agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   2018-2019 Tohum Paylaşım Etkinliği (https://www.agaclar.net/forum/2018-2019-tohum-paylasim-etkinligi/)
-   -   2018-2019 Tohum Paylaşım Etkinliği Genel Yazışmalar (https://www.agaclar.net/forum/2018-2019-tohum-paylasim-etkinligi/42493.htm)

MeyveliTepe 14-10-2018 14:43

Bir de şunu eklemeliyim; etiketlerin üzerinde bütün hikayeyi yazacak kadar yer yok. Tohumları alan, etiketteki gönderen bilgisinden yararlanarak kataloglara müracaat edebilir, katalog bilgisini resimleriyle birlikte yazdırıp saklayabilir ya da başka bir takip metodu uygulayabilir.

AkisSoftware 15-10-2018 09:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ncapraz (Mesaj 1549851)
Merhaba,
Tohum talebinde bulundum ama Lojistik merkezi'ne nasıl bilgilerimi ileteceğimi bilmiyorum. Yardımcı olabilecek birisi var mı?
Teşekkürler

Bu konuların altına yazmamak daha doğru ama mademki yazmışsın o ilgili kişiye özel mesaj ile bilgilerini göndermen gerekiyor

Atilgan 15-10-2018 21:49

Sayın Vizeli39
Sayın Rana58 in dışı benekli karpuz paylaşımını bulamadım. Link verirmisiniz.

rana58 15-10-2018 22:24

Geçen seneki katalogda son olarak eklenen tohum. Yerli ama ben yetiştirmediğim için biraz çekinceli paylaşmıştım. Ayrıca benim karpuzda koyu yeşil kabuk vardı ama benek hatırlamıyorum.

Atilgan 16-10-2018 07:42

Benekli artı dışı sarı diyor.

bahcedenn 16-10-2018 08:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Atilgan (Mesaj 1549939)
Benekli artı dışı sarı diyor.

Sanırım beneklerin rengi sarı denmek istenmiş.

Atilgan 16-10-2018 12:45

Keşke sayın Vizeli39 da bu tartışmaya katılabilseydi.

Makbule2 17-10-2018 06:09

Merhaba arkadaşlar bende de malatya kayısısının çekirdekleri var kabuğu kırılmış şekilde birde Isparta'dan getirdiğim şeker pare denilen kayısı çekirdekleri var isteyen olursa yollarım

mirzaramiz 17-10-2018 11:16

İlk defa tohumdan sebze yetiştirecegim. Daha önce fide alıp ekmiştim. Çok heycanlıyım.

Musa Gündoğan 17-10-2018 16:44

şeker kamışı katı meyve sıkacağı ile sıkılabilir mi?

Atilgan 17-10-2018 17:48

Sayın Makbule,
Sadece ağırlıklı olarak çekirdek ile çogaltılan bazı meyve tohumlarını paylaşıyoruz. Mesela ömer eriği diye tabir edilen tohumu dikildiğinde agacı kaliteli meyveler veren oluşturan eriğin tohumunu paylaşıyoruz ama bir can eriğinin ya da papaz eriğinin tohumunu paylaşmıyoruz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Makbule2 (Mesaj 1550029)
Merhaba arkadaşlar bende de malatya kayısısının çekirdekleri var kabuğu kırılmış şekilde birde Isparta'dan getirdiğim şeker pare denilen kayısı çekirdekleri var isteyen olursa yollarım


Atilgan 17-10-2018 17:51

Sayın Pelpel,
Tohum paketinin üstünde c. maxima yazıyor ama paylaştığınız butternut kabak c. moschata türüne ait.

dongyul 17-10-2018 18:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan (Mesaj 1550086)
şeker kamışı katı meyve sıkacağı ile sıkılabilir mi?

Sayın Musa; ben denedim ama başarılı olamadım denemenizi önermiyorum az kalsın makina bozuluyordu. Kesiklikle daha güçlü mekanizmaya gerek var.

Musa Gündoğan 17-10-2018 21:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1550095)
Sayın Musa; ben denedim ama başarılı olamadım denemenizi önermiyorum az kalsın makina bozuluyordu. Kesiklikle daha güçlü mekanizmaya gerek var.

Dongyul tecrübeniz merak edenler için gerçekten büyük önem taşıyor. peki bu şeker kamışının şekerini daha yoğun hale getirmek için havanla mı dövmek gerekir sizce? Ve daha sonra 50-100 derece sıcaklıkta ısıtırsak şeker elde edebilir miyiz? ve ne kadar sağlıklı olur? fikriniz varmı?

sorular epey ard arda geldi.

bahcedenn 17-10-2018 21:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan (Mesaj 1550108)
Dongyul tecrübeniz merak edenler için gerçekten büyük önem taşıyor. peki bu şeker kamışının şekerini daha yoğun hale getirmek için havanla mı dövmek gerekir sizce? Ve daha sonra 50-100 derece sıcaklıkta ısıtırsak şeker elde edebilir miyiz? ve ne kadar sağlıklı olur? fikriniz varmı?

sorular epey ard arda geldi.

Jade Çiftliği (Berin Ertürk) bu ürünün pekmezini yapıyor. Facebook'ta ona sorarsanız belki yardımcı olabilir.

dongyul 17-10-2018 21:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan (Mesaj 1550108)
Dongyul tecrübeniz merak edenler için gerçekten büyük önem taşıyor. peki bu şeker kamışının şekerini daha yoğun hale getirmek için havanla mı dövmek gerekir sizce? Ve daha sonra 50-100 derece sıcaklıkta ısıtırsak şeker elde edebilir miyiz? ve ne kadar sağlıklı olur? fikriniz varmı?

sorular epey ard arda geldi.

Aslında ben demedim ancak makinayla olucak iş değiş kendşm dış kılıfını temizleyerek çiğneyeek tükketim şeker oranı az çok aşırı bir yoğunluk yok. ancak araştırdığım kadarıyla yaptıkları makina merdane şeklinde ve suyunu sıkıştırarak çıkarıyor.

birnefestoprak 17-10-2018 22:53

1 Eklenti(ler)
Şeker kamışının suyunu çıkarmakta kullanılan presler var. Resimdeki Floridalı çiftçi Jon Butts, kamışı eski usül prese beslerken görülüyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan (Mesaj 1550108)
Dongyul tecrübeniz merak edenler için gerçekten büyük önem taşıyor. peki bu şeker kamışının şekerini daha yoğun hale getirmek için havanla mı dövmek gerekir sizce? Ve daha sonra 50-100 derece sıcaklıkta ısıtırsak şeker elde edebilir miyiz? ve ne kadar sağlıklı olur? fikriniz varmı?

sorular epey ard arda geldi.


Muda 17-10-2018 23:15

Şekerkamışı daha sıcak ve güneşli iklim bölgelerinde bizim ülkemize göre yaptığı fotosentez fazlalığı nedeni ile şeker oranı daha fazladır muhtemelen. Ülkemizde yetişen hurmaların şeker oranı ile Arap yarımadasında vahalarda yetişen hurmadaki şeker oranının fazla olması gibi bir durum söz konusu.

sernur 17-10-2018 23:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan (Mesaj 1550108)
Dongyul tecrübeniz merak edenler için gerçekten büyük önem taşıyor. peki bu şeker kamışının şekerini daha yoğun hale getirmek için havanla mı dövmek gerekir sizce? Ve daha sonra 50-100 derece sıcaklıkta ısıtırsak şeker elde edebilir miyiz? ve ne kadar sağlıklı olur? fikriniz varmı?

sorular epey ard arda geldi.

Hindistan'da gördüğüm kadarıyla şeker kamışı suyunu büyük dişlilerin arasında motorla eziyor Ve aşağıda suyunu sürahide topluyorlardı.

Musa Gündoğan 18-10-2018 08:07

şeker kamışı türkiye de ticari amaçla ekilmiyorsa sadece tadına bakılması için ekilebilir. dediğiniz gibi pres dışında suyunu çıkarmak çok mümkün görünmüyor. verdiğiniz bilgiler için de ayrıca teşekkür ederim herkese

malina 19-10-2018 11:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alıcan (Mesaj 1548950)
sayın malbman liste yanınladıktan sonra tam olarak nereye gönderilecek bunula ilgi hiç açıklama göremedim geçen senede bu yüzden tohum yollayamadım yani şu adresi yazanız kıyamet mi kopacak

Zamanı gelince duyuruluyor...

Şu an yazılmamasının nedeni, hemen göndermeye kalkanlar olmasın diye :)

Geçen yılki duyuru: http://www.agaclar.net/forum/2017-20...tm#post1528007

Musa Gündoğan 19-10-2018 16:09

merhaba arkadaşlar
bir konu hakkında engin tecrübelerinizden faydalanmak isterim.

tohum saklarken şu zaman kadar sadece bir kaç fasulye çeşitinde böceklenme yaşadım. ve atmak zorunda kaldım. bu böcekler için genelde odun külü vs. ile karıştırın diyorlar. ancak gel gelelim benim için pratik olmayan bir tohum saklama yöntemi.

bu odun külü dışında böcekleri uzak tutacak ya da var olacak böceklerin engellemesi için başka alternatif neler olabilir. örneğin tuz, naftalin vs. kullanılabilir mi?

istcallst 19-10-2018 16:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan (Mesaj 1550125)
şeker kamışı türkiye de ticari amaçla ekilmiyorsa sadece tadına bakılması için ekilebilir. dediğiniz gibi pres dışında suyunu çıkarmak çok mümkün görünmüyor. verdiğiniz bilgiler için de ayrıca teşekkür ederim herkese


Biz bu sene şeker kamışı şurubunu yaptık. Biraz zahmetli bir iş, küçük parcalara kesip kaynattık. Neredeyse bütün gün sürdü, ama imkansiz değil.
İngilizce bilgi burada;
How to make cane syrup at home... without a sugar cane press! | The Survival Gardener

istcallst 19-10-2018 16:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan (Mesaj 1550215)
merhaba arkadaşlar
bir konu hakkında engin tecrübelerinizden faydalanmak isterim.

tohum saklarken şu zaman kadar sadece bir kaç fasulye çeşitinde böceklenme yaşadım. ve atmak zorunda kaldım. bu böcekler için genelde odun külü vs. ile karıştırın diyorlar. ancak gel gelelim benim için pratik olmayan bir tohum saklama yöntemi.

bu odun külü dışında böcekleri uzak tutacak ya da var olacak böceklerin engellemesi için başka alternatif neler olabilir. örneğin tuz, naftalin vs. kullanılabilir mi?

defne yapraklar işe yarayabilir, biz de bu sene deniyoruz

Zekoş 19-10-2018 17:25

Sayın Musa Gündoğan bu zamana kadar hic fasülyem böceklenmemisti.Bu sene kücük bir kavonazdakini atmak zorunda kaldım.Netten biraz baktım arkadasin söyledigi gibi genelde defne yapragi diyorlar hemen bahceden bir poset topladım;)
Diger seceneklerse pet kola siselerine iyice kurulayıp dibine tuz atip fasulyeyi koymakmis.Üzerine sarımsak koyanlarda varmış..Ben yine de çok kıymetli tohumluklarimi buzdolabının meyvelik bölümüne koyuyorum;)

birnefestoprak 19-10-2018 17:39

Fasulyeler hasat aşamasında hemen ayıklanıp kemik kuruluğuna gelene kadar kurutulup kavanoza doldurulduktan sonra dondurmak iyi bir yöntemdir. Ayıklama ve kurutma işleminin yapıldığı ortamın bakliyat depolanan bir yer olmamasında büyük yarar var.

Dondurulan tohumlar sonraki mevsim dikilmek üzere kavanozdan çıkarıldıktan sonra, kavanoz geri kalan tohumlarla birlikte tekrar dondurucuya alınacaksa, kavanoz içinde hiç nem olmamasına çok dikkat edilmesi gerekiyor.

Kozanli 19-10-2018 18:40

Annem ve babam sebze tohumlarını Amarikan bezinden dikilmiş keseye doldurup ambar denilen odanın tavanına asardı.
Veya toprak küp- küpeciklere doldurulurdu.
Tabi bizler bu araçları unuttuk.
Birçok kez bende tohum alıp sakladım başarılı olamadım.
Kimi zaman küflenmiş bazen ise böceklendi.
Ata geleneklerini uygulamak daha uygun diye düşünüyorum.

Atilgan 19-10-2018 19:03

Ne kadar gerekli bilmiyorum ama fasülye buzluktan çıkarıldığında ortam sıcaklığına ulaşana kadar kabı açılmadan bekletilmeli diye okumuştum.

Musa Gündoğan 19-10-2018 22:45

çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için tohumları bir düzene sokmak şart oldu :)

drosophila 21-10-2018 22:14

Tohum hakkında bilgiler bölümlerinde küçük süs biberi türleri için tek yıllık yazılmış. Eskiden ben de öyle biliyordum. Nedense iki defa yaz sonlarında sulamayı azalttım. Ve biberler kurudu. geçtiğimiz yıl süs biberlerimi sulamayı bırakmadım. Baharda ikinci kez bol miktarda meyve aldım. İnternette araştırdım. Biberleri ağaç formuna çevirenleri gördüm. 4-5 yıl ürün aldıklarını söylüyorlar. Büyük boy biberler için de durum benzer. Bizimkiler henüz iki yaşında. Şu kadar ömrü var diyemem. Ancak bu tek yıllık durumu yanlış bilinen ezber bir bilgi midir bilenlere ve tecrübe edenlere sormak isterim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025