View Single Post
Eski 23-08-2009, 16:13   #62
apolas
Yeni Üye
 
apolas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-04-2009
Şehir: İstanbul, Kıbrıs
Mesajlar: 5
Hurma denen güzel ağaç

Sevgili dostlar, bende sizler gibi hurmayı ve onun ağacını çok seven bir insanım. Sizlerle hurma ağacı ve hurma yetiştirme konusunda bildiğim bir kaç bilgiyi paylaşmak isterim.

Öncelikle şunu bilmeliyiz ki hurma sıcak iklim ağacıdır. Yani soğuğu hiç sevmez. Bu sebeple özellikle Akdeniz bölgesinden kuzeye çıkıldıkça hurmanın yaşayacağı bir alan yoktur. Ortlama mevsim sıcaklığının 5-10 derecenin altına düşmemesi lazım. Yani İstanbul Ankara gibi yerlerde hurmayı çimlendirseniz bile büyüdüğünü maalesef göremezsiniz.

Ben Kıbrısta yaşıyorum. Kıbrısın iklimi uygun olduğu için burda hurma yetişebilmekte ve sağda solda hala daha meyve veren fakat bakımsızlıktan dolayı kaderine terkedilmiş çok sayıda (zavallı )hurma ağacı vardır. Bizim evimizin bahçesinde de yaklaşık 30 yıllık bir hurma ağacı var fakat bu mübarek uzun çabalarım sonucunda ancak 20-25 yaşında ağaca benzedi ve ondan sonra tek tük meyve vemeye başladı. O da çok fazla değil; 10-15 meyvesini görmek, 2-3 tanesini yemek nasip oldu .Şuan gövde boyu 2,5 m kadar. Bu ağaç işte bu kadar nazlı büyüyor.

Yetiştirme konusuna gelince çekirdekten yetiştirlmesi hele ki saksıda ve soğuk iklimlerde güneş ve susuz yerlerde yetiştirlmesi çok zor. Bu ağacın ekonomik amaçlı üretimi çekirdeğinden değil de kök bölgesinden yeni süren sürgünlerden yapılmaktadır. Diğer türlü çekirdekten yetişmesi ise çok ama çok zordur. 10 senede birkaç cm büyür Ümitlerinizi kırmış gibi oldum ama bu mübarek ağaç maalesef böylesine nazlı birşey...

Hepinize sonsuz sevgilerimi sunuyorum.

apolas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön