agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-03-2009, 16:40   #2431
Ağaç Dostu

çiçeksever's Avatar

Giriş Tarihi: 09-06-2006
Galeri: 14
http://www.robsviolet.com/collector's_treasure.htm

çiçeksever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2009, 16:43   #2432
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Giriş Tarihi: 31-01-2009
Galeri: 16
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asfaa Mesajı Göster
Teşekkür ederim inşallah çiçekli hallerini de görürüm.Ben çok yaprak aldığım içinde çiçeklenme durdu diye düşünüyorum.Takviye kullanmamak için uğraşıyorum.Bugüne kadar hiçbirşey vermedim ve vermeyide düşünmüyorum.Ama ben sürekli toprağını karışrıtıyordum. Ve şimdi daha çok sıklıkla yapacağım bunu.
Asfaa, çok yapraklı menekşede çiçek olmuyorsa problem başka olabilir. Vejetasyona kaçmış, ışıksız kalmış olabilir. Çiçeklendirmenin yollarını bulmalıyız mutlaka senin mennoşları, selamlar.

Kahraman Koray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2009, 16:51   #2433
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi faruktalas Mesajı Göster
Kahraman bey sizden edindiğim bilgilerle bir şekilde bulunduğum yerden keçi gübresi bulup kullanacağım. Teşekkürler konuyu aydınlattığınız için...
Her şehirde TEMA nın fidan satan ofis **** seraları oluyor ve oralarda her tür gübre satıyorlar bildiğim kadarıyla. Ama kurban bayramlarında Türkiye'nin hali ortada. Gübre bol ve bedava. Ama yanmamış olduğundan toprak altında 6 ay beklemeli

Eski 03-03-2009, 19:33   #2434
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Afrika menekşesi chimera (hibrid) cinsler

http://www.lyndonlyon.com/AV%20List%...eras%20NF.html

Bu bağlantıda chimera tipi çift genetik materyal içeren fırfırlı kenarları olan iki renkli çiçekleri iki renkli yaprakları olan menekşeler var ve bunlar aslında kısır ve taç kesimi ve tomurcuklandırma ile çoğalıyorlar. Yaprak dikerek çoğaltamazsınız. Taç kesilerek çoğaltma yöntemi aşağıdaki bağlantıda.

http://www.robsviolet.com/chimera_violets.htm

Eğer çift renkli menekşelerinizin yapraklarını diktiğinizde tek renkli menekşe çıkıyorsa ve çift renkli menekşenizi çoğaltmak istiyorsanız bu yöntemden başkası mümkün değil. Daha fazla bilgisi olan arkadaşlar varsa katkılarını bekliyorum zira anlamadığım noktalar var.

Eski 03-03-2009, 19:40   #2435
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Çiçek sapından afrika menekşesi nasıl çoğalır

http://www.robsviolet.com/blossom%20stems.htm

Bu bağlantıda çiçek sapıdan afrika menekşesi çoğaltma gösteriliyor. Bu yöntem normal menekşeler için oldukça zahmetli ama genetik olarak farklı türlerin hibrid yöntemleri ile birleştirilmesi ile oluşan çift renkli çiçek ve yaprakları olan ve fırfırlı yapraklı menekşelerin çoğalması için iki yöntem var.
1. Çiçek sapından çoğaltma
2. Taç kesimi ile filizlerden çoğaltma.

Bu tür menekşelerde yaprak farklı menekşeden çiçek farklı menekşeden olabiliyor ve eğer yapraktan çoğaltırsak istediğimiz menekşe olmayabiliyor.

Çok ilginç şeyler öğreniyorum....

Eski 03-03-2009, 20:10   #2436
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Chimera (Ejderha) menekşe tozlaşma ile hibridleme

Bu iki renkli menekşelere yaratık **** ejderha anlamına gelen chimera deniyor. Ejderha kelimesi kulağıma daha hoş geldi ve türkçemize ejderha olarak tercüme ettim. Umarım bundan sonra bu şekilde kullanılır zira chimera türkçe için pek uygun olmuyor. Mor bir menekşeyi pembe bir menekşeye tozlarsanız genetik hibrid oluşur. Çıkan tohumları diktiğinizde iki cinsin özelliklerini bir arada taşıyan bir menekşe ortaya çıkar. Ama bu tohumdan çıkanları yapraktan çoğaltmak istediğinizde genetik çeşitlilik kaybolabilir. O nedenle bunları taç kesme **** çiçek sapından çoğaltma yöntemlerini kullanarak biraz daha zahmetli şekilde çoğaltabilirsiniz.

Eski 03-03-2009, 21:08   #2437
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Ejder (Chimera) Afrika menekşe klanı nasıl oluşur

Aslında öğreniyorum ki ejder (chimera) ler oluşurken genetik materyal çeşitlemesi ve genetik hibridlerden bahsedilmiyor. Yani tek bir DNA değil birden fazla DNA klonu var. O nedenle daha önce bahsettiğim gibi rastlantısal olarak oluşuyor. Bazı hücreler pembe menekşe hücreleri iken aynı bitkide bazı hücreler mor menekşe hücreleri olabiliyor. Yani yavrulamış bir olgun menekşeniz bir mutasyona uğramış ve ejdere dönüşmüş olabilir. Bazıları iki ayrı menekşe cinsinin çeşitli kimyasal ortamlarda hücre duvarlarını yok ederek iki hücrenin birden filizlenmesini sağladıkları ve ejderlerin oluştuğunu biliyoruz. Karmaşık bir konu...

Eski 03-03-2009, 21:25   #2438
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Giriş Tarihi: 16-09-2008
Galeri: 167
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler Kahraman bey...Acaba elimizdeki menekşeleri de çiçek saplarından aşılayabilir miyiz?

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2009, 21:33   #2439
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Size sormak istediğim bir soru daha var Kahraman Bey. Beyaz menekşelerin çiçeklerinde bir süre sonra sararmalar oluyor. Yani çiçek parlak beyazlığını kaybedip sarımsı bir renkte açıyor(geçmeye başlamış beyaz gibi). Bunun sebebi sizce ne olabilir. Herhangi bir besin eksikliğinden olabilir mi?

Eski 03-03-2009, 22:07   #2440
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi katmer Mesajı Göster
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler Kahraman bey...Acaba elimizdeki menekşeleri de çiçek saplarından aşılayabilir miyiz?
Ever Katmer çiçek sapından aşılama mümkün ama daha uzun zaman aldığından ve başarı oranı yaprak kadar yüksek olmadığından tavsiye edilmiyor. Ama bu şekilde o çiçeğin tıpkı kopyası elde edilebiliyor. Sararmalardan bahsetmişsin nasıl biraz açarmısın bozulma şeklinde mi yoksa renk kaybı mı? Renk kaybı ise bu mineral yetersiliğine bağlı olabilir. Yani besin takviyesi gerekiyordur. **** aldığınız üreticide kullanılan besinle aynı besini vermezseniz çiçekteki bazı renk proteinleri değişime uğrayabilir.

Eski 03-03-2009, 23:01   #2441
Yeni Üye

güliizar's Avatar

Giriş Tarihi: 23-10-2008
kahraman bey bulduğumnuz yöntemleri bi ara daha ayrıntılı anlatısanız çok memnun olurum.En azından adlarını öğreniyim.Göbek kısmından kesilene mi yoksa çiçek saplarını parça parça kesmeye mi taç kesme deniyor anlamadım.

güliizar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2009, 23:31   #2442
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-12-2008
Galeri: 70
Kahraman bey çiçek sapından çoğaltmayı daha önce you tube de izleyip uyguladım. Ama sera ortamında denediğim halde başarılı olamadım. Bu yöntem çok fazla evde uygulamaya uygun bir yöntem değil. Ben çift renkli bir menekşemi yıllardır baş kısmını yani taç kısmını keserek çoğaltırım. Bu konuda gayet başarılıyım. Arkadaşlar yıllanmış menekşelerinizde bu olayı deneyebilirsiniz.
Ama şurasını anlamadım nasıl olurda çift renkli menekşeler yapraktan çoğaltılınca tek renk çıkıyor.
Sonuçta bu DNA çeşitlemesi tek yapraktan çıkan yavrularada geçmez mi?Doğal olarak düşündümüz zaman geçmesi lazım...

Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2009, 23:32   #2443
Ağaç Dostu

Arkadaşlar içinizde çift renkli menekşesini tek yapraktan üreten var mı?

Eski 03-03-2009, 23:36   #2444
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Kahraman Bey, çiçek bana hediye geldiğinde beyaz, kenarları efletundu. İkinci açışında efletunluk pembeye dönüştü, beyazın ise o keskinliği kalmadı. kreme bakan bir beyaz oldu. Üstelik açtıktan sonra çiçeği çabuk bozulmaya başlıyor. Dediğiniz gibi mineral yetersizlikten olabilir. Bunu farkedince demir gübresi verdim. Başka bir takviye daha yapmalımıyım?

Eski 03-03-2009, 23:41   #2445
Ağaç Dostu

Katmer ben bu renk kaybolması olayını menekşenin yeteri kadar aydınlık **** güneş alıp almamasına bağlıyorum. Yeteri kadar güneş alan bir menekşenin çiçek rengi azalmak yerine koyulaşıyor. Menekşelerimi cam önüne alınca bunu daha iyi anladım...

Eski 04-03-2009, 00:00   #2446
Ağaç Dostu.

katmer's Avatar

Benim menekşelerimin nerede olduğunu görmüştünüz. Yerlerini hiç değiştirmedim. Geldiği günden beri orada.

Eski 04-03-2009, 05:40   #2447
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Afrika menekşelerinde beslenme

Alıntı:
Kahraman Bey, çiçek bana hediye geldiğinde beyaz, kenarları efletundu. İkinci açışında efletunluk pembeye dönüştü, beyazın ise o keskinliği kalmadı. kreme bakan bir beyaz oldu. Üstelik açtıktan sonra çiçeği çabuk bozulmaya başlıyor. Dediğiniz gibi mineral yetersizlikten olabilir. Bunu farkedince demir gübresi verdim. Başka bir takviye daha yapmalımıyım?
Bence bu çiçeklerin o muhteşem renkleri için türlü elementlerin yardımına ihtiyacı var. En önemlileri renk proteinleri için azot ve fosfor hayati ama molibden gibi eser elementler de gerekli. Bazı sıvı besinler içinde NPK (Azot, fofor, potasyum) yanında diğer elementler de var. Mesela bende EverGreen var şu an ve içinde ek olarak bor, bakır demir mangan çinko var. Sıradan bitki besinlerinde bunlar yok. Bazılarında molibden de oluyor. Bence gübre çok önemli ama siz mor bir kenardan bahsetmişsiniz. Sizin menekşelerinizin ejder olma ihtimali de yok değil. Eğer ejder ise **** sonradan ejder oluşumu (sürgünden) olmuşsa o zaman işler değişebilir. Bazen süpermarketlerde yola yola menekşelerin ejder oluşturmasına neden oluyorlar. Aldığımızda üzerinde bir **** iki çiçek oluyor ama birkaç sürgün vermiş ise oluşan genetik farklılaşmadan dolayı ejderlerden açan çiçekler farklı oluyor.

Düzenleyen Kahraman Koray : 04-03-2009 saat 05:41 Neden: imla hatası
Eski 04-03-2009, 05:50   #2448
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Afrika menekşesi üretim çeşitleri. Saintpaulia propagation methods

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi güliizar Mesajı Göster
kahraman bey bulduğumnuz yöntemleri bi ara daha ayrıntılı anlatısanız çok memnun olurum.En azından adlarını öğreniyim.Göbek kısmından kesilene mi yoksa çiçek saplarını parça parça kesmeye mi taç kesme deniyor anlamadım.
1: Taç kesme: Göbek kısmından altta birkaç yaprak kalacak şekilde kesmeye "taç kesme" dedim ben.
http://www.robsviolet.com/chimera_violets.htm

2: Çiçek sapıdan üretim: diğer yöntem ama en zoru.
http://www.robsviolet.com/blossom%20stems.htm

3: Tohumdan üretim
http://www.growviolets.com/propagationroom.html
http://www.growviolets.com/seeds.html

4: Yapraktan üretim
http://www.robsviolet.com/violets_by_leaf.htm

Düzenleyen Kahraman Koray : 04-03-2009 saat 05:52 Neden: Başlık eklendi
Eski 04-03-2009, 05:59   #2449
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Sports **** mutant menekşeler

Alıntı:
Tabii bir de şöyle bir konu var. Bazen menekşelerde mutant yapraklar soylarından farklı görünüme sahip olabiliyor. Bunlara sports **** mutant çiçek deniliyor. Resimde örneği var

Eklenen Resimler

Eski 04-03-2009, 06:21   #2450
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Ejder (Chimera) afrika menekşesi türleri ve resimleri

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi güliizar Mesajı Göster
Gülizar korkma senin menekşen bir ejder değil. Ejder bu resimdeki gibi renk farkı ortasında olacak şeklide olmalı. Ejderde renk farkı çiçeğin enine değil boyuna çift renk. Seninki genetik olarak bir hibrid ama hücresel bazda iki ayrı DNA dan bahsetmek mümkün değil. Tek DNA fakat farklı renk özelliklerini bünyesinde barındırıyor. Chimera embriyolojik bir olar yani aslında tam genetik değil.

Bağlantıdaki resimlerin hepsi chimera yani ejder ; http://www.avchimera.com/images/

Eklenen Resimler

Düzenleyen Kahraman Koray : 04-03-2009 saat 06:22 Neden: Başlık eksik
Eski 04-03-2009, 06:44   #2451
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Afrika menekşesi ejderlerinin oluşumu hakkında embriyolojik bilgiler

Bu resimlerde şematik olarak ejder oluşumu ve farklı hücre klonlarının nasıl aktarıldığı anlatılıyor.
1. Durum:
İnsan embriyolarında anne ve babanın hücrelerinden tek bir hücre oluşur ve bu bölünür iki hüvre ve sonra 4 hücre ve bölünerek 16 hücreye kadar gider ve bazen bu 16 hücre 8 ve 8 olarak iki ayrı şekilde çoğalır ve tek yumurta ikizi oluşur.
2. Durum:
Annenin ve babanın hücreleri birleşir ve 16 hücreli morulayı oluşturur ve 15 gün sonra yine aynı şey olabilir ve ikinci farklı 16 hücreli morula başka hücrelerdeki genlerle aynı anne babadan oluşabilir. Ve çift yumurta ikizi olur.

3. Peki babalar farklı anne aynı ve 16 lı hücreler yapışık olursa ne olur. İşte ejder olur. Chimera olur. Yani aynı canlı içerisinde iki farklı hücre klonu bulunur. Diyelim eller bir klondan gelirken gözler farklı klondan gelir.

Çok absürt bir benzetme ama umarım insanların chimera larını yapmazlar. Genetik olarak bu mümkün. Bazen anomalili doğumlarda farklı hücre sürümlerinin karıştığı durumlar olmuyor değil.

Eklenen Resimler

Eski 04-03-2009, 10:28   #2452
Ağaçsever

asfaa's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2008
Galeri: 58
Kahraman bey ilginiz için teşekkür ederim.benim anladığım kadarıyla açmama nedeni yeterince yapraklı olmaması ben dikme için çok yaprak aldım.baharda da açmazsa eğer o zaman gerçekten bir sorun olduğunu düşüneceğim.yaprakla ilgili olduğunu düşünüyorum çünkü yaprağı bol olan menekşem vardı o açtı.ama tabi başka sorunda olabilir.ama ben yetrince güneş ve ışık aldıklarını düşünüyorum.

asfaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2009, 16:47   #2453
Ağaç Dostu

Crocus Şen's Avatar

Giriş Tarihi: 08-12-2007
Bakıın çok aradığım menekşeyi bugün nihayet Migros'ta buldum.Üstelik bir adet kalmıştı,hemen kaptımAma yaprakları çok az,birçoğuda kırılmış ve kopmuş.Saksısı gözüme çok küçük geldi değiştireyim mi arkadaşlar?Ayrıca kendine getirmek ,canlandırmak için ne yapmalıyım

Eklenen Resimler

Crocus Şen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2009, 16:56   #2454
Ağaç Dostu

Çok güzel Crocus Şen güle güle büyüt. Saksı değişimi konusunda mayısı bekle derim acele etme. Zira havalar daha hala soğuk.

Eski 04-03-2009, 17:53   #2455
Ağaç Dostu

Kahraman Koray's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Crocus Şen Mesajı Göster
Bakıın çok aradığım menekşeyi bugün nihayet Migros'ta buldum.Üstelik bir adet kalmıştı,hemen kaptımAma yaprakları çok az,birçoğuda kırılmış ve kopmuş.Saksısı gözüme çok küçük geldi değiştireyim mi arkadaşlar?Ayrıca kendine getirmek ,canlandırmak için ne yapmalıyım
Crocus, bu bir apache cinsi ve klorofil olarak çok zayıf. Yani aşırı ışığa ihtiyacı var. Diğer yapraklarda hiç klorofil yok. Bu nedenle çok zorluk çekeceksin. Çiçekler kuruyacak ve yeniden açmayacak. Saksıyı 3 ay sonra değiştir bence. Güneşli bir yere koy ve şimdiden çiçekleri yol. Çünki bir an önce kök gelişimi ve köklerin saksıyı tamamen sarması lazım. Menekşe besini kullan. Bende de aynısının katmerlisi var ve çok sıkıntılı. Bu türlerin çoğalması da zor oluyor. yeni sürgünlerde klorofil az olunca problem. Kolay gelsin.

Eski 04-03-2009, 18:02   #2456
Ağaçsever

merih's Avatar

Giriş Tarihi: 26-10-2006
Galeri: 69
afrika menekşeleri çeşitleri slaytı

http://www.pbase.com/trevornews/av&view=slideshow
Güzel afrika menekşeleri çeşitleri var

merih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2009, 18:04   #2457
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-06-2007
Galeri: 171
Koray bey bende bunun bordosu vardı ve ben fazla güneşin aydınlığın zarar vereceğini düşünüp geriye koymuştum. Beyazlık kısımlarında azalma oldu sanki bakalım dediğiniz gibi eski yeri alınca nasıl olacak. Çiçeklenmesinide sorun yaşamadım. Bana geldiğinde çiçekliydi yine şuan hala çiçekli. Aralıkta gelmişti bana...

özlem11 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2009, 18:06   #2458
Ağaç Dostu

Kahraman bey Crocus Şen'in aldığı menekşe bende yıllardır vardır. Yaprakları daima bu şekilde çıkar ve benimki sürekli çiçeklidir...

Eski 04-03-2009, 18:11   #2459
Ağaç Dostu

Crocus Şen's Avatar

Giriş Tarihi: 08-12-2007
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler arkadaşlaro güzelim çiçeklere nasıl kıyıp yolacağım bu beni çok üzer,ama gelişimi için elim mahkum galiba!Bu arada sulama için toprağı kuruduğunda,yapraklara değmeyecek şekilde koymam gerekiyor sanırım değil mi??

Crocus Şen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2009, 18:14   #2460
Ağaç Dostu

Crocuc Şen aldığınız menekşe bende mevcut. Ben çiçeklerini hiç bir zaman almadım. Yapraklar sürekli bendekinin bu şekilde çıkar...

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025