agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

katmer 27-06-2012 18:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilknur aşık (Mesaj 990609)
Evim şehir dışında, şehre göre biraz daha serin oluyor ve ısı yalıtımı var, şu anda şehirde hava sıcaklığı gündüz 38lere ulaşırken benim evim 26 dereceyi geçmedi, camlarım konfor cam ve güneş ışınları bitkiler cam önünde olsa dahi zarar vermiyor, bu yüzden şanslıyım.

Ben o kadar şanslı olmayanlardanım. Hava sıcaklığı bir yana, nem menekşelerimi kötü etkiliyor. Bulundukları odanın penceresindeki stor perde öğlene kadar kapalı duruyor. Bu sayede ısıyı biraz kesebiliyorum. Öğleden sonra da camı açıp sürekli havalandırıyorum.

Tabii sayı fazla olunca yer değişikliği de yapamıyorum. Bu yazı da en az hasarla atlatmayı diliyorum.

katmer 27-06-2012 22:17

1 Eklenti(ler)
Sera kabını havalandırmak için açtığımda harika bir sürprizle karşılaştım. Aceleci Lamb's Ear Trail içeride çiçeklenmeye karar vermiş:)

Böyle açmasını bekliyorum. Lamb's Ear Trail | Flickr - Photo Sharing! Umarım beni yanıltmaz.

arzu_ 27-06-2012 22:24

Sevgili Katmer,
Bu sıcaklarda yavru/çelik leri serada tutmak sakıncalı değil mi ? Bir ara forumda bu tarz uyarılar vardı.

katmer 27-06-2012 22:31

Sevgili arzu_ haklısınız oldukça sakıncalı. Ben yer azlığı tür fazlalığı nedeniyle değişik uygulamalar yapıyorum. Hani derler ya " hocanın dediğini yap, yaptığını yapma" diye:) Tabii bu işin şakası. Bazen ortamlarımıza göre hareket ediyoruz. Tüm risklere rağmen.

ilknur aşık 28-06-2012 09:29

Benim de bazı yavru ve yapraklarım sera kabında, en fazla iki günde bir sabah işe gelirken kapaklarını yarımda olsa açarak havalanmasını sağlıyorum, akşam eve gidince rutin kontrolle birlikte kapatıyorum. Problem olmadı, ancak 3-4 gün hiç açılmadan tamamen kapalı kalırsa sakıncalı oluyor diye düşünüyorum.

ahmeter 28-06-2012 10:56

Saintpaulia

1 Eklenti(ler)
Güzek menekşem

yeşillim 28-06-2012 11:19

Ben de serada kalmaları ile bitki temizliği üzerinde bir tez atabilirim. yapraklar daha parlak ve temiz olmaktalar!!

blaze ash 28-06-2012 21:38

Kökü çürüyen menekşelerin köklerini temizledikten sonra, birini suya birini toprağa koydum. Peki bunlara sera yapmalı mıyım yoksa hava alan odada mı kalsın?

maki01 28-06-2012 21:43

Ortam sıcaklığına bağlı sevgili blaze ash. 25 dereceyi geçen sıcaklıklarda serada sorun yaşanabiliyor.

Yine de 1-2 hafta sık sık havalandırmak koşulu ile seraya alabilirsin.

fahriyee 29-06-2012 09:46

1 Eklenti(ler)
Merhabalar
İyi ki 5-6 tane yüklememişim. Boyut küçültmeden çekim yapılmış.

ntetik73 29-06-2012 16:29

5 Eklenti(ler)
bunlarda oğlumla benim :)

ahmeter 30-06-2012 20:16

Saintpaulia

1 Eklenti(ler)
Menekşem

Eriklibahçe 01-07-2012 14:52

1 Eklenti(ler)
menekşelerim beni mutlu etmeye devam ediyor;)
Eklenti 314350

arzu_ 01-07-2012 17:51

1 Eklenti(ler)
6 ayda geldiğimiz yer :))

maki01 02-07-2012 21:00

4 Eklenti(ler)
Miniş alacalı yapraklı yavru menekşelerim.

Eklenti 314806

Eklenti 314807

Alacalı yapraklı menekşeyi çoğaltmak için yeşil oranı en fazla olan yapraklardan çelik almak gerekiyor.

Yavru menekşenin yapraklarında beyaz oranı fazla olması durumunda anne yapraktan erken ayırmamak lazım. Erken ayrılan yavru, yeterince fotosentez yapamadığı için kaybedilebiliyor.

Eklenti 314808

Eklenti 314809

Kişisel gözlemlerim alacalı yapraklı menekşelerin sıcağa dayanıklılığın daha düşük olduğunu söylüyor. Anne yapraklardan bu dönemde kaybım oldu, yavrular şimdilik sağlıklı.

Bu tür yavrularda fotosentezin düşük olması nedeni ile gübre olarak, azot oranı standart menekşe gübrelerine daha yüksek olan gübre kullanıyorum.

Uluslararası alanda tanınmış menekşe yetiştiricileri bu durumda olan yavrular için balık gübresi öneriyorlar , henüz satın alıp denemedim.

arzu_ 03-07-2012 00:48

Sevgili maki01,
Kesinlikle size katılıyorum. özellikle beyaz renkli yavruları yasatmak imkansıza yakın oluyor.
Bir de bu güzelleri bizimle tanıstırırmı sınız? İsimleri nedir ?

Zyprexia 03-07-2012 10:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 993102)
Miniş alacalı yapraklı yavru menekşelerim.

Eklenti 314806

Eklenti 314807

Alacalı yapraklı menekşeyi çoğaltmak için yeşil oranı en fazla olan yapraklardan çelik almak gerekiyor.

Yavru menekşenin yapraklarında beyaz oranı fazla olması durumunda anne yapraktan erken ayırmamak lazım. Erken ayrılan yavru, yeterince fotosentez yapamadığı için kaybedilebiliyor.

Eklenti 314808

Eklenti 314809

Kişisel gözlemlerim alacalı yapraklı menekşelerin sıcağa dayanıklılığın daha düşük olduğunu söylüyor. Anne yapraklardan bu dönemde kaybım oldu, yavrular şimdilik sağlıklı.

Bu tür yavrularda fotosentezin düşük olması nedeni ile gübre olarak, azot oranı standart menekşe gübrelerine daha yüksek olan gübre kullanıyorum.

Uluslararası alanda tanınmış menekşe yetiştiricileri bu durumda olan yavrular için balık gübresi öneriyorlar , henüz satın alıp denemedim.

Bu tür menekşeleri nereden bulabiliriz? Acaba böyle yapraklısını ilk efa görüyorum:o

Zyprexia 03-07-2012 10:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ntetik73 (Mesaj 991669)
bunlarda oğlumla benim :)

Menekşeleriniz çok güzel, günün hangi saati,zamanı güneş alıyor acaba?Benimkiler öğleden sonra alıyor ve açmıyorlar.Arkadaşımla beraber menkşelerimiz onunkiler açarken (onun evi sabah güneşi alıyorkuzey cepjhe)benmkiler sevmediler sanki beni çiçeklenmediler.

blaze ash 03-07-2012 11:54

Yeni menekşe

3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bu menekşemi dün koçtaştan aldım. Çiçeği değişik geldi. Acaba standart bir tür müdür?

Eklenti 315048

Eklenti 315049

Eklenti 315053

Toprağını değiştirdim. Kök gelişimi pek iyi değildi nedense. Sinek yapmayan bitki toprağı, vermikülit ve perlitli karışıma diktim menekşemi. Acaba çiçeklerini koparıp sera yapmama gerek var mı? (Çok güzel çiçekleri sizlere sormadan kıyamadım koparmaya) :(
Menekşem mutfakta camın önünde duruyor. Camın üstünde doğal gaz menfezi var. Dolayısıyla mutfakta hava sirkülasyonu çok. Sabahları güneş alıyor. Yardımlarınız için teşekkürler.

maki01 03-07-2012 12:43

Sevgili arzu_

1. Buckeye Fiesta
2. İsmini yazmayı unutmuşum. Çiçek verince türü tanıyabilirim.
3. Green Dragon
4. Ness Orange Pokeo

maki01 03-07-2012 13:34

Sevgili Zyprexia,

Google'da ya da e-bay'de sorgulama yaptığında yurtdışında satış yapan pek çok site bulabilirsin, aşağıdaki linkte verilen satıcı gibi.

http://www.agaclar.net/forum/986993-post10551.htm

Yurt içinde satış yapan arkadaşlarda yukardaki türler var mı, bilmiyorum. Yeni tür satın almayı düşünmediğim için incelemedim.

didemad 03-07-2012 13:35

5 Eklenti(ler)
işte benimmm menekşelerimmm..yorumlarınız bekliyorum arkadaşlar ;)

ntetik73 03-07-2012 14:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zyprexia (Mesaj 993354)
Menekşeleriniz çok güzel, günün hangi saati,zamanı güneş alıyor acaba?Benimkiler öğleden sonra alıyor ve açmıyorlar.Arkadaşımla beraber menkşelerimiz onunkiler açarken (onun evi sabah güneşi alıyorkuzey cepjhe)benmkiler sevmediler sanki beni çiçeklenmediler.

Merhaba,beğenmenize sevindim.Sadece sabah güneşi alan bir pencere önünde.11e kadar alıyor.Ama direk güneş görmüyor.Kuzeye doğru diyebilirim.Diğer pencere doğuydu ilk başlarda oraya koymuştum ama çoğunun yaprakları yanmıştı.Bu pencerede gelişimleri güzel.Diktiğimiz yaprakların neredeyse hepsi yavru verdi.Haziran ortası gibi pencere önünden aldık yine aynı pencere önündeki masadalar.Perde arkasından güneş alıyorlar ve pencerenin biri sürekli açık hava sirkülasyonu açısından..Deneyerek öğreniyor insan..Evini tanıyarak..Birde bu siteden öğrendiğim çok şey var :) güzel menekşeleriniz olsun inşallah...

menekşecibaba 03-07-2012 14:53

3 Eklenti(ler)
3übirararda
Ness Rufless Skies
Red Summit

Sevgi Durul 03-07-2012 15:00

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 984399)
Menekşemin aslı, ortası beyaz, kenarları eflatundu. Son iki açışında farklı açmaya başladı.:)

Eklenti 308290

Aslımıza döndük.:)

Eklenti 315103

Zyprexia 03-07-2012 15:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ntetik73 (Mesaj 993485)
Merhaba,beğenmenize sevindim.Sadece sabah güneşi alan bir pencere önünde.11e kadar alıyor.Ama direk güneş görmüyor.Kuzeye doğru diyebilirim.Diğer pencere doğuydu ilk başlarda oraya koymuştum ama çoğunun yaprakları yanmıştı.Bu pencerede gelişimleri güzel.Diktiğimiz yaprakların neredeyse hepsi yavru verdi.Haziran ortası gibi pencere önünden aldık yine aynı pencere önündeki masadalar.Perde arkasından güneş alıyorlar ve pencerenin biri sürekli açık hava sirkülasyonu açısından..Deneyerek öğreniyor insan..Evini tanıyarak..Birde bu siteden öğrendiğim çok şey var :) güzel menekşeleriniz olsun inşallah...

Ben de yeni üye oldum menekşelerin saksını küçültücem bakalım ozaman açacak mı?Açmazsa o zaman sabah güneşi faktörü önemli oluyor diyebilirim.Araştırmaya devam....:D

blaze ash 03-07-2012 16:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi blaze ash (Mesaj 993398)
Toprağını değiştirdim. Kök gelişimi pek iyi değildi nedense. Sinek yapmayan bitki toprağı, vermikülit ve perlitli karışıma diktim menekşemi. Acaba çiçeklerini koparıp sera yapmama gerek var mı?

Fikirlerinizi bekliyorum arkadaşlar :confused:

menekşecibaba 03-07-2012 17:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi blaze ash (Mesaj 993562)
Fikirlerinizi bekliyorum arkadaşlar :confused:

Sevgili blaze ash , Aklınızda olsun yeni aldığınız bir menekşede hemen toprak değişimi yapmayın. Bilhassa böyle havaların çok sıcak olduğu zamanlarda..
En az 1-2 hafta evde ki ortama adapte olması için bekleyin. Menekşeler sera çıkışlarında ve satış mağazalarında yeterinden fazla yıprandıkları için evinizdeki ortamma alıştırıp üzerindeki stresi atmasını sağlamanız gerekir.Hele gelişkin bitkiyi bu sıcaklarda asla saksı değişimi yaptırmayın.

Artık yapmış sınız çiçeklerini koparın serin , aydınlık , direk güneşten uzak bir yerde hiç gübre vermeden az sulamayla dinlendirin.Üstünü örtüp sera yapmanıza gerek yok bu sıcaklarda daha kötü etki yapar. Arada müzik dinletin şarkı söyleyin gülümseyin..:) Kolay gelsin.

didemad 03-07-2012 17:17

bana kimse yorum yapmamışş:(

menekşecibaba 03-07-2012 17:24

Maşşalah menekşelerin çok güzel ve sağlıkı , beğenerek yorum yapmışık zaten...:) Çok müzik dinletmiş siniz herhalde..:

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025