agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

ceylançelik 16-05-2009 13:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi emel-erman (Mesaj 421906)
Benim yavrulayan menekşem, ana yaprağın sap kısmının ortasından da yaprak veriyor. çok şaşırdım görünce, çok da mutlu oldum :)

arkadaşlar bunu nasıl başırıyorsunuz? ben birtana üretebildim onuda çok sevdigim arkadaşıma hediye ettim 7ntane çeliğim var, yaklaşık 1 ayddır bekliyorum ama birtürlü yavru vermiyorlar, köklenmiş mi acaba diye bir tanesini söktüm evet köklenmişler ama yavru vermiyorlar her gün başlarında bekliyorum..

ootkn 16-05-2009 17:06

İlk defa görüyorum bu yaprak formu ve rengi olarak özel bir türün adı mı oluyor? yoksa sizin koyduğunuz bir isim mi (picasso):eek:

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Crocus Şen (Mesaj 422613)
Minik picassom artık miniklikten çıktı sanırım..:p
Üstüne kar yağmış gibi çok güzell;)

Faruk 16-05-2009 17:25

Sayın Ootkn picasso menekşe türü oluyor...

Emel 16-05-2009 18:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ceylançelik (Mesaj 423163)
arkadaşlar bunu nasıl başırıyorsunuz? ben birtana üretebildim onuda çok sevdigim arkadaşıma hediye ettim 7ntane çeliğim var, yaklaşık 1 ayddır bekliyorum ama birtürlü yavru vermiyorlar, köklenmiş mi acaba diye bir tanesini söktüm evet köklenmişler ama yavru vermiyorlar her gün başlarında bekliyorum..

Sevgili Ceylançelik, bende yaklaşık 40 gün bekledim yavru oluşması için. ama sanırım sapı biraz uzun tuttuğum için bu kadar uzun sürdü. Yeni çeliklerimi kısa saplı olarak dikiyorum, hatta bugün bir tanesinin dibinde minik yeşil yavrular gördüm :)) Ama sapın ortasından yavru verme olayı pek sık rastlanan bişey değilmiş..Böyle birşeyi diktiğim ilk çeliğimde yaşadığım için kendimi biraz şanslı görüyorum :p :p Sevgiler

Emel 16-05-2009 18:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tilsim88 (Mesaj 423109)
Sayın emel-erman ne zamandır yavrulasın diye beklediğim yapraklar tıpkı sizde olduğu gibi dalın üzerinde yavru verdi.
Banada çok ilginç gelmişti,daha evvel hiç karşılamamıştım,umarım sorun olmaz yaruları ayırmada

Sevgili Tılsım, açıkçası ben yavruları o şekilde büyütmeyi düşünüyorum. Küçük bir saksıya dikmiştim, orda iyice büyüyüp kendisini kurtardıktan sonra daha büyük bir saksıya alabilirm. Menekşe konusunda oldukça prof olan bir komşum var, o anaç yaprağı hiç ayırmıyor.. hatta diğer yavru yapraklarda geliştiğinde hangisi yavru hangisi ana hiç belli bile olmuyo ;)

nild 16-05-2009 19:11

Yapraklar üzerinde lekeler

Menekseseverler,
İlk kez bir afrika meneksesi yetistiriyorum. Pencere kenarinda tül pere arkasinda ve sabah saat 9-11 gunesini aliyor. Cok guzel cicek veriyor . Gordugum kadariyla saglikli ancak bazi yapraklarinda acik yesil renkli irili ufakli lekeler var. Bunlar bir hastalik isaretimi **** gunesten kaynaklanan lekeler olabilir mi? Simdiden yorumlariniz icin cok tesekkurler.

Faruk 16-05-2009 19:31

Sayın Nild menekşenizin fotoğrafını mesajla eklerseniz daha sağlıklı yorum yapabiliriz...

müge35 16-05-2009 20:48

crocus,picasson harika mahaşallah. ne yazıkki ben kaç kere aldım hep öldüler hemde çok kısa bir zamanda.benim ki bordo çiçek açıyordu.duyduğuma göre genleriyle oynandığı için dayanıksız oluyormuş.ne kadar doğru bilmiyorum.

perili 16-05-2009 21:45

Afrika menekşelerim epeydir çiçek vermedi. Yaprakları sağlıklı..Neden çiçek göremiyorum? Daha sık çiçeklenmeleri için ne yapabilrim?

katmer 16-05-2009 21:56

5 Eklenti(ler)
Anneler günü hediyelerim...

katmer 16-05-2009 21:59

5 Eklenti(ler)
Pembe kelebeğim Bursa hatırası..

Crocus Şen 16-05-2009 22:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi müge35 (Mesaj 423409)
crocus,picasson harika mahaallah. ne yazkki ben kaç kere aldm hep öldüler hemde çok ksa bir zamanda.benim ki bordo çiçek açyordu.duyduuma göre genleriyle oynand için dayanksz oluyormu.ne kadar doru bilmiyorum.

Sevgili muge,bende cekinerek almistim,ustelik Migrostan ayrica cok bakimsizdi kesin olur diyordum ama masallahi var gercekten,garantilemek icin aldigim yaprakta koklendi.Cok nazli gercekten cok ilgi istiyor..

Kahraman Koray 17-05-2009 08:58

Afrika menekşesi tohumu, african violet seeds

5 Eklenti(ler)
Uzun zamandır kurumasını beklediğim yaklaşık 4 ay önce oluşmaya başlayan menekşe tohumlarım sonunda olgunlaştılar. Bu bağlantıdan konuyla ilgili önceki mesajıma ve tohumların taze meyve hallerine ulaşabilirsiniz.
İlk defa tohumdan menekşe üretimini tecrübe ediyorum. Bu tecrübelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Bir kapsülden yaklaşık 200 adet tohum çıktı. Size tohum kapsülünün daha önce yaş halini göstermiştim. Şimdi kurumuş kapsülden çıkan çok küçük boyda tohumlarını bir iğne ile karşılaştırmanız için beraber fotoğrafladım. Bunları serama ektim. Sonuçları yine sizlerle paylaşacağım.

tilsim88 17-05-2009 10:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kahraman Koray (Mesaj 423582)
Uzun zamandır kurumasını beklediğim yaklaşık 4 ay önce oluşmaya başlayan menekşe tohumlarım sonunda olgunlaştılar. Bu bağlantıdan konuyla ilgili önceki mesajıma ve tohumların taze meyve hallerine ulaşabilirsiniz.
İlk defa tohumdan menekşe üretimini tecrübe ediyorum. Bu tecrübelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Bir kapsülden yaklaşık 200 adet tohum çıktı. Size tohum kapsülünün daha önce yaş halini göstermiştim. Şimdi kurumuş kapsülden çıkan çok küçük boyda tohumlarını bir iğne ile karşılaştırmanız için beraber fotoğrafladım. Bunları serama ektim. Sonuçları yine sizlerle paylaşacağım.

Kahraman Koray bey,
Yaklaşık 5 ay önce satınaldığım menekşede sizin belirttiğiniz gibi bir tohum büyümekte ancak daha yuvarlak görünüyor.Ben sadece sizin verdiğiniz bilgiyle tohumdan çoğaltılacağını öğrenmiştim.Resim çekeyim ama iyi kalitede olmayacağı için niyetlemedim.Yine de resim çekip göstereyim.
Belkide tohum olmayacaktır.Zaten ben menekşeler konusunda fazla bilgi sahibi değilim ama çok değişik geldi bana

tilsim88 17-05-2009 11:01

Kahraman Koray bey,
Tohumun olgunlaştığını nasıl anlıyoruz.Tohumların bulunduğu kapsül kuruyormu???

Kahraman Koray 17-05-2009 11:51

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tilsim88 (Mesaj 423625)
Kahraman Koray bey,
Tohumun olgunlaştığını nasıl anlıyoruz.Tohumların bulunduğu kapsül kuruyormu???

Kapsül kuruyup rengi yeşilden kahveye dönmeli. Kahveye dönmesini beklemeden de açabilirsiniz ama mutlaka kuru ve incelmiş olmalı. Çiçek dalını incelmeden koparmak doğru olmaz ve kopardıktan sonra da 1-2 ay dışarıda kurumasını bekleyebilirsiniz. Kurumuş tohumlar siyah renkte olur. Aslında çok kolay bir işlem ve buradaki herkesin yapabileceğine eminim. Çoğunuz zaten rastlantısal olarak menekşelerin meyveleri ile karşılaşıyorsunuzdur ama bozulan çiçekleri kopardığınızdan pek çoğu çöpe gidiyordur. Bozulan çiçekleri koparmazsanız sizde menekşe meyvelerine kavuşur ve sabırla tohum olmasını bekleyebilirsiniz. Bu zahmetli bir iş. Ben yapraktan 15-20 günde yavru çıkarıyorum ama eğer hibrit yaratmak istiyorsanız (mesela beyaz ve kırmızı menekşeden kırmızı noktalı bir beyaz menekşe :) o zaman bu işlem mutlaka olmalı. Burada bazen yaprakları çaprazlamaktan bahsediliyor. Bu şekilde hibrit olma ihtimali yok denecek kadar az ancak yaprak çaprazlama ile olsa olsa o da düşük ihtimal ama ejder (chimera) olur. Hibrit ejderden farklı birşeydir ve genetik olarak değişim demektir. Hibriti yapraktan çoğaltabilirsiniz. Çalışmalarımın devamını sizlere sunmaya devam edeceğim ama tohumdan yavruların çıkması biraz zaman alabilir. Çıkınca onları da fotoğraflarım. Herkese huzur dolu günler dilerim. "Bilgi paylaştıkça çoğalır"

maki01 18-05-2009 20:51

Sayın Kahraman Koray,
Hem menekşeleriniz hem de saksılarınız çok güzel. Saksıları nerden alıyorsunuz?

Kahraman Koray 18-05-2009 21:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 424609)
Sayın Kahraman Koray,
Hem menekşeleriniz hem de saksılarınız çok güzel. Saksıları nerden alıyorsunuz?

Menekşeler için teşekkür ederim, saksılar içinde yapanlara teşekkür etmek lazım. ABD deki örneklerini gördükten sonra benimkiler kaba kalıyor menekşeler için ama yinede iş görüyorlar. Süpermarket ve yapımarketlerden alıyorum. Ben dış saksıları fitilli sulama ve dekoratif görünüm için bulunduruyorum.

Yurtdışı menekşe saksıları ile ilgili bağlantılar.

vibb 18-05-2009 22:11

4 Eklenti(ler)
bunlar da benim yavrular. geçen ay arkadaşım hediye etmişti.

kaybol.2008 18-05-2009 22:25

Kahraman Bey,
Yıllardır menekşelerim var, kesinlikle fotoğraflardaki tohum keselerini görmedim.
Sizi tebrik etmemek elde değil. Bugün de bilmediğim bir konuda bilgilendirdiniz. Teşekkürler.

maki01 19-05-2009 01:40

Afrika menekşesine azıcık bulaşmak olmuyormuş :) 3 senedir kendi halinde yaşayan menekşem için neler yapabilirim diye sitede araştırmaya başladım ve dalış o dalış. 20 günde 7 menekşem ve yavrulatmaya çalıştığım bir sürü çeliğim oldu. İlk çelik denemelerim malesef Adana sıcağının kurbanı oldu. Doğuya bakan camın önünde 2 günde haşlandılar . Hala diri kalabilenleri camdan uzaklaştırdım. Umarım yavrulamayı başarırlar.
Fitille sulama konusundaki mesajlarınızı okumuştum. Biraz daha tanımam lazım menekşeleri, benim gibi bir aceminin altından kalkacağı bir uygulama gibi gelmiyor henüz. İlerde tekrar okumak üzere favorilerime eklendi :)
Ya Adana Afrika menekşeleri açısından çok fakir ya da ben nerelerde gizlendiklerini bilmiyorum. Her renk ve tür menekşeden edinmek istiyor insan. Bordo ve picasso menekşeleriniz çok güzel. Belki birgün bulurum bir yerlerde

Kahraman Koray 19-05-2009 14:58

Afrika menekşelerinin doğal yaşam alanı.

Maki01 size önceden yazdığım 3 mesajı tavsiye ediyorum. O zaman doğal yaşam ortamlarını araştırmış ve foruma eklemiştim. Diğer yazılarımı da takip ederseniz doğal yaşam alanları hakkında ek bilgiler bulabilirsiniz. Adana menekşeler için sıcak. Onlar biraz yüksekte 400-800 m rakımda ve serin orman altında yaşıyorlar. Adanada kuzey pencereyi tavsiye ederim.

1. mesaj

2. mesaj

3. mesaj

giz3m 19-05-2009 15:40

5 Eklenti(ler)
Bunlarda benden... Açanları ödüllendireyim :)) Pek net değiller ama...

rain_man 19-05-2009 16:01

Merhabalar,

Forumu-özellikle de afrika menekşeleri ile ilgili bu bölümü-uzun zamandır büyük bir merak ve ilgiyle takip ediyorum. Ancak üye olmak bi türlü nasip olmadı kısmet bu güne imiş. Konuya ilişkin kişisel tecrübelerle, bilimsel verilerin-ki bu konuda Kahraman Koray Beye ayrıca teşekkür etmeden geçemeyeceğim-uyumlu ve dengeli biçimde bir arada sunulduğu ender forumlardan bir tanesi. Bunun için birikimlerini bizlerle paylaşan herkese teşekkür etmek istiyorum.

Tahmin edeceğiniz üzere ben de sizler gibi tam bir menekşe sevdalısıyım. Menekşelerimle ilgilenmek, onlarla vakit geçirmek en büyük zevkim. Yalnız bu aralar menekşelerimle ilgili bir sorunum var. Gerçi tam olarak sorun sayılmaz ama yine de aklımı meşgul ediyor.

Şu an için 4 saksıda büyüttüğüm mekşelerimin her biri en az 3-4 köke sahip. Ayırmak istiyorum ama hepsi de çiçeklenmiş durumda ve daha uzun süre duracağa benzemiyorlar. Bildiğim kadarıyla ayırmak için en uygun mevsim bahar mevsimi. Acaba şimdi ayırsam çiçeklenmesine bir zararı dokunur mu. Şimdi ayırmayıp çiçeklerin bitmesini beklesem -ki o zaman da yaz sıcakları bastırmış olacak-o zaman ayırmam ne kadar doğru olur. Tavsiyelerinizi bekliyorum.

rain_man 19-05-2009 16:35

4 Eklenti(ler)
bunlar da bahsettiğim menekşelerim

Eklenti 79615

Eklenti 79616

bu ikisi aynı menekşe aslında farklı zamanlarda çekildikleri için renkleri biraz farklı görünüyo

Eklenti 79617

Eklenti 79618

rain_man 19-05-2009 16:37

4 Eklenti(ler)
Bunlar da devamı

Eklenti 79620

Eklenti 79621

Eklenti 79622

Eklenti 79623

Nariel 19-05-2009 16:53

2 Eklenti(ler)
Tek yapraktan çıkan yavruları zamanında ben ayırmak istiyordum, annem ayırttırmıyordu. Annelerin her zaman bir bildiği oluyor ;)

Nejla K. 19-05-2009 17:01

Sayın Rain man aramıza hoşgeldiniz. Çiçekleriniz çok güzeller. Son derece sağlıklı görünüyorlar. Doğrusu menekşe köklerinin saksıda ayrılmadan durması, yoğunluk görüntüsü benim de çok hoşuma gider. Yer çok dar ise, kökleri ayırmadan bir boy büyük saksıya geçirmeyi hiç düşündünüz mü?
Sevgili Nariel, sizinkiler her zamanki gibi formundalar... Çiçekleri uzun ömürlü olsun...

Faruk 19-05-2009 19:04

Sevgili Nariel iyi ki zamanında yavruları ayırmamışsın. Şuan menekşen çok güzel ve göz alıcı görünüyor...

rain_man 19-05-2009 19:38

Teşekkürler Necla K. hoşbulduk. Dediğiniz gibi büyük bir saksıya geçirilebilir, ama şu pembe olanında abartısız tam 6 kök var. Onu her halikarda ayırmam lazım. ayrıca menekşelerin taliplisi çok, pek çok kişiye söz verdim hepsi ayırmamı bekliyor. Bir de çok sık olunca çiçekler yeterince gösteremiyor kendini

ninina84 19-05-2009 22:23

1 Eklenti(ler)
Kökleri biraz daha gelişsin diye beklerken suda yavrulayan menekşe yapraklarım ;)
Bunları nasıl dikmek gerekir? Tam yaprağın dibinden çıkmışlar dikerken zarar vermekten korkuyorum.

Emel 19-05-2009 22:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ninina84 (Mesaj 425342)
Kökleri biraz daha gelişsin diye beklerken suda yavrulayan menekşe yapraklarım ;)
Bunları nasıl dikmek gerekir? Tam yaprağın dibinden çıkmışlar dikerken zarar vermekten korkuyorum.

Gerçekten çok hoş :)) sanırım epeyce yüzeysel dikmeniz gerekecek. Zaten siz yüzysel diktiğiniz zaman menekşe yaprağı toprağa tutunabilmek için köklerini salmaya başlıyacak ;)

ninina84 19-05-2009 22:42

Bakalım daha neler gelecek başıma. Yavruyken iki tane çiçek açan menekşem hiç hız kesmeden açıyor hala çiçeklerini 7 tane oldular ;)

maki01 20-05-2009 00:02

Sayın Kahraman Koray,
Afrika menekşesine ait tüm mesajlarınızı okuyorum sırayla. Zaman alacak tamamını okumam, bir mesajı tıklayınca devam eden mesajlara dalıyorum farkında olmadan. Sunduğunuz bilgiler için çok teşekkürler..
Menekşelerimi Faruk Beyin önerisiyle batıya bakan pencereden uzalaştırmıştım. Hava sıcaklığı aniden 34 dereceye ulaşınca panjurları da kapattım.Küçük aralıklardan sızan ışıkla yetiniyorlar. Memnun gibiler yeni ortamlarından. Adana'da yazı böyle geçirecez artık. Çelikleri de önerinizle kuzeye aldım.
Destek ve paylaşımlarınız için tekrar teşekkürler.

özkar 20-05-2009 18:08

menekşe hakkına öneri

2 Eklenti(ler)
arkadaşlar mersin kipadan geçen eylül ayında menekşe almıştık. eve getirince bize göre daracık gelen saksıyı iki boy büyüğüyle değiştirdik. menekşelerin nerelerden hoşlanacağınıda öğrenerek yerinide belirledik. gelgelelim bizim menekşe iyi olacağı yerde ne gelişti nede çiçek açtı. solmuyorda. yaprakları kıvrılıyordu biraz. aylarca çiçek açışını bekledik. sıvı gübrede veriyorduk.sonra öğrendimki menekşeler birden büyük saksıya geçince kökleri saksı duvarına değene dek çiçek açmazmış. hemen küçük saksıya aldık. üstünden çok geçmedi bol bol çiçek açtı. resimde görünürmü bilmem kökler duvara değmiş vaziyette.ayrıca saksının dibine koyacağınız ambalaj köpüğü fazla suyu topraktan daha çabuk atıp kalanının saksı içinde kalıp buharlaşarak toprağı nemli tutmasını sağlıyor ve kökler buna bayılıyorlar. bu küçük tecrübemi paylaşayım istedim. menekşem üç aydır açtığı çiçeklerini döküyor artık.

Crocus Şen 20-05-2009 19:56

Benim minik menekseler cok yavas buyuyorlar!Cikan yapraklar saglikli ustelik!Seradaki menekseler cok hizlilar,fakat saksiya aldiklarim cok agir gelismekte! Sivi gubremi versem yoksa uzerlerini kapatip sera etkisimi yapsam?

Faruk 20-05-2009 20:39

Sevgili Crocus Şen havaların ısınmasıyla seraların açılıp ortama alışmaları lazım. Yavaşta büyüseler bu şart...

Faruk 20-05-2009 20:40

Sayın Özkar köpük yerine çakıl taşıda çok iyi oluyor ama en kısa zamanda sizin eklediğiniz yöntemide deneyeceğim...

katmer 20-05-2009 22:38

5 Eklenti(ler)
Çok değerli yeni menekşelerimi sizlerle paylaşmak istedim...

züleyha 20-05-2009 23:28

1 Eklenti(ler)
Yavru menekşelerimin son hallerini paylaşmak istedim, bir tanesi çiçek çıkardı bile. Yapraklarının bu kadar kirli olduğuna bakmayın ilk fırsatta temizleyeceğim, ayırıp yeni saksılarına dikilirlerken kirlendiler, fırsat bulup temizleyemedim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025