![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu.
|
Ballıca Otu
Bitki türü: Çiçek Bitki ömrü: Ilıman iklimlerde çok yıllık Tohum türü: Yayılıcı çiçek Tohum çeşit adı: Ballıca otu (alyssum) Tohum kac yıldır sizdedir: 1 senedir Tohum alınan bitkinin yetiştiridiği yer: Çorum Tohumun kökeni: Yerli tohum satan bir siteden aldım Kullanılmış gübreler: Gübre kullanmadım önceden atılan gübreler yeterli oldu. Kullanılmış ilaçlar: İlaç kullanılmadı Tohumu alınan bitkinin türe izalasyon uygulaması: Gerek Yok Hasat yılı ve ayı: Ekim-kasım aylarında Meyvelerin ayırt edici özellikleri: Yayılıcı sarkan bir tür. Kolay yetişiyor. Mor ve lila tonlarında minik çiçekler açıyor. Bal, vanilya gibi pudramsı hoş bir kokusu var. Kasım ayına kadar devamlı çiçekli oluyor. Şu ana kadar üzerinde çiçekler var ama tabii ki yazın olduğu kadar gösterişli değil. Havalar ısınınca ekilmeli. Tohumları çok küçük olmasına rağmen kolay çimleniyor. Saksıya ekildiğinde aşağıya sarkma yapıyor. Çok bakım istemeyen bir çiçek. Sadece toprağı kuruduğunda sulamak yeterli. Çiçekten sonra tohum kabuğu sararıp kuruyunca tohum alınmalı. Bekletilirse açılıp dökülüyor. Paylaşım 5 kişi ile sınırlıdır. Düzenleyen Zekoş : 07-12-2016 saat 16:54 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu.
|
Lavanta
Bitki türü: Şifalı bitki Bitki ömrü: Çok yıllık Tohum türü: Lavanta Tohum çeşit adı: Lavanta Tohum kac yıldır sizdedir: 3 yıldır Tohum alınan bitkinin yetiştiridiği yer: Çorum Tohumun kökeni: Bitki satan bir siteden fide olarak aldım Kullanılmış gübreler: Gübre kullanmadım önceden atılan gübreler yeterli oldu. Kullanılmış ilaçlar: İlaç kullanılmadı Tohumu alınan bitkinin türe izalasyon uygulaması: Gerek Yok Hasat yılı ve ayı: Ekim 3 seneden sonra bu sene çiçek açıp tohum verdi. Fide 3. senesinde gelişmiş hale geldi ve yayılmaya başladı. Susuzluğa dayanıklı bir bitki. Çok fazla ilgi istemiyor. Yanından geçerken kokusunu hissedebiliyorsunuz. Bence her bahçede olması gereken bir bitki. Çiçekleri tomurcuğa dönüşüp kuruyunca tohumu alınıyor. Ama tohumdan yetiştirmeyi hiç denemedim zaten ilk defa tohumunu aldım. Paylaşım sona ermiştir. Düzenleyen Zekoş : 07-12-2016 saat 16:54 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu.
|
Ebe Gümeci
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Çok yıllık Tohum türü: Ebe Gümeci Tohum çeşit adı: Ebe Gümeci Tohum kac yıldır sizdedir: 3-4 senedir Tohum alınan bitkinin yetiştiridiği yer: Çorum Tohumun kökeni: Yerli tohum satan bir siteden aldım Kullanılmış gübreler: Yanmış hayvan gübresi Kullanılmış ilaçlar: İlaç kullanılmadı Tohumu alınan bitkinin türe izalasyon uygulaması: Gerek Yok Hasat yılı ve ayı: Eylül-ekim-kasım ayları arasında Meyvelerin ayırt edici özellikleri: Bol güneş ve su bulduğunda iyi gelişiyor ve boylanıyor. Yaprakları burada doğal olarak yetişenlere bakarak daha iri oluyor. Yaprakları ıspanak gibi pişirilerek ya da sarılarak yenilebilir. Yemeği bana bamyayı anımsatıyor severek yediğim bir bitki. Hiç yenilmese bile çiçekleri görsellik olarak yine yeterli. Havalar ısınınca direk toprağa ya da viyollere ekilip şaşırtılabilir. Biraz nazlı bitiyor gibi geldi ama bir köken bile bir eve yetiyor. Mor çiçekleri bahçeye ayrı bir hava katıyor. Dikimi çok seyret yapılmalı çok dallanan bir bitki. Bolca yapraklarını toplamak isterseniz suyunu eksik etmemelisiniz. Çiçekten sonra kuruyan tohumları alınır. Kasıma kadar da bir yandan çiçeklenir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu.
|
Kırmızı Marul
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum türü: Marul Tohum çeşit adı: Kırmızı marul Tohum kac yıldır sizdedir: 3 senedir Tohum alınan bitkinin yetiştiridiği yer: Çorum Tohumun kökeni: Yerel tohum satan bir siteden almıstım Kullanılmış gübreler: Yanmış hayvan gübresi Kullanılmış ilaçlar: İlaç kullanılmadı Tohumu alınan bitkinin türe izalasyon uygulaması: Gerek Yok Hasat yılı ve ayı: Temmuz-agustos 2016 Meyvelerin ayırt edici özellikleri: Kıvırcık kırmızı renkte. Diğer marullara bakarak rengi dışında tadında pek fark göremedim ama yaprakları yumuşak oluyor Havalar ısınınca direk toprağa ekilir. Toprak nemli tutulursa çabuk çimleniyor. Toprağı gevsek ve gübreli olursa daha güzel gelişiyor. Suyunu ihmal etmemek gerekiyor yoksa çabuk acıyor. Marullar sık bitmişse şaşırtma yöntemiyle seyrek olarak fidelemeli. Ben öyle yapıyorum. Yaz aylarında ekim yapılırsa çabuk tohuma kalkıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu.
|
Karısık Mısır(3 Çeşit)
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum türü: Mısır Tohum çeşit adı: Mısır Tohum kac yıldır sizdedir: 6 - 7 senedir Tohum alınan bitkinin yetiştiridiği yer: Beyaz olan köyümüzün yerli mısırı, Diğeri Konya’dan geldi Tohumun kökeni: Aile büyüklerim Kullanılmış gübreler: Yanmış hayvan gübresi Kullanılmış ilaçlar: İlaç kullanılmadı Tohumu alınan bitkinin türe izalasyon uygulaması: Mısırların birbirinden uzağa dikilmelerinde fayda var çünkü beyaz mısırda sarıya doğru renk değişimi olabiliyor Hasat yılı ve ayı: Baharda ekilirse yaz ortasında yenilebilir. Yaz ortasında ekildiğinde güz mısırı olarak tazesi yenilebilir ama tohum olmaz sanıyorum. Meyvelerin ayırt edici özellikleri: Seyrek ve sıralı dikildiği takdirde mısırlar iri taneli olur. Bazılarında iki koçanda oluyor. Çapalarken kök kısmının toprakla doldurulması mısırların sulanırken ya da şiddetli yağmurlarda yıkılmamasına destek olur. Havaların ısınmasıyla direk toprağa ekilir. Tohuma hiçbir işlem yapmaya gerek yok. Sık fideleri söküp şaşırtmayı denedim fakat iyi bir gelişim göstermedi boylanmadı ve meyvesi çok küçük oldu. Güneşi ve suyu seven bir bitki yarı gölgede de olur. Çok gölge yere ekilirse çok ince dallı ve cılız oluyor. Mısırın dış kabukları iyice kuruduktan sonra tohum alınır. Not: Beyaz olan buranın yıllardır ekilen mısırıdır. Özellikle yemeklik mısır yapmak için ekilir. Tazesi haşlama ve közleme yapılarak yenir. Zayıf iyi olmayanlar yem olarak kullanılır. Diğer tür de Konya’dan gelmişti. Tatlımsı çok yumuşak, lezzetli ve geç kartlaşan özelliğe sahip. Yerken dişe yapışıyor. Kuruyunca büzük bir hal alıyor. Düzenleyen Zekoş : 30-11-2016 saat 17:31 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu.
|
İri Beyaz Papatya
Bitki türü: Çiçek Bitki ömrü: Çok yıllık Tohum türü: Papatya Tohum çeşit adı: İri beyaz papatya Tohum kac yıldır sizdedir: 4 senedir Tohum alınan bitkinin yetiştiridiği yer: Çorum Tohumun kökeni: Bir siteden almıştım Kullanılmış gübreler: Gübre kullanmadım toprağa daha önce atılan gübreler yeterli geliyor. Kullanılmış ilaçlar: İlaç kullanılmadı Tohumu alınan bitkinin türe izalasyon uygulaması: Gerek Yok Hasat yılı ve ayı: Sonbahar ayları Diğer papatyalara göre yaprakları oldukça iri ama kokusuz Havaların ısınmasıyla birlikte direk toprağa ekilir. Viyollere ekip şaşırtma da yapılabilir. Özel bir bakım istemiyor toprağı kurudukça sulanmalı. Tohumu çiçek dalında iyice kuruduktan sonra alınır. Kışın dallar iyice kuruduğu halde baharda yeniden çıkar. Ama açan papatyalar küçük oluyor. İri gösterişli çiçekler olsun istiyorsanız her sene yeniden ekmelisiniz Düzenleyen Zekoş : 30-11-2016 saat 17:31 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu.
|
Katmerli Pembe Gelincik
Bitki türü:Çiçek Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum türü: Gelincik Tohum çeşit adı: Katmerli pembe gelincik Tohum kac yıldır sizdedir: 3 senedir Tohum alınan bitkinin yetiştiridiği yer: Çorum Tohumun kökeni: Cicek satan bir siteden almistim Kullanılmış gübreler: Toprakta önceden olan gübreler yeterli geliyor Kullanılmış ilaçlar: İlaç kullanılmadı Tohumu alınan bitkinin türe izalasyon uygulaması: Gerek Yok Hasat yılı ve ayı: yaz ortasında cicekler acıyor ve yaz sonuna kadar devam ediyor. Havalar ısınınca direk toprağa ekilebilir. İkinci yılda etrafa dökülen tohumlardan kendiliğinden bittiğini görebilirsiniz. Çimlenmesi kolay . Çok fazla bakım istemiyor.Tohum kapsülleri iyice kuruyunca tohum alınır. Düzenleyen Zekoş : 05-12-2016 saat 18:03 Neden: yanlıs yazım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|