agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika Menekşesi Saksı Harcı (Toprağı ) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/26000.htm)

maki01 31-07-2014 19:07

Menekşeler için hazırlanmış özel karışımdan alma imkanınız yoksa cocopeat ve perliti eşit miktarda karıştırarak kullanabilirsiniz. Az miktarda lav taşı da iyi olabilir. Denemediğim için emin olamıyorum ancak lav taşı da nemi dengelemekte faydalı olacaktır.

lusoari 31-07-2014 19:43

Çok teşekkür ederim Sevgili Maki. :)

lusoari 08-08-2014 09:41

2 Eklenti(ler)
Sevgili hocalarım dün yaptığım orman gezisinden elde etmiş olduğum bu yosun türünü sphagnum yosununa benzettiğim için kayaların ve ağaçların üzerinden topladım, ama benim asıl sorum bu yosun türünü nasıl kullanmam gerekli ( kurutmalımı yoksa yaş halinde mi kullanmalı ) ve menekşelerin saksı harcında kullanmam doğru olur mu?
Saksı harcı olarak sevgili Maki'nin bana önermiş olduğu ölçülerde cocopeat torfu, perlit ve bir miktar lav taşı kullanacağım.

maki01 08-08-2014 13:25

Sphagnum yosununa benziyor ancak emin olmak zor. Bulduğunuz yöre bilgisini de ekleyerek sphagnum başlığında bilgi edinmenizi öneririm.

lusoari 10-08-2014 15:29

2 Eklenti(ler)
Biraz önce çiçekçiden torf aldım görünüşü toprağa ve hayvan gübresine benziyor acaba menekşe harcında kullanılan torf bu mu diye sizler gibi, benden daha tecrübelilere sormak istedim. :o

maki01 10-08-2014 15:32

Bu pek torfa benzemiyor.

lusoari 10-08-2014 17:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1311973)
Bu pek torfa benzemiyor.

Sevgili Maki, meğerse insanın yurt dışında yaşaması ne kadar zormuş.
Rica etsem elinizde eğer torf varsa resmini paylaşabilirmisiniz?

Seabert74 11-08-2014 07:10

1 Eklenti(ler)
Sevgili lusoari,

Ben yapı marketten bu torfu aldım. "Sıkıştırılmış torf" olarak geçiyor. Perlit ve lav taşı kırıgı (olmasa da olabilir) ile karıştırdım ve menekşelerim çok memnun..
Belki bulma şansınız daha yüksek olabilir diye resim ekliyorum, bol şans..

lusoari 11-08-2014 07:43

Teşekkür ederim sevgili Seabert, ben cocopeat torfuna benzettim acaba doğru mu anladım.

Seabert74 11-08-2014 08:32

Evet dogru.. Ben gayet memnun kaldım, ihtiyaç duydukça kenarından kırıp kırıp kullanıyorum.

lusoari 11-08-2014 12:07

Evet doğru diyorsunuz bu daha önce niye benim aklıma niye gelmedi :D elimde bol miktarda var.
Tekrar teşekkür ederim.

maki01 11-08-2014 12:47

1 Eklenti(ler)
Menekşede kullandığım toprak karışım olarak forumumuzda da satılan menekşe toprağını kullanıyorum. Kök çürümesinden korktuğum için perlit oranı standarttan daha fazla.

lusoari 11-08-2014 16:47

Sayenizde menekşeler hakkında daha çok bilgiye sahip oldum.
Bu mevsimde saksı değiştirmek sorun olmaz sanırım..

kadiryasar 12-08-2014 09:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lusoari (Mesaj 1312157)
Sayenizde menekşeler hakkında daha çok bilgiye sahip oldum.
Bu mevsimde saksı değiştirmek sorun olmaz sanırım..

Hava sıcaklıklarının bir az daha düşmesini beklemek daha iyi olur. Zorda kalmadıkça bu mevsimde değişim yapmayın.

menekşeci_şirin 12-12-2014 03:47

Merhaba internetten perlit sipariş etmeyi düşünüyorum bu tarım perlitiyle bizim menekşelere kullandığımız perlit aynı mı, 0.3-0.6 mm büyüklüğünde diyor olur mu acaba?
Forumda perlit ve vermikülit gibi ürünleri sürekli alanlar adres verebilir mi veya?
Şimdiden teşekkür ederim.Bol şans...

maki01 12-12-2014 19:35

Mesajınizda yazım hatası yoksa menekşe için uygun bir perlit değil. Perlit iri taneli , 3-6 mm, ve tozsuz olmalı.

Tozsuz bulmak pek mümkün olmuyor ve kanserojen etkisi nedeniyle tozu kesinlikle solumamamız gerekiyor. Süzgeç kullanarak yıkayıp, tozdan arındırarak kullanmanızı öneririm.

menekşeci_şirin 13-12-2014 19:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1340273)
Mesajınizda yazım hatası yoksa menekşe için uygun bir perlit değil. Perlit iri taneli , 3-6 mm, ve tozsuz olmalı.

Tozsuz bulmak pek mümkün olmuyor ve kanserojen etkisi nedeniyle tozu kesinlikle solumamamız gerekiyor. Süzgeç kullanarak yıkayıp, tozdan arındırarak kullanmanızı öneririm.

Sayin maki01, ürünün uzerinde iri tarim perliti % 100 steril yazıyor. Saticiyla konustum iri taneli dedi. Bilgiler bunlar 3-6 mm olmasi lazim 0, 3-0,6 mm tozdan farksiz olmaz foto koyamadim perlitin taneleri iri görünüyor oldukca temiz ve seffaf pakette.

maki01 14-12-2014 00:04

Bir önceki mesajımda yazmayı unutmuşum. Kullanırken maske takmayı unutmayın.

Ya da benim gibi paketin tamamını açtığınız küçük bir delikten güzelce ıslatın :) İhtiyacınız olan miktarı alırken tozuma olmuyor.

menekşeci_şirin 14-12-2014 17:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1340538)
Bir önceki mesajımda yazmayı unutmuşum. Kullanırken maske takmayı unutmayın.

Ya da benim gibi paketin tamamını açtığınız küçük bir delikten güzelce ıslatın :) İhtiyacınız olan miktarı alırken tozuma olmuyor.

Sayin maki01 bu kansorejen olayi bu kadar ciddi mi maske takacak kadar % 100 steril yazıyor ürün icin paketine bakınca toz görünmüyor perlitler tane tane belli fotograftan bile yinede dediginiz gibi yapıp bir kenarindan acip islatabilirim.Tesekkur ederim.

menekşeci_şirin 14-12-2014 22:46

Sayin maki01 internette bir makalede şöyle bir sey okudum ve bu kismi buraya tasidim "Asbestin yerine kullanılabileceği düşünülen mineraller: Atapulgit, biyotit, grafit, muskovit, paligorskit, serpantin, silika, talk, vermikülit ve wollastonittir. Araştırmalar bu maddeleri potansiyel ikame maddesi yapan özellikler üzerine yoğunlaşmıştır. Bu minerallerin çoğu asbestten daha ucuz olup kolayca elde mevcuttur ve kansorejen etkisi yoktur. Akciğer hastalıklarına sebep olabilecek mineraller kuvars, diyatomit ve perlittir. Bazı uygulamalarda asbest yerine cam elyafı, mineral yünü ve seramik liflerini içeren sentetik-inorganik ikame maddeleri kullanılır. Cam lifi ve mineral yünü asbestten daha pahalıdır. Bu maddelerin ticari üretimi yaygın olup bulunması kolaydır. Bazı vakalar cam lifinin ve mineral yününün kansorejen etkiler yapabileceğini göstermiştir. Seramik lifleri kanserojen ve fibrojenikdir ."
Sonuç olarak perlitin kansorejen vermikulitin kanserojen olmadığı belirtilmiş bu yüzden perlit yerine vermikulit kullanmak daha dogru olmaz mi?

maki01 16-12-2014 15:34

AVSA gibi uluslararası menekşe topluluklarına menekşe toprak karışımı için eşit miktarda torf, perlit ve vermikulit önerilir.

Üyesi olduğum Rus kökenli forumlarda vermikulitin ortam pH'ını yükseltmesi nedeniyle en fazla %20 oranında kullanılması gerektiği söyleniyor , ben de o oranda kullanıyorum.

Açıkcası tam yanıtını ben de bilemiyorum. Vermikulitin pH'si 7 imiş, yani nötr. Başarılı olabilir de, denemek lazım :)

menekşeci_şirin 17-12-2014 13:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1340974)
AVSA gibi uluslararası menekşe topluluklarına menekşe toprak karışımı için eşit miktarda torf, perlit ve vermikulit önerilir.

Üyesi olduğum Rus kökenli forumlarda vermikulitin ortam pH'ını yükseltmesi nedeniyle en fazla %20 oranında kullanılması gerektiği söyleniyor , ben de o oranda kullanıyorum.

Açıkcası tam yanıtını ben de bilemiyorum. Vermikulitin pH'si 7 imiş, yani nötr. Başarılı olabilir de, denemek lazım :)

Bu işe bir çözüm bulamadım perlit vermikulit gibi şeylerle harç hazirliginda ugrasmayayim dedim dogalbahcemden hazir menekşe topragi (1/3 spagnum torf 1/3 petlit 1/3 vermikulit) sipariş vermek istedim ama sadece is bankasına havaleyle sipariş alıyorlar 7 tllik 10 lt topragin havale ücreti 25 tl dedi is bankasındaki gorevli sastim kaldım. :( mecbur internetten başka bir yerden edineceğiz dogalbahcem gibi bir sitenin sadece bir bankaya bagli havaleyle sipariş almasi kredi karti ödemesi almamasi hadi bunu gectim, bari pttden bir hesap açmamasi cok garip. Bol sans herkese. ..

maki01 17-12-2014 15:50

Google'da arama yaparsanız kredi kartı ile satış yapan siteler bulabilirsiniz, Şeyma Çiçekcilik gibi.

menekşeci_şirin 17-12-2014 17:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1341187)
Google'da arama yaparsanız kredi kartı ile satış yapan siteler bulabilirsiniz, Şeyma Çiçekcilik gibi.

Teşekkür ederim sayın maki01 çok yardımcı oldunuz :) sanırım 5lt vermikülit 10 lt perlit ve 5 lt kadar da sphagnum yosunu (üretimde yazıyor ama) sipariş edeceğim hiç olmazsa perlit vermiküliti halledeyim torf bulunuyor Allahtan. :)

Bu arada kargoda perlit vermiklülit gibi şeyler ne kadar tutar diye düşünenlere bir bilgi.
100 lt vermikülit 10 kg geliyor bu durumda 10 lt si 1 kg yapar.
Perlitte hemen hemen aynı ağırlığa sahip hatta daha hafif.
10 lt perlit+10 lt vermikülit= 2 kg

Herkese bol şans...

zuzu17 27-01-2015 20:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi menekşecibaba (Mesaj 901994)
Konunun önemine binaen araştırmalarımın özetini aktarıyorum.
Afrika Menekşesi için PH değeri :
Ph değeri : Bitkilerin kökleriyle toprak harcındaki materyalleri dengeli ve sağlıklı olarak alabilmesi için gerekli olan kimyasal dengelerdir.
Ph ın ortası 7 nötr dür.Toprağın ve suyun PH değeri 0 ile 14 arasında değişir.
Ph 0-7 arası asitlidir . 7-14 arası alkalinli diğer tabirle kireç lidir.
7 den 0a doğru düştükce asit oranı artar.Düşük asit oranı bitki köklerinin çürüyerek bitkinin ölmesine yol açar.Aynı şekilde fazla alkali değerler de de bitki köklerinin su yu alması zorlaşır.
Afrika menekşeleri için ideal toprak harçı ph ı 5,5-6,5 arasıdır. Yani hafif asitli ortam toprakları sever.
Genelde kullandığımız karışım 1/3 Torf sfagnum torfu hafif asitli
1/3 Perlit nötr
1/3 Vermikulit nötr
coco nötr
Kullandığımız suyun da özellikleri çok önemlidir Yağmur suyu nötr dür.
Artezyen suları genellikle kireçlidir yani alkali.
Musluk suları da kaynağına göre değişken olabilir , ayrıca geldiği mesafeye bağlı olarak borulardan gelen tortu ve klor artıklarını arıtmak için mutlaka suyu iyice dinlendirmemiz gerekir.
Gelelim diğer materyallere:
Yaprak çürüntüleri ;genellikle ph 5 in altına düşen değerlerde asitlidirler.Yalnız bu çok değişken olabilir mesela çam yaprak çürüntüleri çam türüne göre çok asitli veya alkalinli olabilir.Kestane toprağı ve ot çürüntüsü asitlidir.
Meşe ve ayva yaprak çürüntüleri alkalidir.
Toprak harcını iyileştirmek acısından yaptığımız karışımları bilinçli olarak ayarlıyarak değişik karışımları kullanabiliriz.

Bizim köyümüzde çeşme suları çok aşırı şekilde kireçli, bu yüzden çiçeklerime dinlendirilmiş şişe suyu kullanıyorum. yağmur suyundanda faydalanıyorum. bir hafta önce menekşe aldım. çiçekleri vardı şu anda kısmen döküldü fakat tomurcuklanma aşamasında yani tomurcukları var. sağlıklı görünüyor yinede içim rahat değil çünki bahce toprağında diktim.. şimdi öğrendikçe yanlış yaptığmı anlıyorum bunu nasıl düzeltebilirim ? ne zaman topragnı değiştireyim? seramik saksıda ? şimdiden ******

Gokce-N 06-03-2015 15:29

Bahçe toprağı menekşe için çok ağırdır. Yapı marketlerde özel menekşe toprağı satılıyor. Hiç olmasa torfa dikibilirsiniz. Perlit olsa daha iyi, olmazsa yine büyür. Ama kök geleşimine perlitli karışım daha iyi gelir. Menekşe için plastik saksı 8 veya 9 çapında bir numara! :rolleyes:

eceyıldız 10-03-2015 10:04

Hindistan cevizi torfu menekşeler için uygun mu acaba...

Gokce-N 11-03-2015 08:55

Benim tecrübemde cocopitten menekşe yaprakları sararıyordu. Azotu takviye olarak yapsan işe yaramıyor. En iyi torf markaları klassman ve kekkila. Bu arada cocopitte herhangi bitkiler inanılmaz hızla kökleniyorlar, ama büğüme değil! ;)

maki01 11-03-2015 18:07

Hindistan cevizi torfu iyi yıkanmamışsa tuz içeriyor. Bu nedenle iyi bir markanın torfunu kullanmak zorundayız, menekşe tuzlu toprağı sevmiyor. Gokce-N'nin yaşadığı sorunda bundan kaynaklanıyor. Tuzlu ortamda besin emilimi zor gerçeklesiyor.

Selim orhan 01-05-2019 18:28

Ben Genta'nın sıkıştırılmış hindistan cevizi torfu aldım. İyi yıkanmış mıdır bilmiyorum ve anlamıyorum.
(Tabi karışımım perlit, vermikülit, bir marketten aldığım genel kullanımlık bitki torfu ve bu hindistan cevizi torfu)( ayrıca cocopeate gerekli şeyleri yaptım şu anda normal torf formunda)
Karışımım hazır ama menekşemi ekmedim o karışıma. 2 senedir toprak değişimi yapmadım çiçekçiden aldığım saksı ve toprakta durmakta.
Bu karışıma ekmeli miyim acaba? Tuz falan var mıdır çok korktum bu nedenle ekemedim.
Şimdiden teşekkürler

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025