17-10-2016, 16:11 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Tcm
1- Kuru fasulye 2- Yerli oturak domates 3- Italian heirloom domates 4- Dester Domates 5- Balık biber 6- Süs uzun ayçiçeği 7- Maniye domates 8- Kadife çiçeği 9- Siyah süs acı biber 10- Hafize Baliç pembe domates 11- Yerli küçük karpuz 12- Bal kabağı 13- Yer bademi (tigernut) 14- Serhat Kabağı 15- Tırnaklı Kestane Kabağı 16- Bafra siyah patlatmalık mısır 17- Blue Beauty Domates 18- Ukrainian Purple Domates 19- Tobolsk Domates 20- Heybetli Domates 21- Pepperoncini Biber 22- Kırçıllı Ayşe Kadın Taze Fasulye 23- Altın Çilek - Yer Kirazı 24- Çerezlik Ayçiçeği 25- Thai Biber 26- Büyük Haşlamalık Mısır 27- Küçük Haşlamalık Mısır 28- Orta Boy Haşlamalık Mısır 29- Minik Süs Acı Biberi 30- Karışık Patlatmalık Darı 31- Lolaz Börülce Tohum paylaşım etkinliğinde bu üçüncü yılım. Fırsatım olduğunca paylaşmayı düşündüğüm tohumların bilgilerini vermeye çalışayım. Önceki yıllarda deli gibi tohum toplama çalışmalarım beni ve başta eşim olmak üzere evdekileri yıldırmıştı. Bu yıl bu çalışmaları minimuma indirdim ve ortalık rahatladı. Pek çok arkadaşa domates-biber-kavun-karpuz-mısır-ayçiçeği-salatalık vb. çeşitlerden 10 ar adet yetecektir. Eğer özel bir ilgisi ve çok büyük yeri yoksa. İsteyen tüm arkadaşların taleplerini mümkün olduğunca karşılamak adına tohum sayısını bu şekilde tutmayı düşünüyorum. Ancak özel-mantıklı sebebi olan ve fazla miktarda tohum isteyen arkadaş olursa lütfen dağıtıma yakın mesaj atarak beni bilgilendirsin, elimden geldiğince isteğini karşılamaya çalışayım. Aşk, tutku, mutluluk, gurur azcık ta şımarmamıza sebep olan dağıtılacak bu tohumların aynı duyguları hissedecek, bir tekinin dahi zayi olmasına üzülecek ve en önemlisi amacına ulaşacak ellere gitmesini dilerim. İlave: Daha önce paylaştığım tohumlar için aynı linkleri verip ilave not ve resimleri altına yazayım. İlave -2: Tohum paylaşımlarında kötü sürprizlerden biri de yarım kiloluk diye aldığınız domatesin fındık kadar çıkması, tatlı olmasını beklediğiniz biberin zehir gibi olması vs. Yani tozlaşma sonucu türlerin komşulara benzemesi, dönüşmesi olası. Dolayısıyla türlerin korunması için izolasyon mesafelerin korunması, özel önlemlerin alınması gerekebilir. Bizim bahçede böyle bir önlem almadım-alamadım. Benim amacım lezzetli ürünleri yiyebilmek, adının ne olduğu önemli değil. Tabi bunu yaparken ilk türleri kaybettiğimizde istediğimiz ürünleri, dolayısıyla tatları almak zor. Kendi adıma her yıl aldığım tohumları yıl yıl ayırıyorum, dolayısıyla herhangi bir bozulma olduğunda bir önceki yılın tohumuna dönerek kaldığım yerden devam etmeyi düşünüyorum. Bildiğiniz üzre domateste bu olay oldukça düşük ancak misal biberde metrelerce ötedeki farklı bir biber türüyle tozlaşabiliyor (muş). Tohum talep ederken bunu göz önünde bulundurmanızı öneririm. İlave -3: Bahçede bu yıl gübre olarak sadece keçi gübresi ve granül leonardit kullanıldı. Sadece çiçeklere yanılmıyorsam 3x20 gübre verildi. Gelişme olarak sorun görülmedi. İlaçlamaya gelince; kabaklar düzenli olarak mantar ilaçlarıyla ve bakır&kükürt ile ilaçlandı, sadece son bir buçuk aydır kendi hallerine bırakıldı. Yoksa malum yayla, çiy eşittir mantar demek. Çiçekler de (özellikle dahliya, zinnialar) potas ile ilaçlandı. Diğer sebzeler sadece bakır ve sulandırılan kükürt ile ilaçlandı, domates ise son dönemde hastalığa yakalandığı için iki kez mantar ilaçlarına maruz kaldı. Ancak tohumları aldığımız zamana kadar ilaç atılmamıştı STANDART NOT: DİKKAT, Çok önemli : Bu mesajın (ilk mesajın) altındaki ''Taleplerime ekle'' linkine tıklamayın... Yeni sistemin özelliklerinden birisi de tohum talep etme işleminin artık sadece "Taleplerime Ekle" butonuna basılarak yapılacak olmasıdır. İlk mesajda dağıtılacak tüm tohumlar yer almaktadır. Herkes tüm tohumlardan istemeyeceğine göre, tek tek tohumların tanıtıldığı mesajların altında yer alan "Taleplerime Ekle" butonuna tıklayarak istekte bulunmalısınız... Tohum adını yazarak yapılan talepler geçersizdir. Düzenleyen TCM : 05-01-2017 saat 13:33 |
17-10-2016, 16:50 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Kuru fasulye
KURU FASULYE: 2014 - 2015 paylaşım notları Kayınpederin yıllardır ektiği ürün. Oturak, lezzetli, hastalıklara dayanıklı, sorunsuz mükemmel bir seçim. Ek, unut, topla, kurut ve yut. Mutlaka deneyin. İki yıldır böyle yazıyorum bir Allah ın kulu da 'he yav gerçekten öyleymiş' demedi iyi mi Biz mi abarttık acep. Yeni kuru fotoları. Düzenleyen TCM : 25-10-2016 saat 00:02 |
26-10-2016, 14:58 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Yerli Oturak Domates
Yerli Oturak Domates - Dağıtacağım domates tohumu yöremize ait olduğunun halk tarafından söylendiği yılların tohumu. Etkinlik çerçevesinde üçüncü yılı. Geçen sene ve bir önceki sene düzenli paylaşmıştım. Oturak cins. Gübreleme, ilaçlama, yetiştirme şartları için giriş bilgisini okumanızı öneririm. Genelde sırık domateslerin yanında bu oturak cins mantara yakalanırken bu yıl yerden iyice yükseltilmesinin de etkisiyle hastalıklara göğüs gerdiğini düşünüyorum. Domatesler içinde düzgün hatları ile hanımın göz bebeği (maniye domatesi yamuk yumukluğundan dolayı, kabuklarının soyulması zor geldiği için hiç sevmez ), kıpkırmızı rengi, incecik kabuğu, şeker gibi ağızda dağılan lezzeti ve kıvamı ile domates seviyorsanız mutlaka öneririm. Domatesler arası çapraz tozlaşma oranı oldukça düşük malumunuz. Oturak cins olması sebebiyle diğer domateslerden ayrı yere diktiğim için tozlaşma riski benim bahçem için bu çeşitte oldukça az. Alttaki resimde de görüleceği gibi, pille çalışan bu tür yarım kiloyu geçebilen, düzgün hatlı, sırtı mühürlü domateslere sahip. |
27-10-2016, 11:21 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Italian Heirloom Domates
italian heirloom domates Hanım ortalarda yokken hemen yazayım; bunun tadı bizim üstteki yöresel oturak domatesimizden daha güzel. Geçen sene @ birnefestoprak tan gelmişti tohumu. Çeşitle ilgili kendisinin bu yazısına da göz atmakta fayda var. Bu sırık domates çeşidini mutlaka ekin. Yarım kiloya varan domatesler hastalıklara diğer çeşitlerden daha çok dayandı benim bahçede. Basit kaçan ismi, balonumsu görüntüsü, mat kırmızı rengi, düz hatları ile böylesine mükemmel bir tat beklemiyorsunuz açıkçası. Tat konusunda domatesi tadan konu komşu akrabaların ortak fikri olduğunu belirtmek isterim. Alttaki resimde domatesin içinin görüntüsüne bakın, keskin bir bıçakla büyük bir parçayı ağza attığınızı düşünün ve yumuşacık bonfilenin ağızda eridiğini hayal edin... Resimde işaretli olanlar; Böyle yazınca Temel in hikayesi geldi aklıma, ahırda ineklerin arasında resim çekilip arkadaşına göndermiş, arkasına da not düşmüş, 'ortadaki penum' NOT: 25.11.2016 itibarıyle talep sayısı 30 u geçmiş durumda. Bundan sonraki tohumları karşılamak mümkün olmayabilir, tohum sayısını çok azaltınca da bir işe yaramıyor. Arkadaşların varsa diğer paylaşımcılara yönelmesi uygun olur. Düzenleyen TCM : 27-11-2016 saat 11:01 |
27-10-2016, 11:41 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Dester Domates
Dester Domates Yine @ birnefestoprak ın paylaşımından gelen bu yıl ilk kez italian heirloom ile birlikte bahçemizi şenlendiren ve ondan lezzetiyle sadece bir tık gerideki pembe domates. Aşağıda bir resim ekliyorum (resimlerini çekerken yıkayıp ta öyle çeker di mi insan, tozlu tozlu ayıp oldu domateslere) Üstte italian heirloomun resminde okun haricindeki pembe domateslerde dester. Sırık çeşit, pembe renkli, 300-350 gr. ağırlığında, ince kabuklu, oldukça lezzetli domatesler. Her domates çeşidi, her biber çeşidi herkese hitap etmeyebilir. Misal 'habanero' biberlerin değişik aroması her acı sevene hitap etmeyebilir. Aynı şekilde 'mor domateslerin' ekşimsi kendine has tadı da domates severlerin tamamını kendine çekmez, veya her şekilde tüketemezsiniz, mesela yemeklerde itici gelebilir. Ancak şu ana kadar paylaştığım üç domates çeşidi ile daha sonra paylaşmayı düşündüğüm hafize-maniye-heybetli domateslerinde böyle bir durumun olmayacağına ve büyük çoğunluğun beğenisini kazanacağını, her şekilde tüketime uygun olacağını düşünüyorum. |
28-10-2016, 10:29 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Balık Biber
Balık biber Geçen yıl @ kerkenez den gelmişti tohumu, Bu yıl ilk tadına baktığımız biberlerden. 10 cm. civarında az-orta acılıkta, değişik rahatsız edici aroması olmayan, fazla acı yiyemeyenler için çatır-çutur kahvaltıda dahi yenebilecek, her türlü tüketime uygun, hastalığına rastlamadığımız, gelişimi sorunsuz biber çeşidi oldu balık biber. Biberler ile ilgili genel ekim bilgileri; ekmeden önce iki gün suda bekletip, torf-cocopeat karışımına ekmiştim. Nemin kontrolü için sadece güzel bir torf kullanmak daha mantıklı. En erkeni yedinci günde çıkmıştı topraktan. Ekim öncesi soğuk katlama vs. ek bir işleme gerek yok. Sebzeler içinde herhalde hastalığa en dayanıklı olanlar biberler. Veya benim bahçede durum böyle, bu sebeple ki organik bakır-kükürt ilaçlaması harici yanılmıyorsam başka ilaç atılmadı biberlere, o da iki veya üç kez. |
28-10-2016, 10:53 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Süs Uzun Ayçiçeği
Süs Uzun Ayçiçeği Bahçemden farklı ayçiçeği resimleri. Bunlarda toplu resimleri, Toplu resimlerin neredeyse tamamı geçen sene dökülen tohumlardan kendileri çıkanlar. Yerini beğenmediğiniz fideleri boyu 10-15 cm. i geçmeden söküp istediğiniz yere dikebilirsiniz. Daha da boylandıkça tutması zorlaşıyor. Resimde görüldüğü gibi sökmeye kıyamadığım için bahçeye oldukça çok geldi ve düzensiz oldu. İş yerimin yanındaki bahçe için verdiğim tohumların resimlerini daha sonra ekliyeyim ki orada daha güzel göreceksiniz bahçenin her tarafı için mükemmel bir seçim. İsterseniz sadece kenarlarına ekebilirsiniz, isterseniz bir arada toplu tutabilirsiniz. Bahçenin içinden dışından harikulade görsel bir şölen sunuyor. Her daim üzerinde arıları görebilirsiniz. Süs olanların boyu 2 metre civarı. Her bir kökten yükselen dallarda 20 kadar çiçek gelişebiliyor. Ekim sıklığına gübreleme sulama durumuna göre çiçek tabla çapı 25 cm. i geçebiliyor. Linkteki resimlere bakarsanız onlarca farklı çiçek göreceksiniz. Hastalık açısından mantara meyilli. Son donlardan sonra direk toprağa ekmeniz daha güzel sonuçlar verecektir. Azmederseniz minik çekirdeklerini tüketebilirsiniz bu arada Çiçeklerin üzerindeki pulcuklar elinizle süpürdüğünüzde dökülüyorsa tohum alma zamanı yaklaşmış demektir. Biraz daha bekleyip kuşları da kolaçan ederek toplayabilirsiniz, geç kalırsanız kuşlardan bir şey kalmaz. |
30-10-2016, 19:44 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Maniye Domates
Maniye domates Bir önceki sene @ birnefestoprak tan aldığım maniye domatesi geçen sene de paylaşmıştım Ayrıntılı bilgilere linklerden ulaşabilirsiniz. Forumun genel kanaatidir ki domates seven herkese önerilebilecek lezzette, sırık, iri, bazen garip şekilli mükemmel domates çeşitlerinden biri. Bu senenin iki resmi. Tüm çeşitler içerisinde resimde de görüldüğü gibi en iyi gelişim gösteren çeşitlerden. Tozlu maniye ler |
01-11-2016, 11:16 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Kadife çiçeği
Kadife çiçeği, Bu yıl üçüncü yılım olacak paylaşımda ve çiçekler konusunda hala değişmeyen görüşüm; sorunsuz, kokulu, faydalı (özellikle domateslerde böceklenmeyi önleyici), hastalıklara dirençli (dört yıldır hastalığını görmedim), önceki yıl dökülen tohumlardan kendiliğinden çıkan, dona dayanıksız ancak benzerleri içerisinde soğuklara en dayanıklı, çiçekleri uzun süre kalan mükemmel bir çiçek. Bahçesi olanlar mutlaka denemeli. Önceki hafta bahçedeki kadifelerin hali, dahliyaların yapraklarının soğuktan bozulduğunu söyleyeyim bu arada.. Renkleri sarıdan turuncuya değişiyor, pek çok farklı tipi var, bendekiler katlı olan boyu 70 cm. civarına varan türü. Önceki yıllardaki (2014 ve 2015) paylaşım yazılarım.. |
03-11-2016, 08:32 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Siyah süs acı biber
Siyah süs acı biber Önceki sene bir abimiz vermişti tohumu kurduğu ufak bir kavanoz konservesiyle birlikte, geçen sene etkinlikte tohumlarını paylaşmıştım. Kıvrık, buruşuk yapısı, 10 cm. e varan boyu, habanero biberlere benzeyen tadı ve kokusu ile ilginç bir biber. |
03-11-2016, 09:47 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Hafize Baliç Pembe Domates
Hafize Baliç Pembe Domates Geçen sene domatesler arasında ikinciliği hafize ye vermiştik. Tabi italian heirloom ve dester ile tanışıklığımız yoktu. Bu sene beşinciliğe koyduk hafizeyi, ince kabuğu, etli ağızda eriyen yapısı, mükemmel tadı, düzgün yapısı ile maniyeden bir tık yukarıda heybetliden ise bir tık aşağıda pembe sırık domates. Tohumu önceki sene @ heyyamola dan almıştım. O da @ üzüm den. |
03-11-2016, 10:19 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Yerli Küçük Karpuz
Yerli küçük karpuz 2014 ve 2015 te de paylaştığım iri siyah çekirdekli, oldukça sulu, tatlı ve lezzetli 15-20 cm. civarında çapa ulaşan bizim eskilerin pek sevdiği karpuz çeşidi. Bu sene kendiliğinden üç farklı yerde çıkmış, onların tohumlarını paylaşıyorum, hastalıklardan dolayı yetiştiremediğimiz için karpuz-kavun (etkinlikten gelen iki çeşit hariç ki onları da büyütemedik yine) ekmemiştim. |
18-11-2016, 15:58 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Bal kabağı
Bal kabağı Geçen sene epey çeşit kabak ektik, ancak sonradan karıştırdık hangisi hangisiydi. Bu kestiğimiz ikinci kabak, yeşil renginden dolayı normal kabağa benzese de (ki normal yeşil kabak ekmedim bu sene) kesince bal kabağı olduğunu anladık. Geçen sene etkinlikte @ olmez den aldığım bal kabağına benziyor. Yarısını ben kestim. İçi, dışı, kabuğu yumuşacık. Hazırlaması pek kolay. Marina Di Chioggia kabağını soymayı deneyin farkı anlayacaksınız Hanım da tatlısını pek sevdi. Yumuşacık, ağızda dağılıyor. Kabak yetiştiriciliği hakkında bilgi. |
22-11-2016, 09:33 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Yer Bademi (Tigernut)
Yer Bademi (Tigernut) Geçen yıl @ uss göndermişti sağolsun etkinlik çerçevesinde. Bademleri ekmeden önce iki güne yakın suda bekletmiştik. Daha sonra viyollere ektim resimde görüldüğü üzre. Yerken de aynı taktiği yazanlar var yumuşasın diye. Çimlenme oranı % 50 nin biraz üzerinde, forumda bir arkadaşla daha mutabık kalmıştık bu konuda. Ekim için özellik yok, domates biber gibi ekiyorsunuz. 1.000 m. rakımda yazın yaylada sürekli güneş gören yerde güzel geliştiğine göre aradığı özel bir şey yok diye düşünüyorum. Topraktan ince uzun çıkan yapraklar çoğalarak ve yayılarak devam ediyor. Resimde gördükleriniz genç halleri. Yapraklar sararıp toplamaya hazır hale geldiğinde birbirinin içine girmişlerdi. Ekimde aralarını 50 cm. bırakmıştım diye hatırlıyorum. Ve sonuç bu; bir kökten çıkanları görüyorsunuz resimde. Az daha eklesek olur bir kök için bir kısmını ilk zaman başka yere almıştım. Ekim ve hasat arası beş ay gibi sürdü. Çiçeklenme olmadı. Toprağa yedi sekiz kök ekmiştim viyolden. Kayınpeder ilk gördüğünde yabani ot sanıp eliyle sökmüş birini, dibinde perlit görünce yerine sokuşturmuş tekrar ama olmadı tabi Filmin sonuna da damgasını vurmayı ihmal etmedi, ben toplamakta geç kalınca tarlayı sürerken dört kökü daha karıştırıvermiş toprakla. Toplaması zor oluyor diye beni zahmetten kurtarmak istemiş herhalde. Topladıktan sonra durdukça şeker oranı artıyormuş. Bir kaç ağzıma attım, çiğ kestane gibi mi desem. Tam anlamıyla tadına bakamadığımız için fazla yorum yapmıyayım Bahçesinde değişik tatlar, farklılıklar isteyen varsa buyursun. |
22-11-2016, 10:01 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Serhat Kabağı
Serhat Kabağı Geçen sezon @ Taşlıbahçe den gelmişti tohumu. Siteye girerken iki farklı bilgisayar kullandığım için resimler bazen denk gelmiyor. Denk getirmek için uğraşırken zaman olmuyor vs. vs. Daha beklersem paylaşımın anlamı kalmayacak geç olacağı için. Fırsat olursa kendi resimleri mi de eklerim. Ancak geçen senenin açıklamaları gayet yeterli, ilave bir şeyim yok. Bu sen kabağı paylaşımda göremediğim için ekledim. Bendeki kabak resimdekilerle eşleşiyor ancak çapraz tozlaşma hususunda ilave önlem almadım ve bunu da en başta vurguluyorum. Kabakların tamamını düzenli bakır-kükürt ve çok az diğer mantar ilaçları ile ilaçladım yoksa böyle ürün almak yaylada sürekli çiy altında imkansıza yakın. Şu ana kadar iki farklı kabağın tadına baktık. Sanırım etkinliğe kadar bunun da tadına bakarız ancak şu aşamada tadıyla ilgili yorum yok, ancak görüntüsü güzel |
22-11-2016, 10:17 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Tırnaklı Kestane Kabağı
Tırnaklı Kestane Kabağı Üstte yazdığım bilgiler bu çeşit için de geçerli. @ Taşlıbahçe nin geçen seneki verileri de burada.. Benimki, Düzenleyen TCM : 22-11-2016 saat 15:10 Neden: resim eklendi |
22-11-2016, 10:44 | #17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Bafra siyah patlatmalık Mısır
Bafra siyah patlatmalık Mısır @ Nefereses in geçen seneki paylaşımında geldi. Mısırları topladık ancak çoğunluğu yaylada ve kabuklarından çıkarılmadı. Daha sonra resimlerini ekliyeyim. Geçen sene patlatmalık mısırlarımız fazla patlamayınca kabuklarıyla bir süre daha bekletin demişlerdi. Mısırlarda da çapraz tozlaşmaya karşı önlem alınmadı, aynı cinsler yan yana, hepsi bahçede bir yere ekildi. Organik sayılacak ilaçlamalar (bakır-kükürt) hariç ilaç kullanılmadı. Ekim için ilave önlem, uygulamaya gerek yok, ben direk viyole de ektim, bahçeye de. Fazla geç kalınırsa toprağın tavı uygun olmadığından çimlenme düşük oluyor, ekim aralıkları 20 cm. kadar olmalı ki ürünler çok küçük olmasın. |
26-11-2016, 22:38 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Blue Beauty Domates
Blue Beauty Domates - Mavi güzel, @bahcedenn in paylaşımıydı 2015 te. Ektiğim domatesler içerisinde miniklerden sonra ilk ürün aldığım çeşit oldu. Meyveler irileşmeye başladığından itibaren farklılaşan rengi ile ilgi çekti hep. İnce kabuğuna rağmen neredeyse eva domates kadar dayanıklıydı. Orta boy meyveleri, güzelce tadı, fiziğiyle öne çıkan bir çeşit. Sırık yetiştirmek lazım. Bir italian heirloom, dester, heybetli tadını beklememek lazım. Farklı türler ekmek istiyorum diyenler için ideal. |
26-11-2016, 22:51 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Ukrainian Purple Domates
Ukrainian Purple Domates @ bahcedenn in 2014 yılı paylaşımıydı, yani bu sene bendeki ikinci yılı bu domateslerin. Bu yıl geçen senekine nazaran daha büyük domateslerimiz oldu. Lezzetli mor - kırmızı rengiyle ilginç, sırık yetişen, bereketli salçalık, kurutmalık, yemeğe, taze tüketime kısaca her şeye gelen güzel bir tür. |
26-11-2016, 23:04 | #20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Tobolsk Domates
Tobolsk Domates @ bahcedenn den 2014 yılında gelmişti. Geçen yıl da paylaşmıştım. Sarı rengiyle ilgi çekici. Sırık yetişiyor. Ben iki yıldır 200 gr. ın üzerine çıkamadım. Domatesleri keserken suyu fışkırır, tohumlar dağılırya genelde. Bu türde öyle bir sıkıntı yaşamazsınız çünkü fazla suyu yok. Dolayısıyla taze yemek için özellikle de tost vs. yaparken içerisine koymak için mükemmel seçim. Eş dosta verirken uyarmanız gerekiyor çünkü 'olmamış domatesi niye getirdi acaba' dercesine garip garip bakıyorlar genelde. |
26-11-2016, 23:55 | #21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Heybetli Domates
Heybetli Domates Heybetli domatesi paylaşmamışız ya şu ana kadar. @ birnefestoprak ın 2014 paylaşımında alınmış, geçen sene de dağıtılmıştı. Geçen senenin resimleri.. Ve bu yılın resimleri; Bu yılın heybetlileri için bir öneri bulabilirseniz diğer arkadaşlardan denk gelmezse benden alın ama mutlaka bahçenizde bulunsun. Bu sene heybetli açısından bahçe pek bereketli olmadı maalesef. |
28-11-2016, 15:10 | #22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Pepperoncini Biber
Pepperoncini Biber İsmail Beyin geçen seneki paylaşımından Bu da benden; Bu sene biberlerimden tohum almada sorun yaşadım. Seneye her çeşidinden birer örnek saksılara ekip yaylaya önceden çıkarmalı. Kimi biber zamanında olgunlaşmadı, kimini karıştırdım hangisi hangi biber ama pepperonchini de sorun yok. İki burunlu dere kıvrımlarını benzer yüzeyi ile karıştırmanın imkanı yok. Meyve dökümü oldukça iyi, acılığı epey var, turşusunu, tazesini, kurutarak tozunu oldukça tükettik. Boyutları da güzel, yani bir tanesi bir yemeğe yeter, acı severlere tavsiye edilir. |
28-11-2016, 18:17 | #23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Kırçıllı Ayşe Kadın Taze Fasulye
Kırçıllı Ayşe Kadın Taze Fasulye Tek yıllık sebze. Genelde yöremizde taze fasulye ekmek isteyenlerin ilk tercihi bu tür oluyor. Yıllardır eş-dosttan açıkta tohum satanlardan aldığımız ve ürünlerimizin tohumların karışımı karşınızda. Yetiştiği yer: İzmir - Ödemiş - Gölcük yaylası Yetiştirirkenn keçi gübresi ve granül leonardit kullanıldı. İlaç olarak sulandırılabilen kükürt, bakır ve yanılmıyorsam yaprak bitleri için bir kez organik olmayan bir ilaç karışımı kullanıldı. Yetiştirme yılı: 2016 yazı Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay yazardım ama buralarda kolay yetiştirme denince sadece patates akla gelir. Tarlayı sürer, eker, suyu açar kahveye gider, zamanında ilaçlar ve sonunda toplarsın. Buna bakınca özellikle fasulye yetiştirmek oldukça zor sayılır. Sırık yetiştirilmesi gerektiği için önce sırık bulman lazım, sonra onları toprağa dikmen lazım ki tavı geçerse kurak toprağa batırması zor olur. Sırıklara sardıracan da zamanı geldiğinde sürekli dolaşıp olanları toplaman lazım, gecikirse kartlaşır. Ekim için donlardan sonra direk toprağa ekmek daha iyi oluyor. Viyollere de ekebilirsiniz ancak zamanı geçirmeden toprağa aktarmak lazım yoksa kollar uzayıp gidiyor ve aktardığınız yerde telef oluyor bir kısmı. Toprağa ekerken ikişer karış arayla bir ocağa dört beş fasulye koyup iki üç tanesini tek sırığa sardıracak şekilde bırakıyorum. Toprağa üç cm. kadar derine ekilen tohumlar hava durumuna göre yedi - 10 günde çıkıyor ancak bu arada yağmur yağarsa toprak üst tabakası kaymak tutup sertleşeceği için bu tabakaları ince bir dal parçasıyla bozmak lazım. Veya hiç riske girmeden ekim yapacağınız ocağı eşeleyip tohumları torf-cocopeat-gübre karışımının içine korsanız kaymaklaşma olmayacaktır. Fasulye severlere tavsiye ederim elimde bol fasulye mevcut. Bunları taze tüketebileceğiniz gibi çok taze olanları gölgede kurutabilir, iyice kartlaşanları ise sadece tanelerini tüketebilirsiniz. |
21-12-2016, 14:11 | #24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Altın çilek - Yer kirazı
Altın çilek - Yer kirazı Geçen sene @bahcedenn ve @kader_bpkp göndermişti tohumları. Bana ait ekim-dikim-hasat resimlerini seçtim. Bizim, tadına bakan konu komşunun hoşuna gitmedi. Ne olur ne olmaz diye kendime bir kaç tohum ayırıp denemek isteyenlere de buradan gönderebilirim. http://www.agaclar.net/forum/1473460-post136.htm http://www.agaclar.net/forum/1473461-post811.htm http://www.agaclar.net/forum/1478375-post168.htm Düzenleyen TCM : 22-12-2016 saat 00:11 |
21-12-2016, 14:15 | #25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Çerezlik ayçiçeği
Çerezlik ayçiçeği Son iki yıl forumdan ve yöremizde bir arkadaştan farklı çerezlik ayçekirdeği tohumları ekmiştim. İçlerinde en çok bunu sevdik, kokulu hoş bir aroması var, parmak boyamıyor, büyüklük güzel, neredeyse tamamen dolu çekirdekleri. Çiçek tablası çok büyük değil. Düzenleyen TCM : 22-12-2016 saat 17:29 Neden: Açıklama ve resim eklendi |
21-12-2016, 14:17 | #26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Thai Biber
Thai biber - @buz45 un geçen seneki etkinliğinden gelmişti. Forumda yanılmıyorsam bir arkadaş daha paylaşıyor bu yıl. Alttaki linkte ayrıntılı bahsedildiği üzre bilinen çok acı 'thai biber'in 'kuzenleri'ymiş bizimki. Ne olursa olsun sevdik biz, oldukça acı, orijinalini öyle yemeklerin yanında yemek mümkün değilmiş ama bu rahatlıkla beş-altı adet yenebiliyor. Kimi acı biberlerde olan rahatsız edici değişik aroma, koku yok, oldukça bereketli. Çok minik değil, şekil itibarı ile ufak kavanozlara turşu yapması pek rahat. Kendi adıma adını - soyağacını önemsemezseniz acı severlere her açıdan öneririm. http://www.agaclar.net/forum/tohum-p...tm#post1479908 Düzenleyen TCM : 22-12-2016 saat 00:33 |
26-12-2016, 23:10 | #27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Büyük Haşlamalık Mısır
Büyük Haşlamalık Mısır : Geçen seneki etkinlikten gelen mısırlar. İlk önce közledik, tazecik pek tatlı ancak dişlere yapışıyor aşaüıdaki de dahil tüm çeşitler. Demekki haşlayacaz sadece |
26-12-2016, 23:13 | #28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Küçük Haşlamalık Mısır
Küçük Haşlamalık Mısır Üstteki gibi geçen sene etkinlikten gelmişti. Uzunluk12 cm. civarı. |
26-12-2016, 23:17 | #29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Orta Boy Haşlamalık Mısır
Orta Boy Haşlamalık Mısır Bu da geçen sene yöremizde bir abimizin verdiği ailecek çok sevdiklerini çiğ dahi yenecek güzelliğinde diye özellikle belirttiği haşlamalık mısır çeşidi. Rengi diğer ikisinden daha koyu turuncu renge yakın ve uzunluğu 20 cm. biraz altında. |
26-12-2016, 23:23 | #30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,890
|
Minik Süs Acı Biberi
Minik Süs Acı Biberi Son iki sene de paylaşmıştım. Konserve için ideal acıyı sevenler için en fazla iki ısırımlık. Oldukça verimli. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|