agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

Kahraman Koray 01-05-2009 23:46

Humik asit ve fulvik asit afrika menekşelerinde kullanımı

Son yıllarda popüler olan humik asit ve fulvik asit bitkinin ve menekşe yapraklarının, özellikle köklenme ve kısmen filizlenme sürecini hızlandırıyor ve besinlerin emilimini kolaylaştırıyor. "Sebze coşturan" adı altında buldum piyasada ancak daha gelişmiş olanları zirai ilaç satılan yerlerde var. Seralarınıza daha önce bahsettiğim söğüt çayı yerine kullanabilirsiniz. Söğüt çayındaki indol bütirik asitin benzeri bir etkisi oluyor ve hiç kimse 1 yıl yavru beklemek zorunda kalmasın diyorum :)

Kahraman Koray 02-05-2009 12:02

Menekşeler çıldırmış olmalı-1

5 Eklenti(ler)
Çiçeklenmelerini kontrol edemiyorum :)

Kahraman Koray 02-05-2009 12:09

Menekşeler çıldırmış olmalı-2

3 Eklenti(ler)
Kuzey-Doğu pencere köşesinde hem sabah hem akşam güneşi alıyorlardı. Artık kat kat açıyorlar ve bir kat yaprak bir kat çiçek çıkıyor. Bu işi öğrenmeye başladım sanırım :) Sabah güneşi kışın 9 da bitiyordu ama şimdi 11 e kadar sürüyor sıcak olmaya başladı ve saat 5 den sonra batan güneşi içeri alan kuzey pencereli serin bir odaya aldım. Menekşelerin yerlerini değiştirme zamanı geldi arkadaşlar.

İremsıla 02-05-2009 14:46

Sayın kahraman koray, menekşeleriniz harika görünüyorlar.:pbenim 20 gündür suda köklenmesini beklediğim menekşelerim var. ekeceğim zaman söğüt çayında 1 gün bekletip eksem yine faydası olurmu dersiniz:confused:

inci048 02-05-2009 18:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Faruk (Mesaj 411044)
Sayın İnci aramıza hoşgeldiniz. Bu fotoğraf üzerinde renk boyutunda oynanmış bir fotoğraf. Yani gerçek değil. Afrika menekşesininin bütün çiçekleri aynı bitki üzerin de yaklaşık olarak aynı renkte ve biçimde olurlar...

öncelikle çok tşkrler verdiğiniz bilgi için ama bu resmi bulduğum sitede şöle yazıyordu

Kız menekşesinden daha iridir. Taç yaprakları renk renktir. Bundan dolayı ‘alaca menekşe’ de denir. Kırlarda tarlalarda hercai menekşenin bir çok yabani çeşitleri yetişmektedir. Bahçelerde yetişen hercai çeşitleri bunlarda türetilmektedir. Menekşegiller bitkiler aleminde ikiçeneklilerin bir familyasıdır. Bu familyada kır menekşesi ‘yabani menekşe’ hercai menekşe, tüylü menekşe gibi menekşe çeşitleri altın kökü gibi bitkiler bulunur.

bende çok şaşırdım bilgisi olan varsa yardımcı olurlarsa çok memnun olacağım

İlknur 02-05-2009 20:12

Sayın Kahraman Koray menekşeleriniz harika gerçekten çıldırmış durumdalar maşallah.
Benim menekşelerim de sizinkilerle aynı konumda ama burası Bartın ve genelde güneş görmüyorlar hala... Çünkü hava sürekli kapalı, ama en azından aydınlık bir ortamdalar sizinkilere bakınca benim menekşelerimin güneşe ne kadar aç olduklarını görebiliyorum, aydınlık tek başına yeterli gelemiyor maalesef.
Tekrar maşallah, bu güzellikleri sık sık paylaşın bizimle.

Kahraman Koray 02-05-2009 20:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iremsila (Mesaj 412195)
Sayın kahraman koray, menekşeleriniz harika görünüyorlar.:pbenim 20 gündür suda köklenmesini beklediğim menekşelerim var. ekeceğim zaman söğüt çayında 1 gün bekletip eksem yine faydası olurmu dersiniz:confused:

Söğüt çayı yapabildi iseniz hiç suda bekletmeye gerek yok. Zira benim yakınımdaki söğütler henüz uzanabileceğim boyuta gelmediler. Budanıyormu nedir bilmem? Sadece söğüt çayında 1 gün beklettikten sonra nemli ortama dikmek yeterli. Sera ortamı olursa daha iyi olur. Sera toprağı torf olursa daha iyi ama en iyisi perlit vermikülit ve toprak karışımı. İçine biraz da besin takviyesi bir de humik asit fulvik asit karışımı. 15 günde garantili :)

Kahraman Koray 02-05-2009 20:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Crocus Şen (Mesaj 412207)
Kahraman Bey,menekşeleriniz tek kelimeyle harika..Saksılarıyla da tam bir uyum içindeler.Eee artık menekşeleriniz çıldırmasında ne yapsınlar;)

Crocus teşekkürler :), seramik dış saksıların içinde daha önce bahsettiğim fitil var. Fitil iç saksıdaki toprağa bitkinin köküne yakın bir yerden yüzeye çıkıyor. Daha önce 2 fitil koymuştum ama 1 fitil fazla gelince bazılarından çıkardım. Şu anda sadece seramik dış saksılara 15 günde 1 besin içeren su koyuyorum ve menekşeler ihtiyaçları kadar olan suyu oradan içiyorlar :)

İremsıla 03-05-2009 07:46

Teşekkürler kahraman bey,söğüt konusunda şanslıyım çünkü bahçemizde selvi söğütümüz var.:p
Söğütün taze uç dallarınıkullanıyoruz.peki şimdi söğütlerin tam yeşerme zamanı yeşil yapraklarını kopartalımmı,yoksa bir zararı olmazmı:confused:
Kısmetse yarın, 1 haftalığına adanaya gidiyorum:p dönüşte hemen suda bekleyen yapraklarıma tarifinizi uygularım.teşekkürler bilgi paylaşımınız için;)

Kahraman Koray 03-05-2009 17:02

Söğüt özü (söğüt çayı) Salix Saliks içinde IBA doğal bitki köklendirici hormon

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iremsila (Mesaj 412561)
Teşekkürler kahraman bey,söğüt konusunda şanslıyım çünkü bahçemizde selvi söğütümüz var.:p
Söğütün taze uç dallarınıkullanıyoruz.peki şimdi söğütlerin tam yeşerme zamanı yeşil yapraklarını kopartalımmı,yoksa bir zararı olmazmı:confused:
Kısmetse yarın, 1 haftalığına adanaya gidiyorum:p dönüşte hemen suda bekleyen yapraklarıma tarifinizi uygularım.teşekkürler bilgi paylaşımınız için;)

IBA söğütün taze dallarında bolca var. Yapraklarını koparın **** koparmayın 3 cm lik dal parçalarının içindeki IBA (indol bütirik asit) yı çıkarmak marifet. Kaynamayan ama kaynamaya yüz tutmuş suda 2 saat demlenen söğüt bu suyun içinde 2 gün karanlıkta bekletilir ve sonra dilenirse tekrar kullanılmak üzere derin dondurucuda küçük hacimlerde saklanabilir. Bu su içerisinde 1-2 gün bekletilen çubuklar **** yapraklar toprağa direkt dikilir ve nemli tutulur. Böylece köklenmeleri kolaylaşır.

Crocus Şen 04-05-2009 16:53

Arkadaşlar,sizde daha önceden oldumu bilmiyorum ama benim başıma çok enteresan bir olay geldi.Bu öğlen seralarımdan birindeki yaprağıma baktığımda yaprağın üstünde hemen hemen ortasında minik bir yaprakçık gördüm.Çok küçük olduğu için cep telefonumda çektiğim fotoğraf bulanık çıktı,makinemde şimdilik başkasında,o yüzden resim koyamadım..Bunun nedeni ne olabilir?Çok mu sevdi acaba yerini:p

Fatih 04-05-2009 17:10

1 Eklenti(ler)
sevgili Crocus Şen.aynı olay benimde başıma gelmişti.hatta resmi aşağıda.
biraz büyüsün yapraklar resimdeki gibib olsun yaprağı kesin .çıkan yaprakta menekşenin gövdesi yoprağa değecek şekilde dikim yapın.2-3 güne kadar köklenir ve yeni yavrular veriyor.

güliizar 04-05-2009 20:26

Sanırım menekşe koleksiyonum tam anlamıyla tamamlandı artık çok özel renk ve katlı menekşeleri buldum ancak çiçekleri görmek seneye kaldı.Bu gün eczanenin birinden yaprak istedim 3 tane kıvırcık beyazı verdi eve gelene kadar ikisini isteyenlere verdim.Birine de geçenlerde yavrular tutmuş yapraklar götürmüştüm.arabada unutmuş dellendim kıymet bilenlere vermek lazım onu anladım.

katmer 04-05-2009 23:16

4 Eklenti(ler)
Yeni açan menekşelerim...En sondaki pembe, iyileştirdiğim nazlı kızlarımdan biri..

ardaçiğdem 05-05-2009 10:39

Merhaba arkadaşlar baharla birlikte menekşelerinizde çoşmuş. Benim tutmaz diyerek aynı yere diktidim yaprakların hepsi 20 günde yavru verdi üstelik 7-8 yavru birden. Nasıl ayıracağım bilmiyorum. Diğer menekşelerimin hepsi tomurcukta açmalarını sabırsızlıkla bekliyorum.

mor papatya 05-05-2009 12:15

arkadaşlar ben menekşenin yapraklarını suda köklendirmek istiyorum acaba suyunu hergün değiştireyimmi yoksa ne sıklıkla değiştirmem lazım.

İlknur 05-05-2009 12:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mor papatya (Mesaj 414071)
arkadaşlar ben menekşenin yapraklarını suda köklendirmek istiyorum acaba suyunu hergün değiştireyimmi yoksa ne sıklıkla değiştirmem lazım.

Sayın Mor papatya; aslında direk torfa dikseniz daha iyi olur ama madem suda köklendirmeye karar verdiniz, suyun bulanıklaşmasına izin vermeyin ve yeni ekleyeceğiniz su dinlenmiş, klorsuz ve oda ısısında olsun yeterli bence...

İlknur 05-05-2009 14:16

Sevgili Katmer menekşelerin çok güzel görünüyor ilk resimdeki pembe menekşenden bende de var ve minik gül, gibi izlenim uyandırıyor insanda.
İnsanın emeğini verdiği ve hastalıktan kurtardığı menekşesinin çiçeklenmesi de ayrı bir zevk.

züleyha 05-05-2009 14:52

2 Eklenti(ler)
Ayrılmayı bekleyen yavrularım, Balıkesir de olmamızın gazabına ugradı. İstediğim gibi menekşe saksısı bulamadıgım için ayıramıyorum. Diğer saksıdaki ise yaklasık 1 ay önce ayırdığım yavru, büyümesi yavaçladı maalesef.

meraklı 05-05-2009 15:00

1 Eklenti(ler)
Beyaz menekşem, 1 Ocak 2009 da almıştım.

adincer 05-05-2009 16:26

1 Eklenti(ler)
Benim menekşem açmıyor ha bire dal veriyor besin mi vermeliyim?

züleyha 05-05-2009 16:27

Sayın Adincer, menekşeniz nerde duruyor?

Fatih 05-05-2009 18:53

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi züleyha (Mesaj 414214)
Ayrılmayı bekleyen yavrularım, Balıkesir de olmamızın gazabına ugradı. İstediğim gibi menekşe saksısı bulamadıgım için ayıramıyorum. Diğer saksıdaki ise yaklasık 1 ay önce ayırdığım yavru, büyümesi yavaçladı maalesef.

Züleyha ablacığım resimdeki menekşelerin yaprağını toprağa yakın yerden kes.Yeni yavrular verecektir göreceksin.Yavruların gelişimi yaprak kesiminden sonra daha bir hızlanıyor.Ablacığım birde ayırmanı tavsiye etmiyorum bir yıol kadar beklesinler yaprağı kestikten sonra dipten daha fazla yavru almak istiyorsan ayırma.Çünki yeni menekşeler kök olmadığından çıkmazlar.Ben denedim ve bu gün cesaret edip bir iki yavru aldım.resimleride;

bernacyhn 05-05-2009 18:58

benim bardaktakilerin resimlerini koyayım da yapraklarını keseyim mi bir fikir verin bana fatihciğim :)

menekşe hastası 05-05-2009 19:06

bugün benim doğum günümdü, arkadaşlarım menekşeleri sevdiğim için hediye olarak menekşe almışlar. Çok güzeller ve birtanesinde bir sürü yavru var nerdeyse tüm yaprakları yavru dolu çok mutlu oldum.

bernacyhn 05-05-2009 19:14

2 Eklenti(ler)
doğum günün kutlu olsun menekşe hastası

yavrulu güzellerim fatihcim

Fatih 05-05-2009 19:18

Bernacım az daha dursun.Biraz daha büyüsün.Ama denemek istiyorsan büyük gördüğün iri bir yavrunun yaprağını alabilirsin.

bernacyhn 05-05-2009 19:21

Tamam canım teşekkür ederim bir deneyeyim. Annelerin hepsi sağlıklı aldığım yaprakları sera yapayım ben en iyisi havaların düzeleceği yok buralarda.

Faruk 05-05-2009 20:06

Sayın Adincer bitkiniz ya yeteri kadar aydınlık bir ortamda değil **** çiçeklenmesini teşvik edecek bir besine ihtiyaç duyuyor. Ama biraz sabrederseniz ilkbahar ona da yüzünü gösterip çiçeklenmesini sağlayacaktır...

adincer 05-05-2009 22:09

Sevgili Faruk Bey ve Züleyha Hnm,
cevaplarınız için tesekkürler. Meneksem pembe tül perdemin arkasından güneş görüyor. Çoğu zaman güneşliği açmayı unutuyorum sabah işe yetişme telaşından. Yavrucum ışığı yeterli görmüyor olabilir dediğiniz gibi.
Bu arada geçmişi biraz okudum, çok ilginç geldi ama denemeye karar verdim bitkiciğimin yan tarafına bir doğum kontrol hapı gömdüm. Çiçeklenmesinii sağlıyormuş(?). Bilemiyorum bakalım.
Birde şekerli su işe yarıyormuş. Ya neler varmış neler :)
Bu arada okurken baktım herkes dalından çelikle üretim yapmış çok meraklandım bir kaç dalını budama amaçlı kesecektim zaten şimdi onlarıda uygulamadan geçirip dikmeyi düşünüyorum.
Burası çok güzel, gerçekten çok yararlı bir yer tebrikler burada bulunan herkese...
Zevkle okuyorum her kelimesini, her öğrendiğim beni ayrı şaşırtıyor ayrı mutlu ediyor. Hepside ister istemez aklımda kalıyor. Bazen konusu açılıyor şöyle şöyleymiş nasıl ardı sıra geliyor kelimelerim. Vallahi bu bilgimi mesleğimde kullansam bayağı yol katedermişim :)

katmer 06-05-2009 12:13

Sayın Adinçer, size tek tavsiyem buradan öğrendiğiniz besin takviyelerini peşpeşe uygulamamanız. En az 10-15 günlük aralar verirseniz menekşeleriniz için daha iyi olur.. fazla ve sıklıkla verilen besinler menekşelerinize zarar verebilir..Kolay gelsin..

asfaa 06-05-2009 13:45

Çok UZUN SÜREDİR UĞRAYAMADIM.KİMSE MENEKŞELERİNE TAKVİYE YAPMAK ZORUNDA DEĞİL.GÜNEŞ EN BÜYÜK ETKEN ONLAR İÇİN.BEN TEK BİR DAMLA BİRŞEY VERMEDİM MENEKŞELERİME.ŞİMDİ İSE HEPSİNİN ÜZERİNDE TOMURCUK VAR.SIRASIYLA AÇIYORLAR.YAKINDA RESİMLERİ EKLEYECEĞİM.

katmer 06-05-2009 14:34

Artık bende takviye vermiyorum. Özellikle hastalıktan kurtardığım menekşelerim yavaş ama sağlıklı büyüyorlar. En azından 1-2 ayı daha böyle geçirmelerini istiyorum..

çiçeksever 07-05-2009 13:56

5 Eklenti(ler)
Bunlarda benden

çiçeksever 07-05-2009 14:01

5 Eklenti(ler)
devamı

çiçeksever 07-05-2009 14:02

1 Eklenti(ler)
son

Crocus Şen 07-05-2009 15:33

1 Eklenti(ler)
Bahsettiğim yaprağın ortasından çıkan minikk:p

Faruk 07-05-2009 16:18

Sevgili Crocus bende de buna benzer bir durum var. Yapraklarımın birisinin yavruları yaprak sapının ortasında tesbih tanesi gibi dizilmiş vaziyette. Bu durumda iyice büyüyene kadar hiçbir şey yapmayacağım...

Faruk 07-05-2009 16:21

Sevgili Çiçeksever açmış menekşelerin çok hoş görünüyorlar ama yavru menekşelerin çok tozlu. Onları en kısa zamanda çeşmenin altında yıkamlasın **** tozunu almalısın. Yoksa zamanla gelişimleri yavaşlar ve çürümeye başlarlar...

Crocus Şen 07-05-2009 16:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Faruk (Mesaj 416119)
Sevgili Crocus bende de buna benzer bir durum var. Yapraklarımın birisinin yavruları yaprak sapının ortasında tesbih tanesi gibi dizilmiş vaziyette. Bu durumda iyice büyüyene kadar hiçbir şey yapmayacağım...

Sevgili Faruk,demekki yalnız değilmişim;)
Açıkçası benim yaprak çok çok küçük olduğundan sanırım bende yapraklar iyice büyüdükten sonra siz değerli arkadaşlarımın tavsiyelerine göre hareket edeceğim..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025