![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2017
|
Siyah tombul patlıcan (alıcan)
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Patlıcan Tohum çeşit adı: Siyah tombul patlıcan Tohum kaç yıldır sizdedir: 2 yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Urla, İzmir Tohumun geldiği yer: Sn. alıcan Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Sanırım Sn. alıcan Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede diğer patlıcan çeşitleriyle birlikte yetiştirdim ancak tohum saflığı için bir önlem alamadım. Kullanılan gübreler: Koyun ve keçi gübresi kullandım. Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: 2020 Ağustos Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki 160 cm kadar boylanıyor. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Çok irileşmeyen bir topan patlıcan türü. Not: Fotoğraflar için Akhisar patlıcan maddesine bakınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Girit kabak
Elimde 12 kişiye yetecek kadar tohum var. Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Yemeklik kabak Tohum çeşit adı: Girit kabak Tohum kaç yıldır sizdedir: 5 yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Urla, İzmir Tohumun geldiği yer: Salihli'den yerel tohum Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: 2 yıldır ben paylaşıyorum. Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede diğer kabakgil sebzeleriyle (salatalık, kavun, karpuz) birlikte yetiştirdim ancak tohum saflığı için bir önlem alamadım. Kullanılan gübreler: Koyun ve keçi gübresi kullandım. Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: 2020 Ekim Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitkinin çok bol ve büyük yaprakları oluyor. Bol yaprağın tozlaşmayı zorlaştırdığını gözlemlediğimden yaşlanan yaprakları dönem dönem kestim. Böylece hem bitki gençleşti hem de tozlaşma kolaylaştı. Tohum ekiminden itibaren 40 günde meyve veriyor. Sezonda 2 kez ekim yapılabilir. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Koyu yeşil, sakız kabaktan daha ince, uzun, çok küçük çekirdekli ve lezzetli bir yemeklik kabak cinsi. Meyveyi görmez de 40-50 cm iken toplasanız bile lezzeti gayet yerinde. Bitki yoğun yapraklıyken meyveler arada sıkışıp bozuk şekilli olabiliyor (özellikle de bitki yaşlanmışşa). Düzenleyen Kenger : 26-11-2020 saat 17:22 Neden: Tohum miktarı bilgisi eklendi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Çizgili kabak
Elimde 6 kişiye yetecek kadar tohum var. Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Yemeklik kabak Tohum çeşit adı: Çizgili kabak Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Urla, İzmir Tohumun geldiği yer: Denizli'den yerel tohum Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Bilmiyorum Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede diğer kabakgil sebzeleriyle (salatalık, kavun, karpuz) birlikte yetiştirdim ancak tohum saflığı için bir önlem alamadım. Kullanılan gübreler: Koyun ve keçi gübresi kullandım. Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: 2020 Ekim Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitkinin çok bol ve büyük yaprakları oluyor. Tohum ekiminden itibaren 40 günde meyve veriyor. Meyve verimi bol ve uzun süreli. Sezonda 2 kez ekim yapılabilir. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Açık yeşil, hafif tombul ve lezzetli bir yemeklik kabak cinsi. Meyveyi görmez de 40-50 cm iken toplasanız bile lezzeti gayet yerinde. Not: Fotoğraflar için Girit kabak maddesine bakınız. Düzenleyen Kenger : 26-11-2020 saat 17:23 Neden: Tohum miktarı bilgisi eklendi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Tromboncino kabak
Elimde 5 kişiye yetecek kadar tohum var. Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Yemeklik kabak Tohum çeşit adı: Tromboncino Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Urla, İzmir Tohumun geldiği yer: Ticari tohum Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: bahcedenn Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede diğer kabakgil sebzeleriyle (salatalık, kavun, karpuz) birlikte yetiştirdim ancak tohum saflığı için bir önlem alamadım. Kullanılan gübreler: Koyun ve keçi gübresi kullandım. Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: 2020 Ağustos Bitki tipi ve gelişim durumu: Sn. bahcedenn'den alıntılıyorum "Sırık bir çeşit olarak yetiştirmenizde fayda vardır. Ya bir ağaca ya da yaptığınız yatay şekilde uzayabileceği özel düzeneğe sardırınız. Böylelikle aşağıya doğru sarkan daha düz meyveleriniz olacaktır. Sürekli boy atma eğilimindedir. Kuvvetli geliştiği için ve üzeri yüklü olacağı için sağlam şekilde olmasına özen gösterin. Döllenmeden sebep her çiçek meyve bağlayamıyor. Elle tozlama yaparak bu oranı yükseltebilirsiniz. Buna rağmen verimli bir çeşittir." Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Sn. bahcedenn'den alıntılıyorum "Açık yeşil renkli meyveleri tam olgunlukta ten rengine dönerler. Uzun meyvelerin tohum bağlayan kısmı bombelidir ve boyları 90-100 cm e kadar uzayabilir. Meyvelerinin boyları 90-100 cm e kadar uzayabilen bu çeşidi istediğiniz her an hasat edebilirsiniz. Fakat ideali 20-45 cm iken hasat etmek. Tohumları çiçek ucu tarafındaki bombeli kısımdadır ve toplam uzunluğunun sadece 1/5 ini kaplar. Geriye ise tertemiz, sizi uğraştırmayacak kısmı kalır ve kabağınızı halka şeklinde dilimleyebilirsiniz. Buharda pişirerek, ızgarada közleyerek ya da kızartarak tüketebilirsiniz. Hatta çiğ olarak salatalara rendelendiğini de okuduk. Biz ise sadece buharda pişirip üzerini sarımsaklı yoğurt ile sos yaparak ve kızartarak tükettik. Kızartması enfes oldu. Tadı için tam bir kabak diyemeyiz. Patates ile kabak arasında bir tadı var. Bazı yazılarda kış kabağı olarak da tükedildiğini okuyunca bilhassa bu vakte kadar beklettim bir tanesini. Hem tazesi ile yaptığımız gibi kızartmasını yaptık hem de Marina di Chioggia ile yaptığım kabak tatlısı içerisinde kullandım. Fakat her iki seçenek için de fiyasko oldu. Börek ya da çorba içerisinde kullanılabileceğini tahmin ediyorum. Siz gene de şansa bırakmayın ve taze iken tüketin." Düzenleyen Kenger : 26-11-2020 saat 17:24 Neden: Tohum miktarı bilgisi eklendi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Acur
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Cucumis melo Tohum çeşit adı: Acur Tohum kaç yıldır sizdedir: 5 yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Urla, İzmir Tohumun geldiği yer: Ulamış'tan atalık tohum Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Acur daha önce de dağıtılmıştır, ama bu çeşitten emin değilim. Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede diğer salatalık çeşitleri ile birlikte yetiştirdim ancak tohum saflığı için bir önlem alamadım. Kullanılan gübreler: Koyun ve keçi gübresi kullandım. Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: 2020 Temmuz Bitki tipi ve gelişim durumu: Sürekli yeni kol veriyor. Meyve verimi uzun süre devam ediyor. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: 20-40 cm. uzunluğunda, çok sulu olmayan, lifli meyveleri var. Söğüş, salata ve turşu olarak tüketime uygun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Kornişon salatalık
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Salatalık Tohum çeşit adı: Kornişon salatalık Tohum kaç yıldır sizdedir: 3 yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Urla, İzmir Tohumun geldiği yer: Urla'dan atalık tohum Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Ben olabilirim Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede diğer salatalık çeşidi ve acurla birlikte yetiştirdim ancak tohum saflığı için bir önlem alamadım. Kullanılan gübreler: Koyun ve keçi gübresi kullandım. Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: 2020 Temmuz Bitki tipi ve gelişim durumu: Verimli, dayanıklı, uzun ömürlü bir bitki. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Oldukça lezzetli, dikenli meyveleri var, tipik kornişona göre daha tombul. Parmak büyüklüğünden bir karış olana dek çıtırlığını ve lezzetini yitirmiyor. İrileştiğinde dikenleri kaybolup tombul bir salatalık görünümüne kavuşuyor. Turşu yapılabileceği gibi, salatalık niyetine de kullanılabilecek bir meyve. Not: Fotoğraflar için acur maddesine bakınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Uzun sırık salatalık
Not: Sadece tek bir salatalıktan tohum aldıgımdan çok az tohum paylaşabileceğim. Elimde 7 kişiye yetecek kadar tohum var. Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Salatalık Tohum çeşit adı: Uzun sırık salatalık Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Urla, İzmir Tohumun geldiği yer: halcur Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Sanırım sn. halcur Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede diğer salatalık çeşidi ve acurla birlikte yetiştirdim ancak tohum saflığı için bir önlem alamadım. Kullanılan gübreler: Koyun ve keçi gübresi kullandım. Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: 2020 Temmuz Bitki tipi ve gelişim durumu: Sn. halcur'dan alıntılıyorum "Diğer salatalık çeşitleri ile benzer. İyi bir şekilde askıya alınmalı. Çok iyi büyüyor ve yayılıyor. Çok verimli olduğu için köyde bir çok evin önünde bulunur, yıllardır üretilir." Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Acurla salatalık arası bir doku ve tadı var. Bende salatalığın atası hissini uyandırdı. Diğer bilgileri Sn. halcur'dan alıntılıyorum "40cm’ye varan uzunluklara kadar ulaşabilen dikensiz ya da çok az dikenli bir bitkidir. Salata ve özellikle cacıklarda tercih edilebilir. Çok verimli. Tazeyken koparılırsa da meyve gibi yenebilir." Sn. halcur'dan meyvenin fotoğrafı: http://www.agaclar.net/forum/attachm...-salatalik.jpg Düzenleyen Kenger : 26-11-2020 saat 17:25 Neden: Tohum miktarı bilgisi eklendi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|