![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Menekşe tohumları
Sayın VTR yetkilisi öncelikle size katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim. Bende tohuma kaçmış bir mor menekşe var. Menekşeleri tohumdan üretmek pratik mi? Püf noktaları nelerdir? Ben sera ortamında filizlenmesini sağlamayı düşünüyorum. Neler önerirsiniz? Saygılarımla. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-05-2009
|
Alıntı:
http://edis.ifas.ufl.edu/pdffiles/EP/EP36000.pdf Türkçe kaynak hemen hemen hiç yok, yabancı kaynaklar da çok az, ancak merak eden ve isteyenler olursa çevirisini yaparak agaclar.net'e ekleyebilirim. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaçsever
|
Menekşenin tohum verdiğini inanın ilk defa duyuyorum. Ben menekşemin tohumunu nasıl alabilirim, tohumu nasıl oluyor? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Menekşe tohumlandırma
Sevgili Özlem ve Asfaa sorularınızı ortak olarak cevaplayacağım: İki kafa kafaya veren yuvarlak (anter) ve 1 uzun çubuk (stigma). Normal koşullarda anter kapsülleri kalın olduğundan kendiliğinden kırılması zor o nedenle bir maket bıçağı ile kafa şeklinde olan sarı yuvarlak biçimli anterleri keserek içlerinden polenler çıkarılacak ve zarif bir şeklide stigmalara temas ettirilecek. "Old man and young lady" "Yaşlı adam ve genç bayan" diye bir deyim var yabancı menekşe sitelerinde söz edilen bir deyim; bu deyimin anlamı : bu dölleme işlemi için anterler kurumaya yüz tutmuş çiçekten alınırken döllenecek olan genç bir çiçek olmalı. Stigmaların gövdesi yavaş yavaş şişecek ve bir menekşenin döllendiğini çiçeği kuruduğu halde incelmenin aksine, çiçek sapının kalınlaşması ile anlayacaksınız. 1 ay içinde stigmanın kök kısmından şişmeye başlayacak. Tohumlar çıktıktan sonra 6 ay üzerinde kuruması beklenecek. Bu tohum dediğimiz aslında gerçek tohumları içinde barındıran bir kapsül. Düzenleyen Kahraman Koray : 11-03-2009 saat 17:17 Neden: ek |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-01-2009
|
Kahraman Bey, anlattığınız bu yapay dölleme işini farklı çeşitler arasında kullanabilirsiniz. Bu durumda yeni çeşit elde edebilirsiniz. Ama öncelikle dölleyeceğiniz çeşidin anterlerini henüz polen oluşturmadan almanız gerekir ki buna kastrasyon diyoruz.Daha sonra bu anterleri alınmış olan çiçeğin stigması üzerine diğer çeşidin ya da çeşitlerin polenlerini sürüyoruz. Elde edeceğiniz tohumları ekerek yeni bir çeşit yaratmış olabilirsiniz. Tohumla üretim bizim gibi klonal üretim yapanlar için pratik bir yöntem değil ne yazıkki. Çünkü tohumdan elde edilen bitkilerde açılma olabiliyor. Ama size önerim şu olabilir; tohumların olgunlaşmasına izin verdikten sonra ince bir harç hazırlayın ve yüzeye ekim yapın. Üzerini yine ince bir harçla kapatın ve devamlı nemli tutun. Ilık bir ortam sağlayın üzerini kapatın ama hava da almasını sağlayın. Teorik bilgi verdim iş yine de pratikte biter! |
|
|
|
![]() |
|
|