agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2016-2017 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar)
(https)

Beğeni Düzeni24Beğeniler
  • 8 Gönderen
  • 2 Gönderen üzüm
  • 5 Gönderen
  • 1 Gönderen
  • 2 Gönderen
  • 6 Gönderen

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-11-2013, 08:24   #1
Ağaç Dostu

Muda's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2013
Galeri: 8
Tohum paylaşımı yapmayı ben de istiyordum. Ancak bir süredir tam takip etmediğim için gece gördüğüm mesaj nedeni ile haberim oldu. Bilgileri gönderdim. Ancak çok fazla olmasa da elimdeki tohumlardan bende göndermek isterdim. Bir aksilik olmaz ise gelecek yıl daha önce paylaşıma açabileceğim tohumları eklemeye çalışacağım. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Tohumlarda çapraz tozlaşma ihtimalinden nasıl engel olabiliriz konusunda bu yıl pembe domates olarak ektiğim tohumların muhtemelen arılar tarafından döllenmesi nedeni ile kırmızı domateslere dönüştüğünü üzülerek gördüm. Tad olarak güzel oldular. Ancak ben onları pembe domates olduğunu düşünerek ekmiştim. Arıların 3 km civarında bir mesafeye kadar gidebildiğini düşünürsek nereye ekersek ekelim arılar veya böcekler nedeni ile tohumların melezleşmesini, aynı kök üzerinde bile farklı tohumların olmasını engellememiz mümkün olmayacak. Bu konuda da yapabileceğimiz bir şey var mı?

Benim bu yıl aldığım dağbağda iki tane olan ziraat 0900 napolyon dediğimiz kirazın döllenmesi için farklı cins kiraz olması gerekirken bende sadece 1 ağaç kütahya vişnesi ve kendi çıkan küçük yabani vişne dışında vişne ağaçları olmadığı halde çok olmasa da kiraz alabildim. Muhtemelen arılar tarafından çevredeki kiraz ağaçlarından polen taşınması nedeni ile kiraz alabildim.

Bu örnekleri gördüğüm için aldığımız tohumları saf halde tutabilmek için yapabileceğimiz bir şey var mı? Bu etkinlikte emeği geçen herkese ve zamanını, ürününü gönderen arkadaşlara teşekkür ederim.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2013, 14:50   #2
Ağaç Dostu

üzüm's Avatar

Giriş Tarihi: 30-10-2007
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
... tohumları saf halde tutabilmek için yapabileceğimiz bir şey var mı. ...
Tohum alacağınız cinsleri birbirlerinden uzağa, rüzgar yönüne dikkat ederek, bariyer bitki ( mısır, sırık fasulye vb.) kullanarak farklı cinsle döllenme olasılığını azaltabilirsiniz. (Bazen evi bariyer olarak kullanıyorum. Evin üç tarafına farklı biber türlerinden ikişer kök tohumluk olarak ekip tohumlarımı bunlardan alıyorum.)

Bahçenin uygun bir köşesine erken çiçek açan bitkileri ekebilirsiniz. Arılar buraya alıştığı için sebze bahçenizle geç tanışabilirler. Rüzgarla döllenen bir ve/veya ikinci meyveyi tohumluk olarak ayırabilirsiniz. (Sapına ip bağlarım ki tohumluğu yanlışlıkla koparmayayım diye. )

Fırça ile dölleme veya ufak torba geçirerek kendi kendine döllenme de yaptırabilirsiniz.

oz26 ve Fatma Kochan beğendi.

Düzenleyen üzüm : 12-11-2013 saat 16:22
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2013, 18:56   #3
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster

Tohumlarda çapraz tozlaşma ihtimalinden nasıl engel olabiliriz konusunda bu yıl pembe domates olarak ektiğim tohumların muhtemelen arılar tarafından döllenmesi nedeni ile kırmızı domateslere dönüştüğünü üzülerek gördüm.
Eger bahcenizde yetistirdiginiz baska domates cesitleri yoksa, pembe domates cesidinin capraz tozlasmaya ugramasi biraz dusuk bir ihtimal gibi duruyor. Size gelen tohumun daha once toplandigi bitkilerde caprazlanmanin gerceklesmis olmasi daha olasi gibi...

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025