agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşelerinde tohumla üretim (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/24591.htm)

maki01 03-05-2014 18:49

Hibrit çalışmaları ile ilgili sizin kadar detay bilgim yok , izlediğim bir videoda polen keselerinin alınması öneriliyordu.

Biliyorsunuz sizlerin çalışmalarını ilgi ile izliyorum ve son tohum keselerinin sonuçlarını heyecanla takip edenlerden olacağım. Şimdiden "İsmi ne olabilir"i düşünmeye başladım bile :)

menekşecibaba 03-05-2014 19:39

Hele bir o safhaya gelelim hep beraber koyarız..:)

sami ulus 05-05-2014 15:11

5 Eklenti(ler)
Nihayet açtı. Üç kardeşten ilk açan, ikincide açmak üzere. Geçenyıl üstteki beyaz ve mor menekşeden tozlaştırdığım tohumları mayıs ayında ekim yapmıştım. Tam bir yılda çiçek açtı. Tohumu beyazın üzerinden elde ettim. Ne beyaza ne mora ikisinin ortası bir renk çıktı. En alttaki resim fark belli olsun diye yan yana fotoğraflamaya çalıştım. Bu yılda üç ayrı menekşeden tohum aldım. Onlarıda acilen ekim yapacagım. Bilmiyorum ben çok zevk aldım. Cünki nasıl bir renk elde edeceginizi merakla beklemek heyecan verici. Darısı uğraş veren varsa diğer arkadaşlara.

sami ulus 05-05-2014 15:42

2 Eklenti(ler)
Buda ikinci kardeş açmak üzere.

sami ulus 07-05-2014 14:34

5 Eklenti(ler)
Bu kışın yeni tohumları. Üç çeşit elde ettim. Küçücük tohumdan neredeyse toz halinde onlarca tohum çıktı. Üç ayrı tohumu geçenyıl tohum ektiğim plastik peynir kabına üç ayrı çizgi halinde ektim. Umarım geçen yıl gibi başarılı olurum. Geriye sabır sabır sabır.( Peynir kabı kapalı olduğu sürece içi nemli kalıyor. Bazen akşama kadar bazen birkaç saat, kışın havanın durumuna göre kapagını açıp havalandırıyorum. Kapalı olduğu için toprağın su ve nem miktarı kaybolmuyor. Heleki kışın çok nadiren su verdim. Tohum topragın üzerine serpildiği için toprak neminin kaybolmaması gerekiyor. Bunuda peynir kabı kapalı olduğu sürece nem kaybı olmuyor. ****** sıksık kapağı açıp havalandırmak gerekiyor. Yani toprağa sıksık su serpmenize gerek kalmıyor. Heleki iki üç gün kapalı bırakırsanız kabın hertarafı su damlacıklarıyla doluyor. Kış günü hava serin olduğu için tohumdan çıkan fideler hiç bozulmuyor bilakis nem hoşlarına gidiyor. Geçenyılki karadüzen tekniklerimle buradaki mesajları takip ederek edindiğim
tecrübeleri nacizane sizlere aktarmaya çalıştım. Bakalım bu yıl neler olacak.)

sami ulus 08-05-2014 13:37

5 Eklenti(ler)
Geçen yıl tohumundan fide üretbildiğim beyazı şimdide eflatunla karşılıklı tozlaştırmaya çalışıyorum.(Elleri yıkayıp iki tozun birbirine karışamasını sağlıyoruz) Geçenyıl beyazla mordan, menekşe elde ettik. Sanırım beyazla eflatun çok fantastik bir renk verir. Birde hediye çeliklerimden bir tane minyatür çiçek açtı diğerleri beklemede. Galiba nisan ayına kadar perde gerisinden güneş ışıgı verdiğim oda artık aşırı sıcak olduğu için salon pencereme hepsinide taşıdım. Onlarda çiçek filizleri olmasına rağmen yer değişikliği olumsuz etkilemiş olacakki tomurcukları öylece bekletiyorlar. Yeni yeni kıpırdama var. Onlardan elde edeceğim tohumlarla inanılmaz karışımlar elimize geçecek galiba.Bir hatırlatma: Ev ortamında buradan edindiğim bilgileri el yordamıyla uygulayıp birşeyler elde etmemin başarısındaki ana etken evimin serin, rutubetli ve pencerelerimin uygun aydınlıkda olması. Yazında merkezi soğutma olması hesabıyla çiçek kaybı yaşamıyorum diyebilirim. Temmuz-Agustos aylarında ara ara aşırı sıcakta menekşeleri yere alıyorum. Beton soğuğu kurtarıyor. Ayrıca sayfamızı aşırı kullanıp gereksiz mesaj yayınlama durumuna düşersem yöneticilerimiz gerekeni yapıp silebilirler.

maki01 08-05-2014 13:53

Bırakın şikayet etmeyi "Vazgeçtim, ben bu işi başaramıyorum" dememe rağmen sayenizde tekrar deneme yapmak istedim ama yine olmadı sevgili Sami. Polen tozu ya yok ya da ben göremiyorum :)

Mesajı yazdım ve yolladım. Yine hareketlendim :) Yaşasın, polen buldum ve hemen taze bir çiçeğe uyguladım. Bakalım bu sefer olacak mı :)

sami ulus 08-05-2014 14:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1281310)
Bırakın şikayet etmeyi "Vazgeçtim, ben bu işi başaramıyorum" dememe rağmen sayenizde tekrar deneme yapmak istedim ama yine olmadı sevgili Sami. Polen tozu ya yok ya da ben göremiyorum :)

Mesajı yazdım ve yolladım. Yine hareketlendim :) Yaşasın, polen buldum ve hemen taze bir çiçeğe uyguladım. Bakalım bu sefer olacak mı :)

Birtane ablam bir defada olmuyor. Ben üç dört günde bir polenleri patlatıp tozlaşma yapıyorum. Yani eliniz boş durmuycak koparıp koparıp yapın. Eger evde çocuklarınız varsa veya komşulardan yardım alıp onlara yaptırsanız. Benim fotoğraflardan gösterirsiniz nasıl olacağını. Tırnakla koparıp yine tırnakla patlattığınızda tırnaga ve parmağınıza polenler bulaşıyor. Onu sürüyorsunuz oluyor. Birde ben polenleri menekşe üzerindeki bütün çiçeklere sürüp tutma sansını artırıyorum Nacizane tecrübem.

ayse7478 08-05-2014 14:36

sn.sami ulus şimdi bu çiçeklerden biri genç biri yaşlı olacak ya. hangisi genç olacak mesela sarı polen kapları genç mi olmalı olgunlaşmış mı olmalı? benim de beyaz ve pembe ile denemem olacaktı ama beyazımın biraz sıkıntıları var şimdilik kaldı gibi ama öğreneyim de yapayım. sarı polen kapları genç mi olacak yaşlı menekşenin mi olacak ya da poleni sürdüğümüz menekşe genç olmalı değil mi kafam karıştı

kadiryasar 08-05-2014 15:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayse7478 (Mesaj 1281338)
sn.sami ulus şimdi bu çiçeklerden biri genç biri yaşlı olacak ya. hangisi genç olacak mesela sarı polen kapları genç mi olmalı olgunlaşmış mı olmalı? benim de beyaz ve pembe ile denemem olacaktı ama beyazımın biraz sıkıntıları var şimdilik kaldı gibi ama öğreneyim de yapayım. sarı polen kapları genç mi olacak yaşlı menekşenin mi olacak ya da poleni sürdüğümüz menekşe genç olmalı değil mi kafam karıştı

Sayın Ayse7478,
Polen aldığınız Çiçek Baba, Tohum kesesini taşıyacak çiçek ise Anne olur.
Annenin genç(Çiçeğini tam olarak yeni açmış) , Babanın daha olgun olması şansınızı artırır.

yenerr 10-05-2014 14:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi menekşecibaba (Mesaj 1278497)
Sami Bey ellerinize sağlık , çalışmalarınız çok güzel tebrik ederim. Benimde 5-6 senedir tohum çalışmalarım var bir çok tohum kapsulü elde etmeme rağmen istediğim neticeleri elde edememiştim.Ya elde ettiğim tohumlar ıslandı **** istediğim türler arasında tohum oluşmamıştı , yerim kısıtlı olduğu için de biraz boşlamıştım . Ama son çalışmamda Rob's Macko Devil(picasso) ile Rob's Ouıter Orbit arasında yaptığım çalışma netice verdi tohum kapsülü oluştu onu gözlemliyorum video olarak yakında yayınlayacağım.Bakalım hayırlısı..
Bu konuda elimde çok döküm var renk sıkalasıyla ilgili çalışmaları kaydettiğim yeri bulamadım bulur bulmaz burada yayınlayacağım.Ayrıca hangi türlerin karışımından hangi hibritlerin çıktığı , çok güzel çalışmalar.
Biz elimizden geleni yapalım yararlı olabildiysek ne mutlu bize.Teşekkürler.

Değerli Menekşecibaba,
Bu önemli çalışmanızla içime bir ümit ışığı doğdu, tarif edilmez bir heyecana kapıldım inanın. İnşallah ülkemiz adına tescillenecek güzel bir tür ortaya çıkacağını ümit ediyorum. Dökümanlarınızla, denemelerinizle, tecrübelerinizle paylaşımlarınız için çok teşekkürler. Sizin sayenizde elimde bir çok hibrit türlerim oldu. Bir çoğu yeni üretim aşamasında, fakat çiçeklenen hibritlerimde dikkatle, elimden geldiğince bu çalışmaları yapmak istiyorum.
Sn Sami Ulus Bey,
Çalışmalarınız çok önemli ve değerli. Sevgi, emek, sabır hepsi var. Ve sonunda başarmış olmanın mutluluğu... Tebrikler. Acaba hibrit türlerden denemeleriniz oldumu? Olduysa; Deneyimlerinize göre Sanayi tipi menekşelerin tozlaşmasıyla, hibrit türlerin tozlaşması arasında nasıl bir fark gözlemlediniz? Bilgi verebilirseniz sevinirim.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim,
Selamlar...

menekşecibaba 10-05-2014 17:40

Teşekkür ederim Yenerr Bey evet heyecanılmayacak gibi değil. Gözünüz gibi baktığınız kıymetli türler arasında neticeye varıp tohum elde edince tatlı bir sevinç kaplıyor insanı .
Ve ben bunu desteklerinizle yeni bir projeye çevirmek istiyorum = Afrika menekşesi İmece Hibrit Projesi .
Sorunuza gelince hiç bir farkı yok , önemli olan Sami Ulus Beyin de dediği gibi ısrarla devam etmek ,Taktik yaşlı erkek anther (polen) ,genç anne . Hibrit türlerde problem bazılarının stigma kısmı gözükmüyor veya körleşmiş . Bilhassa çok katmerli olan çiçeklerde çok zorluk çekiliyor.

sami ulus 12-05-2014 13:49

Sayın Yenerr çok teşekkür ederim. Bir tenbellik yüzünden sorunuza sağlıklı cevap veremiyorum. Yani şimdiye kadar elimdekilerin tür ve isimlerini hiç öğrenmedim. Birde kıymetli abimiz Menekşecibabanın bilgi ve araştırmalarını okuyarak. evde el yordamıyla ilk defa tohumdan menekşe elde ettim. geçmişe dönük tecrübelerim ve bilgim yok. Elimdekilerin isim ve türünü buralarda geçici olarak yayınlayıp ne olduklarını öğrenirsem sağlıklı cevap verebilirim.

maki01 12-05-2014 16:39

1 Eklenti(ler)
Sevgili sami_ulus,

Menekşeyi ya da çeliğini alırken üzerinde tür etiketi yoksa daha sonra türünü tanımlamak neredeyse imkansız. Çiçeğinden tahmin etmeye çalışsak yaprak özelliği tutmayabiliyor. Birbirine çok benzeyen o kadar çok tür var ki, doğru tür adını bulmak nafile çabası :)

Tür adını bilerek diktiğim çeliklerin yavrularını ayırırken etiketlemeyi unuttuğum menekşelerin tür adını bilmem mümkün olmuyor.

Eklenti 491986

Etiketlemeyi unutmuşum ve tür adını bilemiyorum nedeni ise çiçekleri birbirine çok benzeyen birden fazla türümün olması ve yavru ayırırken isimsiz kalması :)

sami ulus 13-05-2014 13:37

2 Eklenti(ler)
Daha güzel açtı

sami ulus 15-05-2014 09:52

üçü bir arada

1 Eklenti(ler)
Üç kardeşten ikinciside açtı

kadiryasar 22-05-2014 14:48

Nihayet

2 Eklenti(ler)
Nihayet bende kendi üretimim tohumları çimlendirmeyi başardım. :p

Bunlar ilk baş gösterenler, hala küçük küçük çimler var...
Anne Single(Yalın kat) Koyu Mor renkte Baba, yalın kat fırfırlı beyaz üzerine mavili mor chimera tarzı

sonuçları merakla bekleyeceğim..

kadiryasar 31-05-2014 16:10

Janet Tohum ekme ve yavru ayırma süreci ile ilgili bir sayfa

merkürvenüs 23-06-2014 13:50

Merhaba,

Afrika menekşem tohum oluşturmuş ama fark edemedim ve yaklaşık iki saat önce dalıyla kopardım. Tohum kapsülü olduğunu anlayınca dalı suya koydum. Tohum kapsülünü kaybetmemek için ne yapmalıyım? Suda mı kalsın, kurutayım mı?

kadiryasar 23-06-2014 14:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi merkürvenüs (Mesaj 1298662)
Merhaba,

Afrika menekşem tohum oluşturmuş ama fark edemedim ve yaklaşık iki saat önce dalıyla kopardım. Tohum kapsülü olduğunu anlayınca dalı suya koydum. Tohum kapsülünü kaybetmemek için ne yapmalıyım? Suda mı kalsın, kurutayım mı?

Tohum kesesinin sapı hala tazeyse yapacak bir şey yok.. Kayıp gözüyle bakmalısınız... Ancak tohum kesesi ve sap kopartılmadan önce kurmuşsa tohumlar olgunlaşmış olabilir.

kadiryasar 23-06-2014 14:35

Tohumlarım

1 Eklenti(ler)
18 Nisan da toprakla buluşan tohumlarım 2. ayını doldurduktan sonra daha fazla çimler kendini gösterdi. Menekşecibaba söylemişti böyle olacağını... Son iki ayda yağışlı ve serin havaya rağmen gelişimleri beni memnun ediyor.

merkürvenüs 23-06-2014 17:26

Tohum sapı ve kesesi kurumamıştı sn.kadiryaşar, bu durumda tohumu kaybetmiş oluyorum. Üzüldüm... Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim...

kadiryasar 05-08-2014 17:04

Şaşırtma zamanı mı?

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar ne dersiniz? Şaşırtma zamanı gelmiş midir?

maki01 05-08-2014 18:46

Ben bu aşamada 3-5 yaprak olanları şaşırtmıştım. Daha küçük olanları aynı yere bırakıp eksilen toprağı tamamlamıştım :)

Zoroğlu 30-05-2015 17:57

menekşecibaba verdiğiniz tohumları ektim teşekkür ederim.Gelişmeleri buradan paylaşırım.

Zoroğlu 30-05-2015 18:21

3 Eklenti(ler)
menekşecibaba verdiğiniz tohumları ektim teşekkür ederim.Gelişmeleri buradan paylaşırım.

menekşeci_şirin 01-06-2015 20:44

Bugün tohumla üretim için ilk adımı attım cımbızla erkek menekşeden bir adet polen kesesi koparıp patlattım ve anne menekşeye polenleri tatbik ettim bakalım tohum alabilecek miyiz yoksa hüsran mı olacak ? Herkese bol şans... :)

saisha 16-06-2015 13:32

2 Eklenti(ler)
ben de bu tohumları kendim tozlaşma yaptırdım, ancak tohumlar ne kadar süredir duruyor bilmiyorum :? yani 3-6 ay kısmını... ilk oluştuğunda çok şişikti (keşke resmini çekseydim o zaman) şimdi ufaldılar. olgunlaşıp olgunlaşmadığını bilemiyorum. daha bekleteyim mi? bekleteceksem ne kadar bekleteyim? yok olgunlaşmışsa ne zaman ekeyim? daha önce de kendi oluşturduğu tohumu vardı, onun da olgunlaşıp olgunlaşmadığını bilmiyorum ama ben onu kurumuş çiçekleri toplarken yanlışlıkla kopardım, tohumlarımı biriktirdiğim poşetin içine koydum :? bekliyor...

menekşeci_şirin 17-06-2015 16:14

Tam emin olmamakla birlikte sanırım ilk tohum üretme girişimim şimdilik başarılı oldu haziran 1 de başlamışım yukardaki yorumdan bu görülüyor ve daha annesinden ayrılmadan çiçek açan yavru menekşemde yaptığım uygulama başarılı olmuş gibi umarım kese içinde tohum gelişimi de başarılı olur. Orta göbek baya şişkin kendinden çok büyük çiçeklerin göbeğinin bile iki katı oldu.

http://i.hizliresim.com/2gdElq.jpg

menekşeci_şirin 17-06-2015 16:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saisha (Mesaj 1388101)
ben de bu tohumları kendim tozlaşma yaptırdım, ancak tohumlar ne kadar süredir duruyor bilmiyorum :? yani 3-6 ay kısmını... ilk oluştuğunda çok şişikti (keşke resmini çekseydim o zaman) şimdi ufaldılar. olgunlaşıp olgunlaşmadığını bilemiyorum. daha bekleteyim mi? bekleteceksem ne kadar bekleteyim? yok olgunlaşmışsa ne zaman ekeyim? daha önce de kendi oluşturduğu tohumu vardı, onun da olgunlaşıp olgunlaşmadığını bilmiyorum ama ben onu kurumuş çiçekleri toplarken yanlışlıkla kopardım, tohumlarımı biriktirdiğim poşetin içine koydum :? bekliyor...

Sayın saisha yukarda Menekşecibabanın da belirttiği gibi tohumun tamamen oluşması 6 ayı buluyor ne zaman koparacağınıza gelince tohum kesesinin olduğu dal kuruyunca keseyi dalla birlikte koparıp alacaksınız ancak menekşecibabanın da belirttiği gibi kese bir süre sonra kuruduğu için küçülüyor bu noktadan sonra iyi takip etmeniz lazım tohumların olduğu keseyi de koparıp atmayın diye zaten bu hatayı daha önce yapmışsınız. :)
Bol şans...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025