![]() |
Yaprakları yıkayan arkadaşlar da var. Forumda bu da yazıyordu. Menekşenin tüylerine zarar verirseniz yapraklar yaşamaz. O yüzden çok dikkatli olunuz.
|
2 Eklenti(ler)
Merhaba.Aılsana sana bir sorum olacaktı.Bahsettiğin yavuların anagövdesini kestim.Ama soradan acaba yavruları ayırmak için küçük mi diye somak istedim
|
Bence biraz büyüsünler.
|
Teşekkürler herkese çok yumuşak bir fırçayla deniyeceğim..:rolleyes:
|
Zuhal bırak büyüsünler.Daha çok ufaklar.:)Sıcaklar bitsin.Havalar serinleyince ayırırsın.
|
Alıntı:
******* biraz daha büyüsünler daha erken ayırmak için. Şimdi ayırırsan yavruları kaybet me ihtimalin yüksek birazdaha sabretmelisin. |
3 Eklenti(ler)
Menekşeleri çok seviyorum ama şu illet beyazpamukçuk yüzünden bırakacağım menekşe yetiştirmeyi çok çabuk sarıyor menekşeyi fark edemezseniz birbuçuk ayda öldürüyor çeşitli kimyasallar ve ev yapımı ilaçlar kullansamda tekrara tekrar çıkıyorlar piyasaya herşeye rağmen bırakamıyorum menekşelerimi.
|
Afrika menekşesi yetiştirme bilgileri dışındaki, sohbet içeren mesajlaşmalar kahvede yapılmalıdır.
İlgisiz mesajlar silinecektir. |
Yaklaşık bir ay önce aldığım menekşelerin saksıları çok küçük. bu sebeple sık aralıklarl sulamam gerekiyor. Bu sebeple saksılarını değiştirmek istiyorum bu mevsimde saksılarını değiştirebilirmiyim.
|
Sn. veteriner60 menekşeler kuru toprağı sever sık aralıklar ile sulamanızı tavsiye etmem. Saksısını değiştirebilmek için uygun mevsimdir bilmiyorum ama dikkatli olun ve köklere fazla zarar vermeyin. Ama bana kalırsa hava çok sıcak heralde uygun olmaz.
|
çiçek Besini
Merhaba arkadaşlar, menekşelerim için çiçek çoşturan ilacı almıştım. Kullanımda her sulama suyuna, 1 kapak kullanmam öneriliyor. Ben besinlerin bitkiye 15 günde bir verildiğini biliyorum. Bu konuda bilgisi olan varmı. Besini kullanma klavuzuna göre mi vermeliyim...
|
Bence kullanım klavuzuna uymakta yarar ver bende bitki besinlerini o şekilde kullanıyorum....
|
Teşekkür ederim Sebahattin bey...
Öyle klavuza uymak en doğrusu sanırım. |
Merhabalar. Bende bir afrika menekşesi hastasıyım eski hastane odamda belki 20-30 a yakın afrika menekşem vardı. Özellikle ışık ve güneşli ortamları seviyor sanırım. Bende hemen her rengi vardı ,birde çeşitli renklerin yapraklarını aynı saksıya ekerek yeni renkler elde ediyordum . O zaman aynı saksı içinde birkaç renk birden açıyor (pembe mor, beyaz gibi ).
|
Merhaba Ephesos,
çiçeklerinin pamukçuklandığından şikayet etmişsin. Bir önerim var; benim de küpelilerim böceklenmişti. Köpeğim için (pire haşere için) bolfo marka ilaç almıştım. Bu ilaçı 1 çay bardağı suya 1 çay kaşığı (silme) ilave edip küpelilerime püskürttüm.1 ayda 2 kez yaptım bu işlemi faydasını gördüm. Zarar vermedi çiçeklere. Böcekler kayboldu... Denemeni öneririm. Menekşe hastası olarak yapraklarına talip olabilirim. Formül umarım işine yarar. Bol çiçekli günler... |
Sayın Sebahattin Sargın,
Cevabınıza çok teşşekür ederim. Bizim buralarda rakımın yüksek olması sebebiyle havalar serinledi. Yinede ekim ayını bekleyeyim. İnşaallah o zamana kadra menekşelerime birşey olmaz. Tüm menekşe severlere selamlar. |
Benim menekşe de aşırı sıcaklardan sizlere ömür oldu.O yüzden şimdi iş yerimde bir arkdaşımdan rica ettim bir kaç çeşit renklerde olan menekşelerinden yaprak rice ettim bakalım bekliyorum. :)
Çimlendirme olayına gelince Sn.Penelope akvaryumda çimlendirdiğini yazmışsın, ben akvaryuma ne tür çiçek koyarsam koyayım balıklarım parçalayacaktır o yüzden akvaryumda çimlendirme işi benim için geçersiz bir durum.Başka bir yolu yokmu ki bu çimlendirme işinin? |
Hakan, normalde bardaktaki suya koyunca çimleniyor zaten ama ben akvaryumda daha çabuk çimlendiğini gözlemledim.
Dolayısıyla Zuhal'de zaten çabuk çimlenmesi için benim akvaryumu tercih etti.:p |
4 Eklenti(ler)
Çimlenmeyi bekliyorlar.:)
Fakat bir sorun var, dolaptan çıkardım bazılarının üzerinde kararma var.:( Nedeni ne olabilir? |
Sanırım yapraklarım kararan kısımları fazla ısıya maruz kalmış.ben de yapraklarımı güneş gören pencereye koymuştum ve dün aynı manzarayla karşılaştım.
|
İyi de bir fark var, benim menekşeler mutfak dolabında karanlıkta duruyordu.:(
|
Rica ederim Zuhal.:)
Ama sanki yapraklar kararıyor, istersen çimlendirmeden göndereyim? |
Bütün yapraklarınızı mutfak dolabında mı çimlendiriyorsunuz?
|
Hayır, aslında akvaryumda çimlendiriyorum fakat akvaryumda hastalık var bu aralar, balıklar hasta, yaklaşamıyorum.
Mutfak dolabı karanlık diye oraya bıraktım. Bir yerden okumuştum karanlıkta daha çabuk çimlendiklerini. |
yardım istiyorum(menekşem hasta)
Menekşelerimin saplarında ve diplerinde beyaz pamukcuklar oluştu nasıl giderebilirim?
|
Menekşeler daha yeni yeni kendine gelmeye başladılar.
3 Eklenti(ler)
|
galiba menekşem hasta!!!!!:(
lütfen bana yardım edin.. menekşemin yapraklarında ilk önce sarımsı lekeler oluşuyor ve sonra bu lekler birer deliğe dönüşüyor... ne olabilir acaba:confused: Görüş ve yorumlarınızı bekleyorum.(acil):confused: |
Aykut Bey şu ihtimaller var, bir amtör olarak söylüyorum;
1) Suyunu çok vermiş olabilirmişsin. 2) Sularken yapraklarına su değmiş olabilir. 3) Direkt güneş ışığı alan bir yerde olabilir. Benim aklıma gelen bu ihtimaller. Bu konulara dikkat ettinizmi? |
Bir amatör olarak benimde fikrim, menekşeniz direk güneş alırken yaprakları ıslanmış olabilir veya çiçeğinize gübre verdiyseniz yapraklarına değmiş olabilir.
|
Herkese merhabalar, 80 li yıllarda istanbulda yaşarken çok sevdiğim menekşe yetiştirmeye başladım, ben bir taraftan çoğaltırken bir taraftanda çürüme devam ediyordu. Alttan suluyordum her şey kitaplarda yazdığı gibiydi ama yine kökler çürüyor ve ölüyorlardı. Çok değişik renklerini, katmerlilerini bulmuştum ama yaşatamıyordum. Kararımı verdim hepsini üstten sulamaya, bir kaç gün suları çekilsin diye gölge bir yerde tabaksız betonun üstünde beklettim, torağı nemli hale getirdim ve diğer çiçeklerim gibi sulamaya başladım, sonuç harikaydı.
Çürümeyi engelledim ama yaprak ve saplara su değiyor bu defa oradan problem çıkar derken hiç bir şey olmuyordu, iyice gözledikten sonra, yapraklarında biriken evdeki ve dışardan gelen toz, tüy vs. gözüme batmaya başlamıştı. i Bir tanesini alıp banyoya götürdüm banyo duşu ile yapraklarını doya doya yıkadım ve yerine koydum, yapraklar pırıl pırıl dı ama ne olacağını bekliyordum 3 gün 5 gün hiç birşey olmadı ve ben yıllarca menekşelerimi hem üstten suladım hem de banyo yaptırdım. Bu anlattıklarım hikaye veya şaka değil gerçektir. M.G. |
Mehtap hanım çok haklısınız.
Yıllar önce alttan sulayarak öldürdüğüm Afrika menekşelerinin sayısını unuttum. Sonra bir tanıdığım kaşıkla su ver dedi,elimde yemek kaşığı zavallılara su verdim. Rahmetli annem hep üstten verirdi. Bende üstten toprağı kurudukça sulamaya başladım.Hiç yıkamadım ama ılık suyla yıkayan bir arkadaşım var. Şimdi elimdekiler gayet mutlu.Ama giden katmerlilerime üzülüyorum. Buralarda artık katmerli bulunmuyor. Aşağıdakiler de şu an çiçekte olanlar. Eklenti 21446 Eklenti 21447 Eklenti 21448 Eklenti 21449 |
Sevgili Zenfree,inanın siz söyleyince gidip baktım acaba yaprak farklı mı diye.:p
Değil.Diğerleriyle aynı yaprak.Ama hanımefendi bu sefer nedense biraz büyük büyük açtı.Yerlerini sevdiler herhalde. Bu sondakinin kenarları beyaz. Beğendiyseniz seve seve yaprak yollarım size. Sevgiler |
Mehtap hanım ve Elfogi,menekşelerimi beğendiğinize çok sevindim.:p
Teşekkür ederim. Elfogi,gerçekten de benimkilerde toz yok ama ben hiç yıkamadım. Yıkayan arkadaşımın dediğine göre o ılık suyla yıkıyormuş. Tabii Mehtap hanım tecrübeli olduğu için daha iyi bilir. Sevgiler. |
Alıntı:
Ama bu başka birşey galiba... Yine de size teşekkür ederim;) |
Sevilay hanım, yaprakların saplarını ıslak pamukla sarmanız iyi fikir kafat pet şişenin içinde nem-su illaki yapraklara değecektir. Sarsıntının da etkisi ile yaprak tüyleri kırılacaktır.
Bence, bir kartonun üzerine kalemle delikler açın. Ve göndereceğiniz yaprakları bu deliklerden geçirdikten sonra saplarını pamuğa sarın.;) Ve en son da uygun bir kap içerisine koyarak gönderin. Umarım anlatabilmişimdir. Kolay gelsin. |
Menekşe yaprağını çimlendirirken, yaprak sapının bardağın dibine değmeyip, havada kalmasının çimlendirmeyi hızlandırdığı ve çimlenme oranını artırdığını gözlemledim.
|
Oksijenli su solisyonunu bileniniz varsa bana acilen tarif edebilir mi:confused:
|
Sevgili Aykut oksijenli su solüsyonunu 0,5 lt. suya 1 tatlı kaşığı oksijenli su katarak hazırlayabilirsiniz.Ev yapımı ilaçlar başlığında diğer ilaç tariflerine ulaşabilirsiniz.
|
cevabınız için teşekkürler selenn...;)
Bu suyu menekşelere camsil vb. şeylerle püskürtmeliyim değil mi? |
Hayır bunu sulama suyu olarak vermelisiniz. sadece bir yaprağa püskürterek deneyin. İki gün bekleyin, bir sorun görmezseniz bütün bitkiye uygulayın. Menekşe tüylü yapraklı olduğu için bu tereddütüm.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:49. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025