agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

Nevzer 07-07-2013 14:27

Yavrularım

1 Eklenti(ler)
İzmir sıcaklarına direnen yavrularım. Çok korkuyorum başlarına birşey gelicek diye ne yapsam cooook sıcak.

ahmeter 07-07-2013 21:16

1 Eklenti(ler)
Eklenti 424151

ahmeter 09-07-2013 14:23

2 Eklenti(ler)
Saintpaulia

tulypa 10-07-2013 20:17

2 Eklenti(ler)
Merhaba... Fotoğraflarını yüklediğim 1. fotoğraftaki eflatun-beyaz ebruli menekşem, yaprak ayıklamasından ve çiçeklerini dökdükten sonra düz eflatun renk açmaya başladı. Beyaz kısım ortasında ince bir halka şeklinde kaldı. Son hali 2. fotoğraf. Menekşelerin ortam koşullarına ya da müdehaleye göre çiçeklerinin rengi değişir mi? Herhangi bir fikri olan?

maki01 10-07-2013 20:52

İki renkli çiçeğe sahip menekşeler , iki farklı renkteki menekşenin çapraz tozlaştırılmasıyla üretilen tohumlardan çoğaltılıyor. Yani genlerinde her iki menekşenin de genlerini taşıyor. Zaman zaman bu genlerden biri daha öne çıkıp tek renk ya da bir çiçek sapında mesela mor açarken diğer sapta beyaz açabiliyor.

Diğer önemli etken ise, ısı, ışık ve kullanılan besin. Bunlar da çiçeğin renk ve şekillerinin belirlenmesinde etkili olabiliyor.

Emine 11-07-2013 22:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatitoo (Mesaj 1176374)
iŞTE ZAVALLICIKLARIMIN SON HALLERİ:(

merhaba fatitoo,benimde başıma böyle birşey gelmişti.menekşemin yapraklarını temizlemek için elime aldığımda saksısı kırıldı ve yapraklarının çoğu kırıldı.saksıyı değiştirdiğinde eski haline dönmedi.bana küstüğünü düşündüm.ve aynı sizinkiler gibi olmaya başladı.o boşta kalan yapraksız geniş gövdeyi iyice toprak altına gömdüm.ve tekrar çiçek vermeye başladı ama hiçbir zaman eski neşesine dönmedi:(

lalesarı 11-07-2013 22:47

merhabalar herkese..

bende yaklaşık 3 aydır menekşe besliyorum.. bir iki derken şimdi 4 tane menekşem var.. hepsi birbirinden güzel oldu..

benim sorum , saksı ayırmaya ne zaman başlamalıyız? resim ekleyecektim ancak sürekli hata verdi sebebini bilmiyorum :mad:

fikirlerinizi bekliyorum.. ******

ahmeter 12-07-2013 13:52

1 Eklenti(ler)
Saintpaulia

Emine 13-07-2013 12:41

4 Eklenti(ler)
İlk menekşem ve en çok sevdiğim menekşem. :p Cinsini bilmiyorum. İlk fotoğrafı 3 ay önce çekmiştim. Saksısını değiştirdim, bir müddet sonra alt yapraklarını temizledim. Yeni verdiği taze yapraklar 12 cm mi buldu. Son hali çiçeksiz fotoğraflar. Gayet sağlıklı görünüyor. Daha önce bu kadar büyük yaprak hiç görmemiştim. Ya benim menekşem de bir anormallik var, ya da cinsinden dolayı böyle, bilmiyorum. 5 yaşında. 4 yıldır yerini hiç değiştirmedim.

Emine 13-07-2013 12:49

Siteden öğrendiğim bir şeyi geçen akşam menekşelerime uyguladım. Ama işe yarar mı bilmiyorum. En ortasındaki taze yaprakları değil, bir öncekileri koparmam gerekiyormuş ama ben en ortasındakileri de kopardım. İnşallah menekşem bana darılmaz. Ne yapıyorsam onun için yapıyorum ne yapayım. :rolleyes:

ahmeter 13-07-2013 20:22

1 Eklenti(ler)
Ahmeter serada menekşeler

kazım80 16-07-2013 10:37

Fotoğraf paylaşmak istedim çünkü menekşelerimi sizinle paylaşmak istedim. Ama fotoğrafları paylaştıktan sonra hem menekşelerimin performansları düştü hem yaprakları küçük küçük oldu hem de beyaz beyaz lekeler oluştu. Şimdi onları kurtarmaya çalışıyorum. Bu arada fotoğraflarını paylaşmadığım menekşelerim de vardı şu an diğerlerine göre inanılmaz şımarmış ve sağlıklı durumdalar. Nazar mıdır???

Emine 18-07-2013 23:16

1 Eklenti(ler)
Hoş geldiniz! Gönlüme baharı getirdiniz. :p

haticetzn 19-07-2013 09:11

bir sorum var arkadaşlar.yapraktan yavruları ayırdıktan sonra ana yapragı tekrar diksek yavru vermeye devam ediyormu yoksa kendi kökünü geliştirip öylece durur mu?

kazım80 19-07-2013 09:14

Yavru vermeye devam eder.

kazım80 19-07-2013 09:15

Yaralı dokudan elde ediyoruz yavruyu zaten. Yaprak her durumda yavru vermeye devam eder..

Emine 21-07-2013 16:56

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar geçen gün bu çiçeği aldım. Menekşeye benziyor ama değil. İlk önce menekşe sandım, haline üzülerek kurtarmak için almak istedim. Çiçekçi menekşe olmadığını söyledi. Cinsini huyunu suyunu bilen var mı acaba?

turkankaragoz 21-07-2013 19:58

Begonya ya benziyor gibi Emine hn.

sakdag 21-07-2013 20:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emine (Mesaj 1182340)
Arkadaşlar geçen gün bu çiçeği aldım. Menekşeye benziyor ama değil. İlk önce menekşe sandım, haline üzülerek kurtarmak için almak istedim. Çiçekçi menekşe olmadığını söyledi. Cinsini huyunu suyunu bilen var mı acaba?

Bu olabilir: http://www.agaclar.net/forum/afrika-...ntha/24258.htm

Emine 21-07-2013 23:44

Teşekkür ederim sakdag. Evet inci menekşeymiş. Bu da bir nevi menekşe, verdiğiniz linkten öğrendiğim kadarıyla. Bakalım ne renk açacak.

Emine 22-07-2013 23:32

2 Eklenti(ler)
Yavrumun 2,5 ay önceki hali ve şimdiki hali. Maşallah benim kızıma. ;) Anasına yetişmek üzere neredeyse.
Oğlumla birlikte ojelerle boyadığımız tomurcuk çay teneke kutusuna dikmiştim. Sanırım tenekeyi sevdi. Bundan sonra tenekelerde büyütmeyi düşünüyorum yavru menekşelerimi.

Emine 25-07-2013 00:35

1 Eklenti(ler)
Geçen sene anneme 2-3 tane çelik vermiştim. Verdiğime pişman oldum :o dermişim. ;) Yerlerini mi sevdiler, annemin elinden midir nedir anlamadım. Telefonda konuşurken çok güzel olduklarını söylemişti ama bu kadarını da beklemiyordum doğrusu. Kıskandım. :(

m_akif 28-07-2013 13:30

1 Eklenti(ler)
Eklenti 430149
ilk fotoğraf yükleme denemesi.

m_akif 28-07-2013 13:53

adana'da baraj yolunda aldım.

1 Eklenti(ler)
Adana Barajyolunda bulunan çiçekcimden aldım. renkleri çok güzel. ve hemen yavru almaya başladım. Eklenti 430150

sami ulus 29-07-2013 13:09

4 Eklenti(ler)
Bu mevsimde ev ortamında iyi performans. Çeliklerimde neredeyse hepsi filiz vermeye başladı.

rukiyeözgür 01-08-2013 15:18

5 Eklenti(ler)
Dün menekşelerimi emanet ettiğim komşumla konuştum hepsi çok iyilermiş..Çok sevindim..Bayramdan sonra onlara kavuşacağım için çok mutluyum..Bol çiçekli günler herkese..;)

rukiyeözgür 01-08-2013 15:27

5 Eklenti(ler)
Sizleri LE-Sas'henka ile tanıştırayım, bazı arkadaşlarım biliyor ama görmeyenlerin de bu pamuk şekeri görmelerini istedim..:rolleyes:

maki01 02-08-2013 14:51

Bilgilere daha kolay ulaşılabilmesi, bilgi ve soru içeren mesajların kutlama , teşekkür mesajları arasında kaybolmaması için dönem dönem başlığımızdaki bu tür mesajları siliyoruz.

Ben de Bayram Temizliğine başlığımızdan başlayayım dedim :) Beğenilerimiz için "Beğen" tuşunu kullanmanızı rica ediyorum.

Not : Mesajlarımız ilgili konu başlıklarına taşınmıştır.

http://www.agaclar.net/forum/afrika-...a/19198-13.htm

http://www.agaclar.net/forum/afrika-...tm#post1186359

e.aydemir 05-08-2013 00:33

2 Eklenti(ler)
arkadaşlar merhaba
sorumu nereye yazacağıma karar veremedim umarım doğru yerdir:)
fotoğraftaki menekşemi ilk aldığımda üzerindeki çiçekler tam olarak açılmıştı, henüz tomurcuk halinde olanlar da aynı diğerleri gibi açtılar. daha sonra tüm çiçekler döküldü. yeni taşındığımız evde bol güneş aldıkları için hızla geliştiler ve tekrar çiçek açtılar fakat ilk aldığım zamanki gibi değil, fotoğrafta tam olarak anlaşılmıyor ama çiçek yapraklarının arka kısımları hafif kahverengi ve buruşuk. zamanla büyür ve iyice açılırlar dedim ama yaklaşık 15 gün oldu hala aynılar. sizce bu yanlış sulama, hastalık vs gibi bir sorun mu? bir diğer sorum da şu; çiçeklerin ortasındaki anther adı verilen ve sarı olan kısımlar yeni açan çiçeklerde bembeyaz:) bu bir sorun mu yoksa normal mi?
çok uzun yazdım belki sorduğum sorular da saçmadır ama daha acemiyim:)
şimdiden teşekkürler

ilk halleri
Eklenti 431955

Eklenti 431954

ngr33 07-08-2013 09:42

sanırım menekşelerle kafayi bozdum artık rüyamda bile menekşelerle uğraşıyorum bu nasıl bir aşkmış böyle :) eşimin tayini nedeniyle boludan siirte taşındık e tabi menekşelerimde benimle taşındı..hava değişimi mahvetti kızlarımı..ama yılmadım günün neredeyse yarısını bu forumda geçirdiğim için buradan öğrendiklerimle kurtardım çiçeklerimi..simdilik çiçekleri yok olsun toparlansınlar yine o güzel çiçekleriyle nese saçacaklar bana..onlar olmasa burda arkadaşsız ne yapardım bilemiyorum..onları ve siz menekşe ailesini cok seviyorum iyiki varsınız..

ngr33 08-08-2013 23:13

Merhabalar yine ben:) herkese iyi bayramlar... Menekşe günlüğümde bugün itibariyle kök çürümesini yaşamış bulunuyoruz..bugün sabah bir baktım ebruli menekşemin alt sıra yaprakları yumuşamis..o kadar sayfayı okudum bu forumda aklımda şimşek gibi çaktı ' kök çürümesi olabilir bu ' aksama kadar ilgilenemedim bayram telasıyla aksam tekrar baktım sanki yapraklar dahada yumuşamış..hemen müdahale ettim saksıdan çıkarıp temizledim toprağı evet ta kendisi kökü çürümüş yuppiiii kapmışım burdan birseyler :) kökünü tamamen kestim sıfır kök suan iyice temizledim çürüğü suya ıslattım..sizce köklenir mi?? Kendimi ameliyat yapmış gibi hissettim :) :) 4 tane menekşem var pembe,beyaz,iki yavrum var çelikten üretebildim burdan öğrendiklerimle müthiş bir duygu onlarin büyümesini görmek.. Cicek açmalarını dört gözle beklerken ölmesin arkadaşım,menekşem.. cok üzülürüm yoksa.. Bugün siirtte söyle bir çiçekçi turladım menekşenin m'si yok :(resmen çölde menekşe arıyorum:( Abilerim ablalarım benimle menekşe kardeşliği kurmak ister misiniz bana yaprak çelik **** elinde fazla yavrusu olan varsa yavru göndererek :$ böyle birsey yapsak ne kadar güzel olmaz mı? Sevgilerimle...

maki01 10-08-2013 02:13

sevgili ngr33,

Bu mevsimde tezgahlarda menekşe bulmak her yerde neredeyse imkansız. Havaların soğumasını yani serinlemesini beklemelisiniz.

Çelik ya da yavru taleplerimizi bu başlığa yazmıyoruz. Bu tür taleplerimiz için aşağıdaki başlıklarımızı kullanalım lütfen.

Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net

Arıyorum - agaclar.net

Emine 10-08-2013 07:46

2 Eklenti(ler)
Daha önceki mesajları okuduğumda, buna benzer sorunu olanları gördüm ama bu bir sorun mu aslında bilmiyorum. Menekşemin yaprakları daha önceden açık renkteydi. Fakat zaman geçtikçe çıkan taze yaprakların arka kısımları çok koyu renk almaya başladı. Yapraklarında da hafif bir kıvrılma söz konusu. Neden olabilir acaba?
Bir de,diğer manekşelerim kadar açmıyor. Çok cimri. 3-4 tane çiçek açıyor okadar.

m_akif 10-08-2013 13:05

sevgili emine sanırım çiçeğinizin saksısı büyük ve birde güneş ışığı azmı geliyor acaba_?

bay tömürcek 10-08-2013 13:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emine (Mesaj 1188126)
Daha önceki mesajları okuduğumda, buna benzer sorunu olanları gördüm ama bu bir sorun mu aslında bilmiyorum. Menekşemin yaprakları daha önceden açık renkteydi. Fakat zaman geçtikçe çıkan taze yaprakların arka kısımları çok koyu renk almaya başladı. Yapraklarında da hafif bir kıvrılma söz konusu. Neden olabilir acaba?
Bir de,diğer manekşelerim kadar açmıyor. Çok cimri. 3-4 tane çiçek açıyor okadar.

Emine ablacım yaprak arkalarının renklenmesi cinsinden kaynaklanıyor. Güneş ışığını güzel alınca yaprak arkaları cinslere göre renkleniyor bu sağlıklı olduğundan. Ama az çiçek açması bence çok yapraklı olmasından. Çünkü gücünü yaprağa harcadığını düşünüyorum. Alt iki sıra yaprağını koparmanı ve tazelemeni öneririm. Saksı büyüklüğünden çiçek açıp açmaması sorun olmuyor. Teyzemin menekşeleri 2 litrelik yoğurt kaplarında ve çiçekleri inanılmaz derecede bol. Ama her çiçek açıp solduktan sonra yapraklarını koparır tazeler.

Emine 10-08-2013 19:26

1 Eklenti(ler)
Az güneş ışığı almadığından eminim. Saksısı da o kadar büyük değil galiba. Yaprakları desen, onlarda fazla değil. Fazla mı yoksa? Yapraklarının kıvrılması nedendir acaba? Çok mu soru sordum? :confused:

maki01 10-08-2013 20:35

Saksı büyük sevgili emine, yapraklardaki renk ise tür özelliğinden kaynaklanıyor. Yaprak arkalarındaki morluk dağılımı yapraktan yaprağa değişebiliyor.

Büyük saksıya rağmen menekşen sağlıklı görünüyor, saksıyı köklerle doldurduktan sonra enerjisini çiçeklere verecektir. Sulamayı çok dikkatli yaparsan sorun yaşamazsın.

En dış sıradaki yapraklarda yaşlanmanın doğal sonucu olarak sararma başlamış. Sadece en dış sıradaki sararmış yaprakları koparabilirsin.

ngr33 14-08-2013 09:52

Arkadaşlar menekşemde yan sürgün var iki tane.Bu mevsimde ayırmalı mıyım yoksa biraz daha beklemeli miyim?

maki01 14-08-2013 15:32

Hava sıcaklıkları 25-27 derecelerde iken ayırırsan daha sağlıklı gelişecektir sevgili ngr33.

kadiryasar 14-08-2013 15:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ngr33 (Mesaj 1189442)
Arkadaşlar menekşemde yan sürgün var iki tane.Bu mevsimde ayırmalı mıyım yoksa biraz daha beklemeli miyim?

Menekşeniz trailer türü değilse, sürgünleri ayrı bir menekşe gibi üretmek istiyorsanız sürgün yaprakları kendi başının çaresine bakacak kadar büyümesini bekleyin (yaklaşık 5 krş. büyüklüğü)
Benim tavsiyem ekim ayına kadar bekleyin toprak değiştirme işlemiyle beraber yapın. Konu hakkında bilgi Yan Sürgünden Çoğaltma adresinde detaylı olarak bulunuyor.
Kolay gelsin.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025