agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika Menekşesi Hastalık ve Zararlıları (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271.htm)

menekşeci_şirin 04-09-2014 15:56

Sevgili maki01 bir yazınızda kök çürümesi olan menekşede çiçeklenme olmaz demişsiniz benim menekşemde tomurcuk var hatta altlarda aralarda küçük tomurcuklar çıkıyor ancak tomurcuk 1 haftadır açmıyor o ayrı tabi sizce kök çürümesi kesin mi öyleyse menekşemi saksıdan çıkarıp kökleri temizleyip yaprakları temizleyip suda köklendirme yapacağım.

maki01 05-09-2014 12:58

Kök çürümesinde bitki besin alamayacağı için gelişimi yavaşlar ya da sonlanır. Ayrıca çiçeklerle ilgili bir mesaj yazdığımı hatırlamıyorum, bitki kısa sürede bütünüyle çöküyor çünkü...

Fotoğrafta gördüğüm saçak kılcal kökler tamamen kahverengileşmiş, çürümüş gibi. Yine de köklere siz dokunabildiğiniz için en doğru kararı sizin vereceğinizi düşünüyorum.

menekşeci_şirin 05-09-2014 17:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1317657)
Kök çürümesinde bitki besin alamayacağı için gelişimi yavaşlar ya da sonlanır. Ayrıca çiçeklerle ilgili bir mesaj yazdığımı hatırlamıyorum, bitki kısa sürede bütünüyle çöküyor çünkü...

Fotoğrafta gördüğüm saçak kılcal kökler tamamen kahverengileşmiş, çürümüş gibi. Yine de köklere siz dokunabildiğiniz için en doğru kararı sizin vereceğinizi düşünüyorum.

Sevgili maki01 yardımların için teşekkür ederim.Benim de söylemek istediğim oydu başka bir konuda aynen böyle yazmışsınız bitki besin alamadığı için çiçeklenme olmaz demişsiniz her neyse ben de çiçeklenme bir hafta olmuş olmasına rağmen durduğu için sizin tavsiyeniz üzerine menekşemin bütün çürümüş yapraklarını ve köklerini temizledim kök kalmadı sadece soğan kısmı kaldı soğan kısmın üzerindeki serlikleri odunsulaşmış kısımları bıçakla hafifçe kazıdım çiçek üzerinde iki küçük yaprakla bir serçe parmağın 3/2 si kadar kaldı ve suya koydum köklenmesi için bir aylık bir süre suda kalacak diye biliyorum yeni kökler 1 cmyi bulunca uygun boyutta bir kaba dikeceğim.
Sevgili maki01 yardım ve yorumlarınız için tekrar teşekkür ederim umarım menekşem kurtulur ve eskisi gibi çiçeklenir ben de fotoğraflarını buradan paylaşırım.

neris 06-12-2014 18:23

2 Eklenti(ler)
arkadaşlar bu nedir bilgisi olan varmıEklenti 528785

Eklenti 528786

maki01 07-12-2014 00:35

İki nedeni olabilir. Birincisi en dış sıradaki yaprakların yaşlanması ve doğal olarak çürümesi, diğer neden ise kök çürümesi.

Bitkinin genel durumu hakkında bilgi ya da fotoğraf eklenmediği için kesin yorum yapamıyorum.

muhammed altan 10-12-2014 15:28

menekşelerimde unlu bit problemi..
 
Arkadaşlar şu unlu bitlerin evde girmediği çiçeklerim kalmadı.Ne illet yaratıkmış bunlar.Açan menekşelerimde tek tük çıkmaya başlamış; haşere ilacıyla sulandırıp bir ara sıkmıştım biter gibi oldu.Aradan bir ay geçti .Yine çoğalmaya başladılar.Yazlık yağ etkili diyorlar;menekşelere zarar verirmi ? onuda düşünüyorum.Ne yapmam lazım .Toprağa geçip orada yuvalanır mı bunlar ?Toprağada ilaçlı su atmak gereklimi .?

maki01 10-12-2014 22:39

Yaprağı tüylü bitkilerde yağın olumsuz etkisi olabiliyor, bir yaprakta denemeden kullanmayın derim.

Bu yaz unlu bit yazıydı sanki. Sıcaga yakın ılık su ile duş altında yıkayabilirsiniz etkili oluyor. Az sayıdaysa alkole batırılmış kulak çubuğuyla da temizleyebilirsiniz.

Toprağa yumurtası dökülmüşse malesef bitkiye geçmeyi başarıyorlar.

muhammed altan 11-12-2014 10:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1339867)
Yaprağı tüylü bitkilerde yağın olumsuz etkisi olabiliyor, bir yaprakta denemeden kullanmayın derim.

Bu yaz unlu bit yazıydı sanki. Sıcaga yakın ılık su ile duş altında yıkayabilirsiniz etkili oluyor. Az sayıdaysa alkole batırılmış kulak çubuğuyla da temizleyebilirsiniz.

Toprağa yumurtası dökülmüşse malesef bitkiye geçmeyi başarıyorlar.

Teşekkürler Maki01 .Böceklenen menekşelere dikkat ettim yaprak ve dalları yumuşamaya başlamış ;demek ki çiçeği öz suyunu sömürmeye başlamış bunlar.Yazlık yağı şimdilik yapmayacağım sizin belirttiğiniz gibi.Böcek ilacı aldım sulandırıp yine sıkacağım üzerlerine ve toprağınıda bu sudan sulayacağım bugün.Birer hafta arayla yapmam lazım ki ,larvalardan çıkacak yavrularına da izin vermeyeceğim.Savaş açtım !Bakalım kim galip gelecek...

neris 14-12-2014 08:16

3 Eklenti(ler)
Sevgili maki 01 çiçeklerin genel resmini gönderiyorum önce sararıp sonra çürümeye başlıyor bütün saksılarda aynı durum var sulamadada özen gösteriyorum yardımcı olursanız sevinirim.

maki01 14-12-2014 20:06

En dış sıradaki yapraklar yaşlanıp, sararıp çürür, doğal döngü. Onları çürümesini beklemeden kesebilirsiniz. En dış sıra dışındaki yapraklarda da aynı durum yoksa endişelenmeyin.

menekşeci_şirin 14-12-2014 22:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi neris (Mesaj 1340555)
Sevgili maki 01 çiçeklerin genel resmini gönderiyorum önce sararıp sonra çürümeye başlıyor bütün saksılarda aynı durum var sulamadada özen gösteriyorum yardımcı olursanız sevinirim.

Sayin neris maki01 de belirtmis en dış yapraklarda su durum gözlenir renkleri yavas yavas o canlı yesil renkten hafif yesil sari bir hal almaya başlar ve eger bu yapraklari siz almazsaniz kendileri çürür.Siz bu durumu takip edip sararan en dis yapraklari kendiniz meneksenizden uzaklastirin üstelik bu durum meneksenizin orta kismindaki yeni yapraklarin ve ilerde ciceklenmenin olmasına katki saglayacaktir dis yapraklarin duzenli temizlenmesi yapraklanmayi tetiklemektedir. Bol sans...

Sûz-i Dilârâ 07-01-2015 13:56

1 Eklenti(ler)
Birkaç hafta önce çöple menekşe yapraklarının dibini kurcalayıp yavru vermişler mi aceba diye bakarken bir şey dikkatimi çekti. Tırtıl gibi bir şey yaprak saplarını kemirip kemirip oymuş, sonra diğer saksıya geçmiş sonra diğerine sonra diğerine gibi. İyice baktım ama bir şey göremedim. Bugünse suya koyduğum bir yaprağı çevirince onu gördüm. Kabus beyaz tozlu canavar, nam-ı diğer unlu bit:mad: Kuyruğundan yakalamaya çalıştıkça pusup iyice toplanıp sapta oyduğu deliğin içinde korunmaya çalışıyordu. Uğraşa uğraşa yakaladım namıssızı tuttuğum gibi camdan aşağı attım. :D

Yavruları, yaprakları iyice kontrol ettim başka göremedim. İnşallah başka yoktur.

akgül 10-01-2015 13:12

arkadaşlarım ve abi/ablalarım benim menekşemde bir sorun var ancak ne oldugunu anlamadım.yaprakları yumuşadı ve kök çürüğü olduğunu sanmıyorum.dış yapraklarında yumuşama çok fazla neredeyse parmağımla katlayabiliyorum yaprağı.fazla sulamıyorum.şuanda çiçek açıyor bol çiçeği var. durdugu yer bıraz soğuk ondan olabilir mi **** çiçek açtığı için olabilir mi?fotoğraf yükleyemiyorum hata veriyor.yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

maki01 10-01-2015 16:44

+10 derecede sorun yaşamıyorum, yani "birsz soğuk"ta yumuşama ya da bozulma olmuyor. Sorun sadece dış yapraklarda ise endişelenmeyin derim.

akgül 10-01-2015 18:50

Çok teşekkür ederim. Çok endiselenmistim. Şimdi bir kez daha kontrol ettim dıs yapraklarda yumusama var sadece. Ortalardaki yaprak diri ve canli. Tekrar cok tesekkürler. Şimdi daha sicak bir yere aldim ne olur ne olmaz diye

redbullah 25-01-2015 05:09

Herkese günaydın...
Afrika Menekşesini çok severim.Fakat bir lanetmi var nedir,senelerdir başarılı olamadım.Fitilli ya da alttan sulamayı denedim,bol suda verdim,susuzda bıraktım.En güzel saksıları,en iyi gübreleri,her çeşit fungus ilaçlarını aldım.Yaprak köklenmesi için CLONEX'le Gün Işığı lambası getirttim.Her türlü hijyen kuralına uydum.Olmadı,olmadı.Her şey yolunda giderken,çiçekler günden güne güzelleşirken bir yumuşama başlıyor,sırayla hepsini götürüyor.O kadar sevdiğim halde,artık yetiştirmeye korkuyorum.Bürolarda ya da Devlet dairelerinde bakımsız köhne saksılarda toz kaplı yapraklarla yaşama tutunan menekşeleri görünce nasıl hayıflanıyorum.Bu bahar son bir defa daha deneyeceğim.Olursa amenna,olmazsa bir daha yetiştirmeyi düşünmüyorum.
Herkese mutlu,sağlıklı ve bol çiçekli günler diliyorum..

maki01 25-01-2015 15:34

İzmir gibi yaz aylarının aşırı sıcak olduğü illerde baharda başlamak kökler henüz yeterince gelişmeyeceği için kök çürümesi riskini arttırıyor. Hemen başlamanızı öneririm.

Ek olarak toprak karışımının 2 ölçü perlit gibi inorganik malzemeden ve bir ölçü sfagnum torfundan oluşması ( Perliti daha da arttırabilirsiniz , 2 torf 3 perlit gibi ) en az kayıpla yazı atlatmanıza yardımcı olacaktır. Küçük saksıyı da unutmamak lazım :)

sirinbusem 02-02-2015 11:19

Merhabalar,
Menekşemin saksısını değiştirirken toprağında, özellikle kök kısmına doğru minik boncuk büyüklüğunde sari ve mavi yumurta gibi şeyler buldum. pecete ile kolayca ezildiler ince kabuk gibi dışları var. acaba herhangi bi sinek böcek yumurtası olabilirmi?

Gokce-N 06-03-2015 18:59

Büyük bir ihtimal sizin yumurta dediğiniz şey gübre :D Ama fotoğraf olmadan kesin söyleyemez

menekşeci_şirin 05-04-2015 22:04

Sevgili @maki01 yukarda dert yandığım ve kök çürümesi tesbitiniz sayesinde tedaviye başladığım bir zamanlar kocaman olan tedavi sonucunda serçe parmağımın ucu kadar kalan o ilk menekşem hala hayata tutunuyor inat ettim bir gün ondan tekrar çiçek alacağım ondan asla vaz geçmedim.
Hepimize bol şans... :)

Yasmins 06-04-2015 13:30

Merhaba sevgili arkadaşlar bende yıllardır bu kök çürüğü illetiyle uğraşıyorum. Sadece sunu sormak istedim.Çiçeği alıp temizledikten sonra suda koklendirip kurtariyorumda topragı tekrar kullanmak için ne yapmak lazım. Saksılarıda dezenfekte ediyorum.

menekşeci_şirin 07-04-2015 12:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yasmins (Mesaj 1368870)
Merhaba sevgili arkadaşlar bende yıllardır bu kök çürüğü illetiyle uğraşıyorum. Sadece sunu sormak istedim.Çiçeği alıp temizledikten sonra suda koklendirip kurtariyorumda topragı tekrar kullanmak için ne yapmak lazım. Saksılarıda dezenfekte ediyorum.

Sevgili Yasmin hanım saksıları iyice dezenfekte etmenize bir şey diyemem ama toprakla uğraşmayın derim yeni temiz toprak kullanın hatta forumda saksıları bile atanları duydum sonuçta aylar hatta yıllarca süren bir emeği heba eden hastalıktan söz ediyoruz yine de siz bilirsiniz toprak dezenfektasyonu hakkında bilgiler mevcut forumda ararsanız bulacağınıza emin olabilirsiniz...

Bol şans...

shnzky 17-04-2015 15:17

Menekslelerim yaprakları baygın ne yapmalyim

maki01 17-04-2015 16:00

Saksıdan çıkararak kökleri kontrol edin, kökler çürümüş olabilir.

İBRAHİM L. 23-05-2015 14:47

Merhaba
 
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar uzun süredir sadece menekşe besliyorum. Bazılarının fotoğraflarını size gönderiyorum. Bu aşağıdaki menekşem iş yerimde baktığım ve ortalama 5 yaşında. Toprağı 6 aylık.Eklenti 554745

İBRAHİM L. 23-05-2015 15:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi redbullah (Mesaj 1350979)
Herkese günaydın...
Afrika Menekşesini çok severim.Fakat bir lanetmi var nedir,senelerdir başarılı olamadım.Fitilli ya da alttan sulamayı denedim,bol suda verdim,susuzda bıraktım.En güzel saksıları,en iyi gübreleri,her çeşit fungus ilaçlarını aldım.Yaprak köklenmesi için CLONEX'le Gün Işığı lambası getirttim.Her türlü hijyen kuralına uydum.Olmadı,olmadı.Her şey yolunda giderken,çiçekler günden güne güzelleşirken bir yumuşama başlıyor,sırayla hepsini götürüyor.O kadar sevdiğim halde,artık yetiştirmeye korkuyorum.Bürolarda ya da Devlet dairelerinde bakımsız köhne saksılarda toz kaplı yapraklarla yaşama tutunan menekşeleri görünce nasıl hayıflanıyorum.Bu bahar son bir defa daha deneyeceğim.Olursa amenna,olmazsa bir daha yetiştirmeyi düşünmüyorum.
Herkese mutlu,sağlıklı ve bol çiçekli günler diliyorum..


Bir daha düşünmüyorum kısmını görünce üzüldüm. eğer mümkünse yerini değiştir. belki yerlerini beğenmiyorlar olabilir. çünkü hepsi birden gidiyor diyorsun. yani büyük ihtimal ya çok güneş, çok havasız veya sudan dolayı **** topraktan hava almıyor olabilir benim ki teori ama yine de dene. zor değil umudunu kaybetme. saygılar..

Raven91 07-07-2015 01:37

3 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Menekşelerimin üzerinde delikler ve kahverengi lekeler oluşmaya başladı. Sebebi nedir? Salgın hastalık olmasından korkuyorum. Şimdiden yanıtlar için teşekkürler.

İBRAHİM L. 07-07-2015 11:47

Merhaba raven91; Sanki çiçekleriniz yer değiştirmeden dolayı birazcık yanma (yani güneşe gelmiş) ve **** hırpalanmış olabilir. bana öyle geldi.

maki01 07-07-2015 14:13

Kazara çarpmalara bağlı doku zedelenmesi gibi duruyor Raven91, genel görünümleri oldukca sağlıklı.

Raven91 10-07-2015 23:01

Çok teşekkür ederim yanıtlar için. Bir menekşemi mite denen beladan kaybettim. Tekrar başka bir hastalık mı bulaştı diye korktum açıkçası. İçim rahatladı açıkçası. tekrar teşekkürler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025