agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   2018-2019 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar) (https://www.agaclar.net/forum/2018-2019-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/)
-   -   Kenger (https://www.agaclar.net/forum/2018-2019-tohum-paylasim-etkinligi-kataloglar/42680.htm)

Kenger 15-12-2018 18:47

Kudret narı

1 Eklenti(ler)
Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum Türü: Kudret narı - Bitter melon (Momordica charantia)

Tohum çeşit adı: Kudret narı

Tohum kaç yıldır sizdedir: 3 yıl

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Urla, İzmir

Tohumun geldiği yer: Ulamış'tan atalık tohum

Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Sn. telato ve heyyamola da paylaşmış.

Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede diğer kabakgil sebzeleriyle (salatalık, kabak, kavun, karpuz) birlikte yetiştirdim ancak tohum saflığı için bir önlem alamadım.

Kullanılan gübreler: Koyun ve keçi gübresi kullandım.

Kullanılan ilaçlar: Yok

Hasat yıl ve ayı: 2018 Temmuz

Bitki tipi ve gelişim durumu: Sn. heyyamola'dan alıntıdır: "Sarmaşık şeklinde gelişen bir sarılıcıdır, 10-15 cm uzunluğunda meyveler verir.

Organik maddesi çok, gevşek toprağı çok sever. Her sebze adasının bir köşesine dikilen tek bir kök onlarca meyve verebilir.

Tohumlarının viyollere hıdırellez günü ekilmesi adettendir (biyodinamik). Bitkiler viyollerde 20-30 cm. uzadığında kalıcı yerlerine dikilir."

Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Sn. Meyvelitepe'den alıntıdır: "Şifalı bitkilerdendir. Çok hızlı yara iyileştirici olarak bilinir. Ülkemizde çoğunlukla sararmış meyve eti zeytinyağında bekletilerek yaralara sürülmek maksadıyla kullanılırsa da, başta Hindistan olmak üzere uzak doğuda ve Japonyada bir çok yemeği yapılır. Okinawa adasındaki belirgin yaşam süresi uzunluğunu kudret narının yiyecek olarak çok tüketilmesine bağlayan kaynaklar vardır.".

Yetiştirme özellikleri:
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumları bölgenizdeki geç donlardan sonra bahçeye direk ekebilirsiniz.

Tohum ne zaman hangi olgunlukta alınır: Meyve olgunlaştığında ağzı açılıyor, tohum bu aşamada alınabilir.

Kenger 15-12-2018 19:14

Lif kabağı

1 Eklenti(ler)

Tohum Türü: Kabak

Tohum çeşit adı: Lif kabağı

Tohumun geldiği yer: Bulgaristan'dan atalık tohum

Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Sn. Nevin Marangoz ve Selçuk Boz da paylaşmış.

Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede o yer ve dönemde aynı aileden başka bitki yoktu.

Hasat yıl ve ayı: 2017 Ekim

Bitki tipi ve gelişim durumu: Sn. uzman16'dan alıntıdır:
"Luffa cylindrica (L.) M. J. Roemer (Cucurbitaceae) türünün olgun meyvası olan bu tür koyu sarı çiçekli, bir yıllık, kuvvetli ve tırmanıcı bir bitkidir."

Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Sn. uzman16'dan alıntıdır:
"Meyva şekli silindir biçimindedir ve içi liflidir. Vatanı Mısır veya Arabistan olup memleketimizin güney bölgelerinde özellikle bahçelerde yetiştirilir. Olgunlaşmış meyvelerden elde edilen lif, temizlik aracı olarak özellikle banyoda “bitkisel lif” olarak kullanılır."

Yetiştirme özellikleri:
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumları bölgenizdeki geç donlardan sonra bahçeye direk ekebilirsiniz.

Tohum ne zaman hangi olgunlukta alınır: İyice olgunlaşıp kuruyan meyvelerin kabuğu kırılarak lifin içinden tohumları alınır.

Kenger 15-12-2018 20:27

Kadife çiçeği (marigold, tagetes)

2 Eklenti(ler)

Tohum Türü: Kadife çiçeği (marigold, tagetes)

Tohum çeşit adı: Kadife çiçeği (French ve African marigold)

Tohumun geldiği yer: Değişik yerlerden toplama

Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Popüler bir bitki, çok kişi paylaşmış. Bulabildiklerim: Sn. oz26, esgül73, Aysel Yavuz, Sezerakk,...
Bendeki tohumlar French ve African marigold karışımı.

Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede birçok çiçekle birlikte yetişti, tohum saflığı için bir önlem alamadım.

Hasat yıl ve ayı: 2018 Ağustos

Bitki tipi ve gelişim durumu: Çok kuvvetli gelişir (1 mt çap ve boya ulaşır), Haziran'dan Ekim'e dek çiçek verir.

Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Sarı ve turuncu renklerde, güzel kokulu, dayanıklı çiçekleri var.

Sn. Esgül73'ten alıntıdır: "İlkbahardan sonbahara dek sürekli çiçekli görebileceğiniz bu bitki, etkileyici kokusuyla özellikle beyaz sinekler için caydırıcı etkiye sahip. Kadife çiçeği kökleriyle salgıladığı bazı kimyasallarla nematodları yok eder. Beyaz sinek ve fasulye böceklerini uzaklaştırır. Kadife çiçeği; patlıcan, patates, balkabağı, kabak, domates ve fasulye için iyi arkadaş çiçekleri üretir. (Loveforlife)"

Yetiştirme özellikleri:
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Sn. Esgül73'ten alıntıdır: "Mart ile Nisan ayları ekim için uygundur. Torfa serpiştirilip üzeri tekrar ince bir tabaka torfla örtülüp nemli kalması sağlanır. Direkt olarak yerine de ekilebilir."

Tohum ne zaman hangi olgunlukta alınır: Sn. Esgül73'ten alıntıdır: "Bitki üzerindeki çiçekler kuruyup, çiçeğin altında bulunan keselerdeki tohumlar siyah renge döndüğü zaman tohum alınır."

Kenger 16-12-2018 11:17

Aynısefa (calendula officinalis)

1 Eklenti(ler)

Tohum Türü: Aynısefa

Tohum çeşit adı: Aynısefa (calendula officinalis)

Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Popüler bir bitki, çok kişi paylaşmış. Bulabildiklerim: Sn. Sevgi Durul, hberbul, heyyamola, Sevoş,...
Bendeki tohumları birçok kaynaktan topladım ve sürdürdüm.

Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede birçok çiçekle birlikte yetişti, tohum saflığı için bir önlem alamadım.

Hasat yıl ve ayı: 2018 Ağustos

Bitki tipi ve gelişim durumu: Sn. Heyyamola'dan alıntıdır: "30 cm kadar boylanıp, bol çiçek açan, kolayca yetiştirilebilen bir bitkidir. Bol tohum verir. Ekildiği bölgede yayılıp, çoğalır. Toprak ıslahına katkı sağlar."

Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Sarı ve turuncu renklerde, arı çeken, güzel çiçekleri var.

Kenger 16-12-2018 11:38

Turuncu cosmos çiçeği

1 Eklenti(ler)

Tohum Türü: Cosmos

Tohum çeşit adı: Turuncu cosmos çiçeği

Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Popüler bir bitki, çok kişi paylaşmış. Bulabildiklerim: Sn. SDurul, tturt, heyyamola, haru, bahcedenn, hcorak...

Hasat yıl ve ayı: 2018 Ekim

Bitki tipi ve gelişim durumu: Sn. heyyamola'dan alıntıdır: "Kolayca yetişen, bol çiçeklenen bitki 150 cm boylanıp, 70 cm enine gelişim gösterebilir. Dökülen tohumlarından kendiliğinden çimlenip, ekildiği yerde kalıcı hale gelir. Tohumu direk yetişeceği yere ekilirse daha dayanıklı bitkiler elde edilir. İç mekanda ekilip fide yapılacaksa; çimlenmeden itibaren mümkünse Güneş gören bol ışıklı bir ortamda bulundurarak, gövdelerinin kalınlaşmasına, fidelerin fazla boylanmamasına özen gösterilmelidir."

Kenger 16-12-2018 11:58

Kirli hanım çiçeği (Zinnia elegans)

1 Eklenti(ler)

Tohum Türü: Kirli hanım çiçeği

Tohum çeşit adı: Kirli hanım çiçeği (Zinnia elegans)

Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Popüler bir bitki, çok kişi paylaşmış. Bulabildiklerim: Sn. SDurul, intibah, İsmail Kuzucu, sweetnurse83,...

Hasat yıl ve ayı: 2018 ekim

Bitki tipi ve gelişim durumu: Çok kuvvetli gelişir (1 mt boya ulaşır). Benim saksıda kendiliğinden çıkan bir zinnia'mın kökü çok kuvvetlenip saksıdaki ağacımın cılız kalmasına neden oldu.

Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Çok renkli çiçekleri var.

Yetiştirme özellikleri:
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Sn. İsmail Kuzucu'dan alıntıdır: "Mart - Nisan ayları arasında viyollere veya torf dolu bir kaba ekilir. Tohumlar çimlenene kadar torf kesinlikle kuru bırakılmamalıdır."

Tohum ne zaman hangi olgunlukta alınır: Çiçekler kuruduğu zaman alınabilir.

Kenger 16-12-2018 12:30

Süs ayçiçeği

3 Eklenti(ler)

Tohum Türü: Ayçiçeği

Tohum çeşit adı: Süs ayçiçeği

Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıl

Tohumun geldiği yer: Almanya'dan ticari tohum

Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Popüler bir bitki, çok kişi paylaşmış. Bulabildiklerim: Sn. TCM, pares, Efeege, hcorak, SDurul...
Bendeki tohumlar Almanya'dan ticari tohum.

Dağıtılacak tohumun saflığı: Bahçede yemeklik ayçiçeği de vardı, tohum saflığı için bir önlem alamadım.

Hasat yıl ve ayı: 2018 Eylül

Bitki tipi ve gelişim durumu: Çok kuvvetli gelişir (2 mt boy, 1 mt çapa ulaşır).

Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Çiçeklerin her yeri kaplı, ortasında tipik bir ayçiçeğinde olagelen tohum görüntüsü yok.

Tohumlarımın çoğu evinsiz çıktığı için bu tohumu paylaşıma kapatıyorum. Şimdiye dek talep edenlere de az miktarda gönderebileceğim.

ciminli 14-05-2019 10:23

Sevgili Kenger merhaba
Tohum paylaşım etkinliğinden aldığım tohumlar henüz viollerde. Bu haftasonu kısmetse yerlerine dikilecek. sizden aldığım koyu yeşil tatlı biber tohumlarından 6 tanesi çimlendi. Fakat bir sabah başına ne geldi bilmiyorum ama baktımki saksıdaki çimlenen fideler yok olmuş. Bahçede sera örtüsünün altındaydı. Siz çok övdüğünüz için en çok merak ettiğim çeşit buydu. galiba çok titrediğim için böyle oldu. İnşallah önümüzdeki yıl tekrar paylaşırsınız. Beni unutmayın lütfen. Bir sonraki paylaşımda buluşmak üzere hoşçakalın

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025