agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni336Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-11-2013, 22:55   #661
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Sevgili blaze ash,

Lütfen vazgeçmeyin. Mite olduğunu bildikten sonra mücadele edebiliyorsun.

Ben, önce besin fazlalığından kaynaklandığı iddia edildiği için çok menekşe kaybettim. Araştırınca nedeninin mite olduğunu öğrenebildim ve mikroskopu da sadece mite olduğunu belgelemek amacıyla satın almıştım.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2013, 14:15   #662
Ağaç Dostu

blaze ash's Avatar

Giriş Tarihi: 04-10-2011
Galeri: 6
3. ve son ilaçlamamı da bu gün yaptım. Umarım mite illetinden tamamen kurtulmuşumdur. 13 kasım -19 kasım ve 27 kasımda ilaçladım.
Name:  fotoğraf.jpg
Views: 1270
Size:  39.6 KB

Düzenleyen blaze ash : 27-11-2013 saat 14:24 Neden: eksik yazı
blaze ash Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2013, 14:41   #663
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Imay Mesajı Göster
Forumda sigara izmaritlerini pet şişeye at, suyu doldur, 2 gün beklet, sonra bitkiyi bu suyla sula diyen de var toprağa yarıya kadar sarımsak göm diyen de. Bir de toprağa kibrit çöpü saplamayı tavsiye eden vardı. Doğal sayılabileceklerden bunları okudum. Bu uygulamalar "Toprağın Ph seviyesi nasıl etkilenecek?", "Menekşe bunlardan hoşlanacak mı?" sorularını getirdi aklıma.
Sevgili Imay,

Bir önceki mesajınızda kocaman bir kırkayaktan söze ettiğiniz için ürktüm, bir şey yazamadım. İlk tepkim sanki ben yaşamıyım gibi toprağı kapının önüne koyup atmaktı

Bugün tekrar mesajlarınızı okudum. Nikotin gibi önerelileri hep duyuyoruz, ablam da begonyalarında anlatılan karışımı kullanıyor ancak bence doğru olan topraktaki yumurtlardan da kurtulmak için toprağı pastorize etmek.

Bunun için 100 derecede ısıtılmış fırında nemli toprağı 15 dakika ısıtıyorsunuz ve fırını kapatarak soğumasını bekliyorsunuz. En güvenilir yol bu sanki

Eski 27-11-2013, 15:47   #664
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-06-2013
Hiçbir hayvana ateşte yakarak öldürmek dinimizce caiz değildir.bence başka yöntemler aranmalı.

haticetzn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2013, 16:18   #665
Ağaç Dostu

kadiryasar's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi haticetzn Mesajı Göster
Hiçbir hayvana ateşte yakarak öldürmek dinimizce caiz değildir.bence başka yöntemler aranmalı.
Sus dilim şeker alıcam...

maki01, blaze ash ve Imay beğendi.
kadiryasar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2013, 00:22   #666
Ağaç Dostu

Imay's Avatar

Giriş Tarihi: 20-11-2013
Daha önce de okumuştum toprağın fırında dezenfekte edildiğini. Mantar tehlikesini de ortadan kaldırdığını okumuştum. Hem onlar şu an toprakta olsalar bile henüz hayvan değil yumurta

Kırkayağı gördüğümüzden beri menekşelerin yanına her gidişimde tabaklarına, topraklarına bakar oldum. Hiç bir şey göremedim ama hafta sonu açık toprakla diktiğim yaprakların hepsini balkona çıkarıp önce izmaritli su vereceğim onlara. Ertesi gün de kapalı paketli, fırınlanmış toprakla yenileyeyim diyorum. Diktiğim yapraklardan yavrulamaya başlayanlar bile vardı. Kafaları biraz karışacak!

Imay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2013, 00:51   #667
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Benim kadar çok korkmuyor, ürkmüyorsanız toprak değiştirmeyin. Toprak işçileri olan solucana bile dayanamıyorum ben, bir yakınımdan rica edip toprak değişimi yapıyorum

blaze ash beğendi.
Eski 02-12-2013, 09:21   #668
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 15-05-2013
Bir haftadır başım dertte...menekşelerimde özellikle minyatür olanlarda kocaman hayvanlar. evet abartısız kocaman beyaz bir böcek. okuduklarıma göre unlu bit yapan ve öz suyunu emen bir vanlı. arap sabunu alkol sıvı yağ karışımını demedim ama olmadı. lütfen bir ilaç ismi verin bana çok zordayım.

m_akif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2013, 10:05   #669
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 15-05-2013
bende farkettim minik hamam böceği yavrusu gibi bişeyler. nereden geldiler anlamadım.

m_akif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2013, 14:47   #670
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Thrips ya da torf sineği denilen böceklerdir. Her ikisi için de toksik etkisi olmadığı söylenen Chrysamed'i kullanabilirsiniz.

Eski 24-12-2013, 20:51   #671
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-05-2013
arkadaşlar menekşelerimde thrips adı verilen zararlıdan var sürekli ilaçlamama rağmen tekrar tekrar geliyorlar. şimdi de chrysamed marka ilaç önermişler sanırım forumdaonu denemek istiyorum ve chrysamedin de farklı türleri vardı tekzende acaba hangisi almam gerekiyor yardım ederseniz sevinirim. veya benzer türde bildiğiniz ama kolay bulunabilen türde başka bir ilaç ismi lütfen

haticeilhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2014, 16:42   #672
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Giriş Tarihi: 16-04-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Sevgili asln,

Menekşenin yaprağındaki lekelenmeler büyük olasılıkla aldığı darbeden geriye kalan izler ancak polen döküntüsü olan çiçeklerinizde döküntüler genellikle thrips denilen zararlıdan kaynaklanır. Mücadelesi zor olmayan bir zararlı, ilgili başlıkta bilgi bulmuşsunuzdur herhalde.

Dışardan satın alınan çiçekleri 1 ay kadar ayrı bir ortamda gözlemledikten sonra sağlıklı bitkilerle aynı ortama almanızı öneririm.

Menekşe nemli ortamı seven bir bitkidir. Bu nedenle göbekte birikme olmadığı sürece yapraklarını nemlendirmemizde bir sorun yok. Sadece ıslak yaprakları kuruyuncaya kadar direkt güneş ışığından korumamız gerekiyor. Su damlası güneş ışığı ile birlikte mercek etkisi göstererek yaprağın yanmasına , kahverengi lekelerin oluşmasına neden olabiliyor.
Sevgili maki,
İki misafiri uzak odaya aldım dediğiniz gibi.Thrips için nasıl kullanacağıma dair bilgi verirmisiniz ayrıntılı? Hiç ellemedim çiçekler olduğu gibi duruyor gözlemlemek için kopartmadım.
Birde bu thripsler nakil olurmu zararlılar bölümünde detayı göremedim?
Örneğin onların olduğu uzak odaya girip çıkıyorum.Üstümüze atlayıp gizlenip ,salona vardığımızda nakil olup başka odaya taşınırmı?
Mantıken marketten çiçekle seyahat ettiyse , salona da geçebilirmi ?
Ayrıca evim açık mutfak salon.Dün mutfakta beklerken salondaki menekşelere 3 mt mesafesi vardı. Sonra forumu okuyunca gece hole aldım.Herhangibir sıçrama olmuşmudur?

asln Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2014, 19:03   #673
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-05-2013
sayın asln
tüm sorunlarımız ortak ama bir farkla benim menekselerim seninkilerden önce yakalandılar sadece benzer hastalıklara
ilk resimdeki çiçeğin dallarında kahverengimsi oluşumlar güneş ışığı ve aşırı sıcakta kalınca meydana geliyor. çiçeğe çok bir zararı olmuyor sanırım. yani sadece o yaprağın o bölgesini etkiliyor ve çiçekte daha fazla sorun yaratmıyor.
thrips için ise bitkiyi haftada 2 kere 3 hafta boyunca ilaçlamak gerekiyor. chrysamed kesinlikle kullanma ben kullandım hem faydasını göremedim hem de bitki üzerindeki çiçekleri ve tomurcuklarını öldürüyor. ben başka basit bir ilaç kullandım ismini hatırlamıyorum ama çok pis kokuyordu basit bi ilaçla hallolur thrips ama thrips konusunda acele etmeni öneririm zira bitkiyi öldürme yoluna kadar gidiyor. şimdiden 3 menekşemi kaybettim bile umarım seninkiler zarar görmezler. benim acemiliğime denk geldi

asln beğendi.
haticeilhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2014, 19:07   #674
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Chrysamed insektisit 500 ml - 10.17 TL + KDV
hastalıklar kısmında menekşecibaba hocamız bunu mu tarif ediyor?
Birde bunun adı geçiyordu.
50cc NeemAzal Organik ve Zehirsiz Böcek İlacı GittiGidiyor'da 34779882
İlaçlar için emin olamıyorum, sipariş vereceğim, yardımcı olurmusunuz acaba?
**** bir link atarsanız en doğrusu olur ,yanlış almamış olurum.

Eski 06-01-2014, 21:23   #675
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Çok detay açıklama yapmış sevgili menekşesibaba. Ek olarak söyleyebileceğim thripsin menekşelerin polen keseleri delerek beslenmesi, bu nedenle de çiçek taç yapraklarında polen döküntülerinin görülmesidir. Öncelikle tüm çiçek ve tomurcukların kesilerek uzaklaştırılması lazım daha sonra da Chrysamed'i kullanmanızı öneririm.

Chrysamed'in türleri hakkında bilgim yok, ben veterinerimizden konsantre olanını alıp, sulandırarak kullanmıştım.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi menekşecibaba Mesajı Göster
Sevgili blaze ash o böcekler Trips dediğimiz zararlılar.
Thrips : Tomurcuklarda ve yaprak altlarında bulunur. Küçük olup gözle görülebilir. Yaprak kıvrılmaları ve tomurcuk dökülmelerine neden olur. Yaprak altı ve üstüne, tomurcuklara püskürtme şeklinde 15–20 gün aralıklarla ilaçlama yapılmalıdır.

Doğal kontrolleri:
Böcek yiyenler

Kimyasallar Thrips kontrol etmek:
Pyola, Neem, Orthene, Avid, Diazinon, Sevin, Malathion,Methoxychlor, Maraton, böcek sabunları, Chrysamed tavsiye ediliyor.Ayrıca Safer Sabunlar ve mavi yapışkan tuzaklar vardır.
Ben Neem veya Chrysamed i tavsiye ederim.Önce Menekşeler üzerindeki tüm çiçekler ve tomurcukları kaldırın.15 gün arayla iki üç defa uygulayın çiçek ve yaprak altlarına azar miktarda püskürtün.
New Page 4

asln beğendi.
Eski 06-01-2014, 21:57   #676
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Burada veterinerde bulurmuyum bilmiyorum, deneyeceğim, acilen ilaçlama yapmam lazım bu belli oldu. teşekkürler makimiz.İyiki varsınız

Eski 13-01-2014, 18:04   #677
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-01-2014
siteye yeni üye olup ilk mesajım bu olduğundan buradaki bütün çiçekseverlere selam ediyorum.
afrika menekşelerinden geçen yıl bende 4-5 saksı edinmiş idim ancak ufak sinekler tarafından sarılması ve salonu sinek kaplaması neticesinde üzülerek onları evden uzaklaştırdım.
salonum kuzeye bakıyor ve pek havadar değil galiba o yüzden sinek yaptı bilemiyorum.

shr.tk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2014, 18:18   #678
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Büyük olasılıkla torf sinekleri olmalı shr.tk, ev için kullanılan sinek ilaçlarını uzaktan sıkınca kurtulmak mümkün oluyor.

Eski 20-01-2014, 15:11   #679
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Durduk yere keyfi kaçtı menekşemin.Yapraklarda erime gibi görünen renkler oldu.Ama erime yok.Sanki rengi kaçtı bir tuhaf renkler.
Yapraklarda sarkma yok.
10 gün önce Toprak değiştirip nemli bıraktım.
Köküde sağlamdı.
Hiç başıma gelmeyen bir durum.Neyi var acaba?

Eklenen Resimler

Eski 20-01-2014, 15:28   #680
Ağaç Dostu

blaze ash's Avatar

Giriş Tarihi: 04-10-2011
Sevgili asln;

Yapraklardaki kahverengileşme, genelde ıslakken güneş gördüğünde oluşuyor. Onun dışında bir hastalıktan kaynaklanıyorsa bilmiyorum. Neredeyse tüm menekşe hastalıklarını geçirdim diyebiliim. Çoğunu bilirim yani.Ama böyle bir şey olmadı hiç. O nedenle bir hastalık mı bilemedim.

blaze ash Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2014, 15:52   #681
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2013
Benimki sıcak ortamdan dışarıya, soğuğa çıkardığımda buna benzer bir sararma olmuştu. ısı değişimi mi oldu acaba?

fatitoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2014, 18:08   #682
Ağaç Dostu

asln's Avatar

Sevgili blaze ve fatito,
Bende foruma girdiğimen beri hastalıkları gözlemliyorum,okuyorum.Bu kibarımın derdi nedir anlamadım.
Isı değişimi olmadı,aldığımdan beri aynı yerinde.
Işık desem güneş yok gibi bir şey bu aralar.
Takipteyim artık bakalım ne çıkacak.
Aslında sorunlu yaprakları alıp temizleyeceğim ama, kel kalacak yetişkin bitki,yakıştıramıyorum minnacık kalsın kış ortasında

Eski 27-01-2014, 23:18   #683
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-01-2014
Arkadaslar meneksemin yapraklarinda sari lekeler cok fazlaydi giderek artti ve ciceklerim cok soluk acti yapraklar giderek curudu topraginda cok fazla beyaz minik tas gibi seyler vardi topragini degstrdm kotu yapraklari ve ciceklerini ayirdim geriye sadece bi kac yaprak ve kok kaldi biraz yapraklari sondu ams umudumu kaybetmemeye calsyrm umarim yasar cunku bu benim ilk meneksem yapabilecegim baska biseyler var midir sizce?

gulcinkrsln Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2014, 15:37   #684
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

sardunyadervis's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asln Mesajı Göster
Durduk yere keyfi kaçtı menekşemin.Yapraklarda erime gibi görünen renkler oldu.Ama erime yok.Sanki rengi kaçtı bir tuhaf renkler.
Yapraklarda sarkma yok.
10 gün önce Toprak değiştirip nemli bıraktım.
Köküde sağlamdı.
Hiç başıma gelmeyen bir durum.Neyi var acaba?
Besinlerden birinin noksanlığından olabilir
Hastalıklar bölümünde paylaşsaydınız daha verimli olurmuş

sardunyadervis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2014, 15:58   #685

sardunyadervis's Avatar

Topraktaki o Beyt'e şeyler menekşeniz için köklerin havadar olması nem tutması için olan bir madde Perlit. Menekşe toprak karışımının içinde olanlardan torf perlit verkulit üçlüsünün üyesi, besin verdiniz mi? Besin noksanlığı olabilir. Sn gulcinkrsln diğer çiçeklerimizden uzaklaştırın ve onu dokununca ellerinizi yıkayın fotograf olsa arkadaslar daha kolay yorumlardı

Eski 28-01-2014, 16:53   #686
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-12-2012
Benim de bir menekşemin yapraklarında böyle bir renk değişikliği oldu. Halbuki çok da sağlıklı. Soğuk su ile sulamaktan olduğunu öğrenince dinlendirilmiş su ile suladım ve yeni çıkan yaprakların rengi düzeldi.

Emine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2014, 17:58   #687
Yeni Üye

Tesekkur ederim cicegimn son hali ve eski hali bunlar

Eklenen Resimler

Eski 29-01-2014, 14:37   #688

sardunyadervis's Avatar

Son hali sağlıklı görünüyor daha öncekiler güneş yanığı gibi geldi ama ben bilemedim sn Gülcin sevgili maki1 ve menekşecibaba gibi menekşe ustaları yanıtlaya bilir onlar ülkemizdeki bence otoriteler kolleksiyonerler

Eski 29-01-2014, 14:46   #689
Yeni Üye

Gunes yanigi olabilecegini sanmiyorum cunku bulundugu oda cok fazla gunes almiyor.yinede yorumlariniz icin tesekkur ederm

Eski 29-01-2014, 18:16   #690
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Fotoğraf olmayınca sağlıklı yorum yapılamıyor sevgili gulcinkrsln. Menekşenizdeki lekelenmeler büyük olasalıkla yeterince su ve besin alamamasından kaynaklanıyor. Bakımında bir süre aksama olmuşsa bu tür lekelenmeler meydana gelebiliyor.

Hasarlı yaprakları temizledikten sonra diktiğiniz saksı çok büyük. Çay fincanı hacminde bir kaba, mesela pet bardağa dikim yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Toprak karışımınız da çok uygun değil sanki. Toprağı havadar ve nemli tutabilecek perlit gibi bir malzeme eklemenizi öneririm.

Etiketler
menekşe

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025