![]() |
|
|
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-12-2008
|
Vişne çürüğü gibi bir rengi var daha çok pembeye yakın parlak bir renk. Başka nasıl anlatılır o renk bilmiyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-12-2008
|
Çok güzel ninina84. Darısı başıma... Bir kaç tane çeliğim var. Hiçbiri ölmedi ama yine de emin olamıyorum. Çünkü henüz hiç menekşe yetiştiremedim. Çiçeklenme konusunda da şekerli su tavsiyesini uyguluyorum. Küçük tomurcuklar göründü yaprakların arasında ama daha önce de kendi kendine tomurcuklanmış ve açamadan kurumuşlardı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-12-2008
|
Alıntı:
Benim son son Koçtaş ve Bauhaus'tan aldığım iki menekşemin bir sürü tomurcuğu vardı ama hepsi açamadan kurudu. Kendi yetiştirdiklerimde hiç öyle birşey olmuyor. Ben menekşelerimi ılık içme suyuyla sulamaya başladım. Anneannem öyle yapıyor ve 2-3 aydır sürekli çiçek açıyor menekşesi. Şekerli suyu kullanmıyorum açıkçası çünkü sineklere davetiye çıkarıyor. İyi geldiyse devam edin tabii ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu.
|
Sayın Toprak 18, demir gübresini fidanlıklarda da bulabilirsiniz. Elimdeki gübre oıldukça azaldı, yoksa hemen size gönderirdim. Menekşelerin demir ihtiyacını saksılarına küçük çiviler sokarak gideren arkadaşlarımız var. Şimdilik öyle deneyin isterseniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-12-2008
|
Sayın katmer, çiçeklerinizin hepside çok canlı. sıvı gübre veriyormusunuz.Ne zamanlarda veriyorsunuz. Çiçeklerinizde ne toprağı kullanıyorsunuz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu.
|
Serra43, bütün menekşelerimin galeride fotoğrafları var. Pembe galerideki pembe-mor çilli olan. Toprak18, çok sık olmamakla beraber sıvı besin kullanıyorum. Afrika menekşeleri için çiçek coşturan almıştım, mor ambalajlı... Ayda birden sık olmamak kaydıyla arkasında yazan ölçüye göre veriyorum. Yaklaşık 2 ay önce de bir kez demir gübresi vermiştim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Afrika menekşesi yetiştirmenin püf noktaları
Arkadaşlar hepinizin menekşe fotoğrafları güzel ama hepsinde eksikler var. Bu kısa zamanda öğrenerek derlediğim ve uyguladığım bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. 1-Işık Doğuya bakan pencere arkası 8-12 saat 1000 mumluk ışık isterler. Evdeki lambalarımızın 60 mum olduğunu düşünürseniz güneş ışığı dışında pek çaremiz yok. İhtiyacımız olan mavi ışığı veren Sodyum lambaları var sokak ve bahçeler için satılan ama pek pratik değil. Eğer ışık az olursa renkleri koyu ve yaprakları ince olur ve çiçek açmazlar. Eğer ışık çok olursa renkleri açık hatta sarıya yakın yeşil olur ve bazı yapraklarda gölgede kalanlarda daha koyu görünüm olur. Her yaprak aldığı ışık miktarına göre klorofil seviyesini ayarlar. Az ışık alanlar ışıktan fazla yararlanmak için klorofil yaparlar ve koyu görünürler.Yüksek ışık alanlar bir süre iyi çiçek açarlar ama daha sonra klorofil yıkımı olacağından çiçek vermezler.Işık arkasında gölge yapacak kadar fazla ama elinizi ısıtmayacak kadar az olmalı. 2-Isı Gündüz 20 gece 15-16 derece santigrad olmalı. Bazen bu ısınında altı gündüz iyi olabilir. Menekşe orman altı bitkisidir ve soğuk sever. Yani oda ısısı tişörtle oturduğunuzda bunalmayacak kadar olmalı. Yazın sıcak bölgelerde yaşayanlar için zor. Afrikanın sıcak ormanlarının serin gölgelerinde yaşadıklarını unutmayalım. 3-Sulama Afrikada doğal ortamlarında yanlarından akan dereden sürekli emerek su alırlar ve havada sürekli rutubet ile nem damlaları vardır. Bu nem toprağı ıslak tutar. Toprağın yüzeyi kurudukça ( birkaç gün dinlenmiş) bir leğen **** kaseiçindeki suya batırıp birkaç dakika **** bazen saniye bekmelekle sulanır. Ama yukarıdan da yapraklarını ıslatmadan sulayabilirsiniz. Bazı torfların içinde suyu dereceli olarak bitkiye verecek kimyasallar vardır ve yeni alınan menekşeler çoğunlukla bu tip torflarla gelirler ama bu torfların 3-6 ay ömürleri olur bu kimyasallar bitince kendileri su tutar ve çiçeklere vermezler. O nedenle alınca 6 ay içinde uygun toprakla değiştirin. 4- Besleme Eğer topraksız materyal kullanıyorsanız (torf gibi) her sulamada 20-20-20 NPK besin (sıvı gübre) vermelisiniz. Sıvı besinide 1 gün önceden hazırlayıp suyun klorunun uçmasını sağlayabilirsiniz. Eğer hazır sıvı besinse problem yok. 5- Saksı Yapraklarının kapladığı alan çapının üçte biri olacak şekilde olursa kök çürümesi olmaz. Eğer uygun sulayacağınıza ve toprağın yeterince havalandığına inanıyorsanız istediğiniz kadar büyük olabilir. Toprak 1/3 peat moss (bataklık yosunu kurusu), 1/3 vermikülit (sıvı ve nem tutan bir mineral-fabrika artığı) and 1/3 perlit (Erimiş sodyum potasyum alüminyum silikattan ibaret olan cam gibi bir volkanik kaya) **** hazır menekşe toprağı olmalı. Her yıl mutlaka toprak değiştirilmeli.Çiçek açmıyorsa boynunu bükmüşse mutlaka toprağını değiştirin. Böylece sıvı besinden de gübre çubuklarındanda kurtulursunuz. Düzenleyen Kahraman Koray : 25-02-2009 saat 15:35 Neden: Cümle düşüklüğü |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-04-2008
|
Yaprağın arkasından yavru vermiş çok ilginç... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Fatihcim seni gerçekten tebrik ediyorum. Y dikimde tesadüfen sadece benimkiler mi yavru verdi, kimsenin tutmadı mı? diye düşünürken senin fotoğraflarını gördüğüme mutlu oldum. Ben bu dikimde yapraklarımın her iki yüzünde de yavrular gördüm çok sevinçliyim... Darısı tüm menekşeseverlerin başına... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-05-2008
|
sn.Katmer maaşallah menekşelerinize bayıldım. naçizane bunlarda benim minik kızlarım... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-12-2007
|
Arkadaşlar bende menekşe ile ilgili bir sorum olacak,Apache cinsi ve picasso cinsi arasında ne fark var?Ayrıca İstanbul gibi bir yerde hep aynı cins menekşe görüyorum,ne katmerli,ne kıvırcık yapraklı,ne kenarları beyaz..İstanbul'da bu değişik cinsleri nerden temin edebilirim?? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar,birde resimde gördüğünüz menekşe yaprağım köklendi ![]() (menekşe konusunda acemi olduğumdan çok soruyorum ![]() Bu arada bu benim ilk menekşem olacak.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Birazdaha kalabilir hatta yaprak veripte ekebilirsiniz çok çobuk yavrunuz olur. Yaprak veripte ekerseniz saksıya poşet bağlayın. Ekerkende çok bastırmayın. Hatta hada çok bekletip yapraklar suda büyürse eğer toprağa geçirince yapraklar dışarda kalacak şekilde ekebilirsiniz. Burayada bekleriz. http://www.agaclar.net/forum/group.php?groupid=8 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu.
|
Sayın Crocus Şen, bence köklenen yaprağınızı dikin. Dışarıda ne kadar çok durursa saksı ortamına o kadar zor alışıyor diye düşünüyorum. Ayrıca değişik cins menekşeler için fidanlıklara ve koçtaş gibi yerlere bakmanızı öneririm. Çünkü çiçekçilere hep aynı cinsler geliyor... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu.
|
Özlem' de katılıyorum ama ben kendi ev ortamında yaşadığım tecrübelere dayanarak söyledim. ben direkt toprağa dikerek veya az köklendirerek daha iyi yavru alıyorum. Çok köklenenleri diktiğimde çürümeyle karşılaştım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
Açıkçası evim pek güneş görmediği için menekşe yetiştirme konusunda çok tereddütteydim ,bu yaprağıda arkadaşım verirken köklenmez çürür diye düşünüyordum,umarım benimde çeşit çeşit menekşelerim olurda sizler gibi resimlerini koyarım.. ![]() ![]() Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim arkadaşlar.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-04-2008
|
kırılan yerinden yavru vermiş şoka girdim ![]() benimkiler de öyle olsa keşke. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Nejla hanım, maşallah çok güzeller ![]() ![]() Büyük menekşelerinizin yaprakları tozlu gibime geldi, nemli bir bezle nazikçe silip onlara hava aldırmaya ne dersiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|