View Single Post
Eski 08-09-2008, 17:38   #18
eskimo
Ağaç Dostu
 
eskimo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
Elektrik üretimi için barajları çare görenlerin dikkate alması gereken ama almaycağını bildiğimiz bir haber.
Alıntı:
Yurttan kuraklık manzaraları
Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki barajlar ve göletlerde su seviyesi Eylül ayının gelmesiyle en düşük seviyeyi gördü. Denizli’de su azlığı nedeniyle barajlarda elektrik üretimi durdu, Karadeniz’de dereler kurudu ve göletlerde ölü balıklar kıyıya vurdu.

DENİZLİ/SAMSUN/KÜTAHYA - Kurak bir yaz geçiren Türkiye’de su sıkıntısı Eylül ayıyla birlikte zirveye çıktı. Su seviyesindeki azalma Karadeniz, Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Marmara’da etkisini gösterdi. Denizli’nin Güney ilçesindeki Adıgüzeller ve Cindere barajlarında su azlığı nedeniyle elektrik üretilemiyor. Özellikle Adıgüzeller barajında su seviyesi şimdiye kadar görülen en düşük noktaya indi.

GÖLETLERDE 30 YILDIR İLK KEZ SU BİTTİ
Samsun’un Vezirköprü ilçesindeki bazı sulama göletlerinde ise su çekilmeleri had safhaya ulaştı, gölet zeminlerinde ölü balıklar gözleniyor. Adatepe yöresindeki yaklaşık 1 milyon 500 bin metreküp su depolama kapasitesine sahip ve çevredeki 5 bin dekar alanın sulanmasında yararlanılan 2 gölette yaşanan kuraklık, doğal yaşamı da olumsuz etkiliyor. Gölet zemininde ölü balıklar gözlenmeye başlanırken, kuraklık nedeniyle yeterli sulama yapılamıyor.
Samsun'da suyu biten göletlerden biri...
Bölgede kuruyan iki göletin son 30 yılda hiç kurumadığı bildirilirken, bölgede yağmur yağması bekleniyor.

Karadeniz’deki ırmakların debisinde gözle görülür azalma yaşanıyor. Karadeniz’de azalan yağışlardan ormanlarda uzun yıllardır akan dereler kurudu, su seviyeleri azaldı.

PORSUK ÇAYI’NIN ANA KOLU KURUDU
Eskişehir’in içme, kullanma ve sulama suyu ihtiyacını karşılayan Porsuk Barajı’nı besleyen Porsuk Çayı’nı besleyen en büyük kolun bazı kesimleri tamamen kurudu. Barajı besleyen en büyük kolun kurumasının ardından köylüler, araçlarıyla ve yaya olarak karşıya geçebiliyor. Bazı köylüler ise kuruyan kesimde çeşitli sebzeler yetiştiriyor.

Porsuk Barajı’nda geçen yıl yüzde 49 olan doluluk oranı yüzde 37’ye düştü.

Edirne’deki Meriç Nehri’nin debisinin azalması nedeniyle kum adacıkları oluştu. Trakya’daki 8 barajda su miktarı ise geçen yıla göre 45 milyon metreküp azaldı. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’daki 8 barajın doluluk oranı yüzde 27,98’e düştü.

Ardahan’daki Çıldır Gölü’nde de su seviyesinin mevsim normallerine göre 1 metre düşük olduğu tespit edildi.
http://www.ntvmsnbc.com/news/458462.asp?cp1=1

eskimo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön