agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Çelikten (Yapraktan ) Afrika Menekşesi Üretmek (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/19198.htm)

yaprak7 02-06-2013 14:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1164498)
haklısın yaprak7 ama burada yani hatayda nereden torf bulacağımı bilmiyorum açıkçası, doğalbahçeden alayım dedim kargo ücreti çok fazla. bu yüzden böyle denemeye devam edeceğim...sen torfu nerden alıyorsun

Bizim burda 1 milyoncu ya da japon pazari denilen yerlerde bile satiliyor. Cokta ucuz 10 litrelik 3 lira falan. Ben bu yerlerden birinden aldim. Olmadi cicekcide ya da fidanlik denilen yerlerden bulursun. Ama bi milyoncularda kesin vardir cunku oralarda her sey satiliyor

eceyıldız 02-06-2013 15:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yaprak7 (Mesaj 1164517)
Bizim burda 1 milyoncu ya da japon pazari denilen yerlerde bile satiliyor. Cokta ucuz 10 litrelik 3 lira falan. Ben bu yerlerden birinden aldim. Olmadi cicekcide ya da fidanlik denilen yerlerden bulursun. Ama bi milyoncularda kesin vardir cunku oralarda her sey satiliyor

yok valla bizim burda 1 milyoncularda hiç görmedim. adı nedir bu toprağın araştıracağım. **** çiçekçilere ne diyeceğim. fidanlık ve çiçek pazarlarına bakacağım... inşallah bulurum ben normalde çiçekçilerden toprak alıyorum dedğin omu acaba...

yaprak7 02-06-2013 15:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1164535)
yok valla bizim burda 1 milyoncularda hiç görmedim. adı nedir bu toprağın araştıracağım. **** çiçekçilere ne diyeceğim. fidanlık ve çiçek pazarlarına bakacağım... inşallah bulurum ben normalde çiçekçilerden toprak alıyorum dedğin omu acaba...

Ben torf kullaniyorum. Torf diye paketin ustunde yaziyor. Toprak baska oluyor. Onuda fidanlik cicekcilerde ayrica satiyorlar. İkisi farkli oluyor yani. Siz torf yazan bi paketten alin. Marka farkeder mi bilmiyorum. Ama torf topraktan farkli oluyor. Dokunuca nemli ve gevsek bir yapisi var. Eminim bulursunuz

eceyıldız 02-06-2013 15:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yaprak7 (Mesaj 1164537)
Ben torf kullaniyorum. Torf diye paketin ustunde yaziyor. Toprak baska oluyor. Onuda fidanlik cicekcilerde ayrica satiyorlar. İkisi farkli oluyor yani. Siz torf yazan bi paketten alin. Marka farkeder mi bilmiyorum. Ama torf topraktan farkli oluyor. Dokunuca nemli ve gevsek bir yapisi var. Eminim bulursunuz

teşekkür ederim bilgilerinız için..yakın olsanız parasını yollar sizden isterdim ama çok uzaksınız....

yaprak7 02-06-2013 15:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1164540)
teşekkür ederim bilgilerinız için..yakın olsanız parasını yollar sizden isterdim ama çok uzaksınız....

rica ederim :)

fatitoo 02-06-2013 15:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1164365)
bende hep inceliyorum sitedeki yazılanlara, ama herkes özel toprak kullanıyor ve çok tecrübeliler. ben bir ilki deniyorum galiba bahçe toprağında ektim.,

Sevgili eceyıldız,
Ben toprağın pek önemli olmadığını düşünüyorum naçizane fikrim bu...Birkaç dal sıradan bir bahçe toprağına dikmiştim onlar bile tuttular. Ben nemlendirmenin etkili olduğunu düşünüyorum. Toprağı hergün ama az az suluyorum.Sürekli nemli kalıyor. Bir de kök verene kadar aydınlık ve fazla esinti almayan iç mekanda tutuyorum. Bu yer genelde pencere kenarı oluyor.

eceyıldız 02-06-2013 16:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1164365)
bende hep inceliyorum sitedeki yazılanlara, ama herkes özel toprak kullanıyor ve çok tecrübeliler. ben bir ilki deniyorum galiba bahçe toprağında ektim.,

Sevgili eceyıldız,
Ben toprağın pek önemli olmadığını düşünüyorum naçizane fikrim bu...Birkaç dal sıradan bir bahçe toprağına dikmiştim onlar bile tuttular. Ben nemlendirmenin etkili olduğunu düşünüyorum. Toprağı hergün ama az az suluyorum.Sürekli nemli kalıyor. Bir de kök verene kadar aydınlık ve fazla esinti almayan iç mekanda tutuyorum. Bu yer genelde pencere kenarı oluyor.

aynı dediğinizi yaptım ama olmuyor nedense nerde yanlış yapıyorum o zaman onu araştırayım bakalım...

fatitoo 03-06-2013 19:11

2 Eklenti(ler)
Benim kızım bir aydan sonra anne olmaya karar vermiş:)

yaprak7 04-06-2013 11:17

Arkadaslar acil yardim :( sera kabindaki anne ve yavru menekselerden biri pencere onundeydi. Sabah gunesinden ve sicaktan yapraklar yumusamis. Hemen kaptan cikardim golge bi yere aldim.napmam lazim :(

fatitoo 04-06-2013 18:42

Serin yerde bu saate kadar kendine gelmeiyse sanırım kaybedersiniz anneyi ama yavrular iyitse belki yasamaya devam edebilirler. Uygunsa toprağa alsanız belki yavrular tutunur...

yaprak7 04-06-2013 21:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatitoo (Mesaj 1165611)
Serin yerde bu saate kadar kendine gelmeiyse sanırım kaybedersiniz anneyi ama yavrular iyitse belki yasamaya devam edebilirler. Uygunsa toprağa alsanız belki yavrular tutunur...

cok sukur yavru yapraklar eski diriligine kavustu ama anne eskisi gibi degil. Direkt pencere onunden aldim artik oraya koymiycam. Dersimi aldim.cok tesekkurlwr

eceyıldız 05-06-2013 12:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatitoo (Mesaj 1165106)
Benim kızım bir aydan sonra anne olmaya karar vermiş:)

darısı benim kızlara inşallah... bol çiçekli ve sağlıklı büyütürsün inşallah....

violet19 08-06-2013 11:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1154222)
Her iki ortamda da devam edilebilir ancak yer sıkıntınız yoksa tadımlık denilen 50-80 cc lik pet bardaklar daha pratik sanki. Poşetteki yüksek nem oranı sıcaklıklarının artması nedeni ile yapraklarda çürümeye de neden olabilir.

Tadımlık pet bardakları ben Metro'dan alıyorum. Bulmazsanız piyasadan daha rahat temin edilebilen klasik pet bardakları yarıya kadar doldurarak kullanabilirsiniz.

Bardağın küçük olması konusunda kesinlikle haklısınız,pet bardağın yarısını keserek diktiğim yaprağım,diğerlerinden çok sonra dikilmesine karşın onlarla aynı zamanda yavru verdi,şaşırttı beni...:eek:

violet19 08-06-2013 23:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cizmeli Kedi (Mesaj 993538)
Şu kaktüs saksılarından ben de arıyorum. Pet bardak estetik durmuyor salonun ortasında. :)

Pet bardakları,çatlayan,kulpu kırılan vb. kupaların içine koydum,oldukça estetik oldu.:rolleyes:

doga-dostum 09-06-2013 12:37

1 Eklenti(ler)
Merhaba iki farklı çeliği aynı yere diktim yavrular birbirine karıştı,çiçeklenince eminim güzel bir görüntü ortaya çıkacak.Sorum,bu yavruları gerçek yerine ne zaman taşımak olacak? şimdiden teşekkürler
Eklenti 415566

kadiryasar 09-06-2013 19:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi doga-dostum (Mesaj 1167541)
Merhaba iki farklı çeliği aynı yere diktim yavrular birbirine karıştı,çiçeklenince eminim güzel bir görüntü ortaya çıkacak.Sorum,bu yavruları gerçek yerine ne zaman taşımak olacak? şimdiden teşekkürler
Eklenti 415566

foto tarihine bakarsak üzerinden 9 gün geçmiş zamanıdır kanımca...

letoon 10-06-2013 08:43

Benim menekşelerimde bu büyüklükte saksıya nasıl alacağımı bilmiyorum. internette cımbızla köklerinden yolup yolup çıkarıyordu. Bana kötü davranıyormuş gibi geldi. Bardağı döküp mü ayırsak acaba yoksa bizde yolmalıyız?

kadiryasar 10-06-2013 15:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi letoon (Mesaj 1167848)
Benim menekşelerimde bu büyüklükte saksıya nasıl alacağımı bilmiyorum. internette cımbızla köklerinden yolup yolup çıkarıyordu. Bana kötü davranıyormuş gibi geldi. Bardağı döküp mü ayırsak acaba yoksa bizde yolmalıyız?

Afrika Menekşesi Video Linkleri sayfasında gerekli bilgi video şeklinde var...

Hakkı Şen 10-06-2013 22:17

1 Eklenti(ler)
On üç yapraktan on iki tanesi hayatta ve sekizinde yavru var...

letoon 11-06-2013 12:28

Sevgili kadiryaşar, çok teşekkür ederim. benim için öğretici oldu.

eceyıldız 11-06-2013 22:24

acil yardımmmm....

bahçe toprağında yapraktan çoğaltmayı başaramadım malesef. 2 aylık yapraklarımda bayağı köklenme olduğu halde yavru yok. acaba onlara zarar vermeden torfa eksem takrar yavru verirler mi. bilgisi olan arkadaşlar lütfen yardım.

letoon 13-06-2013 08:34

[QUOTE=eceyıldız;1168660]acil yardımmmm....

bahçe toprağında yapraktan çoğaltmayı başaramadım malesef. 2 aylık yapraklarımda bayağı köklenme olduğu halde yavru yok. acaba onlara zarar vermeden torfa eksem takrar yavru verirler mi. bilgisi olan arkadaşlar lütfen yardım.

kendi deneyimimi aktaracak olursam: Bende bir kaba çok sık dikmiştim. Orda köklenen yaprakları tek tek pet bardaklara aldım. çok kısa bir sürede yavru veridiler. hiç bir sorun olmuyor. yeterki kökleri zedelemeyin. kolay gelsin.

yaprak7 13-06-2013 10:39

2 haftadir suda bekletiyorum yapraklarimi daha koklenemediler. Daha oncesi bu sekilde cok iyi koklenmislerdi.topraga alincada hemen yavru vermislerdi. Simdi niye boyle oldu anlamadim ;(

eceyıldız 13-06-2013 11:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yaprak7 (Mesaj 1169205)
2 haftadir suda bekletiyorum yapraklarimi daha koklenemediler. Daha oncesi bu sekilde cok iyi koklenmislerdi.topraga alincada hemen yavru vermislerdi. Simdi niye boyle oldu anlamadim ;(

ben hiç bir şekilde suda köklendiremedim. 2 aydır bahçe toprağında köklü bir şekilde bekleyen ve yavru vermeyen 3 yaprağımı torfa ektim bu gün bakalım ne olacak.... yavrularını göreyim fotolarını koyacağım....

kadiryasar 13-06-2013 19:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yaprak7 (Mesaj 1169205)

Köklenme sürecinde nem önemlidir. Bu yüzden tavsiyem suda köklendirmek yerine menekşe harcına küçük bir pet bardağa 1-1,5 cm derinliğe dikin. Ve sera ortamında tutun. günde 1 saat havalandırmayı unutmayın.. Ben saklama kaplarını kullanıyorum... Köklenme 1 ayı bulabilir.

yaprak7 14-06-2013 09:48

Yapraktan cogaltigim yavrulari dun ayirdim.pet bardaklara torfa diktim. Malesef perlit gelmemis alamadim. Plastik kaba koydum.insallah hicbirini kaybetmeden buyuturum

eceyıldız 14-06-2013 11:41

toprağın üstüne yatay olarak koydoğum yaprak yavru vermiş çok sevindim sonunda bir yaprak yavru verdi biraz daha büyüsünler fotosunu koyarım bu yöntemi burda kimse uygulamamış görmedim bende tv de görmüştüm deneyim dedim aylar sonra minicik yavrular gördüm şükür. inşallah büyütebilirim.

fatitoo 14-06-2013 17:56

3 Eklenti(ler)
Menekşelerimde yaprak seyreltmesi yaparken çıkan yaprakları çöpe atmaya kıyamayıp bir bardağa ıslattım. Sonra da unuttum. Hiç firesiz köklenmişler. Şimdi de bunları tek tek toprağa almaya üşeniyorum:)

kadiryasar 14-06-2013 17:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yaprak7 (Mesaj 1169600)
Yapraktan cogaltigim yavrulari dun ayirdim.pet bardaklara torfa diktim. Malesef perlit gelmemis alamadim. Plastik kaba koydum.insallah hicbirini kaybetmeden buyuturum

Sevgili yaprak7 sadece torf kullandıysan ve plastik koruma kaplarına koyduysan sulamaya ve neme dikkat etmelisin. Azar azar su vermeni öneririm..

fatitoo 14-06-2013 18:02

2 Eklenti(ler)
Bebeklerim büyüyor:)

eceyıldız 14-06-2013 21:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatitoo (Mesaj 1169806)
Menekşelerimde yaprak seyreltmesi yaparken çıkan yaprakları çöpe atmaya kıyamayıp bir bardağa ıslattım. Sonra da unuttum. Hiç firesiz köklenmişler. Şimdi de bunları tek tek toprağa almaya üşeniyorum:)

ya ben neden suda köklendiremiyorum havaların ilgisi varmı acaba. bu arada ne kadar sıklıkta yaprak seyreltmesi yapmamız lazım ve ne kadar yaprak almalıyız bir menekşem oldukça çok yapraklanmış...

eceyıldız 15-06-2013 09:41

herkese günaydın,
bu gün, güne güzel bir sürprizle başladım annesinin yanına toprağa koyduğum küçücük bir yaprak yaavru vermiş inanılmaz güzel bir mutluluk sonunda bahçe toprağında yaprak yavru verdi.

yaprak7 15-06-2013 14:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yaprak7 (Mesaj 1169600)

evet sayin kadiryasar sulamaya dikkat ediyorum cok az ama kurudukca su veriyorum. Torf zaten cabuk kurumuyor. Avatarima koydugum fotograf ilk yavru menekselerime ait :) cepten foto yuklenmiyor ben de boyle yaptim :D

yaprak7 15-06-2013 14:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1169885)
ya ben neden suda köklendiremiyorum havaların ilgisi varmı acaba. bu arada ne kadar sıklıkta yaprak seyreltmesi yapmamız lazım ve ne kadar yaprak almalıyız bir menekşem oldukça çok yapraklanmış...

sevgili ece yildiz benim de sudaki yapraklarim iki bucuk hafta sonra daha yeni koklenmeye basladi. Maden suyu siselerine koyuyorum ben. Koyu renk siseler daha iyi diye okumustum tavsiye ederim

fatitoo 15-06-2013 17:54

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1170024)
herkese günaydın,
bu gün, güne güzel bir sürprizle başladım annesinin yanına toprağa koyduğum küçücük bir yaprak yaavru vermiş inanılmaz güzel bir mutluluk sonunda bahçe toprağında yaprak yavru verdi.

Azmin sonu sevgili eceyıldız. Tecrübe de diyebiliriz:) Hayırlı olsun, artık kaptınız bu işi bence... Ben ortada fazla yeni çıkan yaprak varsa ve eski yapraklar da saksının etrafında daire gibi duruyorsa onları kopartıyorum. Şekilsel olarak kafama göre bir form veriyorum yani.

Bunun dış yapraklarını alıp...
Eklenti 417894

Bu forma getirmeye çalışıyorum.
Eklenti 417895

yaprak7 16-06-2013 12:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi seyda89 (Mesaj 1170234)
ben de memekşe çoğaltmak için çelikleri ektim fakat 3 hafta geçmesine rağmen hiçbir gelişme yok ama yapraklar yeşil bazılarının kökü çürümüş onları kesip tekrar ektim nden kölenmiyorlar

acele etmeyin derim ben..3 hafta yavrulama icin kisa bir sure ancak koklenmeye baslar.en erken birbucuk ayda yavrular diye dusunuyorum tabii sartlara gore.topragi hep nemli kalmali

eceyıldız 17-06-2013 08:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yaprak7 (Mesaj 1170073)
sevgili ece yildiz benim de sudaki yapraklarim iki bucuk hafta sonra daha yeni koklenmeye basladi. Maden suyu siselerine koyuyorum ben. Koyu renk siseler daha iyi diye okumustum tavsiye ederim

bakalım bir onu denemedim deneyeceğim...

eceyıldız 17-06-2013 09:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatitoo (Mesaj 1170161)
Azmin sonu sevgili eceyıldız. Tecrübe de diyebiliriz:) Hayırlı olsun, artık kaptınız bu işi bence... Ben ortada fazla yeni çıkan yaprak varsa ve eski yapraklar da saksının etrafında daire gibi duruyorsa onları kopartıyorum. Şekilsel olarak kafama göre bir form veriyorum yani.

Bunun dış yapraklarını alıp...
Eklenti 417894

Bu forma getirmeye çalışıyorum.
Eklenti 417895

o zaman daha bekleyeyim sizin menekşelere kıyasla yaprakları çok değil daha teşekkürler...

eceyıldız 22-06-2013 10:22

annesinin yanında yavru veren yaprak annesini sulayınca çürür diye korkuyorum çünkü daha önce başıma geldi ne yapayım tavsiyesi olan arkadaşlar tavsiyelerinizi bekliyorum... yavrunun yaprakları yeşil mercimek tanesi kadar daha başka saksıya alınır mı ki ....

kadiryasar 22-06-2013 11:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1172714)
annesinin yanında yavru veren yaprak annesini sulayınca çürür diye korkuyorum çünkü daha önce başıma geldi ne yapayım tavsiyesi olan arkadaşlar tavsiyelerinizi bekliyorum... yavrunun yaprakları yeşil mercimek tanesi kadar daha başka saksıya alınır mı ki ....

Sulama işlemini 1-2 gün geciktirin. ya da az miktarda sulayın. Yavrunun ayrılabilmesi için en az 4 yaprak yapmasını ve yaprak büyüklüğünün 5 kuruş kadar (standart türler) olmasını bekleyin...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025