Köpeklerde Gençlik Hastalığı
Halen köpeği olan veya köpek edinmeyi düşünen arkadaşlar, belki çoğunuz biliyorsunuzdur ama ben köpeklerdeki gençlik hastalığını bilmeyenlere duyurmak için paylaşmak istedim.Ben maalesef başımıza gelince öğrendim. İki tane köpeğimiz vardı, birisi 1 diğeri 3,5 yaşında. Gerçi öyle cins köpekler falan değillerdi ama her ikisi de elimizde evimizde büyümüşlerdi ve çok uyanık çok sak köpeklerdi. Bir sabah pek seslerini duymadım, pencereden baktım yatıyordu 3,5 yaşında olanı.Hava da güneşli idi ve herhalde güneşleniyor diye düşündüm.Ancak dikkatimi çeken başka bir şey oldu sabah verilen yemeğini yememişti.Yanına gittim yemeğini saksağanların yağmalamaya uğraştığı belliydi ve hiç tepki vermemişti onlara da.Bir anormallik var demeye kalmadan arka ayaklarından birinin periyodik olarak seyridiğini farkettim.Sadece nefes alıyordu ve sanki tiki varmış gibi arka yağı aralıklı olarak kasılıyordu.Veterineri çağırdık.
"Gençlik hastalığı bu" dedi. "Tedavisi hemen hemen imkansızdır, kurtulma şansı olsa bile sakat kalır,felç olur veya mutlaka iz bırakır" dedi. Mutlaka ölecekse acı çekmemesi için iğneyle uyutmasını istedim, "Biz yaşatmak için varız, ben o iğnelerden bulundurmuyorum" dedi. Geriye tek yol kalıyordu kendimizin yapması ama yapamadık, kıyamadık. Veteriner bu hastalığın mikrobunun hava yoluyla yayıldığını söylemişti.Bunun üzerine hemen diğer köpeğimize de baktık o da yakalanmıştı. 3,5 yaşında olan 3-4 gün öylece yattıktan sonra öldü, diğeri atlattı ama sağır oldu ve hiç bir şeye tepki vermez oldu, devamlı birşeylerin altına girmek için ruh gibi ortalarda dolaşır oldu. Biz bu köpeklerimizi aşılatmıştık ancak bu aşılar kolay diş (azı) çıkarmaları için ve kuduza karşı idi.Böyle bir hastalıktan haberdar olmadığımız için bu aşıyı atlamışız.Sizler atlamayın ve bizim yaşadığımız üzüntüyü yaşamayın, köpekleriniz ölmesin, sağlıklı ve sizlerle kalsın..
|