![]() |
|
![]() |
#3961 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-07-2009
|
Herkese Selam
Arkadaşlar öncelikler herkese merhaba. Hepinizi yetiştirdiğiniz güzel menekşelerden ötürü kutluyorum. Benim büyük bir sorunum var. Yardımcı olursanız sevinirim. Menekşelerimde uzun süre önce unlu bit vardı. Büyük uğraşlar sonucu kurtuldum. Bu seferde yeni bir hastalık baş gösterdi. Menekşelerin ortasından çıkan yeni yapraklar çok sık ve hastalıklı. Sanki kartlaşmış gibi. Şu an elimde olmayan nedenlerden dolayı fotoğraf ekleyemiyorum. Mite olma olasığı var mıdır? Bu sorunla karşılaşan arkadaşlar var mı? Varsa nasıl kurtulabilirim? İlaç almayı düşünüyorum. Önerebileceğiniz bir ilaç adı var mı? Şimdiden çok teşekkürler. Bol çiçekli günler.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3962 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3963 |
Yeni Üye
|
Sayın sdurul ilginize çok teşekkür ederim. Hoşbulduk. Sizin söylediğinizi daha önce yaptım. Bir faydası olmadı. Sanırım diğer sağlıklı menekşelerimde aynı durumdalar. Onlarında ortasında sıklaşmalar var. Yavrularımda bile. (Belkide hepsi bana öyle görünüyor. Biraz pimiriklendim sanırım bu konuda.) Bugün bir ziraat mühendisine yapraklardan götüreceğim. Bakalım ne diyecek. Bir sonuç alırsam sizi de bilgilendiririm. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3964 |
Ağaç Dostu
|
Sayın eragorn hoşgeldiniz... Bahsettiginiz mites hastalığına burdaki arkadaşların menekşeleride yakalanmıştı malesef.. Sevgili katmer ve faruk bu hastalıgı çok iyi bilirler..size önerim onların yardımlarını bekleyin şuan tatildeler ama en kısa zamanda size yardımcı olacaklardır ![]() Hasta olmayan menekşelerinizi diğerlerinden uzak tutmanızı tavsiye ederim.. Hasta olan menekşeye elinizi degdikten sonra yıkayın digerlerine elinizi sürmeden zira bulaşıcı bir hastalık hepsi hastalanmasın..kolay gelsin.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3967 |
Yeni Üye
|
Sayın A-Emel teşekkür ederim. Bugün bir ziraat mühendisine yapraklarımdan birini götürdüm ve mite olmadığını söyledi. Sevindim diyebilirim. Ama menekşelerimden ikisi sanırım gidici. Diğer ikisini karantinaya aldım. Aslında ben zaman zaman menekşelerimi arapsabunu ile yıkardım. Ancak elimde olmayan nedenlerden dolayı uzun süre yıkamadım. Bu da çiçeklerimi geriletti. Çiçek coşturan aldım. Bakalım düzelecek mi? Umarım düzelir. Bu arada sayın Elif çiçekleriniz çok güzeller. Güle güle büyütün. Darısı benimkilerin başına... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3969 |
Yeni Üye
|
Neden sayın Fatih? Sıcaktan dolayı mı? Evim çok serin. Güneşte değil menekşelerim. Çok az versem bir sefer olur mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3972 |
Yeni Üye
|
Yaprağı götürdüğüm ziraat mühendisi verebileceğimi söyledi ama bakalım ölmek üzere olanlara vereceğim zaten diğerlerinde şimdilik bir şey yok. Ben hiç böyle şeyler kullanmadım şimdiye kadar. 12 yıldır menekşe besliyorum. ama annem benden habersiz gübre vermiş. O kadar uyarmama rağmen. 2 yıldır boğuşuyorum diyebilirim. Yapraktan tekrar çoğalttım bütün renkleri.Şimdide yukarda bahsettiğim sorun çıktı. Şaşırıp kaldım. Bir öenriniz var mı? Bu arada diğerlerinden ayırdım hasta olanları. Arap sabunu yapıp yapraklarına sıktım. Tozlu gibi bir görüntü vardı. O görüntü bayağı azaldı. İlginize teşekkürler bu arada. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3973 |
Ağaç Dostu
|
Sayın eragorn,benim önerimde arkadaşlarımın uyarılarını dikkate almanız.. Hele fatihcimi mutlaka dinleyin o gerçekten iyi bir menekşe ustası ![]() Çiçek coşturan sadece çiçek açmaları için hastalıkla hiç ilgisi yok.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3974 |
Yeni Üye
|
Çok teşekkürler arkadaşlar ilginize. Öyle yapacağım sanırım. Çünkü daha önce de söylediğim gibi ben bu tür şeyleri hiç kullanmadım gayette sağlıklılardı. Olmazsa konu komşu yaprak toplayacağım artık. Ama ikisi kesin gidici. Diğerlerinden ayırdım bekliyorum. Dua edin çiçeklerime. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3975 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar,benim menekşemin birisi sorunlu.Yaprakları çok sert ve kısa .Bu haliyle tomurcuk çıkarıyor.Yaprakları gelişsin diye çıkan tomurcukları kopardım.Rengini çok beğenerek geçen sene Ankara,dan almıştım .Önce çok güzeldi sonradan bu hale geldi.Diğer menekşelerimde böyle bir sorun yok, ne yapabilirim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3976 |
Yeni Üye
|
Sayın Fatih size bir şey sormak istiyorum. Bu hastalıklı menekşelerimin alt yapraklarından çok sayıda diktim. Acaba onlarda yavru verdiğinde aynı sorunu yaşar mıyım? Sanırım tuttular. Bir haftadır dimdik diktiğim gibi duruyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3977 |
Yeni Üye
|
Sayın Lalezan senin menekşenin de mi orta yaprakları gelişmeyip sıklaşıyor? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3978 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar yapraklar tabak gibi oldu derken, yaprak kenarları yukarı doğru kıvrıldı,yapraklar adeta tabak şeklini aldı. Sebebini bilen var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3980 |
Yeni Üye
|
Bilmiyorum. Ziraat mühendisine götürdüm. Adam mercekle inceledi. Oladığını söyledi. Umarım yoktur. Yoksa yıllarımın emeği heba olabilir. Eğer bi de bulaşıcı bir şeyse işim gerçekten zor. Sayın Fatih siz de aynı sorunla karşılaşmış mıydınız? Bu arada sıklaşan yapraklarda aşırı derecede tüylenme var. Normal yaprağa göre. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3982 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Eragorn ,evet, menekşemin orta yaprakları hiç gelişmiyor ve çok sık.Tomurcuklar yaprakların arasından çıkıp, açamıyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3983 |
Yeni Üye
|
Bir ara bende de vardı. Zar zor kurtuldum. Şu an yok. Yani görünürde. Bekleyeceğim başka şansım yok. Ölmelerine dayanamıyorum. Menekşelere bakacağım diye diğer çiçeklerimle ilgilenemez oldum. Bir süre kendi hallerine bırakayım. Susamalarını bekleyeyim. Yerlerini değiştirdim Problemli olanların. Yoksa sağlıklı olandan seneye yavrulatacağım. Sayın Fatih siz sanırım denediniz. En kolay nasıl yavruluyor? Ben yapraktan toprağa direk dikiyorum. Çünkü daha önce suda çillendirme deneyim başarısız oldu. Benim diktiklerim 4 aydan önce yavru vermiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3984 |
Yeni Üye
|
Sayın Lalezan bendeki sorunla sizinki aynı. Bence siz kendi haline bırakın. Toprak falan değiştirmeyin sakın. Ben birinde o hatayı yaptım. Denemek için. Ölmek üzere. Siz kendi haline bırakın. Ben kendi çapımda bi şeyler yaptım. Gelişmeleri buraya aktarırım isterseniz. Ben başarılı olursam siz de deneyin. Bu arada yeni bir şey duyarsanız buraya yazarsanız sevinirim. Ben denerim. Çünkü sizin bir saksınız. Benim 4 hatta 5. Benim aynı renk sağlıklı bi menekşem var. Sizi sizinkini heba etmeyin belki yaşar. Yalnız güneşi direk alıyorsa aydınlık ama güneşi görmeyen bir yere almanızı tavsiye edebilirim. Çünkü ben dün öyle yaptım. Yapraklardaki tüğlenmede azalmalar var. Ama bu arada arapsabunu zeytinyağı karışımıda yaptım. Hangisindendir bilemem. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3986 |
Yeni Üye
|
Bu konuda fikrim yok sayın Lalezan. Çünkü ben menekşelerimin hepsini sağdan soldan topladığım yapraklarla yetiştirdim. Hiç satın almadım. Çiçeğinizi yeni mi aldınız? Bu arada sizin menekşenisin alt dalları gayet sağlıklı görünüyor. Onlardan çoğaltabilirsiniz. Bence beklemeden bir iki yaprak alıp çoğaltın her ihtimale karşı. Çünkü menekşenizin rengi çok güzel. Ben burda katmerli ve ebruli menekşeye pek rastlamıyorum. Daha da doğrusu aramak için zamanım olmuyor. Gördüğüm yerden yaprak alıyorum ve yetiştiriyorum. Elimden gelen ancak bu kadar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3988 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben suda köklendiremiyorum.İlk zamanlar başarılı oluyordum sonradan yani 3 yıl sonra başarısız oldum ve direk diktiğim de fire versemde yavrulatıyorum1,5-2 ayda. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3990 |
Yeni Üye
|
Sayın Sevim.K Bence pes etmeyin. Nasıl dikiyorsunuz yapraklarınızı? Ben bu kadar yılda 2 yaprak fire verdim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|