agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-08-2009, 00:45   #3961
Yeni Üye

eragorn's Avatar

Giriş Tarihi: 29-07-2009
Herkese Selam

Arkadaşlar öncelikler herkese merhaba. Hepinizi yetiştirdiğiniz güzel menekşelerden ötürü kutluyorum. Benim büyük bir sorunum var. Yardımcı olursanız sevinirim. Menekşelerimde uzun süre önce unlu bit vardı. Büyük uğraşlar sonucu kurtuldum. Bu seferde yeni bir hastalık baş gösterdi. Menekşelerin ortasından çıkan yeni yapraklar çok sık ve hastalıklı. Sanki kartlaşmış gibi. Şu an elimde olmayan nedenlerden dolayı fotoğraf ekleyemiyorum. Mite olma olasığı var mıdır? Bu sorunla karşılaşan arkadaşlar var mı? Varsa nasıl kurtulabilirim? İlaç almayı düşünüyorum. Önerebileceğiniz bir ilaç adı var mı? Şimdiden çok teşekkürler.

Bol çiçekli günler....

eragorn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 09:26   #3962
Ağaç Dostu

Sevgi Durul's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2009
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eragorn Mesajı Göster
Arkadaşlar öncelikler herkese merhaba. Hepinizi yetiştirdiğiniz güzel menekşelerden ötürü kutluyorum. Benim büyük bir sorunum var. Yardımcı olursanız sevinirim. Menekşelerimde uzun süre önce unlu bit vardı. Büyük uğraşlar sonucu kurtuldum. Bu seferde yeni bir hastalık baş gösterdi. Menekşelerin ortasından çıkan yeni yapraklar çok sık ve hastalıklı. Sanki kartlaşmış gibi. Şu an elimde olmayan nedenlerden dolayı fotoğraf ekleyemiyorum. Mite olma olasığı var mıdır? Bu sorunla karşılaşan arkadaşlar var mı? Varsa nasıl kurtulabilirim? İlaç almayı düşünüyorum. Önerebileceğiniz bir ilaç adı var mı? Şimdiden çok teşekkürler.

Bol çiçekli günler....
Sayın Eragorn benim bir menekşemde de aynı sorun var. ortadaki yapraklar çok sık ve sert. Kenardaki yapraklardan koparıp ortadakilerin biraz rahatlamasını sağladım.Sizde öyle yapabilirsiniz.Bu arada Ağaçlar nete hoş geldiniz.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 09:37   #3963
Yeni Üye

eragorn's Avatar

Sayın sdurul ilginize çok teşekkür ederim. Hoşbulduk.

Sizin söylediğinizi daha önce yaptım. Bir faydası olmadı. Sanırım diğer sağlıklı menekşelerimde aynı durumdalar. Onlarında ortasında sıklaşmalar var. Yavrularımda bile. (Belkide hepsi bana öyle görünüyor. Biraz pimiriklendim sanırım bu konuda.) Bugün bir ziraat mühendisine yapraklardan götüreceğim. Bakalım ne diyecek. Bir sonuç alırsam sizi de bilgilendiririm.

Eski 04-08-2009, 10:48   #3964
Ağaç Dostu

A-EMEL's Avatar

Giriş Tarihi: 23-02-2009
Galeri: 127
Sayın eragorn hoşgeldiniz...
Bahsettiginiz mites hastalığına burdaki arkadaşların menekşeleride yakalanmıştı malesef..
Sevgili katmer ve faruk bu hastalıgı çok iyi bilirler..size önerim onların yardımlarını bekleyin şuan tatildeler ama en kısa zamanda size yardımcı olacaklardır
Hasta olmayan menekşelerinizi diğerlerinden uzak tutmanızı tavsiye ederim..
Hasta olan menekşeye elinizi degdikten sonra yıkayın digerlerine elinizi sürmeden zira bulaşıcı bir hastalık hepsi hastalanmasın..kolay gelsin..

A-EMEL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 18:58   #3965
Yeni Üye

elif's Avatar

Giriş Tarihi: 24-03-2007
Galeri: 41
Arkadaşlar bunlar da benim kızlarım.

Eklenen Resimler

elif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 19:00   #3966
Yeni Üye

elif's Avatar

...

Eklenen Resimler

Eski 04-08-2009, 19:19   #3967
Yeni Üye

eragorn's Avatar

Sayın A-Emel teşekkür ederim. Bugün bir ziraat mühendisine yapraklarımdan birini götürdüm ve mite olmadığını söyledi. Sevindim diyebilirim. Ama menekşelerimden ikisi sanırım gidici. Diğer ikisini karantinaya aldım. Aslında ben zaman zaman menekşelerimi arapsabunu ile yıkardım. Ancak elimde olmayan nedenlerden dolayı uzun süre yıkamadım. Bu da çiçeklerimi geriletti. Çiçek coşturan aldım. Bakalım düzelecek mi? Umarım düzelir. Bu arada sayın Elif çiçekleriniz çok güzeller. Güle güle büyütün. Darısı benimkilerin başına...

Eski 04-08-2009, 19:30   #3968
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2008
Galeri: 66
Eragorn sakın bu dönemde çiçek coşturan vermeyin.Hepsini kaybedersiniz.

Elif abla menekşelerine bolcana maşallah

Fatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 19:41   #3969
Yeni Üye

eragorn's Avatar

Neden sayın Fatih? Sıcaktan dolayı mı? Evim çok serin. Güneşte değil menekşelerim. Çok az versem bir sefer olur mu?

Eski 04-08-2009, 19:43   #3970
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Şuan verirseniz menekşeleriniz için hiç iyi bir sonuç almasınız.İstedikleri herşey şu an kendileri yapıyorlar.Ama kendiniz bilirsiniz yinede.

Eski 04-08-2009, 19:47   #3971
Yeni Üye

elif's Avatar

Sayın eragorn fatih e katılıyorum kendi haline bırakın birazda susuz kalmasına izin verin.
Yorumlarınız için de teşekkürler.

Düzenleyen elif : 04-08-2009 saat 19:49 Neden: eksik
Eski 04-08-2009, 19:47   #3972
Yeni Üye

eragorn's Avatar

Yaprağı götürdüğüm ziraat mühendisi verebileceğimi söyledi ama bakalım ölmek üzere olanlara vereceğim zaten diğerlerinde şimdilik bir şey yok. Ben hiç böyle şeyler kullanmadım şimdiye kadar. 12 yıldır menekşe besliyorum. ama annem benden habersiz gübre vermiş. O kadar uyarmama rağmen. 2 yıldır boğuşuyorum diyebilirim. Yapraktan tekrar çoğalttım bütün renkleri.Şimdide yukarda bahsettiğim sorun çıktı. Şaşırıp kaldım. Bir öenriniz var mı? Bu arada diğerlerinden ayırdım hasta olanları. Arap sabunu yapıp yapraklarına sıktım. Tozlu gibi bir görüntü vardı. O görüntü bayağı azaldı. İlginize teşekkürler bu arada.

Eski 04-08-2009, 21:39   #3973
Ağaç Dostu

A-EMEL's Avatar

Giriş Tarihi: 23-02-2009
Galeri: 127
Sayın eragorn,benim önerimde arkadaşlarımın uyarılarını dikkate almanız..
Hele fatihcimi mutlaka dinleyin o gerçekten iyi bir menekşe ustası
Çiçek coşturan sadece çiçek açmaları için hastalıkla hiç ilgisi yok..

A-EMEL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 21:59   #3974
Yeni Üye

eragorn's Avatar

Çok teşekkürler arkadaşlar ilginize.

Öyle yapacağım sanırım. Çünkü daha önce de söylediğim gibi ben bu tür şeyleri hiç kullanmadım gayette sağlıklılardı. Olmazsa konu komşu yaprak toplayacağım artık. Ama ikisi kesin gidici. Diğerlerinden ayırdım bekliyorum. Dua edin çiçeklerime.

Eski 04-08-2009, 22:00   #3975
Ağaç Dostu

Lalezan's Avatar

Giriş Tarihi: 17-06-2009
Galeri: 14
Arkadaşlar,benim menekşemin birisi sorunlu.Yaprakları çok sert ve kısa .Bu haliyle tomurcuk çıkarıyor.Yaprakları gelişsin diye çıkan tomurcukları kopardım.Rengini çok beğenerek geçen sene Ankara,dan almıştım .Önce çok güzeldi sonradan bu hale geldi.Diğer menekşelerimde böyle bir sorun yok, ne yapabilirim?

Eklenen Resimler

Lalezan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 22:02   #3976
Yeni Üye

eragorn's Avatar

Sayın Fatih size bir şey sormak istiyorum. Bu hastalıklı menekşelerimin alt yapraklarından çok sayıda diktim. Acaba onlarda yavru verdiğinde aynı sorunu yaşar mıyım? Sanırım tuttular. Bir haftadır dimdik diktiğim gibi duruyorlar.

Eski 04-08-2009, 22:04   #3977
Yeni Üye

eragorn's Avatar

Sayın Lalezan senin menekşenin de mi orta yaprakları gelişmeyip sıklaşıyor?

Eski 04-08-2009, 22:12   #3978
Ağaç Dostu

Sevgi Durul's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2009
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sdurul Mesajı Göster
Arkadaşlar beyaz renkli açan menekşemin yaprakları tabak gibi oldu.Sebebi ne olabilir?
Arkadaşlar yapraklar tabak gibi oldu derken, yaprak kenarları yukarı doğru kıvrıldı,yapraklar adeta tabak şeklini aldı. Sebebini bilen var mı?

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 22:13   #3979
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Bu durum eğer gerçekten bir böceğin ya da böcekciğin yaptığı birşeyse yapraklarda kalan böceklerle olabilir.Ancak menekşenin yaprak sıkışıklığı yaprakların sık olmasından sa hiçbir sorun olmaz.

Eski 04-08-2009, 22:17   #3980
Yeni Üye

eragorn's Avatar

Bilmiyorum. Ziraat mühendisine götürdüm. Adam mercekle inceledi. Oladığını söyledi. Umarım yoktur. Yoksa yıllarımın emeği heba olabilir. Eğer bi de bulaşıcı bir şeyse işim gerçekten zor. Sayın Fatih siz de aynı sorunla karşılaşmış mıydınız? Bu arada sıklaşan yapraklarda aşırı derecede tüylenme var. Normal yaprağa göre.

Eski 04-08-2009, 22:24   #3981
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Ben bir ara unlu bite bir koca saksımı heba ettim en sonunda kurtuldum dedim bir tane daha ama şu an hiçbirtane kalmadı.İlaçlar olmasa herhalde oda giderdi.

Eski 04-08-2009, 22:31   #3982
Ağaç Dostu

Lalezan's Avatar

Alıntı:
Sayın Lalezan senin menekşenin de mi orta yaprakları gelişmeyip sıklaşıyor?
Sayın Eragorn ,evet, menekşemin orta yaprakları hiç gelişmiyor ve çok sık.Tomurcuklar yaprakların arasından çıkıp, açamıyorlar.

Eski 04-08-2009, 22:32   #3983
Yeni Üye

eragorn's Avatar

Bir ara bende de vardı. Zar zor kurtuldum. Şu an yok. Yani görünürde. Bekleyeceğim başka şansım yok. Ölmelerine dayanamıyorum. Menekşelere bakacağım diye diğer çiçeklerimle ilgilenemez oldum. Bir süre kendi hallerine bırakayım. Susamalarını bekleyeyim. Yerlerini değiştirdim Problemli olanların. Yoksa sağlıklı olandan seneye yavrulatacağım. Sayın Fatih siz sanırım denediniz. En kolay nasıl yavruluyor? Ben yapraktan toprağa direk dikiyorum. Çünkü daha önce suda çillendirme deneyim başarısız oldu. Benim diktiklerim 4 aydan önce yavru vermiyor.

Eski 04-08-2009, 22:37   #3984
Yeni Üye

eragorn's Avatar

Sayın Lalezan bendeki sorunla sizinki aynı. Bence siz kendi haline bırakın. Toprak falan değiştirmeyin sakın. Ben birinde o hatayı yaptım. Denemek için. Ölmek üzere. Siz kendi haline bırakın. Ben kendi çapımda bi şeyler yaptım. Gelişmeleri buraya aktarırım isterseniz. Ben başarılı olursam siz de deneyin. Bu arada yeni bir şey duyarsanız buraya yazarsanız sevinirim. Ben denerim. Çünkü sizin bir saksınız. Benim 4 hatta 5. Benim aynı renk sağlıklı bi menekşem var. Sizi sizinkini heba etmeyin belki yaşar. Yalnız güneşi direk alıyorsa aydınlık ama güneşi görmeyen bir yere almanızı tavsiye edebilirim. Çünkü ben dün öyle yaptım. Yapraklardaki tüğlenmede azalmalar var. Ama bu arada arapsabunu zeytinyağı karışımıda yaptım. Hangisindendir bilemem.

Eski 04-08-2009, 22:43   #3985
Ağaç Dostu

Lalezan's Avatar

Sayın Eragorn,cevabınız için teşekkürler.seralarda verilen hormondan kaynaklanıyor olabilir diye düşünüyorum.Gelişmelerden haberdar ederseniz sevinirim....

Eski 04-08-2009, 22:47   #3986
Yeni Üye

eragorn's Avatar

Bu konuda fikrim yok sayın Lalezan. Çünkü ben menekşelerimin hepsini sağdan soldan topladığım yapraklarla yetiştirdim. Hiç satın almadım. Çiçeğinizi yeni mi aldınız? Bu arada sizin menekşenisin alt dalları gayet sağlıklı görünüyor. Onlardan çoğaltabilirsiniz. Bence beklemeden bir iki yaprak alıp çoğaltın her ihtimale karşı. Çünkü menekşenizin rengi çok güzel. Ben burda katmerli ve ebruli menekşeye pek rastlamıyorum. Daha da doğrusu aramak için zamanım olmuyor. Gördüğüm yerden yaprak alıyorum ve yetiştiriyorum. Elimden gelen ancak bu kadar.

Eski 04-08-2009, 22:56   #3987
Ağaç Dostu

Lalezan's Avatar

Menekşemi 6 ay önce almıştım.Menekşemin yanında minik yavrusu vardı,ayırıp diktim tuttu.Ama zannedersem ondada aynı sorun oluşacak.

Eski 05-08-2009, 09:12   #3988
Ağaç Dostu

Fatih's Avatar

Alıntı:
Bir ara bende de vardı. Zar zor kurtuldum. Şu an yok. Yani görünürde. Bekleyeceğim başka şansım yok. Ölmelerine dayanamıyorum. Menekşelere bakacağım diye diğer çiçeklerimle ilgilenemez oldum. Bir süre kendi hallerine bırakayım. Susamalarını bekleyeyim. Yerlerini değiştirdim Problemli olanların. Yoksa sağlıklı olandan seneye yavrulatacağım. Sayın Fatih siz sanırım denediniz. En kolay nasıl yavruluyor? Ben yapraktan toprağa direk dikiyorum. Çünkü daha önce suda çillendirme deneyim başarısız oldu. Benim diktiklerim 4 aydan önce yavru vermiyor.

Ben suda köklendiremiyorum.İlk zamanlar başarılı oluyordum sonradan yani 3 yıl sonra başarısız oldum ve direk diktiğim de fire versemde yavrulatıyorum1,5-2 ayda.

Eski 05-08-2009, 09:30   #3989
Kaybettik

sevim.K's Avatar

Giriş Tarihi: 11-12-2008
Galeri: 6
Ben pes etmek üzereyim. elimde benimle birlikte direnen iki yaprak kaldı bakalım yavrulayacaklar mı Saksıdaki menekşem canlandı bu ara gelişmeye başladı

sevim.K Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2009, 09:40   #3990
Yeni Üye

eragorn's Avatar

Sayın Sevim.K
Bence pes etmeyin. Nasıl dikiyorsunuz yapraklarınızı? Ben bu kadar yılda 2 yaprak fire verdim.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025