![]() |
Teşekkür ederim sevgili maki 01,
sadece birkaç gündür böyle, son resimdeki umut var mı? aldığımda çok büyüktü. |
Sayın almanyalı;
Menekşeleriniz biraz sorunlu ama düzeleceklerini umuyorum. Öncelikle her iki menekşenin üzerindeki çiçekleri çiçek sapından kesip menekşeleri hasta ve kurumuş çiçek saplarından kurtarın. Sağlıklı menekşelerde bir müddet sonra çiçekler kuruyor, bitki yeni tomurcuklar oluşturuyor sonra tekrar açıyorlar.Çiçeklerin ömrü değişken olabiliyor. Siz menekşeleri yeni satın aldığınız için ortam değişimi nedeniyle çiçekler daha çabuk bozulmuş olabilir. 15-25 derece arası ısıda, aydınlık ama üzerlerine güneş vurmayacak bir yerde olmalarına dikkat edin. Sevgili maki'nin önerdiği ilacı bulunduğunuz yerde bulmanız zor olabilir ,sayın manifestonun önerdiği hidrojen peroksiti (oksijenli su) antiseptik olarak kullanıldığı için eczanelerde belki bulabilirsiniz. Nasıl kullanıldığını bende bilmiyorum,sayın manifesto yardımcı olabilir. Dillerinden anlayana dek menekşeler biraz naz ediyorlar, sevmeye devam edip bozulanlardan, çürüyenlerden ders alıp tecrübe arttıkça menekşelerle aynı dili konuşmaya başlıyoruz. Bende iki yıl önce üç menekşe ile başladım şimdi nerdeyse yüz saksı menekşem var. |
Teşekkürler, sevgili Rana-miraç,( kusura bakmayın, klavyede artı işareti yok, eksi koydum bende)
yarın sabah ilk iş arama çalışmalarına başlayacağım, ilaç bulursam paylaşırım....umarım bulabilirim menekşelerimde kurtulmuş olur. sevgilerimle |
Alıntı:
1 lt suya 2.5 cc hidrojen peroksit hastalıklı bitkilerinize sisleme şeklinde uygulanır. |
2 Eklenti(ler)
Eklenti 360829
Eklenti 360831 Merhaba, Bugün mavi menekşemi kaptığım gibi mahalledeki çiçekçiye götürdüm,( burda tavsiye edilen ilacı sormaya giderken yanıma aldım) Iyice baktı, ve -"Thrips var" dedi. sevgili maki 01 de aynını söylemişti bir kez daha teşekkürler. Bu böcek için elinde sadece bir ilaç varmış onu verdi, etkisi hemen tesir eder, bir litre suya çay kaşığının ucu ile döküp iyice karıştırıp fıs fıs yap heryerine, özellikle yaprakların altına sık dedi. eertesi sabah tekrar yap çiçeği kesip 15 gün sonra tekrar ilaçla bişey kalmaz dedi. aynen uyguladım, çukur bir kabın içine koyup bir güzel ilaçladım. bir saat sonra tekrar baktım yaprakların sapla birleştiği yere beyaz birşeyler birikmiş, böceğe benzettim, ölmüşlerdir değil mi? tekrar gelmezler...? çiçekçi fazla sulama dedi, alakası olabilir mi sulamamla ? sevgilerimle |
Sulama ile ilgisi yok sevgili almanyalı, seralarda yetiştirilen menekşelerde çok sık rastlanan bir zararlı. Kurumuş çiçekleri de koparırsanız olası yurmurtalardan kurtulmuş olursunuz. İkinci bir ilaçlama yapmayı ihmal etmeyin lütfen.
|
Teşekkürler sevgili maki 01,
gitmeden sulamıştım belki ondan sanmıştır başka bir kabın içine bir su bardağı su koyup içine menekşe saksısını koyarak su veriyorum. çiçekleri yarın kopar" dedi ama ben duramadım biraz evvel dibinden kopardım. sevgilerimle |
Bir su bardağı çok fazla sanki...
Sulama yaptığınız kapta en fazla yarım saat bekletip, daha sonra fazla suyun süzülmesi için gazete, peçete gibi su emecek bir yüzeyin üzerine koyarsanız, aşırı suya bağlı kök çürümesine engel olmuş olursunuz. Sevgiler :) |
Teşekkürler sevgili maki 01,
Bundan sonra aynen dediğiniz gibi sulama yapacağım. şimdi baktım bişey kalmamış...ölmüş hepsi yaprağın ucunda beyaz beyaz birikmiş sanırım böcekler... bilemiyorum. diş fırçası ile temizledim, 15 gün sonra tekrar yapacağım. bu menekşelerin bakımı orkideden bile zormuş...bence. sevgilerimle |
Sn. Maki01, sn. cansuyu-yagmurun menekşe yaprağındaki beyaz pamukçuklar bende de var. Ben unlu bit olduğunu sanıyordum. Siz trips zararlısı demişsiniz. İkisi ayrı zararlılar mı?
|
Thrips ve unlu bit ( Mealybug) 2 ayrı zararlı .
Unlu bitte yaprak yüzeyinde una benzer döküntüler oluyor ve unlu bit eğer kabuk bağlamışsa un gibi bir tabaka ile üzerini örtüyor. http://apps.rhs.org.uk/advice/ACEIma...195_865338.jpg cansuyu_yagmur'un menekşesindeki beyaz noktalar undan çok ısırık, delik izine benzediği için thrips gibi geldi sevgili Dansel. |
Sn. maki01, bendeki unlu bit. Beyaz toz halinde. Unlu bitlerden çok çekiyorum. Ne kadar ilaçlasam da birbirine atlıyor. Ama yılmadan savaşıyorum. Unlu bitlere teslim olmaya niyetim yok. Unlu bit için (özellikle menekşenin tüylü yaprak yapısı olduğu için) sizin savaş öneriniz nedir?
|
Unlu biti erken dönemde yakalıyabilmişseniz tek tek alkole batırılmış pamuklu çubukla temizlemek etkili oluyor. Bir menekşemde geç kaldığım ve diğerlerine de bulaşmasından körktuğum için malesef kalıcı çözüm olarak kimyasal zehir kullanmak zorunda kaldım.
|
Artık sevmeyeçeğim
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Menekşem ne kadar yalvarsan boş artık sana dönmeyeceğim |
sayın ahmeter,
soğuk mu vurdu? |
1 Eklenti(ler)
Fotoğraflardan edindiğim izlenim, ağırlıklı olarak kök çürümesi ve akar denilen "mite" zararlısı ( Daire içine alınanlar) gibi sevgili ahmeter.
Eklenti 367906 Üzüldüm , kitlesel bir kayıp olmuş... |
Alıntı:
|
Geçmiş olsun , görünüşleri fazla rutubet aşırı sulamadan kök çürümesi , saksılar menekşeler için fazla büyük , toprak karışımı ağır (torf ağırlıklı olmamalı ) perlit oranını çoğaltmanız lazım .Bitki toprağı fazla rutubetten kurtulamadığı için kök çürümesine gitmiş , rutubet oranı fazla ise sulamayı en aza indirmek lazım . Selamlar.
|
Sayın Ahmeter;
Siz nasıl bizi bu kadar üzecek bir fotoğraf yayınladınız. Ne kadar üzüldüğünüzü tahmin etmek bile çok zor, bu kayıplarınızdan sonra aklıma ilk gelen şu oldu. Ne kadar bilirsek bilelim ne kadar menekşe sayımız artarsa artsın en ufak bir hatamız geri dönüşü olmayan sıkıntılar açıyor başımıza. Üretimi ve zararlıları konu başlıklarını tekrardan okumaya başlıyorum,gözden bir şey kaçırmamak lazım... |
Sayın Ahmeter ;
Resimde ki bozulan menekşeleriniz den bir çok yaprak kurtarılır gibi duruyor bunları bir seraya alırsanız en azından tür kaybetmemiş olursunuz. |
Menekşelerimin hastalığı
2 Eklenti(ler)
Yapraktan yetişen menekşenin bazılarında büzüşmeler meydana geldi. Acaba bu konuda bilgisi olan varmıdır?
Eklenti 368254 Eklenti 368255 |
Göbekte yaprakların sağlıklı ancak sıkışık olduğu durumlar genellikle fazla gübre kullanımından ya da kalsiyum eksikliğinden kaynaklanıyor.
Bir kaç yaprak eksilterek göbeğin hava almasını ve yaprakların sağlıklı gelişmesini sağlayabilirsiniz. |
Alıntı:
|
merhaba benım menekselerım var saksısı kucuk oldugu ıcın degıstırmıstım son 1 haftadır sıneklenme va yenı yenı de olmaya baslamıstı ne yapabılırım :(:(
|
Sevgili seiss,
Menekşenizde gördüğünüz minik sinekler torf sineği olmalı. Evdeki sinekler için kullandığımız ilaçları direkt üzerine gelmeyecek şekilde uzaktan sıkmak ya da alıntıladığım mesajdaki ilaç size yardımcı olacaktır. Alıntı:
|
Alıntı:
birde yapraklar da büzüşüp sararma başladı ve hiç bi gelişim de yok :( sararma gelişim sineklerden dolayı mı oluyodur ?? |
Sineklerin menekşeye zararı olacağını sanmıyorum.
Yapraklarda büzüşme daha önce yaşamadığım bir durum. Menekşenizin fotoğrafını eklerseniz benzer sorunu yaşayan arkadaşlarımız yardımcı olacaktır. http://www.agaclar.net/forum/forum-k...siniz/6256.htm tıklayın :) |
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Fotoğraf için teşekkürler :)
Büzüşme en dış sıradaki yaşlı yapraklarda var. Nedeninin bir hastalık olduğunu sanmıyorum, sadece yaşam süreleri doluyor bence. Ancak menekşenizin saksısı çok büyük . Bu büyük saksıda sulamada da sorun yaşarsınız. Saksı çapı bitki çapının 1/3'ü büyüklüğünde olmalı. Menekşenizi küçük bir bardağa dikebilirsiniz. |
Alıntı:
saksısı küçükdü büyümesinde sorun olur diye değiştirmişrtim değişimden donra göbeği kurudu yenı yeni yeni oluyo ama sararma başladı uçlarında sabah kalkar kalkmaz ilk işim çiçeklere bakmak oluyo böyle de olunca bi kaç gündür canım da sıkılıyo çiçekler öyle oldukça :(:( |
3 Eklenti(ler)
Eklenti 376191
çiçeklerdeki küllenme Eklenti 376195 hala tomurcuk çıkarıyor Eklenti 376196 genel görünüm. Yapraklardaki simetrisizlik yanlışlıkla kırılan yapraklardan kaynaklı. Arkadaşlar menekşelerimin hepsinde bu sorun var Çiçeğin altında başlayıp, yapraklarda yuvarlak yuvarlak birikmeler yapıyor. Ziraatçiye götürdüm. Trips varmı diye eliyle şöyle bir baktı, trips olsa sıçrar görünür dedi. Küllenmedir dedi ama bana pek güven vermedi adam. Daha önce sayın almanyalı'da aynı sorun vardı.Onun ki tripsti sanırım. Ama onun kullandığı ilacı bulamadım. ilaç ismi vermek yasak mı bilmiyorum ama bir ilaç (T...S) buldum küllenme için ama o da 33 tl'ye çok pahalı geldi. Forumda okuduğum kadarıyla diğer çiçeklerde ve sebzelerde de oluyormuş küllenme ve bu ilaç sorunu çözüyormuş. Acaba bu ilacı daha küçük boyutlarda ve uygun fiyata bulabileceğim bir yer var mı? Umarım ilacı biliyorsunuzdur :) Eğer yasak değilse ismini yazarım :) |
Kimyasal ilaçlar çekindiğim için ilk baktığım başlık http://www.agaclar.net/forum/genel-b...oruma/3062.htm oluyor sevgili blaze ash.
Mine Pakkener'in aşağıdaki mesajındaki bilgiler faydalı olacaktır :) http://www.agaclar.net/forum/genel-b...oruma/3062.htm Küllenme için süt de öneriliyor. Aşağıdaki reçeteyi de deneyebilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/23423-post18.htm Sonuçları paylaşırsan sevinirim :) |
Bu ilaçların biri sütlü diğeri yağlı. Bunlar menekşede kullanılabilir mi? Kükürtü deneyip sonuçları paylaşacağım.
Şu anda evdeki tüm bitkilerimde küllenme var :( Diğerlerinin yapraklarında ve çiçeklerinde, menekşenin sadece çiçeğinde var. Umarım kükürt çözüm olur. |
Bana da kükürt daha uygun gibi geliyor. Hatta menekşenin yakınlarında bir yere; kendi toprağı üzerine bile olabilir; küçük tabak ya da şişe kapaklarının içine kükürt koymamız da önerilen önlemler arasında sevgili blaze ash. Bir de bitkilerin için havadar, sıkışık olmayan bir ortamda mücadele daha kolaylaşacaktır.
Diğer bitkileriniz için hava akımını sağlamak üzere budamayı, dalları yaprakları seyrekleştirmeyi de düşünebilirsiniz. |
Alıntı:
|
Benim de bir sorum olacak;meneksemin tomurcuklarinin kimi aciyor Kimi acamadan kuruyor
Neden olabilir ki?meneksem kaloriferin yakininda bu arada,bi sakincasi olur mu? |
2 Eklenti(ler)
Bu iki meneksemde de bir sorun var AMA anlayamadim..insallah bi bilgisi olan vardir.
|
Alıntı:
Fotoğraf eklediğiniz menekşelerinizde birincisi için saksının çok büyük olduğunu söyleyebilirim. İkinci menekşedeki sorunu fotoğraftan anlaşılmıyor. |
Tesekkurler sevgili maki.2. Fotograftaki meneksemin orta yapraklari sarardi ve buyume gostermiyor o yapraklar.pembe saksidaki meneksemin orta yapraklari da aynen Boyle sararmisti,burusmustu.bende kenardaki yapraklari kopardim.sararma gecti AMA burusma gecmedi ve buyume gostermiyo..hemen saksisini kuculteyim bakalim..
|
Evimde su anda koyabilecegim baska bir yer olmadigindan oraya koyuyorum.yakin zamanda ev degistirecegim.Insallah koyacak daha uygun yer bulurum..
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:08. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025