agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika Menekşesi Hastalık ve Zararlıları (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271.htm)

kazım80 24-05-2013 07:14

Çok teşekkür ederim...

kadiryasar 25-05-2013 10:29

Ne olduğunu bilen var mı ?

1 Eklenti(ler)
Bu sabah yavru menekşe ve bir sardunya üzerinde bu yumurtaları tespit ettim.
Ne olduğu ve nasıl mücadele edeceğim konusunda bilgisi olan var mı?
Teşekkür ederim.

Not: Herhangi bir yaprak yeniği, zararlı dışkısı, küf, mantar, pamukçuk vb. oluşumu yoktur.

maki01 25-05-2013 12:37

Pamukcuk oluşumu olmadığına göre unlu bit olamaz ama nedir bilemedim ben...

menekşecibaba 25-05-2013 12:49

unlu bit başlangıcı olabilir.

maki01 25-05-2013 12:52

Unlu bit olsa ve sardunyadan bulaştığını düşünsek sardunya da gelişkinleri olurdu diye düşünüyorum. Unlu bitin yumurtaları çok küçük ve sarı renk...

kadiryasar 25-05-2013 13:39

Tedbir amaçlı, aksini söylemezseniz, toprak değişimi ve sabunlu suyla yıkamayı düşünüyorum...
Sardunyadan bulaştığını da sanmıyorum, zira o da yavru sanki bir böcek uçarken bırakmış geçmiş gibi bir hat izlemiş.

maki01 25-05-2013 13:41

40 derece civarında su ile yıkayabilirsin sevgili kadiryaşar... Unlu bit için önerilen yıkama suyu sıcaklığı 42 derece.

sonkez 25-05-2013 13:45

Benim menekşelerdede yapışkan beyaz pamukçular var, ne önerirsiniz....

kadiryasar 25-05-2013 14:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1160485)
40 derece civarında su ile yıkayabilirsin sevgili kadiryaşar... Unlu bit için önerilen yıkama suyu sıcaklığı 42 derece.

Teşekkür ederim sevgili maki01

kadiryasar 18-06-2013 16:41

Yaprakta renk değişimi

1 Eklenti(ler)
Aşağıdaki yavru menekşe, merkez yapraklarda damar belirmesi arka kısmında yaprak renginde kırmızı hale geldiğini görüyorum. Köklerinde gelişmesinde ve çiçeklenmede hiç bir sorun yok... Yüksek miktarda ışık bu tür bir duruma sebep olabilir mi? Belki de genlerinde vardır :D

maki01 19-06-2013 00:32

Büyük olasılıkla sizin de söylediğiniz gibi genlerinden kaynaklanıyor. Okuduğum yayınlar arasında bu tür bir hastalığa hiç rastlamadım.

kadiryasar 19-06-2013 02:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1171482)
Büyük olasılıkla sizin de söylediğiniz gibi genlerinden kaynaklanıyor. Okuduğum yayınlar arasında bu tür bir hastalığa hiç rastlamadım.

İşte bu iyi haber :D Teşekkürler maki01 ...

nila_y 21-06-2013 15:33

unlu bit

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 530790)
Unlu bit olabilir sevgili lalezan.

Bu hastalığın tedavisi yok mu arkadaşlar.

yaprak7 29-06-2013 09:36

Meneksemi elime alinca saksisindan cikiverdi. O anda topragin etrafinda minicik yumurta gibi bir goruntuyle karsilastim. Acaba bu mantar falan midir ?:( cicegin simdilik gelisimi iyi ama toprak cevresinde bunlari gorunce uzuldum. Ne olabilir?

yaprak7 29-06-2013 09:41

menekşemdeki görüntü

2 Eklenti(ler)
nedir acaba?yakından iyi cekemiyorum ancak bu kadar cekebildim :(

kadiryasar 29-06-2013 17:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yaprak7 (Mesaj 1174964)
nedir acaba?yakından iyi cekemiyorum ancak bu kadar cekebildim :(

Yaprak7, sorunun ne olduğunu bilmiyorum ancak toprak değişimi yapmanı öneririm.
Toprak harcına bir parça toz haline getirilmiş meşe odunu kömürü ekle...

Kökleri topraktan temizle kuru iken hafif hafif alttan toprağı kaşı, büyük kısmı bu esnada dökülecektir. Kalan kısmı için, kökleri su dolu bir kaba oturt 15-20 dk sonra kalan topraklarda serbest kalacaktır.
Geçmiş olsun! :(

yaprak7 29-06-2013 19:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kadiryasar (Mesaj 1175124)
Yaprak7, sorunun ne olduğunu bilmiyorum ancak toprak değişimi yapmanı öneririm.
Toprak harcına bir parça toz haline getirilmiş meşe odunu kömürü ekle...

Kökleri topraktan temizle kuru iken hafif hafif alttan toprağı kaşı, büyük kısmı bu esnada dökülecektir. Kalan kısmı için, kökleri su dolu bir kaba oturt 15-20 dk sonra kalan topraklarda serbest kalacaktır.
Geçmiş olsun! :(

tesekkur ederim. Uzerinde su an cicekleri var ve topraktan cok kok var aslinda. Nasil olcak bilmiyorum ama deniycem tesekkurler

antiaging 02-07-2013 19:17

Afrika menekşesi toprağında böcek

1-2 haftadır menekşelerin topraklarında küçük küçük kahverengi ve sürekli hareket eden böcekler görmeye başladım.

Arada yapraklarda ve menekşelerin öz yapraklarında da gözüküyorlar çiçeklerde görünürde bir zarar yok gibi... Sadece 1 tanesinin özündeki yapraklarda kuruma var ve can sıkıyorlar, yardımcı olur musunuz?

blaze ash 05-08-2013 21:36

Afrika Menekşesi Hastalık ve Zararlıları

Benim menekşemin çiçeği ile ilgili bir sorunum var. Çiçeklerin dişi organına girip polenlerini yiyen bir böcek var. Polenleri yediğini polenlerin alt kısımlarına dökülen polenlerden anladım. Ayrıca polene girdiği yerde oluşan bir beyazlık var. Böcekleri bazen gözle görebiliyorum. Uçmuyorlar ince uzun yapıları var. Resim çekemedim eğer böcekleri görüntüleyebilirsem eklerim. Sizce bu böcekler zararlı mıdır? Yoksa onları kendi hallerine miö bırakmalıyım? Menekşemin gelişiminde ve çiçek oluşumunda bir gerileme veya bazukluk yok.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

menekşecibaba 06-08-2013 09:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi blaze ash (Mesaj 1187360)
Benim menekşemin çiçeği ile ilgili bir sorunum var. Çiçeklerin dişi organına girip polenlerini yiyen bir böcek var. Polenleri yediğini polenlerin alt kısımlarına dökülen polenlerden anladım. Ayrıca polene girdiği yerde oluşan bir beyazlık var. Böcekleri bazen gözle görebiliyorum. Uçmuyorlar ince uzun yapıları var. Resim çekemedim eğer böcekleri görüntüleyebilirsem eklerim. Sizce bu böcekler zararlı mıdır? Yoksa onları kendi hallerine miö bırakmalıyım? Menekşemin gelişiminde ve çiçek oluşumunda bir gerileme veya bazukluk yok.

Sevgili blaze ash o böcekler Trips dediğimiz zararlılar.
Thrips : Tomurcuklarda ve yaprak altlarında bulunur. Küçük olup gözle görülebilir. Yaprak kıvrılmaları ve tomurcuk dökülmelerine neden olur. Yaprak altı ve üstüne, tomurcuklara püskürtme şeklinde 15–20 gün aralıklarla ilaçlama yapılmalıdır.

Doğal kontrolleri:
Böcek yiyenler

Kimyasallar Thrips kontrol etmek:
Pyola, Neem, Orthene, Avid, Diazinon, Sevin, Malathion,Methoxychlor, Maraton, böcek sabunları, Chrysamed tavsiye ediliyor.Ayrıca Safer Sabunlar ve mavi yapışkan tuzaklar vardır.
Ben Neem veya Chrysamed i tavsiye ederim.Önce Menekşeler üzerindeki tüm çiçekler ve tomurcukları kaldırın.15 gün arayla iki üç defa uygulayın çiçek ve yaprak altlarına azar miktarda püskürtün.
New Page 4

http://www.meneksecibaba.com/images/thrips.jpg

blaze ash 06-08-2013 16:44

Bir bu eksikti. Ama bendeki böcekler eklediğiniz resimdeki gibi değil beyazlar ve çiçeklerde ve yapraklarda bozulma veya dökülme yok. Eve gider gitmez resim çekmeye çalışacağım. Umarım değillerdir.

m_akif 02-09-2013 09:07

Yaprak Yumuşaması Sorunu

Menekşelerimde her şey normal ama dıştan başlamak üzere yaprakları yumuşuyor ve saksıya temas etmeye başlıyor sonra bu temas yerinden kopuyor. Ne yapmam gerek lütfen yardım.

fatitoo 02-09-2013 10:42

Afrika menekşesi bölümünde detaylı bilgiler mevcut. Bence oradan bakınız...

polemos 02-09-2013 14:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi m_akif (Mesaj 1195378)
Menekşelerimde her şey normal ama dıştan başlamak üzere yaprakları yumuşuyor ve saksıya temas etmeye başlıyor sonra bu temas yerinden kopuyor. Ne yapmam gerek lütfen yardım.

Aynı problemi bir kaç ay önce çiçek açan menekşemde yaşamıştım. Su tutan bir topraktaydı. Kök çürümesinden şüphelenip hemen toprağını geçirgen bir karışım ile değiştirdim ve gölgede tuttum. Yavaş yavaş kendini toparladı. Şu an iyi durumda yeni yapraklar çıkardı

Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free

maki01 02-09-2013 15:36

En dış sıradaki yapraklar zamanla yaşlanır sevgili m_aktif. Önce yumuşar ve giderek çürür. Çürümesini beklemeden en dış sıradaki yumuşayan yaprakları kesmenizi öneririm.

Kök çürümesinde ise yaprak hala diriliğini korurken gövde ile birleşim yerinden başlayarak sap kahverengileşir. Bu durumda kökleri kontrol etmek şart. Çürüme var ise tüm toprağı temizleyip , temiz yeşil görüntüye gelinceye kadar gövdeyi kesmek gerekiyor.

m_akif 03-09-2013 07:30

çok teşekkür ederim. yaşlı olmayan yapraklarda yumuşuyor. nedenini bir türlü anlayamadım. dedğinizi yapıyorum günlük kontrol edip nejter yardımı ile dipten kesiyorum. bazı menekşelerimde sadece orta taç yaprakları kaldı.

fatitoo 03-09-2013 08:28

sayın m-akif,
Acaba fazla su vermiş olabilir misiniz. Bende de aynı sorun olmuştu. Tatildeyken menekşelerimi ofisteki çay görevlisine teslim etmiştim. Emanet, kurumasınlar diye her gün bol bol sulamış. geldiğimde menekşelerimi görünce şok olmuştum. Tüm dış yaprakları pörsümüştü. Hepsini temizledim ve sadece en içteki minik yapraklar kaldı...

simran 17-09-2013 08:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi simran (Mesaj 870607)
merhabalar
bu menekşe ananemin menekşesi, yaklaşık 3 yıldır hep boyle, ne çiçek açar ne akar ne kokar, ananem benimkileir görünce sne bunlara ne ilaç veriyorsuyn benimkine de verelim diye tutturdu oysa ben hiç bişi vermiyorum. sizce bunun sorunu ne?

bu çiçeği canlandırmak için evime aldım almaz olaydım. hastalık menekşelerimin hepsine geçti , üstüne bir de bebeğim olunca ilgilenemedim ve 27 saksı menekşemin hepsi öldü:(

m_akif 18-09-2013 13:41

fitilli sulama yapmaya çalışmıştım sanırım çok sulamadan oldu. haklısınız.

menekşeci 04-10-2013 11:36

benim menekşelerimin hepsinde unlu bit var nasıl kurtulabilirim

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025