama menekşemi ekmedim o karışıma. 2 senedir toprak değişimi yapmadım çiçekçiden aldığım saksı ve toprakta durmakta.
Bu karışıma ekmeli miyim acaba? Tuz falan var mıdır çok korktum bu nedenle ekemedim.
Şimdiden teşekkürler


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025