![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 540
|
Antep Biberi (Acı)
![]() ![]() • Bitki türü: Sebze • Bitki ömrü: Tek yıllık • Tohum Türü: Biber • Tohum çeşit adı: Antep Biberi • Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara • Tohumun kökeni: Antep • Kullanılan gübreler: Yanmış büyükbaş hayvan gübresi • Kullanılan ilaçlar: Yok • Hasat yıl ve ayı: Eylül 2017 • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Çit boyu tek sıra üzerinde diğer biberlerle arasına yaklaşık 5 metrelik bir mesafe ve ayrıca bariyer bitkiler koyularak yetiştirildi. • Bitki tipi ve gelişim durumu: Koyu yeşil rengi ve acı olması dışında bitki yapısı ve dokusu itibarıyla kandil dolma biberine benziyor. Acılık çok deyişken. Sayın Sdurul ve daha sonra Sayın Heyyamola ve benim tarafımdan dağıtılan Antep Biberine göre biraz daha iri meyve verme potansiyeline sahip. Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır) 1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum. 2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim. 3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim. 4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyveler olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır. Düzenleyen Atilgan : 30-09-2017 saat 18:58 Neden: ekleme |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 540
|
Drop of Gold (Tatlı)
![]() ![]() • Bitki türü: Sebze • Bitki ömrü: Tek yıllık • Tohum Türü: Biber • Tohum çeşit adı: Drop of Gold • Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara • Tohumun kökeni: İtalya • Kullanılan gübreler: Yanmış büyükbaş hayvan gübresi • Kullanılan ilaçlar: Yok • Hasat yıl ve ayı: Eylül 2017 • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: En yakın biberlerle arasında yaklaşık 20 metrelik bir mesafe ve ayrıca bariyer bitkiler vardı. • Bitki tipi ve gelişim durumu: Erkenci bir İtalyan atalık çeşit. Açık yeşilden nar çiçeği rengine yakın açık kırmızı bir renkte kızarıyor. Meyveleri çok iri (ortalama 15 cm uzunluğunda ve 5 cm çapında) ve bitki oldukça verimli olduğu için destek vermek gerekiyor. Taze meyveler çıtır çıtır, ince kabuklu ve az etli, dolması ya da kızartması yapılabilir. Kızaran meyveler oldukça etli. Biber kızarmaya başladığında kısmen de olsa altın sarısı bir renk alabiliyor. Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır) 1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum. 2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim. 3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim. 4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyveler olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır. Düzenleyen Atilgan : 30-09-2017 saat 21:46 Neden: ekleme |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 540
|
Lombardo (Tatlı)
![]() ![]() ![]() Bitki türü: Sebze • Bitki ömrü: Tek yıllık • Tohum Türü: Biber • Tohum çeşit adı: Lombardo • Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara • Tohumun kökeni: İtalya • Kullanılan gübreler: Yanmış büyükbaş hayvan gübresi • Kullanılan ilaçlar: Yok • Hasat yıl ve ayı: Eylül 2017 • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Çit boyu tek sıra üzerinde diğer biberlerle arasına yaklaşık 5 metrelik bir mesafe ve ayrıca bariyer bitkiler koyularak yetiştirildi. • Bitki tipi ve gelişim durumu: Açık yeşil renginde, orta boylu, hafif boğumlu ince kabuklu lezzetli meyveleri olan bir İtalyan atalık çeşidi. Bitki daha çok enine büyüyor. Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır) 1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum. 2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim. 3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim. 4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyveler olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır. Düzenleyen Atilgan : 30-09-2017 saat 23:20 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 540
|
Orange King
![]() ![]() Bitki türü: Sebze • Bitki ömrü: Tek yıllık • Tohum Türü: Domates • Tohum çeşit adı: "Orange King" • Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara • Tohumun kökeni: USA • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum • Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler • Kullanılan ilaçlar: Yok • Hasat yıl ve ayı: Eylül 2017 • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer domateslerle arasına bariyer bitkiler koyuldu. Hasat süresi: Erkenci, fide dikiminden itibaren 65 gün Meyve rengi, şekli, büyüklüğü ve özelliği Portakal renginde. Orta büyüklükte düzgün küre şeklinde meyveleri var. Meyveler ince kabuklu ve asit oranı düşük. Bitki tipi ve gelişim durumu: Oturak bir çeşittir. Oldukça erkenci ve çok verimlidir. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 540
|
Silver Slicer Salatalık
![]() ![]() • Bitki türü: Sebze • Bitki ömrü: Tek yıllık • Tohum Türü: Salatalık • Tohum çeşit adı: "Silver Slicer" • Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara • Tohumun kökeni: USA • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum • Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler • Kullanılan ilaçlar: Yok • Hasat yıl ve ayı: Eylül 2017 • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Rüzgar ile çapraz tozlaşma olamayacak konum ve mesafeye dikildi ama arılar için bir önlem almadım. Hasat süresi: Tohum ekiminden itibaren ortalama 60 gün Meyve rengi, şekli, büyüklüğü ve özelliği Su yeşili renginde olğunlaştıkça beyaz bir renk alan ortalama büyüklükte hafif dikenli meyveleri var. Meyveler çabuk çekirdek oluşturduğu için fazla bekletilmeden koparılmalı. Bitki tipi ve gelişim durumu: Cornell üniversitesinde üretilmiş hastalık lara dirençli bir salatalık türü. Hiç ip atıp tırmanma eğilimi göstermedi ama ben iple destek vererek yerden kaldırdım. Büyükçe bir plastik saksıda ortalama bir verimi oldu. Ekim ayına kadar ciddi bir hastalık belirtisi göstermedi. Acılık ta hiç olmadı. Ana bahçedeki diğer salatalıklar 1 ay kadar önce aşırı küllemeye maruz kaldıkları için söküldü. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 540
|
Black from Tula
![]() •Bitki türü: Sebze • Bitki ömrü: Tek yıllık • Tohum Türü: Domates • Tohum çeşit adı: "Black from Tula" • Tohum kaç yıldır sizdedir: 2 • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara • Tohumun kökeni: Rusya • Tohumun geldiği yer: Sayın Bahcedenn (2014-2015 tohum paylaşımı) • Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler • Kullanılan ilaçlar: Yok • Hasat yıl ve ayı: Eylül 2017 • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer domateslerle arasına bariyer bitkiler koyuldu. Aşağıdaki bilgiler sayın Bahcedenn den alınmıştır benimde gözlemlerim bu doğrultudadır. Yanlız benim diktiklerim için verimli bir yıl olduğunu söyleyebilirim Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay Hasat süresi: Orta, fide dikiminden itibaren 70-80 gün Büyüme alışkanlığı: Sırık Yaprak tipi: Normal Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Siyah, yuvarlak, basık ve orta Bitki tipi ve gelişim durumu:Sırık bir çeşittir. Çok verimli olmasa da mutlaka denemeniz gereken bir çeşittir. Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Normalde 200 - 350 gr lık meyveler verir. Ben ise 150 ile 250 gr arasında meyveler elde ettim. Aroması yüksek, oldukça zengin eski domates tadında tatlı ve hafif baharatlı bir lezzete sahiptir. Kimisine göre geleneksel siyah domates çeşitleri içerisinde en lezzetli domates çeşididir. Şekil olarak oval ve basık bir yapısı vardır. Morumsu, kahverengimsi, koyu pembe olan domateslerin omuz kısımları koyu yeşilimsi renktedir. Aynı zamanda domatesin çekirdeğinin jel kapsülleri de yeşil renklidir. Salatalarınıza renk katacak olan bu çeşidi lezzetli sandviçlerinizde de kullanabilirsiniz. Vaktinde hasat edilmezse meyvelerde çatlama olabilir. Düzenleyen Atilgan : 01-10-2017 saat 23:58 Neden: Ekleme |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 540
|
Giallo D'Asti
![]() Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum Tohum çeşit adı: Giallo D'Asti Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara Tohumun kökeni: İtalya Tohumun geldiği yer: Ticari tohum Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: Eylül 2017 Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 7 metrelik bir mesafe ve barier bitkiler koyuldu. Bitki tipi ve gelişim durumu: İtalyan bir atalık çeşit. Kızardığında çok iri, gösterişli ve tatlı meyveleri var. Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır) 1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum. 2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim. 3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim. 4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyveler olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır. Düzenleyen Atilgan : 07-10-2017 saat 23:07 Neden: Ekleme |
|
|
|
![]() |
|
|