agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

Turkmusun 14-10-2007 12:27

Selam arkadaşlar;
Benim menekşeler çok iyi daha çiçek açmadılar.Mor beyaz ebruli menekşem saksıda iki kök,yalnız biri cansız kenar yaprakları solgun ortadakiler sağlam,ayırmak istemiyorum annem kendi menekşelerini ayırdı iki tanesi öldü.Ne yapabilirim saksısı büyük.
Bu arada herkesin bayramı mübarek olsun.

özlem11 14-10-2007 14:25

Merhaba Turkmusun,
bence de baharı bekle.Saksın büyükmüş. Bizim komşununda 2-3 kök gayet iyiler. Ayırmıyor da...

Turkmusun 14-10-2007 14:40

http://www.turkmusun.net/dosyalar/ag.../menekse11.jpg

Ebruli menekşemin hali bu,ne yapacağımı şaşırdım.Çok üzülüyorum,biri çok güzel parlak diğeri ise solgun :(

özlem11 14-10-2007 15:17

Acaba menekşen hasta olmasın.Bir de Mine Pakkaner Hanım'a sorsan bu durumu. Benim ölen menekşeme benziyor görünüşü. Git gide kötüleyip soluyor. Ben aspirin verdim. Bakalım yeni yaprak çıkacakmı iyileşecek m? Zaman kaybetme derim. Hastaysa birden öldürüyor. Mine hanım yardımcı olur.

nayda 14-10-2007 22:01

Sevgili tubaengin

Bence menekşeler direkt güneşte kaldığı zaman yaprakları dalgalı olarak yanıyor.(kahverengi oluyor)
Sonrada yavaş yavaş çürüyor.
Bozulan yaprakları dipten koparırsan yeni yapraklar dahada güçlenecektir.
Bendede geçen yıl aynı sorun oldu.

Bu fikrim ne kadar bilsel bilemiyorum.
Aynı şekilde yaptım menekşem kurtuldu.

Cahide Kartal 15-10-2007 12:26

Alıntı:

Ebruli menekşemin hali bu,ne yapacağımı şaşırdım.Çok üzülüyorum,biri çok güzel parlak diğeri ise solgun

Sn Turkmusun bitkinin köklerine bir bakın hasta olanın kökü diğerine göre çok mu dışarda,gevşek ve topraksız kalmış. Benim de ona benzer bir tane vardı toprak desteği yaptım.

Cahide Kartal 15-10-2007 13:27

1 Eklenti(ler)
Mayıs ayında yavrulayan menekşelerimin durumu bu şekilde alt yapraklar solgun,cılız,zayıf ve çok geç yaprak çıkarıyor.Acaba neyi eksik ya da fazla? Eklenti 22502

efsung 16-10-2007 20:23

katmerli menekşe

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ateş Öztan (Mesaj 45999)
Katmerli menekşen var mı?
1994 yılında Hollanda'da yapılan bir çiçek fuarından pembe renkli katmerli bir menekşe almıştım. Daha sonra bundan yüzlerce ürettim. İnanılmaz bir menekşe tipi idi. Çevreme de vermiştim. Fakat 5-6 yıl sonra bir taşınma sırasında bir çoğunu kaybettim bir gün baktım ki hiç kalmamış. Verdiklerimde de bulamadım.ç Ondan sonra da hiç bir yerde görmedim. Sanırım, fuar sırasında satılan özel bir tip idi. Hala ararım. Bilginiz olsun.
Bu günlerde katmerli cam güzeli yapıyorum. 3-4 yıldır. Hergün bana mutluluk veriyor. Yazın bahçe de kışın ev içinde. Bu konuda da paylaşım olabilir.

merhabalar Ateş Öztan katmerli cam güzeli yaptığınızı söylemişsiniz bunu nasıl yaptığınızı anlatırmısınız. Aynı tekniği Afrika menekşesine de uygulanabilirmi?
teşekkürler.

dr.sevil 18-10-2007 22:14

Bende afrika menekşesi yetiştiriyorum ve 20-25 saksı çok güzel menekşelerim var. Ben genellikle yaprağı direk toprağa ekmek kaydıyla yetiştiriyorum. Hatta birkaç değişik rengi aynı saksıya ekerek değişik renklerde elde ediyorum.Sarı afrika menekşesi olduğunu biliyorum , ama daha hiçbiryerde ve çiçekçide, kişide rastalamadım. Bu konuda bilgisi olan var mı? belki yurtdışındada bakmalıyım. Gittiğim çoğu ülkede kabaca bakındım ama bulamadım.

özlem11 20-10-2007 13:22

Benim hasta menekşenin son hali.
İnşallah dipten yeşillenir...:(

metinkeskin05 20-10-2007 15:36

benim menekşelerimin dipleri pamuklandı daha sonra yaprakları sarardı ne yapa bilirim

aykut99 20-10-2007 23:05

Arkadaşlar ,bir akrabamdan 4 ay önce bir yaprak aldım ve diktim hala yaprak çıkarmadı , ayrıca hala sapasağlam ,acaba bir anormallik mi var?

Penelophe 20-10-2007 23:17

Ne kadar derine diktiniz?

aykut99 21-10-2007 12:47

2-3 cm kadar...

Penelophe 22-10-2007 00:44

Menekşe yapraklarını daha yüzeysel dikiyorum ben. 1 cm gibi. Böylece dipten sürgün vermesi ve o sürgünün toprak üzerine çıkması daha kısa sürüyor. Hala yaşadığına ve bir sorunu olmadığına göre çıkmak üzeredir.:)

Bir kürdanla dikkatlice dibindeki toprağı alçaltabilirsiniz. Ama bu riskli, kürdan ucunun yeni çıkan sürgünü kırma ihtimali var, tabi sürgün vermişse.

Şanslıysanız belki, minik bir sürgünle karşılaşabilirsiniz.;)

dr.sevil 22-10-2007 16:17

Sevgili olay9, maalesef sizin afrika menekşesi kuruyor, birdaha düzelme imkanı yokmuş gibi geliyor bana. Sanki suyu çok gelmiş,kökü çürümüş.:(

özlem11 23-10-2007 13:35

Evet Dr.sevil hanım, çiçek kurudu. Ben toprak kurbanı oldum. Hep bahçe toprağı kullanırdık. Bu sene hazır poşet toprağı kullanmıştık. 4 saksı menekşem öldü. Diğerlerine yine bahçe toprağı takviyesi yaptım hasta menekşem yok şuanda. Benden tavsiye poşet toprağına direkt menekşeyi ekmeyin. En azından bahçe toprağıyla karışım yapın.15 senedir menekşe besliyoruz hiç böyle bir şey yaşamamıştık. Menekşeler ölünce çok üzülüyorum...

özlem11 23-10-2007 13:42

Arkadaşlar, ben Bengi Su arkadaşımdan bir akrabasının çiçeklerine az şekerli çay verdiğini öğrendim. Yine bize gelen bir çiçeğin alt tabağında çay sızıntısı vardı. Sordum müşterilerin içmedikleri çayları çiçeğe döktüklerini söylediler. Ama çiçeğin ihtişamı mütişti. Çay içmekten hoşnuttu sanki. Bengi su'da akrabasının menekşelerinin sağlıklı ve güzel olduğunu söyledi. Bu konuda bilgisi deneyimi olanınız var mı acaba? Bende menekşemin birine deniyorum.1 ayın sonunda büyümesi nasıl olacak resimlerle birlikte sizleri bilgilendiririm.

özlem11 23-10-2007 13:49

Sevgili Dr Sevil, sizin menekşelerinizin resimlerinizide görmek isteriz. Özellikle 2-3 farklı yapraktan farklı renkler elde ettinizden bahsetmişsiniz. Açmış halde menekşeniz varsa resim eklerseniz seviniriz...

menekşemehtap 23-10-2007 18:29

Merhaba arkadaşlar, siteye henüz yeni üye oldum ve evime ilk kez bir çiçek aldım oda ****** menekşe oldu.Hemen sizlere resmini gönderiyorum ama benimki katmerli değil düz menekşe.Ben menekşemi çoğaltmak istiyorum bu konuda çok acemiydim ama sizlerin yazılarını okuyunca biraz güç geldi.Öncelikle resmine bakarak tavsiyelerinizi almak istiyorum aldığımda güneşe maruz kalmış dış yapraklarında biraz çürüme vardı onlardan mı başlasam acama çoğaltma işlemine birde saksısı çok küçük ama aldığım yerdeki bey mart ayına kadar böyle kalsın demişti sizcede küçük değilmi ama bu ay sanırım değiştirme yapmam ne dersiniz? Hem saksı konusunda hemde çoğaltma işlemi konusunda bana yardımcı olabilir misiniz?

http://img337.imageshack.us/img337/7...tap0042fr4.jpg

http://img337.imageshack.us/img337/7...tap0042fr4.jpg

http://img89.imageshack.us/img89/3034/mehtap0040ep1.jpg

petulya 23-10-2007 19:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acilsana (Mesaj 139736)
arkadaslar

hepinize merhaba,

yorumlarınızı 1 ay dır takip ediyorum ve bende sizlerle bilgi alış verişi yapmak istiyorum.

sanırım bunun için menekşeleri sevmek yeterlidir umarım

ama suan sizlere bir soruyla katılmak istiyorum ve cevaplarınız icin simdiden tesekkur ederim

pembe ciceli bazan katmerlı bazan normal acan bır meneksem var cokta guzel cıccek verıyor ama bır sorun var sanırım yaprak sapları yaklaşık 25 cm yaprakların uzunlukları ise 8 cm civarı vede cicekler actıgı zaman saksının kenarından asagı puskul seklınde uzayıp saksının dısın da acıyorlar bu farklı bır durum mudur yoksa saksım cok buyuk ondan olabılır mı

herkeze tesekkurler .

Merhaba,
Bu hızlı büyüyen menekşeniz 28. sayfadaki 821 nolu mesajımdaki sarkarak çoğalan menekşe tipi olabilirmi?

menekşemehtap 23-10-2007 22:16

Bir sorum daha olacak arkadaşlar.Bu yapraklardan çoğaltma işlemini illa orta yapraktanmı kopartmak **** kesmek lazım benim menekşemin en kenardaki yaprakları biraz güneşe maruz kalmış onları köklendirebilirmiyim acaba?

özlem11 24-10-2007 09:34

Merhaba Menekşemehtap hanım,aramıza hoşgeldiniz.
Ben yeni aldığım menekşelerimin saksısını değiştirdim. Çünkü toprağı suyu tutmuyordu. Değiştirirken menekşeyi olduğu gibi saksıdan çıkardım. Bir iki boy büyük saksıya alt ve yanlara toprak ilave ederek yerleştirdim. Sorun yok şimdilik menekşelerimde.

İkinci sorunuz güneşe maruz kalan yapraktan yeni menekşeler üretmek. Ben hiç bir yaprağı çöpe atamıyorum. Onlarıda suda köklendiriyorum. Ama diri, sağlıklı ve genç yaprağa göre sonuç vermesi biraz zor olabilir. Geç yavru verebilir. Sonuçta o yapraklardan da üretim yapmak mümkün...

dr.sevil 25-10-2007 08:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi menekşemehtap (Mesaj 165155)
Bir sorum daha olacak arkadaşlar.Bu yapraklardan çoğaltma işlemini illa orta yapraktanmı kopartmak **** kesmek lazım benim menekşemin en kenardaki yaprakları biraz güneşe maruz kalmış onları köklendirebilirmiyim acaba?

Sevgili menekşemehtap, uzunsüredir afrika menekşesi yetiştiren biri olarak yaprakların en olgun olanını ,genç olmayanlarını çoğaltmak için tercih etmelisin derim ben. İstersen suda köklendir ,istersen hemen toprağa ek. Ama çok derine ekme.
Buarada olay9 benim menekşelerimin resmini ****** paylaşırım sizlerle. çok yakında....;)

menekşemehtap 25-10-2007 11:25

Cevaplarınız benim ve menekşem için çok önemliydi çok teşekkür ederim gelişmelerden sizi haberdar ederim iyi günler.

aykut99 25-10-2007 16:32

Arkadaşlar geçenlerde menekşemin üzerinde minicik bir tırtl buldum... Üstelik çiçeği de delik delik etmişti.. Önerilerinizi bekliyorum...

özlem11 26-10-2007 10:04

Aykut99, arama butonuna zarar böcekler yazarsan 'Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı' na ulaşabilirsin. Ayrıntılı da bilgiye ulaşmış olursun.

menekşemehtap 27-10-2007 00:47

arkadaşlar tavsiyelerinize uydum ve en dipteki biraz hasarlı yaprakları köklendirmek için suya bıraktım yapraklara su gelmiyor sadece dallar suda kalıyor.Bugün 4.gün gidip gelip bakıyorum henüz bi köklenme yok sanırım acele ediyorum biraz.

özlem11 27-10-2007 08:55

Sevgili Menekşemehtap siz benden de sabırsız çıktınız. Bildiğim kadarıyla 15-20 gün de anca kök verir. Yapraklar sağlamsa muhakkat köklenir. Sabretmelisiniz...:D

metinkeskin05 27-10-2007 12:02

Arkadaşlar nekadar bencilsiniz paylasılmayan bilginin ne önemi var.Yoksa benim karşılaştığım sorunmu çok sıra dışı geldi anlayamadım.
(BENİM MENEKŞELERİMİN DİBİ PAMUKLANDI NEYAPA BİLİRİM)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025