![]() |
Daha kısa sürede ve sağlıklı yavrular alacağınızı düşünüyorum sevgili ay_cell_06.
Toprak karışımınızda perlti gibi inorganik malzeme yok ya da çok az. Sulamayı az ve sık yaparsanız, kök çürümesine önlemiş olursunuz. |
sanırım toprağımda perlit yoktu bulamadım bu menekşelerim için sıkıntı olurmu ? teşekkür ederim bu arada :)
|
Perlit toprağın geçirgen olmasını sağlayan ve fazla suyu bünyesine alarak nemi dengeleyen bir malzeme. Karışımda perlit yok ya da azsa sulamaya dikkat etmek lazım.
|
saintpaulia
2 Eklenti(ler)
Bir daldan 10 yavru çelik için SPHAGNUM MOSS dan başka materyellerle uğraşmak boş.
10 yavrudan bir tanesini saksıya aldım. 25 Adet çelik yapmıştım 25-x 9 = 225 adet yavru boşta kaldı. Ne mi yaptım kapıcıya verdim apt dağıttı. Şimdi bu gerçek bir müddet sonra unutulur. Yok su, toprak, perlit ve diğer maddeler... Selamlar Tepside kalanlar dağıtıldı |
Alıntı:
|
4 Eylülde suya koyduğum dal 14 Eylülde köklenmeye başladı. Toprağa almam için köklerin ne boyda olması gerekir?
http://imageshack.us/a/img834/6026/img0185sj.jpg |
1 cm kadar uzaması yeterlidir. Suda köklendirme tercih ettiğim bir yöntem değil, ancak suda köklendiren arkadaşlardan yavru verinceye kadar bekleyenler de var.
|
bende suda köklendirme yöntemini kullanıyorum..ve yavrular suda biraz büyüyene kadar sudan cıkarmıyorum..çünkü yavrulu şekilde topraga aldığımda daha hızlı büyüyorlar..
|
1 Eklenti(ler)
bunlar da benim bebeklerimmm...))
|
Alıntı:
|
Ortalama1-1.5 ay sayın polemos.
|
Sayın ahmeter'in bilgilerinden yola çıkarak bugün sphagnum yosunu toprağı aldım ve menekşe çeliklerini diktim. Sphagnum yosunu bulamadım ama sanırım çürümüş sphagnum yosunu torfuda olur.
|
Sphagnum torfunu, eşit miktarda perlit ve vermikulitle karıştırarak kullanırsanız daha verimli sonuç alabilirsiniz.
|
selam....menkeseleri sulamayın ..uzerıne poset gecirin ve 3_5 gunde bır posetı cıkarın bıraz hava alsın o sekılde 1 ay falan kalsın ...sanırım siz onları sulamaktan kuruttunuz...bu benım fıkrım ben sureklı yapraktan köklendırme yaptıgım için fikrimi söyledim..yınede sız bılırsınız..
|
4 Eklenti(ler)
Merhabalar,
bunlar benim çam toprağında yetiştirdiğim çeliklerim, Eklenti 376175 Eklenti 376176 Eklenti 376177 Eklenti 376178 bu çam toprağında yetiştirme denemelerim her zaman başarıyla sonuçlanmıştır. |
3 Eklenti(ler)
Nihayet yapraktan ürettiğim yavruları ayırmayı başardım. İnşallah büyütebilirim.
|
2 Eklenti(ler)
Selam arkadaşlar,
Dalından oğaltmya çalıştığım menekşem köklenmiş:) Ama korkuyorum toprağa alınca kurur diye...Buradan aldığım tiyolar doğrultusunda sera ortamında yetiştirmeye çalışacağım. İnşallah çürümez... |
Köklendirme için aldığımız çelik sapının 2-3 cm civarında olmasında fayda var. Çeliğin toprak içerisinde kalan bölümü için 1-1.5 cm derinlik yeterli olur. Çelik ne kadar derine dikililerse sürgünlerin toprak üzerine çıkma süresi o kadar uzar.
Sizin çeliğiniz sapı biraz uzun olmuş sevgili fatito. Suda köklendirdiğimiz çeliklerin saçak kök uzunluğu 1-1.5 cm yi bulmuşsa toprağa dikebiliriz. Sizin çeliğinizi 1-1.5 cm i toprak içinde kalacak içinde kalacak şekilde eğimli dikmenizi öneririm. Çeliğin devrilmemesi için ambalaj malzemelerinde kullanılan köpükten küçük parçalar kırıp destek vermeniz iyi olur. |
1 Eklenti(ler)
Köklendirmek için diktiğim menekşe dalının yaprak kısmından da kök çıkmaya başladı. Yaprakta ufak çizik ve yarıklar vardı. Oralardan köklenmeye başlamış. Böyle devam ederse yaprak kısmı da toprakta kalacak şekilde dikmeli miyim ?
( Net resim alamadım, ince ip gibi çıkmış kökler ) |
Böyle devam etsin sla , toprak içindeki ucunda da kök gelişmeye başlamıştır.
|
yapraktan çoğaltılan menekşelerde öbür yaprakların çıkması ne kadar sürüyor ?
|
2 Eklenti(ler)
Maaşallah hepinizin yavru menekşeleri çok güzel.İnşallah ben de üretebilirim.3 aydır suda bekleyen yapraklarım yaprakçıklar çıkardı.Dikmeye korkuyorum çok küçükler toprağın altında kalıp çürürler diye.Ne zaman dikmeliyim,biraz daha büyümelerini beklesem mi?
Eklenti 379249 Eklenti 379250 |
Bu boyda yavrularla dikmeniz , ana çeliği sabitlemeniz çok zor. Haklısınız yavrular toprak altında kalıp çürüyebilir. Yavruların toprak üzerine kalacak kadar büyümesini beklemek doğru olacak sanki.
Ya da eğimli yani nerdeyse toprağa paralel şekilde dikip, strafor gibi malzemelerle ana çeliğin toprakla temasını önlemeniz gerekecek. |
Riske atmamak için biraz daha bekleyeyim o zaman.Teşekkürler sayın maki01.
|
Menekşem için saksı
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar aşağıdaki köpükten kap köklenen afrika menekşesi dalını dikmek için uygun mudur?
|
1 Eklenti(ler)
Bu kap büyük sevgili fatitoo, likör bardağı hacmi kadar toprak yeterli oluyor. Metro'da tadımlık adıyla satılan küçük pet bardaklar çelik ve küçük yavrular için ideal. Meyveli yoğurt kapları gibi küçük kapları da yıkayarak kullanabilirsiniz.
Kalem pille kıyaslandığında: Eklenti 380745 Ya da bir boy büyük pet bardakları yarısına kadar toprak doldurup kullanabilirsiniz. |
Alıntı:
|
Arkadaşlar uzun süredir siteyi takip edip bilgileniyorum,sayenizde.Herkese çok teşekkürler.Ben de bir menekşe hastasıyım ama bir türlü yaşatamıyorum,çevremdekilerin dalga konusu oldum.Ancak buradaki arkadaşlardan aldığım cesaretle kendi menekşemi kendim yetiştireceğim ***.Sitedeki şeffaf kutu içinde köklendirme yöntemini denemeye karar verdim.Eşten dosttan 10-15 yaprak buldum, pet bardaklara nemli torfun içine diktim,ancak bir konuda kararsız kaldım.Bazı arkadaşlar aydınlık yerde bazıları karanlık ve nemli yerde kalacak diyor.Şimdi ben menekşelerimi nereye koyayım.Salona mı,banyo ya mı?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler... |
Öncelikle forumumuza hoşgeldiniz sevgili violet19 :)
Direkt güneş ışığı almayan, aydınlık bir yer uygun olur. Doğru yanıt salon olmalı :) |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Sevgili menekşecibaba'dan bugün gelen 23 ayrı türde menekşe toprakla buluştu. Neredeyse tamamı minyatür ya da trail türde, yani en sevdiklerimden :)
Teşekkürlerimle... Eklenti 381081 1-2 aylık yeni bir heyecan beni bekliyor :) |
23 ocakta diktiğim menekşe yapraklarım hala yavru vermedi. Bu normal mi ? Plastik kapaklı bir kaba diktim toprağını da forumda okuduklarım gibi ayarladım. Yavru vermek yerine kökleri sarıyor tüm kabı.
|
bende o sıralar diktim hala çıkmadı acaba bunun sebepi ne ?
|
Gecikmesi normaldir , havalar serin , biraz sabrederseniz yavruları görürsünüz fazla kurcalamayın..:)
|
tamam çok teşekkürler
|
2 Eklenti(ler)
Sonunda diktiğim yapraklardan bazıları yavru verdi :) ilk başta yeşilleşmiş perlit sandım, dikkatli bakınca kökleri gördüm. İlk yavrularım çok mutluyum.
|
benimkilerden daha iz yok :(
|
Alıntı:
|
sayın bay tömürcek tam hatırlamıyorum ama ocağın son günleriydi
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:27. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025