agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

Emre İlhan 02-08-2010 11:44

;)Maşallah Faruk abi.Kücücük pet bardaklarda neler yapıyorsun böyle.

Emre İlhan 02-08-2010 11:45

Maki01 ablacım,ne kadar güzel açmış menekşelerin.Kabın büyüklüğü küçüklüğü senin yanında önemli değil bence.Sende keramet var desem;).

Faruk 02-08-2010 11:49

Teşekkürler Emrecim galiba ortam şartlarını ve benim yoğun ilgimi farketmiş olacak ufacık pet bardakta saksıdaymış gibi coştu. Sanırım sık sık ona ve diğer pet bardaktaki menekşelerime gösterdiğim ilgi, aynı zamanda yapraklarına kondurduğum minik öpücükler onlar tarafından farkediliyor.;)

maki01 02-08-2010 12:15

İltifatlarını kabul etmek isterdim Emre'cim ama onları hak eden kişi klubnika :)

Bir seneden bu yana yetiştirdiğim menekşelerim sıcaklardan çok etkilendi. Pencereden 3-4 metre uzaklaştırınca hızla toparlanmaya başladılar.

Bu arada AVSA'da yayınlanan dökümanları uzun uzun okuma fırsatım oldu. Diyor ki " Menekşelerin bol çiçek verebilmesi için günde en az 8 saat karanlıkta kalması şart."

Benim menekşelerim salonda ve neredeyse sabaha kadar oturulduğu için ışıklar, gün ışığıyla birlikte kapanıyor. Bu bilgiyi okuduktan sonra tv izlerken oğlumun itirazlarına rağmen ışığı kapatmaya başladım. Bir süre sonra etkisini göreceğime inanıyorum.

Emre İlhan 02-08-2010 12:40

Ablacım.Çok ilginç bir bilgi.O zaman yazın menekşelerin işi çok zor gibi görünüyor.Aslında bizlere bitkilerimiz için ayrı bir oda lazım.Orada onlara istediği ortamı sağlayabilmek için.Ama bu olanakta pek olmuyor;).

fahriyee 02-08-2010 12:57

Fitilli sulama deneyecek arkadaşlar lütfen olgun menekşelerinizde denemeyin.Yavru menekşelerde deneyip kontrollü sulama sağlayabiliyorsanız o zaman tamamdır.Sevgili Maki ve Faruk yine sayfamızı şenlendirdiniz,ellerinize sağlık.Benim ebruli menekşelerden şikayetim var,tek renk açıyorlar.İnşallah güneş görmedikleri içindir(güneşten çok etkilenince güneşliği kapatmıştım)

Emre İlhan 02-08-2010 12:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Faruk (Mesaj 679073)
Teşekkürler Emrecim galiba ortam şartlarını ve benim yoğun ilgimi farketmiş olacak ufacık pet bardakta saksıdaymış gibi coştu. Sanırım sık sık ona ve diğer pet bardaktaki menekşelerime gösterdiğim ilgi, aynı zamanda yapraklarına kondurduğum minik öpücükler onlar tarafından farkediliyor.;)

;)Kesinlikle senin ilginden kaynaklanıyor bence.

sevim4 02-08-2010 13:01

Çok güzel ellerinize sağlık arkadaşlar.

katmer 02-08-2010 13:34

Kesin karar verdim, siz insanın tatilini yarıda bıraktırırsınız:) Bu kadar da olmaz ki;)

nazlı hilal 02-08-2010 16:32

Maki ve Faruk kıskanmamak elde değil,helal olsun diyorum,valla aştınız:p

sevim4 02-08-2010 16:52

Canım katmercim,kime emanet ettin menekşeleri bakan yoksa diyecektim bana gönder.
Ben bakarım tatili yarıda keme.:D

sagdil 02-08-2010 18:57

Merhaba arkadaşlar.
Her ne kadar başlığınıza katkıda bulunamasamda sıkı takipçilerinizden gizli bir menekşeseverim.İnternetim de uzunca bir süredir devam eden sorun nedeniyle siteye girmekte zorlanıyorum .Ben görmeyeli maşallah çeşitleriniz de artmış sulama sisteminizde.
Maki1 fitilli anlatımın için teşekkürler. Bende denemek istiyorum .Malum havalar çok sıcak sabah çıkıp akşam geldiğimizdende son zamanlarda pek su işini dengeleyemiyorum. Üzeri çiçekten görünmeyen menekşelerim resmen hayata küstü çiçek vermiyorlar ve yaprakları pörsüyor.
Ben hala vakit ayırıp resim yükleme işini beceremedim. Birazda o yüzden sessiz kalıyorum sitede. Kuru kuru anlatım olmuyor resimlede desteklemek gerekiyor.
Bu arada Rus güzellerinizin de herbiri bir şaheser.
Hepinize bol çiçekli günler dileğiyle.
Sevgiyle kalın

iris41 02-08-2010 20:11

maki pembe ne kadar güzel böyle maşalah .
menekşelerin saksısını pazar günü bir güzel degiştirdim gecen hafta bir tanesini degiştirdim kendine geldi yaprakları salmıştı bayagı düzeldi şimdi ötekilerinnide büyüttüm .
kücük saksılara dikin diyorlarda kücüge göre büyük saksı daha az sorun teşkil etmezmi . nem az su tutma sorunu az sıcaklık daha az hava alması daha iyi .

sema62 02-08-2010 21:56

Teşekkürler Maki01. Yazdığım gece fitilli sulamayı merserize örgü ipiyle uyguladım. Yavrular pet bardaklardaydı. Birisinin toprağı nemliydi. Sabaha kadar suyun tamamını çekmiş. Diğerinin toprağı kuruydu. Suyu çekmemiş. Acaba toprak nemlimi olmalıydı?

maki01 02-08-2010 23:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iris41 (Mesaj 679195)
maki pembe ne kadar güzel böyle maşalah .
menekşelerin saksısını pazar günü bir güzel degiştirdim gecen hafta bir tanesini degiştirdim kendine geldi yaprakları salmıştı bayagı düzeldi şimdi ötekilerinnide büyüttüm .
kücük saksılara dikin diyorlarda kücüge göre büyük saksı daha az sorun teşkil etmezmi . nem az su tutma sorunu az sıcaklık daha az hava alması daha iyi .

Sevgili iris41,

Menekşelerdeki kök çürüğü hastalığının en büyük nedeni olarak , olması gerekenden büyük saksı olduğu söyleniyor. Açıklama olarak, köklerin ibtiyacı olmasa da tüm saksıdaki suyu çekmeye çalıştığını ancak yeterince gelişmediği için ortaya çıkan nemli ortamda çürüdüğünü söylüyor. Saksı büyüklüğü olarak, menekşenin toplam çapının 1/3 'ünü geçmemesi gerektiği ısarla yazıyor uluslararası Afrika Menekeşesi sitelerinde.

Ben de sevgili klubnika'dan gelen menekşelerin kahve fincanı içinde nasıl güzel geliştiğini görünce durumu tam olarak kavradım. Biraz ebeveynce bir duyguyla, bol bol yesin , içsinler istiyoruz ama onlar mide fesadına uğruyor :)

maki01 02-08-2010 23:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sema62 (Mesaj 679229)
Teşekkürler Maki01. Yazdığım gece fitilli sulamayı merserize örgü ipiyle uyguladım. Yavrular pet bardaklardaydı. Birisinin toprağı nemliydi. Sabaha kadar suyun tamamını çekmiş. Diğerinin toprağı kuruydu. Suyu çekmemiş. Acaba toprak nemlimi olmalıydı?

Böyle durumlarda ilk sulamayı üstten yapıyorum, sonrası geliyor :)

Sevinay 03-08-2010 11:35

Dun suda koklendirdigim menekse yapraklarini topraga diktim bu sabah baktigimda bir tanesi egilmis cansizlasmisti diger ikisi gayet dik duruyordu.egilmis olani bu sabah yeniden suya koydum hala solgun sizce ne yapmaliyim.Evde gul topragi vardi o topraga diktim sizce bu toprak agirmi geldi menekselere

ankdemir 03-08-2010 11:39

Bu aralar Migroslarda katmerli menekşeler bulmak mümkün. Ben görüp birkaç tane aldım. Fiyatı da birçok yere göre uygun, 2.59 tl. Özellikle pembe katmerliden çok vardı. Ankara için söylüyorum tabii ama genellikle tüm Migroslara aynı ürünler gider diye tahmin ediyorum.

sema62 03-08-2010 13:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 679264)
Böyle durumlarda ilk sulamayı üstten yapıyorum, sonrası geliyor :)

Teşekkür ederim Maki01. Üstten sulama yapacağım..Önce fitilli sulama yaptığım menekşenin toprağı yeterince ıslak. Bardakta su yok. Tekrar toprak kuruyuncamı vermeliyim.

Diyarıdeşt 03-08-2010 14:33

merhaba arkadaşlar fitilli sulamayla ilgili yardım edebilirmisiniz, nasıl yapacağımı bilemiyorum.

maki01 03-08-2010 22:22

Sevgili sema62,

Ben sürekli bardakta su bulunduruyorum. Toprak nemli değil de ıslak ise, toprağın içindeki fitili biraz aşağı çekmenizi ya da daha ince bir fitille değiştirmenizi öneririm.

sema62 03-08-2010 22:37

Tekrar teşekkürler Maki01.Yazdığınızı uygulayacağım.

maki01 03-08-2010 22:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Diyarıdeşt (Mesaj 679488)
merhaba arkadaşlar fitilli sulamayla ilgili yardım edebilirmisiniz, nasıl yapacağımı bilemiyorum.

Bir önceki sayfa anlatmaya çalışmıştım sayın Dıyarıdest.

klubnika 04-08-2010 12:57

1 Eklenti(ler)
Bu menekşenin çiçeği yaklaşik 7 cm.:p

ilknur aşık 04-08-2010 13:36

faruk beyin 210 sayfada 2.8.2010 tarihli ve 6585 nolu mesajınızda eklemiş olduğunuz ilk menekşle yapraklarındaki sarılıkların sebebi nedir?
Yanı tür lekeler benim bir menekşemde de var, fazla güneştenmi yoksa bir hastalıkmı bilemedim.

nazlı hilal 04-08-2010 15:00

Klubnika elinize sağlık,nazar değmesin:p

ankdemir 05-08-2010 08:31

3 Eklenti(ler)
İlk aldığımda böylelerdi.

Eklenti 164291

Çiçekleri soldu yaprakları da kötüledi ama ortasından yaprak çıkarmaya çalışıyorlar. Kendilerini yeniliyorlar sanırım.

Eklenti 164289

Bu da son aldığım menekşem. Şimdilik gayet sağlıklı büyüyor.

Eklenti 164290

klubnika 06-08-2010 23:00

1 Eklenti(ler)
Evet, değerli arkadaş ''ANKDEMİR''! Seralardan gelen menekşeler ilk zamanlar çok iyiler ve güzeller sonra da bakımı biraz zor, ne yaparsanız yapın evde aynı ortamı sağlamak mümkün değil. En iyisi özel ev yetiştirme menekşeleri elde etmektir onların bakımı daha kolay ev ortamına alışkın.
Küçük ''yavru'' menekşe ilgili - kesinlikle saksı minicik olmalı, küçük ''Danone'' kapları bu işler için çok uygun ve ilk zaman sera ortamı şart, yeni sağlıklı kökler çıkana kadar!

Yasmins 06-08-2010 23:07

çok güzel

Çok güzeel benimde böyle menekşelerim olmalı sevgili klubnika ellerine ve çiçeklerine sağlık.

maki01 07-08-2010 21:05

Çok güzeller sevgili klubnika:) Benim tomurcuklar tek tek açmaya karar verdikleri için böyle toplu görüntü henüz yakalayamadım, yine de çok yakında benzer bir fotoğraf ekleyebilirim :)

sema62 07-08-2010 23:27

Sevgili Klubnika menekşeleriniz hayatımda hiç görmediğim çeşitler. Tek kelimeyle harikalar. Elinize emeğinize sağlık.

Kahraman Koray 08-08-2010 21:07

Fitilli otomatik sulama

Yaz aylarında çok işe yarayan bir yöntem olan otomatik sulama ve fitilli sistemin menekşelerdeki uygulaması ile ilgili önceki yazımı okumanızı öneririm. Buradaki bağlantılarda faydalanabileceğiniz yöntemler var. Ben ilk uyguladığım şekli ile uzun zamandır başarı ile kullanıyorum. 1 ay için bile hiç sulama gerektirmeden ve menekşe kaybım olmadan kullandım. Bu arada tohumdan menekşe üretimim son derece başarılı oldu ve ilk çiçekleri çoktan aldım. 200 menekşeyi dağıtmak zor oluyormuş. En korkunç menekşe hastalıkları unlu bit ve akar türleri. Başa bela. Bu nedenle menekşe sayımı azalttım. Yazın menekşelerin çiçeklenmesi bu sıcaklarda zor. Özellikle sıcak yerlerde oturup da başaramayanlar üzülmesin. Sonbaharda hepsi çiçeklenmeye başlayacaktır. Sevgi ile kalın. Tüm menekşe severlere esenlikler dilerim.

http://www.agaclar.net/forum/showpos...postcount=2794

nazlı hilal 09-08-2010 13:33

Kahraman bey,tohumdan çıkan menekşeleriniz de ilginç farklı renk açanlar oldumu,klasikmi resimlerini eklermisiniz...

menekse sever 10-08-2010 14:19

merhabalar arkadaşlar

Menekşeleriniz harika görünüyor.Benim birkaç sorum olacak; 1 buçuk sene önce çelikten diktiğim menekşem çok güzel büyüdü yapraklandı ama hiç çiçek açmadı. Ondan altı ay sonra diktiğim çelikler 2.kez çiçeklendi sebebi ne olabilir?Bir sorumda çiçeklenen menekşelerim 1.2 çiçek açıyor diğer tomurcuklar açana kadar ilk açanlar soluyor sizinkiler gibi bol çiçekli olmuyor neden? cevabınızı bekliyorum.:(

menekse sever 10-08-2010 19:49

herkese hayırlı ramazanlar

Doudou 11-08-2010 06:21

Merhaba arkadaşlar ben Ankarada yaşıyorum. 3.5 aylık ikiz bebeklerim olduğundan dolayı menekşelerime bakamıyorum. Onları kıymet bilen birine vermek istiyorum. Bir tanesi picasso olmak üzere 8 saksı menekşem var değişik renklerde. ;)

menekse sever 11-08-2010 09:25

sevgili doudou

:Dhepsini alamam ama picassona talibim:D

Yasmins 11-08-2010 09:54

sevgili Doudou merhaba allah bebişlerini sana ve sevdiklerine bağışlasın.Menekşelerinide bana onlara seninkadar iyi bakıcağıma söz verebilirim. Yerim ve zamanım müsait menekşe hastasıyım mahalledeki komşularımı ısrarla menekşe sahibi yapmayaçalışıyorum.Ben yavru yetiştirip veriyorum onlar kurutuyo tekrar veryorum.Ama şimdiye kadar hiçkimse bana menekşe vermedi eğer mümkün olursa hepsini istiyorum.Olacakki çocuklar büyüdüğünde yine menekşelere dönüceksiniz ozaman size menekşelerinizi iade edebilirim elimden geldiği kadar.selam

Doudou 11-08-2010 10:28

Arkadaşlar ben gelip alabilecek birine verebilirim ancak.

Doudou 11-08-2010 10:33

Yasmins takdir edersiniz ki evden çıkabilmem mümkün değil. Menekşelerimin resmini daha önce buraya koymuştum. bakabilirsin. Alabilecekseniz sevinirim. Bende sizin gibi yıllardır başkalarına menekşe veriyorum ama hepsi öldürdüler. O nedenle buraya yazdım buradaki arkadaşların iyi bakacağını biliyorum

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025