agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/)
-   -   Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha) (https://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/1402.htm)

manolya 09-06-2009 11:45

2 Eklenti(ler)
Menekşe yapraklarını suda köklendirirken minik, seramik bir vazo kullanıyorum. Yaprağın ucu karanlıkta kalınca daha çabuk kökleniyor.

Eklenti 85136

Eklenti 85137

ayşe gül 09-06-2009 12:23

_arkadaşlar bende merak edip yaprakları kontrol ediyorum köklenmişler ama yavru yok 11gün oldu.
nezaman yavru verirler çok sabırsızlanıyorum.

Emel 09-06-2009 12:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayşe gül (Mesaj 441056)
_arkadaşlar bende merak edip yaprakları kontrol ediyorum köklenmişler ama yavru yok 11gün oldu.
nezaman yavru verirler çok sabırsızlanıyorum.

11 gün daha erken bir süre meraklanmayın :)) hatta diktiğiniz yaprağa ve hava koşullarına bağlı olarak 3-4 hafta bile sürebiliyo yavru vermesi.. Zaten kök yapmışsa yerini sağlamlaştırıp yavru vermesi yakındır.

armasis 09-06-2009 15:24

Benim menekşelerimin çiçekleri daha tomurcuk halindeyken kuruyor neden olduğunu bulamadım.Lütfen yardımcı olurmusunuz,ne yapabilirim.

Neslihan Baş 09-06-2009 15:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi manolya (Mesaj 441025)
Menekşe yapraklarını suda köklendirirken minik, seramik bir vazo kullanıyorum. Yaprağın ucu karanlıkta kalınca daha çabuk kökleniyor.

Eklenti 85136

Eklenti 85137

çok ilginç manolya gerçekten işe yaradığı aşağıdaki resimde de görünüyor galiba

maki01 09-06-2009 16:55

Hepinize çok çok teşekkürler, özellikle Faruk Bey'e..
Suya ısladığım menekşe çeliğim kök vermeye başladı. Çok mutluyum :)

Not: !.5 aydır ilk kez bir çeliğim filizlendi bu arada 3 menekşemi kaybettim. henüz yavrulayan yok. Öğrendim ki menekşe yetiştirmek sabır işiymiş. Menekşelerim rahat, ben rahat!!!! izlemeye çalışıyorum sadece.
Ne demişler:
" Görmemişin menekçe çeliği tutmuş, çekmiş kökünü koparmış ."
Ben oluyorum buradaki görmemiş :)

rrumeysaa 09-06-2009 17:05

Resmen kıskanıyorum (maşaallah size yani) yaklaşık 1 aydır menekşelerle uğraşıyorum 1 tane bile tutturup yavrulatamadım :(
Dün iki tanesinin az birşey köklendiğini gördüm tekrar ektim toprağına, anlaşılan ben bu işi beceremicem

manolya 09-06-2009 17:39

Menekşelerin tutup, hem birde yavrulaması için 1 ay çok kısa bir süre rrumeysaa, vazgeçmek için çok acele etmeyin:)

bengi_su 09-06-2009 18:54

Rümeysa ben altı yılımı verdim menekşelere neler kaybettim bi bilsen daha bi ayda yavru beklemen çok aceleci olmuyormu.:) Bir ayda saten yavru vermezler onun tekniğini çok iyi bilmen lazım onun için acele etme yaşatabildiysen en az üç ayın var yavruları görmen için.:)

Fatih 09-06-2009 19:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Neslihan Baş (Mesaj 440996)
arkadaşlar çok konuştum galiba kusura bakmayın.ben picaso menekşesi diye bişey okudum o menekşe nasıl oluyor bilen var mı?

Neslihan hanım picasso menekşe bunlar.

http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=25720&c=683

http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=25712&c=683

http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=27091&c=683

Fatih 09-06-2009 19:56

3 Eklenti(ler)
Bunlarda benim serada ki yavrularım.

katmer 09-06-2009 20:34

Arkadaşlar benim seradaki başarım neredeyse sıfır..Suda yavrulamasını bekleyip dikerek ve direkt toprağa daldırarak üretimde oldukça başarılıyım..Daha önce de Serra43 ün dediği gibi her evin ısı ve nem seviyesi farklıdır..Deneme yanılma yolu ile herkesin en iyi üretim şeklini bulacağına eminim... Hepinize kolay gelsin:)

Faruk 09-06-2009 21:36

Arkadaşlar sera ortamında yeterli şartlar ayarlandıktan sonra yaprakların tutmaması gibi bir ihtimal yok. Şöyle ki evim kaloriferli kışın sıcak ve nemsiz,öğretmenlik yaptığım sınıfım kışın soğuk ve güneşi çok almadığı için nemli oluyordu. Fakat bahsettiğim 2 ortamda da yaptığım seralardan ufak tefek fireler hariç çok olumlu sonuçlar aldım. 2 ortamda ki şartlar tam birbirinin zıttı olsada ben bunu başardım. Ben de başlarda büyük kayıplarla başladım. Her yaptığım serada yanlışlarımı biraz daha düzelterek ilerledim. Şuan yaptığım seralarda hiç fire vermiyorum. Sera her türlü şartta her türlü ortamda kesin netice veren bir yöntemdir. Yeter ki şartlarını iyi ayarlayın...

anyone0205 10-06-2009 09:15

Menekşem menekşem güzel menekşem :)

merhaba arkadaşlar, öncelikle paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. menekşe yapraklarımı toprağa ektim ve hergün gidip yavrulamışmı diye bakmaktan vazgeçtim :o öyle bi iki güne kök salıp yapraklanmayacağını öğrendiğim çok iyi oldu, moralim bozuluyodu beceremedim diye. çelikleme işleminin uzun ve sabır isteyen bir süreç olduğunu bilmek rahatlattı, benim beceriksizliğime bağlı olmadığını anladım. yanlız tabi önümde çok yol var bakalım ben kaç yaprak sonra bu işi tutturabileceğim :D
birde şu aralar sıcaktan mıdır nedir çiçekçiden aldığın henüz sadece yaprakları olan menekşemin tabağındaki su çok çabuk tükeniyor, toprağına dokunarak nemini anlamaya çalışıyorum öyle elime nemli gibide gelmiyor ve sık sık suluyorum bu yüzden, ama korkuyorum da bu sefer sudan kökleri çürür mü diye? yaprakları da alta doğru kıvrılmıştı haftabaşı işe döndüğümde acaba susuzluktan mı oldu? oysaki haftasonu eve gitmeden sulamıştım. ne dersiniz? çok mu paniğim menekşe bakımında :rolleyes:

DefneD. 10-06-2009 10:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi anyone0205 (Mesaj 441978)
birde şu aralar sıcaktan mıdır nedir çiçekçiden aldığın henüz sadece yaprakları olan menekşemin tabağındaki su çok çabuk tükeniyor, toprağına dokunarak nemini anlamaya çalışıyorum öyle elime nemli gibide gelmiyor ve sık sık suluyorum bu yüzden, ama korkuyorum da bu sefer sudan kökleri çürür mü diye? yaprakları da alta doğru kıvrılmıştı haftabaşı işe döndüğümde acaba susuzluktan mı oldu? oysaki haftasonu eve gitmeden sulamıştım. ne dersiniz? çok mu paniğim menekşe bakımında :rolleyes:

Sayın anyone0205,

Menekşe çok su sevmez. Fazla sulanırsa çürür.Tabağına su koymanıza da gerek yok. Suyu direk toprağına verebilirsiniz. Güneşi direk almasın ama bol ışık alsın. Benimkiler güneşi tül perdenin arkasından alıyor. Haftada bir kez bol su veriyorum. Hayatlarından memnunlar.

ggulday 10-06-2009 10:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatihbrk (Mesaj 441557)
Bunlarda benim serada ki yavrularım.

maşallahları var yavrucukalrın. bunların üst kısmını ne ile kapattınız öğrenebilirmiyim? aslında kısaca sizin sera yönteminiz geçerseniz sevinirim;)

Faruk 10-06-2009 10:58

Arkadaşlar genel olarak yapılan bir hatayı düzeltmek istiyorum. Menekşeler üstten sulanmaz. Üstten sulamaya devam ederseniz bir süre sonra gövde çürüğü nedeniyle bitkiniz çürüyebilir. O yüzden devamlı surette alttan sulamaya çalışın. Menekşe toprağını kurumadan sulama yapın. Kurumasına izin vermeyin. Menekşenin toprağı daima nemli olmalı. Zira menekşe toprağını kurutursanız toprağın su tutma kapasitesini azaltmış olursunuz...

armasis 10-06-2009 11:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Faruk (Mesaj 442048)
Arkadaşlar genel olarak yapılan bir hatayı düzeltmek istiyorum. Menekşeler üstten sulanmaz. Üstten sulamaya devam ederseniz bir süre sonra gövde çürüğü nedeniyle bitkiniz çürüyebilir. O yüzden devamlı surette alttan sulamaya çalışın. Menekşe toprağını kurumadan sulama yapın. Kurumasına izin vermeyin. Menekşenin toprağı daima nemli olmalı. Zira menekşe toprağını kurutursanız toprağın su tutma kapasitesini azaltmış olursunuz...

Faruk bey benim menekşelerim klimalı odada acaba klimanın etkisi olurmu.

Faruk 10-06-2009 12:13

Sayın Armasis klimalı evlerdeki durum hakkında hiç bilgim yok. Benim evim kaloriferli. Klimalı evlerdeki arkadaşlar bu konuda ne derler beklemek lazım...

bengi_su 10-06-2009 12:37

Klima değilde açık pencerenin önünde duruyodu meekşeler geçen yıl perişan oldular esintiyi pek sevmiyorlar ama sabit sıcaklığıda seviyorlar deneyin bir.

DefneD. 10-06-2009 14:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Faruk (Mesaj 442048)

Ama ama...... benimkiler bu yöntemle çok mutlu, habire yeni tomurcuk çıkartıyorlar :(

Fatih 10-06-2009 16:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ggulday (Mesaj 442028)
maşallahları var yavrucukalrın. bunların üst kısmını ne ile kapattınız öğrenebilirmiyim? aslında kısaca sizin sera yönteminiz geçerseniz sevinirim;)

Bunların üst kısımlarını streç filim ile kapatmıştım.

orçun45 10-06-2009 20:07

Madensuyunun afrika menekşeleri için yararlı olduğunu duymuştm.Acaba bu doğru mudur:confused:

maki01 10-06-2009 21:10

1 Eklenti(ler)
Merhaba,
Menekşe yetiştirmeyi yavaş yavaş öğreniyorum sanırım. Önce, 3 menekşemi kaybetmiştim sonra, satıcıdan çok yıpranmış bir şekilde aldığım menekşelerin kendine gelmesini sağlayabildim. Benden memnunlar sanırım, çiçek bile vermeye başladılar :)

Önce..

Eklenti 83545

Bugün..

Eklenti 85653

Not: İlk menekşe seram hayırlı olsun :)

maki01 11-06-2009 00:24

Teşekkürler DefneD,
Afrika menekşesi başlığına bir kez bakmak yetiyor, bağımlısı oluyorsun. Garip bir duygu gelişti bende. Daha önce sokakta dolaşırken sadece sokak kedi ve köpeklerini takılırdı gözüm. Özellikle hasta ise birşeyler yapmaya çalışırdım. Yaz aylarında Adana çok sıcak oluyor malumunuz. Sokak hayvanlarıma bir de sokak çiçekçilerinde satılamayan Afrika menekşeleri eklendi. Taşıyabilecek durumdaysam alıyorum.
Bugün çok güldüm. Kalanchoe da çiçekleriyle etkiledi beni . Eve yakın olan çiçekçiye gelmiş. İsmi farklı olsa da benim için kalanşo oldular. Ücretini ödedim, çiçek paketini uzattı. Biraz büyükçe geldi. "Nedir bu? " dedim. "Abla, 3 tane de Afrika menekşesi koydum. Para istemez, yaşatabilirsen yaşat" dedi :)
Onların kırık dökük yaprakları ilk seramın üyeleri oldu.
Sevgiler...

Neslihan Baş 11-06-2009 09:15

Teşekkürler Fatih Bey.Bu arada menekşe konusunda uzmanlaşmış görünüyorsunuz.Maşallah yavrular da çok sağlıklı görünüyor.Ne mutlu size.Benim bir derdim de menekşelerim ne zaman çiçek açacak ne yapmam gerekiyor.Yardımlarınızı bekliyorum.

Fatih 11-06-2009 09:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Neslihan Baş (Mesaj 442775)
Teşekkürler Fatih Bey.Bu arada menekşe konusunda uzmanlaşmış görünüyorsunuz.Maşallah yavrular da çok sağlıklı görünüyor.Ne mutlu size.Benim bir derdim de menekşelerim ne zaman çiçek açacak ne yapmam gerekiyor.Yardımlarınızı bekliyorum.

Neslihan hanım tecrübem 4 yıllık.Bu temmuzda 5 yıldır menekşe sahibi olacağım ve benimle bu işe başlayan 5 yaşında bir çok menekşem var.Bu süre içinde onları anlayabildiysem diğer arkadaşlarında katkısı var.
Menekşeler yerini sevdimi kıpırdatmadınızmı yaz kış demez yılın her ayı çiçekli olur.Ayda bir defa menekşeler için özel olan çiçek coşturan veriyorum.Çiçeklenme için iyi bir doping.Bu aralar güneş yakıcı olduğundan direkt güneş ışığına maruz bırakmayın.Menekşeniz halen aldığınız saksısındaysa yakın zamanda çiçek açar,değiştirdiyseniz bir boy büyük saksısını kullanmışsınızdır umarım.Yoksa çiçek kök ve yaprak geliştirmeye çalışır ve çiçeklenmesi uzun sürer.

Crocus Şen 11-06-2009 18:55

3 Eklenti(ler)
İşte karşınızda miniklerim:p

ayşe gül 11-06-2009 20:45

merhaba crocus şen yavrular nekadar zamanda çıktı.

Crocus Şen 11-06-2009 20:54

Picassoları yaklaşık 2 ay önce diktim,en alttakini ise 3 ay olacak ..Biraz zaman alıyor ama sonuç harika bence..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025