agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2021-2022 Tohum Paylaşım (kataloglar)
(https)




Beğeni Düzeni122Beğeniler
  • 7 Gönderen
  • 8 Gönderen edremit zeytin
  • 2 Gönderen edremit zeytin
  • 5 Gönderen edremit zeytin
  • 5 Gönderen edremit zeytin
  • 2 Gönderen
  • 14 Gönderen
  • 9 Gönderen
  • 16 Gönderen
  • 16 Gönderen
  • 6 Gönderen
  • 10 Gönderen
  • 3 Gönderen
  • 9 Gönderen
  • 4 Gönderen
  • 6 Gönderen

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-10-2021, 22:14   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-09-2020
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 139
sarı karpuz

Sarı karpuz
• Bitki türü: Meyve
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Sarı Karpuz
• Tohum çeşit adı:
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıl
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Balıkesir - Havran
• Tohumun kökeni: 2020-2021 paylaşım etkinliği Sn. Oruçoğlu
• Tohumu ilk paylaşan:
• Kullanılan gübreler : Yanmış büyükbaş hayvan gübresi.
• Kullanılan ilaçlar: Yok
• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: İzolasyon önlemi alınmadı. Diğer çeşitlerle aralarında mesafe vardı.
• Hasat yıl ve ayı: Ağustos-Eylül 2021
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Normal yerde sürgün vererek büyüyor. Bol güneş alan alandaydı. Ekstra bir bakım yapmadan büyüyor.
• Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Dışları oldukça açık renkte, kalın kabuklu, içleri sarı renkli. Diğer kırmızı karpuzlar gibi çok tatlı değil, sulu bir karpuz. Kışlık dayanıp dayanmayacağını deneyeceğim. Bir buçuk ay önce hasat edilen karpuzu kestiğimde lezzet ve görünüm aynıydı.
• Yetiştirme özellikleri:
1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mayıs ayında direk yerine ekildi.
2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Yok
3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri : Direk güneş alan açık alanda ekili, ilk yetişme döneminde haftada bir sulama yapıldı. (Toğrağımız çok geçirgen olduğu için suladık)
4. İklim gereksinimleri:
5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Olgunlaşmış karpuzların çekirdeklerinden alındı.

Eklenen Resimler
  
edremit zeytin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2021, 22:23   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-09-2020
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 139
sabah sefası (pembe renk)

Sabah Sefası (Gündüz Sefası - Morning Glory)

Bitki türü: Çiçek (Sarmaşık)
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Sabah Sefası
Tohum çeşit adı: Pembe Çiçekli Sabah Sefası
Tohum kaç yıldır sizdedir : 1 yıldır.
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Balıkesir-Havran
Tohumun kökeni (size nereden geldi): Bir komşumuzun bahçesinden
Kullanılan gübreler : Gübre verilmedi.
Kullanılan ilaçlar : İlaç kullanılmadı.
Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Alınmadı. Bahçenin alt köşesindeydi. Üst girişte mor ve beyaz renkli açan diğer iki çeşit vardı.
Hasat yıl ve ayı: 2021 Ekim
Bitki tipi ve gelişim durumu: Çok kolay çimlenip hızla büyüyor. Özellikle sulandığı zaman daha iri yapraklı oluyor. Etrafta sarılabileceği dal, ağaç. Çit vs olmalı. Sabah saatlerinde çiçekler açık olup öğlene doğru kapanıyor.
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Çiçekleri farklı renklerde birçok çeşidi var. Yetiştirme özellikleri:
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar ilkbahar ve yaz aylarında bitkinin yetiştirileceği yere ekilmeli.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler : yok.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri : Güneşte de gölgede de gelişebiliyor. Bahçenin alt tarafında olduğu için haftada bir veya 15 günde bir sulandı.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Mayıs-Haziran aylarında çiçeklenme başlıyor, ekim ayındayız hala çiçekleri devam ediyor. Çiçekler daha sonra kuruyarak tohum kesesi oluşturuyor. Önce yeşil olan keseler iyice kuruyunca tohumlar oluşuyor. Bir keseden 4-5 adet tohum elde ediliyor.

Eklenen Resimler
 
pelpel ve incirli beğendi.
edremit zeytin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2021, 21:20   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-09-2020
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 139
istanbul ıspanağı

İstanbul Ispanağı
• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum türü: İstanbul Ispanağı (Golden Silk Orach-Mountain spinach)
• Tohum çeşit adı: İstanbul Ispanağı (Golden Silk Orach-Mountain )
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıl
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Balıkesir - Havran
• Tohumun kökeni: Tohum takas etkinliği
• Tohumu ilk paylaşan: Tam emin değilim 2014 yılı etkinliğinde Sn. Akçabardak paylaşmış.
• Kullanılan gübreler : Yanmış büyükbaş hayvan gübresi.
• Kullanılan ilaçlar: Yok
• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Yanında benzer bitki yoktu.
• Hasat yıl ve ayı: 2021 Yazı
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Sebze adalarından bir tanesine ekmiştim. Boyu 1.5 metreyi geçti. Desteklemek durumunda kaldık.
• Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Ispanak yerine kullanılabilen bir bitki. Yapraklarını toplayarak kavurma yapıp yedik. ( Sn. akçabardak tan alıntı Sarma, kaygana, börek vs. ıspanakla yapılan herşey yapılabilir.)
Yetiştirme özellikleri:
kolay çimlenen tohum, bitki boyu 1.5 m geçiyor, yapraklar tek tek koparılır. Yazın yetişir.

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: İlkbaharda Mart sonu viyole ektim. Mayıs ayında fide olarak ekildi.
2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Yok
3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri : Direk güneş alan alanda 3-4 günde bir sulanarak yetiştirildi.
4. İklim gereksinimleri:
5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Bitki uçlarında önce yeşil salkımlar halinde tohum keseleri oluşuyor. Bu keseler iyice kuruduğunda tohum alınabilir. Tek kök tohum için yeterli oldu.
(Tohumların oluşmaya başladığı zaman ve tohumların tamamen olgunlaştığı zamanki fotoğrafları var. Yapraklarının fotoğrafını çekmemişim.)

Eklenen Resimler
  
edremit zeytin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2021, 21:32   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-09-2020
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 139
kırmızı malabar ıspanağı

Kırmızı Malabar Ispanağı

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık, Subtropikal iklimlerde çok yıllık
Tohum Türü: Malabar Ispanağı, Basella rubra
Tohum çeşit adı: Red Malabar Spinach - Kırmızı Malabar Ispanağı
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 Yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Balıkesir-Havran
Tohumun kökeni: Güneydoğu Asya
Tohumun geldiği yer: Zen Garden
Kullanılan gübreler: Yanmış büyükbaş hayvan gübresi
Kullanılan ilaçlar: Hiç ilaç kullanmadım.
Hasat yıl ve ayı: 2021 Eylül- Ekim
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Yok.
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitki tipi ve gelişim durumu: Tohumları 2-3 haftada çimlenen bitkiyi sırığa almakta fayda vardır. Sarmaşık şeklinde büyüyor. Sırığın sağlam olması gerekiyor. Çünkü bitki geliştikçe ağırlaşıyor. Tohumlarını oluşturduğu sülükleri ulaşabildiği her yere sarılıyor. Bu ıspanak baharda ekiliyor. Kışın yetiştirilmiyor. Havaların ısınması ile bitkinin gelişimi hızlanıyor. Sıcaklık 25 dereceyi bulduğunda da hızla büyümeye başlıyor. Toprağı daima nemli tutmalı ve sıcaklıklara bağlı olarak düzenli bir şekilde sulanmalıdır.

Çiçeklenince çok hoş gözüküyor. Kırmızı filizlerinin rengi ile bariz şekilde yeşilinden ayrılır. Kırmızımsı etli parlak yapraklarının arasında pembemsi çiçekleri ise zamanla siyah renkli tohumlara dönüşür.

Bu Asya bitkisinin kırmızımsı filizleri ve etli sulu yaprakları salatalarda, çorbalarda ve kızartmalarda kullanılabilir. Bamyayı sevmeyenlere etli ve sulu yapraklarından dolayı bu bitkiyi çiğ olarak tüketmemelerini tavsiye ediyorum. Cacığın içerisine salatalık yerine ya da beraber ve gözlemeler için iç malzeme olarak da kullanabilirsiniz. Yalnız makarnanın üzerine mantarlı sos olarak olağanüstü bir lezzet katmaktadır. Aslında çok yıllık bir bitki olan Malabar Ispanağı ülkemizde tek yıllık olarak yetiştirilebilmektedir.

Sarmaşık Ispanak, Tırmanan Ispanak, Sürünen Ispanak, Buffalo Ispanak ve Ceylon Ispanak olarak da bilinen bu bitkiyi bahçenizde ya da balkonunuzda kolayca yetiştirebilirsiniz.( Bilgiler Sn. Bahçedenn 2019 yılı paylaşım etkinliğinden alıntı.)


5 adet tohum gelmişti ben ancak iki adedini çimlendirebildim. Bahçemde yarı gölge zeytin ağacının altına fideleri ektim. Çok az hayvan gübresi verildi. Yapraklarından sık sık toplayarak Sn. Meyvelitepe’nin tarifi ile mantar, malabar ve krema soslu makarna partileri yaptık. Çiğ olarak salatalarda da tadı güzel. Biz çok sevdik başka türlü deneme şansımız olmadı. Önümüzdeki yıl daha fazla yetiştireceğiz ve daha farklı tarifleri de deneyeceğiz.

NOT: 20 kişi ile tohum paylaşabilirim.

Eklenen Resimler
   
telato, sahin, uzunkum ve 2 kişi beğendi.
edremit zeytin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025