agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   2015-2016 Tohum Paylaşım Etkinliği (https://www.agaclar.net/forum/2015-2016-tohum-paylasim-etkinligi/)
-   -   2015-2016 Etkinliği ile ilgili Genel Yazışmalar (https://www.agaclar.net/forum/2015-2016-tohum-paylasim-etkinligi/38017.htm)

malina 30-01-2016 19:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1436547)
Bir şeyi merak ettim; niye barkod okuyucu kullandınız? Barkod okuyucunun ayrıştırmada katkısı olmaz, sadece istatistik amaçlı işinize yarayabilir ki bunu da göndericiler kargo bilgileriyle birlikte paylaşabilirdi.

İstatistik amaçlı tabii... Yıllar arasında karşılaştırma yapabilmek için. Bu işlem de elle yapılamayacağı için bir database'e aktarmak gerekiyor. Veriler de aynı türde olmalı ki karşılaştırılabilsin. Yoksa zarfın içinden çıkan elle yazılmış, "tüm istekleri karşıladım" benzeri yazılar işe yaramıyor.

Meyvelitepe bu işlere baktığı için daha ayrıntılı cevap verecektir.

malina 30-01-2016 19:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1436516)
Iki set barkod ciktisi alinabilir. Bir set, tek tek kesilerek her bir tohum paketinin icine konur. Diger set de talep karsilayan kisinin sadece gondermedigi tohumlarin ustunu cizerek (ya da o kisimlari kesip cikartarak) butun bir sayfa halinde aldigi cikti seklinde olabilir. Ikinci setin sayfa uzunlugu pakete buyuk geliyorsa, sayfa ortadan ikiye de kesilebilir.

Bu daha ayrıntılı uğraşmayı gerektirmiyor mu? :)
Seneye kadar daha büyük poşet bulmak, daha kolay gibi :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1436509)
Tohumlarin (ozellikle daha az akiskan olanlarin), poset boyundan bagimsiz olarak, barkodu ortmesi her zaman mumkun. Poset boyunun buyumesinin yardimi olur ama sorun tamamen cozulmez gibi gozukuyor.

Yarıya yaklaşmadık henüz ama okunmayan barkod sorunu yaşamadık.
Yaşamayacağız demek değil tabii ama bu başka bir sorun :)

malina 30-01-2016 19:51

Başlamışken diğer önerilerimizi de ekliyeyim:

1. Poşetleri zarf yerine herhangi bir kutuya koymak işe yarayabilir. En az yarısı kutuda geldi. Böylece etiketleri ayrıca düzeltmemiz gerekmedi.

2. Lütfen zımbalama işlemleri yapmayın.

malina 30-01-2016 19:57

1 Eklenti(ler)
Özet olarak çok sorun yaşamadık, az da olsa yaşadıklarımızı dile getirdik ki mümkünse bizim için de daha kolay olsun...

Eklenti 594010

Geçen yıldan daha az sayıda kişi katılabildiği için ve orantılı bakarsak gelecek yıla daha da az olabilir diye bu önerileri yazmışızdır belki :)

oz26 30-01-2016 20:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1436516)
Iki set barkod ciktisi alinabilir. Bir set, tek tek kesilerek her bir tohum paketinin icine konur. Diger set de talep karsilayan kisinin sadece gondermedigi tohumlarin ustunu cizerek (ya da o kisimlari kesip cikartarak) butun bir sayfa halinde aldigi cikti seklinde olabilir. Ikinci setin sayfa uzunlugu pakete buyuk geliyorsa, sayfa ortadan ikiye de kesilebilir.

İki takım etiketin bir takımını paketlerin içine, bir takımını büyük paketlerin üzerine yapıştırmıştım. Tek olanları da alfabetik sıraya göre dizip ayrı bir paketin içine yerleştirmiştim.

Paketleme bittikten sonra tek tek yapıştırmanın gereksiz olduğunu anladım. Sizin de dediğiniz gibi bir takımı (gönderilmeyecek olanların üzerine bir çarpı koyarak vb..) öylece göndermek yeterli olacakmış. Hatta bu ikinci çıktı, daha kolay olacaksa, isme görede sıralandırılabilir.

İkinci bir çıktı alıp gönderilmeyeceklere çarpı koymaktan başkaca bir zahmeti yok bu işin.

MeyveliTepe 30-01-2016 20:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1436547)
Bir şeyi merak ettim; niye barkod okuyucu kullandınız? Barkod okuyucunun ayrıştırmada katkısı olmaz, sadece istatistik amaçlı işinize yarayabilir ki bunu da göndericiler kargo bilgileriyle birlikte paylaşabilirdi.

Biz etiketleri paylaşımcılara gönderiyoruz ama paylaşımcılar her bir etiketi kullanmak ve kendisine ulaşan taleplerin hepsini karşılamak zorunda değil.

Dolayısıyla tohumlar dağıtım için lojistik merkezine ulaştığında tam olarak hangi etiketlerin talebi karşılamış olarak fiilen geri döndüğünü bilgisine ihtiyacımız var.

Barkodlu seri numarası kullanmadığımızda bu işlem çok zor oluyor, bir çok da eksiklik ve yanlışlık oluyordu. Tek bir tohumu bile geldiği halde gelmedi, ya da gelmediği halde geldi gibi değerlendirmememiz, tam doğru kaydı tutabilmemiz gerekiyor.

MeyveliTepe 30-01-2016 21:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oz26 (Mesaj 1436573)
İki takım etiketin bir takımını paketlerin içine, bir takımını büyük paketlerin üzerine yapıştırmıştım. Tek olanları da alfabetik sıraya göre dizip ayrı bir paketin içine yerleştirmiştim.

Paketleme bittikten sonra tek tek yapıştırmanın gereksiz olduğunu anladım. Sizin de dediğiniz gibi bir takımı (gönderilmeyecek olanların üzerine bir çarpı koyarak vb..) öylece göndermek yeterli olacakmış. Hatta bu ikinci çıktı, daha kolay olacaksa, isme görede sıralandırılabilir.

İkinci bir çıktı alıp gönderilmeyeceklere çarpı koymaktan başkaca bir zahmeti yok bu işin.

Bunun da sakıncası şu; gönderilmediği halde çarpılanmayan etiketler olacaktır. Buna benzer bir yöntemi geçen seneye kadar deniyorduk. Liste üzerinden gönderilmeyenlerin işaretlenmesini istemiştik. Buna hiç bir zaman doğru bilgi gelmedi.

olmez 01-02-2016 10:17

1 Eklenti(ler)
Aslında teorik olarak aşağıdaki tarz poşetler bu işin çözümü. Bir tarafına tohumları diğer tarafına barkod çıktısını koyunca Lojistik Merkezi için de çok büyük kolaylık olur. Ancak bazı arkadaşlarımızın yaşadığı bölgelerde normal kilitli poşetlerin bulunmasının dahi zor olabildiği düşünülünce bu tip poşetleri bulmak tam bir fantaziye dönüşür sanırım.
Eklenti 594173
Sadece bir fikir olması açısından paylaştım. Bir diğer yöntem de şu görüntüşü zımbaya benzeyen poşet yapıştırıcı cihazlarla barkod ve tohum arasını ayırmak olabilir ama o cihazlar da çok pahalı.

Sadece beyin fırtınası yapmaya çalışıyorum. :D

İsmail Kuzucu 01-02-2016 11:34

Poşet bulamayanlar için tedariği biz sağlayıp kargo ile gönderim yapabiliriz. 3-5 lira fazla ücret olur ama oda poşet alımıyla dengelenir.

Barkotlar için yapışkanlı etiketler kullanılsa daha iyi olmaz mı? Kesme ve paketleme işlemide daha kolay olur.

Hatta yapışkanlı etiketlerde poşetler ile birlikte paylaşımcıya gönderilebilir.

Diye düşündüm. :)

MeyveliTepe 01-02-2016 12:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1436900)
Poşet bulamayanlar için tedariği biz sağlayıp kargo ile gönderim yapabiliriz. 3-5 lira fazla ücret olur ama oda poşet alımıyla dengelenir.

Barkotlar için yapışkanlı etiketler kullanılsa daha iyi olmaz mı? Kesme ve paketleme işlemide daha kolay olur.

Hatta yapışkanlı etiketlerde poşetler ile birlikte paylaşımcıya gönderilebilir.

Diye düşündüm. :)

Böyle bir şey kargo trafiğini çok fazla arttırır. Sadece kargo ile de kalmaz, bir tek kez paylaşımcıların tohum gönderimi, bir tek kez de lojistik merkezinden tohum dağıtımı şeklinde organize ediliyor olması aslında etkinliğin en önemli avantajı.

Etiketlerin merkezi basımı ve kargo ile kağıt olarak dağıtılması, onların da ambalajlanması, ayrıca etiketlenmesi vb. işler de doğurur.

Bu avantajı ilave kargo trafiği ile büyük ölçüde kaybederiz. Şu andaki durumumuz en optimum (en az masraf, emek ve zaman ile en çok kazanım sağlanan durum) noktadadır.

Mevcut sistemi her sene sıfırlanan bir etkinlik gibi düşünmeyin. Aslında her sene biraz daha büyüyen ve üzerine bir şeyler eklenen bir etkinliğimiz var.

Mükemmele yakın bir tohum katalogumuz var. Her sene yeni bir katalog sisteme ekleniyor. Kayıtlarımız sadece Türkiyede değil, dünyada eşine rastlanmayacak ölçüde detaylı ve kalıcı. Her şeyimiz büyük ölçüde standart. Kayıtlarımızın varlığı etkinliğin en küçük bir detayına kadar hakimiyet, yönetilebilirlik ve hesap verebilirlik sağlıyor. Kimsenin elinde tohum biriktirmeden binlerce tohum ülkenin dört bir yanına tek hamlede dağılıveriyor. Dağıtılan tohumların kökenini, yıllara sari dağılımını izleyebiliyoruz. Önemli başka bir şey de herhangi bir kişiye bağımlı değiliz, bir grup etkinliği olarak ve kişilerin tamamen değişmesi durumunda dahi etkinlik aynı şekilde devam edebilir.

En son geldiğimiz noktada barkod uygulaması sistemin niteliğini ve güvenilirliğini yükseltti. Umuyorum ki, lojistik merkezine gelen tohumların doğru kayda alınması sekmeyecek. Seneye sistemi daha da geliştirme imkanımız var. Lojistik merkezinin tohum paketlerine etiket yerleştirme ile ilgili ilettiği sorunlar herhangi bir şeyi engellemedi. Sadece önümüzdeki yıl kolayca çözülmesi için şimdiden düşünülmesi için işin daha seri olmasını kısmen engellediğini bildirdi, ki öyle de olması gerek.

Söz gelimi, barkod'ların etiketin sağ alt köşesinden alınıp sol alt köşeye taşınması işi büyük ölçüde çözer. Kullanılan poşetlerde de çok küçük poşetler yerine 6-7 santim uzunluğundaki poşetlerin paylaşımcılar tarafından gelecek sene için tedarik edilmesi (bir senemiz var) işi tamamen çözer.

hosseda 01-02-2016 14:07

Ben poşetlerken şöyle düşündüydüm ama uygulamadım. Tohum poşeti içine etiket koymayıp, dolu tohum poşetini, etiketi koyduğum ikinci poşet içine yerleştirmek. Aynı boy poşetle bile bu iş çözülebilir. Poşetler bulunabildiğinde para değil, 100 adetine 2 tl. aldı torba satan dükkan.

Mücevher Çalısı 01-02-2016 15:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 1436926)
Ben poşetlerken şöyle düşündüydüm ama uygulamadım. Tohum poşeti içine etiket koymayıp, dolu tohum poşetini, etiketi koyduğum ikinci poşet içine yerleştirmek. Aynı boy poşetle bile bu işi çözülebilir. Poşetler bulunabildiğinde para değil, 100 adetine 2 tl. aldı torba satan dükkan.

Sorun poşetçiklerin maliyeti değil zaten, bulunamadığı:(
Sizin yöntemi de tuttum ben:)

Poşet maceram benim de komik oldu. Önce kendime 100'lük poşet almıştım. Sonra 2 kere ayrı ayrı etkinlik için aldım. Son bir de daha büyük ebatta poşet almak için dükkâna gittiğimde, satıcı dayanamadı sordu; "Ne yapıyorsunuz bu kadar poşeti?" diye:D Başka dükkân bilsem (bu da 6 ay önce açıldı) her seferinde bir diğerine uğrardım:D

malina 01-02-2016 16:50

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1436909)
Söz gelimi, barkod'ların etiketin sağ alt köşesinden alınıp sol alt köşeye taşınması işi büyük ölçüde çözer.

Eklenti 594227

Poşeti büyütmeden sorunu çözdün :)

İyi fikir :)

hosseda 01-02-2016 16:53

Sn İsmail Kuzucu yolladığı poşetleri benim yazdığım tarzda yapmış. Onu okusaydım yazmadan evvel iyiydi.

MeyveliTepe 01-02-2016 18:57

Gelecek yıl paylaşımcı olacak olup uygun poşet bulmakta zorlanan üyelerimize çabuk davranırlarsa tohum dağıtım kargosuyla birlikte uygun boyutta poşet göndermek mümkün olabilir.

Böyle bir ihtiyacı olan üyelerimizin acilen isimlerini bildirmeleri durumunda yeterli poşet temin edilip kendilerine gönderilmesini organize edebiliriz.

YeşimM 01-02-2016 20:25

Ben istiyorum seneye ilk defa paylaşım yapacağım nerede bulunur bilmiyorum çünkü

Poizer 02-02-2016 13:22

Kendimize hangi tohumlar geleceği konusunda bilgi edinme imkanımız var mı?

YeşimM 02-02-2016 16:35

Paylaşım yapmadıysak sadece talepte bulunduysak ilk 25 tercihimiz ben de yaptıktan sonra öğrendim bir önceki başlıkta bu kuralı görebilirsiniz (tohum talep edeceklerin dikkatine) başlığında

Poizer 02-02-2016 18:03

Kuralı biliyorum. Bazı tohumlar eksik olduğu için daha az talep sahibine verilmiş olabilir. Veya kargoya tohum vermeyen paylaşımcı olabilir vb. ihtimaller için sordum.

dongyul 02-02-2016 18:48

Arkadaşlar tohumlar ne zaman istek de bulunan kişiye gönderilmeye başlanacak? Bilgisi olan var mı?

Güler 02-02-2016 19:20

Sayın dongyul, üç gündür tohum barkotlarını yazıyor ve zarflarına yerleştiriyoruz. Sanırım bu iş daha hafta sonuna kadar devam eder.
Bu akşam bıraktığımda 4040 poşet işlemişiz daha da var.

malina 02-02-2016 20:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1437187)
Arkadaşlar tohumlar ne zaman istek de bulunan kişiye gönderilmeye başlanacak? Bilgisi olan var mı?

2015-2016 Tohum Paylaşım Etkinliği Genel Prensipler

Alıntı:

4.3 Etkinlik Takvimi

Lojistik merkezinde gelen tohumların tasnif, ayrım ve talep edenlere göre zarflanması ...
Şubat 2016 ilk hafta

Talep edenlere ait zarfların kargoya verilmesi ...
Şubat 2016 ikinci hafta

(Gerektiği taktirde önceden duyurularak tarihlerde değişiklik yapılabilir)

telato 02-02-2016 20:51

Eğer yardıma ihtiyaç varsa, ben ablamla birlikte gelip yardım etmeye hazırım...

dongyul 02-02-2016 22:22

Hepinize gerçekten teşekkür ederim. Tahmin edebiliyorum gerçekten yorucudur. Güler abla ve diğer ekipte kim olduğunu bilmediğim eminim başka kişilerde vardır. Elinize kolunuza sağlık dert görmeyin... Hepinize minnettarız ^^

gurbuz26 03-02-2016 07:14

iyi çalışmalar.foruma bugun uye oldum şuan tohum talep edebilirmiyim acaba süre bittimi.

SambaMustafa 03-02-2016 07:40

gurbuz26 süre bitti gelecek yıla kısmetse

YeşimM 03-02-2016 09:12

Peki sayın Poizer yardımcı olmak istedim.

Güler 03-02-2016 19:31

4 Eklenti(ler)
Sizler seçimlerinizi yaptınız, göndereceğiniz tohumları paketleyip gönderdiniz, şimdi bizim cenahta olanları size anlatayım. :D

Koliler malina'ya geldi de geldi. Dağ gibi yığıldı, bir an evvel işe başlamalıyız dedik ve kolları sıvadık.
Hemen sarı baloncuklu zarfların siparişini verdik, meyveliTepe'nin gönderdiği adresleri bastırıp, zarflara yapıştırdık. 177 tane zarf hazırlandı.

malina'nın iki odasının her tarafına alfabetik sıraya göre zarfları yerleştirdik. Kimileri masada kimileri koltukta kimileri yatak üzerinde hatta ütü masasında bile yerlerini aldı.

Güler 03-02-2016 19:34

1 Eklenti(ler)
Zarfların diğer yüzüne isimleri yazdık ki içine konacak tohumları daha kolay yerleştirebilelim.

Güler 03-02-2016 19:40

5 Eklenti(ler)
Üyelerden gelen poşetler tek tek açılıp, tohum masasına boşaltılıyordu.

Her üye için hazırlanan poşetler de yine açılarak değişik tohumların barkodları okutulup ekrana kaydediliyor.

Güler 03-02-2016 19:46

2 Eklenti(ler)
Barkodları okunanlar bir kutuya alındıktan sonra, isimlerinin ilk harflerine göre ayrılmış kutulara alınıyor ve buradan da sarı zarflara dağıtımı yapılıyordu.

Güler 03-02-2016 19:59

1 Eklenti(ler)
Ekrana 4902 barkod geçirmişiz.

Bu arada birbiri ardına çaylarımızı içtik, öğle yemeklerimizi de tohum poşetleri arasında yedik.

Dört gün boyunca hızlı ve yorucu bir çalışma yaptık ama şükürler olsun gelen bütün kolilerin içinden çıkan tohumlar ilgili zarfların içine yerleşti.
Sanırım beklenen bir koli kaldı onun da tasnifi yapıldıktan sonra zarflarınız kargoya verilecek ve sizler heyecanla beklediğiniz tohumlarınıza kavuşacaksınız.

Etkinliğin mimarı meyveliTepe'ye, etkinliğe katılan bütün arkadaşlarıma, emeği geçen herkese, OzlemA, Zafer İnandıklı ve eşi Nilgün hanıma teşekkürü borç biliyorum.

Teşekkür ediyorum çünkü heyecan ve zevkle çalıştık ve biliyorum ki böyle güzel bir etkinliği başka hiç bir yerde bulamazsınız.

epeprek 03-02-2016 21:16

hepinizin eline yüreğine sağlık!!! ne büyük emek !!! saygıyla eğilip heyecanla bekliyoruz :-)

esgül73 03-02-2016 21:36

Ben de yaptığınız etkinliğin fotoğraflarını izlerken bir o kadar duygulanıp eşime gösterdim.Ellerinize sağlık .Bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Sevgi Durul 03-02-2016 21:41

Giderek artan kalitesi ile, bir Tohum Paylaşım Etkinliği'nin sonuna yaklaşıyoruz.

Bu etkinlikte, az ya da çok, emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler...

Güler 03-02-2016 21:58

Sayın meyveliTepe gerek sebze, gerekse çiçek veya ağaç, rizom derken toplam kaç tür bitki tohumu paylaşıldı, bir notunuz var mı?

MeyveliTepe 03-02-2016 22:18

Birkaç güne çok detaylı istatistikler yayınlıyacağım ama hızlı bilgi olarak, 60 paylaşımcının, -bazı çeşitlerin birden fazla paylaşımcı tarafından paylaşıldığını belirterek-, toplam 625 çeşit tohum paylaştığını söyleyebilirim. Fiilen dağıtılanları ise barkod'lardan okunan nihai bilgi geldikten sonra söyleyebileceğim.

Güler 04-02-2016 00:42

Oooo ne güzel, 625 çeşit. Teşekkür ederim.

kerkenez 04-02-2016 08:49

Emeği geçen herkese teşekkürler. Yaptığınız iş gerçekten çok kutsal.

pares 04-02-2016 09:36

Ellerinize sağlık, epey yorucu bir çalışma oluyor hakkınızı helal edin :) keşke yakın olsak da bizde yardım edebilsek

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025