agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

kazım80 29-08-2013 08:16

Sn. fatito ben de diyarbakır'ın sıcağında hayatta kalmalarını sağlamak için elimden gelen herşeyi yapmak istemiştim buzdolbaı da dahil:) menekşelerin saksılarına buz koymak rüzgar olabilecek yerlere almak, serin diye banyoya koymak.... bu gibi bir sürü yöntem. Ama hiçbiri işe yaramazdı.. Klima da dahil!!!
En sonunda çözümü buldum ama? Şehri terketmek:))

eceyıldız 29-08-2013 08:37

Aslında olabilir Sevglili fatito, sabah bir saat kadar buzdolabına koyup çıkarılabilir.**** buzdolabı ve dışarda ki soğuk farkına göre ayarlayıp konulabilir. mesela gündüzün en sıcak olduğu saatte koyup sonra çıkarılırsa arada ki farkı kapatana kadar gece olur. Bende aynı renk iki menekşe olsa vallahi denerdim ama yedeklediğim menekşelerin anneleri öldü malesef şimdilik bendeki menekşelerden aynı olan yok. Bizim buralarda gece ile gündüz sıcaklıkları da değişti artık gece daha serin ve menekşelerimde farklılık görür oldum bir canlanma başlamış inşallah toparlanırlar.

gümüş78 29-08-2013 10:05

arkadaşlar buzdolabı fikri bana pek mantıklı gelmedi soğuk sıcak dengesi bitkiyi daha da çok yıpratıp kayıplara sebep olabilir hem ağustos ayının son günlerini yaşıyoruz havalar artık yavaş yavaş serinlemeye başlayacaktır en azından geceler serin biraz daha sabretmeyi öneriyorum...

kazım80 29-08-2013 10:38

Yok zaten mantıklı bir fikir değil kayıpları artırır. Ama ben normal ortamda bile bu günlerden sonra kayıp olmayacağı düşüncesindeyim. Yıllardır tecrübeyle sabit. Ki Diyarbakır türkiyenin en sıcak şehirlerinde biridir.

eceyıldız 29-08-2013 11:46

Zaten deneme amaçlı yapılırmı dedik acaba. Ama evet havalar serinledi ve artık kayıp olmayacağını bende düşünüyorum önemli olan seneye kayıp olmaması için ne yapılabilr onu bulmak klimalı ortam bile işe yaramıyorsa artık ne yapılır bilemiyorum burası aşırı nemli aşırı nem kökü çürütüyor hafta da bir sulamama rağmen iki kaybım oldu. yaprakları fısfısla sürekli serin tutup canlı kalmalarını sağlamaya çalıştım. Menekşelerimin sayısı hergeçen gün artıyor artığı halde kayıplar beni çok üzüyor sırf sıcaklarda olmuyorlar diye de onlardan vaz geçmek istemiyorum şehir değiştirmek gibi şansımız da yok malesef ne yapmak lazım onu bulmak lazım.

maki01 29-08-2013 16:34

Buzdolabi önerisine ne cevap vermem lazım , şaşırdım gerçekten. Yorum yapamıyorum...

Sadece bir hatırlatma yapayım. Afrika menekşeleri için ideal gelişim sıcaklığı 15-25 derecelerdir.

eceyıldız 29-08-2013 18:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1194242)
Buzdolabi önerisine ne cevap vermem lazım , şaşırdım gerçekten. Yorum yapamıyorum...

Sadece bir hatırlatma yapayım. Afrika menekşeleri için ideal gelişim sıcaklığı 15-25 derecelerdir.

Aslında biz sadece çaresizlikten birşeyler üretiyoruz kafamızda o kadar. Buzdolabına giren her bitki dolaptan çıkınca deforme oluyor evet bir süre sağlıklı kalıyor ama ne kadar sağlıklı hadi şöyle bir deneme yapayım ben sizin için bütün yaz yavrulatmak için toprağa koyduğum yapraklar köklendikleri halde yavru vermediler ve en sonunda birer ikişer öldüler kalan bir kaç yaprağım var onları her sabah dolaba koyayım ve akşam çıkarayım bakalım sonuç ne olacak. Eğer başarı olursa bu saksılarda da mümkün olur demektir olmazsa zaten sonuç belli. yarın sabah başlayacağım bakalım.
Gündüz buzdolabına koyacağım çünkü gündüz şu an mevsim normallerinin üstünde sıcak ve aşırı nemli,gece 20-25 derece gibi ve nem yok.

nılgun_dogan 29-08-2013 19:55

Bunlarda benim bebişlerim
http://lh6.googleusercontent.com/-Aq...o/IMG_5929.JPG

nılgun_dogan 29-08-2013 19:56

http://lh3.googleusercontent.com/-Nj...o/IMG_5930.JPG

bay tömürcek 29-08-2013 21:16

Nilgün ablacım maşallah ya sürüsüne bereket ;) Bunların büyüyüp bi anda açtıklarını düşünemiyorum :p

nılgun_dogan 30-08-2013 00:45

Bende düşünemiyorum bir ara görüşelim yavrulardan vereyim sende gör :)

bay tömürcek 30-08-2013 00:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nılgun_dogan (Mesaj 1194400)
Bende düşünemiyorum bir ara görüşelim yavrulardan vereyim sende gör :)

Çok sevinirim abla yakında gelicem emanetlerini vericem :) Bunlar rus menekşesi mi nilgün abla o aparat diyeyim özel bakım için mi?

nılgun_dogan 30-08-2013 01:39

Fitilli sulamadalardı şimdi üstten suluyorum çok sıcak çürüme riski fazla.

maki01 30-08-2013 15:15

Güzel menekşelerinle başlığımıza hoşgeldin sevgili nılgun_dogan, kurduğun ışıklandırma sistemi ile çok başarılı sonuçlar almanı diliyorum.

Emin olamasam da toprak karışımın ağırlıklı cocopeatden oluşmuş gibi. Özellikle fitilli sulama uygulamasında toprak karışımında inorganik malzemenin ( perlit ve vermikulit gibi ) fazla olması kök çürümesini önlemede yardımcı oluyor.

sonkez 30-08-2013 15:22

Kocaman bir MAŞALLAH...Bunların hepsinin aynı anda açtığını bir düşünürsek çok güzel bir resim olur..Gözler bayram yapar...İmrendim...

ahmeter 30-08-2013 20:30

Africain violet

1 Eklenti(ler)
Yani menekşe bu gün hava serindi serada bütün gün onlarla uğraştım
neler yapmadım neler
Zaman zaman beni üzüyorlar bu sene son diyorum olmuyor olmuyor
Menekşeler olmasa bü

tün kış oda içersinde ne yapacağız fotoğraf makinası kimlerin resmini çekecek
Ahmeter bahçeye biraz evvel 2 güzel resim koydum bir tanede buraya menekşe koyayım iyi geçeler

sardunyadervis 30-08-2013 21:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1194242)

yani klimali ortam ya da vantilatör le serinletmek birde fısfıs iyi gelir sanirim

eceyıldız 30-08-2013 22:02

Bazı yerlerde onlarda çözüm olmuyor bu yüzden bir yol arıyoruz Sayın Sardunyaderviş.

Batuhanadiyaman 30-08-2013 22:10

Çöpe atılacaklardı...

ImageShack® - Online Photo and Video Hosting
Kusura bakmayın nasıl resim ekleyeceğimi bulamadım :o
Bu gün bunları bi komşum çöpe atacaktı ben de belki kurtarabilirim diye aldım ama ne yapmam gerektiği hakkında bi bilgim yok bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

sardunyadervis 30-08-2013 22:30

Sn Batuhanadıyaman onlar saglıklı gorunuyor sadece bozuk kuru yaprakları temizleyin ve normal afrika menekşesi nasıl bakılıyorsa devam edin :)

maki01 30-08-2013 22:49

Öncelikle forumumuza ve Afrika Menekşesi başlıklarımıza hoşgeldiniz Batuhanadiyama :)

http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...avuzu/6256.htm başlığı size yardımcı olacaktır.

Batuhanadiyaman 30-08-2013 22:52

Sardunayadervis merhabalar öncelikle cevabınız için teşekkürler, sağlıklı olmalarına sevindim topraklarının üzerinde gözle görülür çok fazla mantar var saksıları küçültüp topraklarını değiştirmek istiyorum nasıl bir toprak kullanmalıyım
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sardunyadervis (Mesaj 1194708)
Sn Batuhanadıyaman onlar saglıklı gorunuyor sadece bozuk kuru yaprakları temizleyin ve normal afrika menekşesi nasıl bakılıyorsa devam edin :)

Batuhanadiyaman 30-08-2013 22:53

maki01 teşekkür ederim yardımınız için :)

maki01 30-08-2013 22:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1194700)
Bazı yerlerde onlarda çözüm olmuyor bu yüzden bir yol arıyoruz Sayın Sardunyaderviş.

Sevgili eceyıldız,

Mümkün olduğu kadar küçük saksı, düzenli sık ama az sulama ve perlit oranı yüksek karışım yazı atlatmanın çözümleri.

Ben de sağlık sorunları nedeniyle özellikle sulamayı düzenli yapamadığım için, bu yaz çok kayıp verdim...

eceyıldız 30-08-2013 23:48

Düzenli ve sık derken ben haftada bir suluyorum perlit kullanmıyorum hiç kullanmadım bu seneye kadar da sorun yaşamadım. Çünkü nem oranı çok daha az ve daha serin demeyim sürekli rüzgarın olduğu bir yerden buraya taşındık ve bu sene sorunlar baş gösterdi. Haftada bir sulama ya rağmen iki kayıp kök çürümesinden. menekşelerim büyümek yerine küçülüyor. Klimam yok zaten sağlık sorunlarından dolayı da kullanamıyorum klima, yoksa sırf onlar için bile klima alırım yani o kadar çaresiz kaldım. Şimdi havalar serinlemeye başladı diyorum ama bu saatte bile ter içindeyiz artık siz düşünün halimizi ve menekşelerin halini. Seneye aynı sorunlar başgösterirse sanırım afrika menekşesi aşkım onlarla yitip gidecek.Seneye saksıları mümkün olduğunca küçültüp perlit bulmaya çalışacağım artık birde öyle deneyeceğim.

eceyıldız 30-08-2013 23:51

Bu arada perlit yerine kullanılacak bulunması daha kolay bir şey yok mu. Buralarda perlit bulamıyorum getirtsem çok pahalıya geliyor şaştım kaldım yani...

sardunyadervis 01-09-2013 22:42

sn Eceyıldız yaz aylarında haftada bir sulamak az geliyor, iyice kuruyup sonra birden sulayınca da kok curumesi oluyor

eceyıldız 02-09-2013 08:08

Ama kontrol ediyorum toprağın tamamen kurumasına hiç izin vermedim şimdi havalar serinlemeye başlayınca zaten toparlandılar onlara bakınca içim açılıyor bir hastanızın iyileşmesini görür gibi sevindirici.

ahmeter 04-09-2013 19:37

Menekşem

1 Eklenti(ler)
Bendekiler çiçek açmıyorlar bu alıntı resim ile moral bulalım İngiliz kataloğundan

eceyıldız 05-09-2013 08:04

Ama gerçekten moral verici ve bu renge bayıldım renklerini bilmeden aldığım iki menekşemden biri böyle bir renk olur inşallah...
Havalar serinledi menekşelerim toparlanmaya başladı ya o kadar mutluyum anlatamam. saksı ve toprak değişimi yapmam lazım biraz daha mı beklesem...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025