agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2015-2016 Tohum Paylaşım Etkinliği
(https)




Beğeni Düzeni1610Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-10-2015, 02:18   #61
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine Mesajı Göster
Kardinal sarmaşığım. Tohumlarımız yeni yeni oluşmaya başladı. Etkinlikte paylaşayım istedim Sayın Meyvelitepe yardımcı olur iseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler...
Burada YeniGine başlıklı bir konu açın, ilk mesajda paylaşacağınız tohumları listeleyin, ikinci mesajdan itibaren de her bir mesajda bir tohum tanıtın. Diğer paylaşım başlıklarına bakın nasıl yapılmış ise aynını yapmanız gerekiyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2015, 17:11   #62
Ağaçsever
 
alef blue's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 90
Galeri: 2
merhabalar herkese, uzun süredir girmiyordum ve yeni farkettim tohum paylaşımın başladığını, bir sorum olacak benim bu:

"g) Paylaşıma sunulacak tohumlar mutlaka sağlıklı bitkilerden alınmış olmalıdır. Herhangi bir fungal, bakteriyel veya virüs kaynaklı hastalık belirtisi gösteren bitkilerden tohum alınmamalıdır."

maddesiyle ilgili..
benim balkonumda her türden hastalık oldu sanırım(viral,fungus,bakteriyel), aşırı doğal bıraktım denilebilir, başlarda balkon tabanına böcek ilacı sıktıysam da sonradan tek savaş yöntemim yarısından fazlası hastalıklı yaprakları toplamak oldu, bu şekilde etkinlikte hiç tohum paylaşamaz mıyım?
bu şartlara rağmen bitkilerim büyüyüp sağlıklı meyveler verebildiler, belki en yüksek verim elde edemedim ama zaten böyle bir kaygım yoktu. siz ne diyorsunuz acaba danışmak istedim?
zaten saksıda oldukları için idealin altında meyve büyüklükleri de oldu, bu tohumlar etkinlik için uygun sayılmaz mı acaba (kendim yine de seneye bunlardan yetiştireceğim ve sorun olacağını sanmıyorum)

aleydi beğendi.
alef blue Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2015, 18:02   #63
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Virüs kökenli hastalıkların tamamı, bakteri ve fungus kökenli hastalıkların bazıları tohumla taşınır. Hastalıklı olduğunu bildiğiniz bitkilerden aldığınız tohumları dağıttığınızda hastalığı da dağıtmış olursunuz. Bu yüzden bu yıl paylaşım yapmasanız daha iyi. Seneye bu yıl bitki yetiştirdiğiniz toprakları tamamen değiştirip, saksılarda vs. iyi bir dezenfeksiyorun yaparak sağlıklı bitki yetiştirirsiniz ve öyle paylaşım yaparsınız.

Gelecek sene bu yıl aldığınız tohumları kendinizin de kullanmamasında fayda var.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2015, 09:18   #64
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
@ Muda, sizin mısırlar bunlar;

Name:  darı sil.jpg
Views: 580
Size:  43.7 KB

Kökenleri tamamen kurumasa da çoğunun yaprakları sarardı, ana gövdeler de gitti gider. İçleri ise kimisi kızarmış kimisi resimde de görüldüğü gibi sarının farklı tonlarında. Şimdi tohumları nasıl alayım. Çoğunluk mısır koparılmamış bekliyor daha bahçede. İyice renginin kızarmasını mı bekliyeyim, yoksa sarı ama sert olanları da toplayayım mı? Bir de taneleme işini ne zaman yapmalı. Tanelemeden koçanıyla saklarsak koçanı böceklenecek gibi duruyor, taneleyip tabağın kağıdın üzerinde bekletip bir kaç gün sonra kavanozlara doldursam olmaz mı?

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2015, 13:30   #65
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
@ Muda, sizin mısırlar bunlar;

Eklenti 581067

Kökenleri tamamen kurumasa da çoğunun yaprakları sarardı, ana gövdeler de gitti gider. İçleri ise kimisi kızarmış kimisi resimde de görüldüğü gibi sarının farklı tonlarında. Şimdi tohumları nasıl alayım. Çoğunluk mısır koparılmamış bekliyor daha bahçede. İyice renginin kızarmasını mı bekliyeyim, yoksa sarı ama sert olanları da toplayayım mı? Bir de taneleme işini ne zaman yapmalı. Tanelemeden koçanıyla saklarsak koçanı böceklenecek gibi duruyor, taneleyip tabağın kağıdın üzerinde bekletip bir kaç gün sonra kavanozlara doldursam olmaz mı?
Sayın TCM;

Mısırlar tırnağınızla bastırdığınız zaman ezilmiyor ise tamamen olgunlaşmış demektir. Taneler cam gibi parlak ve ezilemiyor ise tamamen olgunlaşmış oluyorlar. Ben bu yıl ekemedim. Geçtiğimiz yıldan beş altı koçan olması gerekiyor. Tabi biraz da olsa taneleyip sakladıklarım da var. Söylemiş olduğum sertlikte ise önce balkonda iyice kurumasını beklersiniz. Daha sonra ise tanelersiniz. Kurumuş mısırları kavanozda saklarsınız.

Mısırların hepsi aynı renkte değil. Kocanların sarı beyaz gibi olanları renklenmeyecek. Kırmızı, sarı ve karışık renkli olanlar var. Kırmızı gibi olanlar daha küçük koçan yapıyorlar.

Sizin mısırlardan birinin üzerinde muhtemelen arılar veya rüzgar vasıtası ile tozlaşma sonucu renklenen bir mısır taneniz de var.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2015, 14:13   #66
Ağaçsever
 
YasinKısa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37
Tohum Paylaşım Etkinliği Kural/Kısıtlamalarına Karşı Bir Görüş

Arkadaşlar,

2015 Katalog sayfasında aşırı talepte bulunan bazı üyeler nedeniyle sevgili malina'nın yaptığı "keyifiniz bilir " başlıklı postu okuyunca aşağıdaki özel mesajı kendisine atmış, kafamda oluşan soru işaretlerini ortadan kaldıracak bir çözüm önermesini beklemiştim.

Kendisi haklı olarak bana genel yazışmalar bölümüne bu teklifimi iletmemi belirtip ekledi: "benzer sorunu olanların da katılımıyla ortak bir sonuca varılabilir...".

Bu nedenle, konuyu tartışmaya açmak ve benimle benzeşen sıkıntısı olabilecek diğer dostların da yararlanabileceği bir çözüm üretmeye esas fikir paylaşmak için aşağıya bu metni aynen alıntılıyorum.


Ben foruma geçen yıl katılmış ve tohum talep etmiş biriyim ve geçen yıl 23-24 civarı tohum talebinde bulunmuş, bunları İstanbul Bahçeşehir'de evimin terasında (malesef bu nedenle saksıda) yetiştireceğimi kendim hakkımdaki tanıtımda da belirtmiştim.

Tohumların büyük çoğunluğunu önerilen ekim kurallarına da dikkat ederek ekmeme rağmen ya fideye dönüştürmede yahut sonradan meyve almada ciddi sıkıntılar yaşadım, bunları aşma mücadelemi "tohum paylaşım sonrası etkinlikler" bölümünde paylaşmaya da çalıştım. Terasta, aşırı ısına beton zemin üzerinde, bitki köklerinin yanması ve sulama sıkıntılarını aşmaya çalışarak aylarımı geçirdim, doğal olarak bu eforuma rağmen tarla/bahçede olduğu gibi verim alamadım.

Neticede tohum alma yeterliliğine sahip kalitede meyve alabildiğim ürünüm çok kısıtlı oldu; örneğin sadece marul, süs patlıcanı, jimmy nardello italian pepper, tiny tim domates'ten tohum alabilir durumdayım. (İlk güzel meyveyi tohum için saklama desturunu unutarak -biraz da lezzetlerine yenik düşerek- tohum almayı kaçırdığım ürünler de olmadı değil, örneğin black russian domates). Bunlar, tohumu geçen yıl paylaşan üyeler tarafından bu yıl da paylaşıldığı gibi, onlardan tohum alan bir kısım benim gibi üye tarafında da paylaşılacak anladığım kadarıyla.

Bu yıl sırf hobimi layıkıyla yapabilmek için bir arkadaşımla 2 dönüm civarında bahçe almaya karar verdik, Çatalca civarında arayışımız sürüyor.

Hal böyle olunca, hevesleve keyifle gelecek sene yeni neler ekebileceğimizi düşünürken, dün foruma attığınız "keyfiniz bilir " başlıklı postu okudum, genel kuralları okumadığımı, talep konusunda aslında kısıtlamalar olduğunu, anlamış bulundum. Şu ana kadar kaç talebim olduğunu saymadım ama bu postu atmanıza neden olan kişilerden olmadığımı ümit ediyorum

Benim paylaşacağım tohum sınırlı ve zaten var olan çeşit olduğu için, alacağımız yeni bahçede ekim yapmaya esas tohum talebim sınırlı olacak diye korkmaktayım. Çimlenme/büyüme konusunda sıkıntılı tohumlar gelmesi halinde sorunumuz daha da büyüyecek, bu defa F1 tohum alarak çeşit yapmaya çalışacağız diye endişe ediyorum.

2. yıl paylaşım kuralındaki kısıtlamaları, geçen yıl/önümüzdeki yıl arasında mekan farklılığıyla tohumları değerlendirebilecek durumda olan benim için esnetebilecek şekilde bir çözüm, forum kuralları dahilinde var mıdır?

Örneğin, etkinliği yöneten sizlere tohumların tasnif ve kargolanmasında gerekli olabilecek malzemelerden (zarf, kilitli poşet, etiket vs.) göndersem ve bu şekilde bir katkım olsa, yeterli tohum paylaşamamış olmamın vereceği olumsuzluklar aşılabilir mi?

Bilgi verirseniz çok menun olur, gelecek yılla ilgili planlamamı buna göre yapabilirim.

Sevgiler.

Yasin KISA

atabora ve Jakin beğendi.
YasinKısa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2015, 16:47   #67
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Yasin bey, az da olsa tohum paylaşabileceğinizi söylüyorsunuz. Bu durumda bir sorun olmamalı. 2-3 çeşit de olsa paylaşabiliyorsanız paylaşın. Böylece sizin için bir sorun kalmaz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2015, 10:54   #68
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 522
Sayın Taşlıbahçe nin Heybetli domatesleri adlarına yakışır bir şekilde heybetli olmuş. Benim yetişdirdiklerim maksimum 300 gr civarı oldular. Resimde solda ufak olanlar Heybetli ve sagda büyükleri Maniye. En büyük Maniye 700 gr cıvarı idi. Benden mi Ankara ikliminden mi kaynaklandı bilemiyorum.

Eklenen Resimler
 
Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2015, 13:04   #69
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Dağıtıma yollayabileceğim tohum şu anda sadece kabak çekirdekleri gibi görünmekte. Ancak bahçede bu yıl çok lezzetli domateslerimiz oldu. Bunlardan tohum alma konusunda geç kaldım ve az miktarda tohum var elimde. Tarif edecek olursam miktarını, yerli ve pembe diye kendimce isim koyduğum tohumlar bir yemek kaşığını doldurmayabilir. Ancak arkadaşların yetiştirdiği domateslere bakınca gıpta etmemek mümkün değil. Benim aynı fideleri seneye bulup bulamayacağım meçhul. Elimdeki tohumlardan fide üretip üretemeyeceğimde aynı şekilde meçhul. İsterimki az miktardaki bu tohumlardan titiz çalışmalarını burada sergileyen bir kaç arkadaşa azar azar yollayayım. Belkide yeni bir cins domatesi tanımaya ve de tanıtmaya vesile olacaklar.

Bir diğer konumda bahçeye diktiğim Hünnap ağacından aldığım meyvelerden ayırdığım az miktardaki çekirdekler. Okuduğum kadarıyla Hünnap fidanı çekirdekten de üretilebiliyormuş. Talep halinde onlardanda bir kaç arkadaşa yollama imkanım olacaktır. Gayet lezzetli bir meyve. Alındıkları ağaç çok sağlıklı.

Gene başka bir konu ise kıymetli bir asmamız var. Üzümleri muhteşem. Yaklaşık bir ay önce yaptığımız hasattan tanelediğim üzümleri buz dolabında bu güne kadar tüketmeye devam ettik. Bu asmanın geçen yılki budamadan alınan çeliklerinden tutmuş beş asma fidanı dikili oldukları yerlerinde beklemedeler. İkisi sözlü ama diğer üç tanesini bilhassa yüksek rakım bir yerde bahçesi olan arkadaşlara ulaştırabileyim isterim. Tam bir yayla asmaları olmuş olur.

Bunları dağıtıma dahil etmek doğru olurmu sizce ?

aleydi beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2015, 14:29   #70
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 522
Üzüm asmalarını burda dagıtamazsın ama dagıtılabilecek başka başlıklar mevcut.
Kısıtlı miktarda tohum oldugunu belirtip domates tohumlarını paylaşıma koyabilirsin.

Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2015, 20:27   #71
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Atilgan Mesajı Göster
Sayın Taşlıbahçe nin Heybetli domatesleri adlarına yakışır bir şekilde heybetli olmuş. Benim yetişdirdiklerim maksimum 300 gr civarı oldular. Resimde solda ufak olanlar Heybetli ve sagda büyükleri Maniye. En büyük Maniye 700 gr cıvarı idi. Benden mi Ankara ikliminden mi kaynaklandı bilemiyorum.
Sezon boyunca "Heybetli"lerde 350-500 gr arası meyveler çoğunluktaydı. Sezon sonuna doğru havalar serinleyince çoğunlukla 500-800 gr meyveler (Max. 980 gr) almaya başladık. Yetiştirdiğiniz maniyelerin keyfi ve cüsseleri yerinde olduğuna göre muhtemelen "Heybetli"nin Ankara'yla bir anlaşmazlığı olduğunu düşünmek mümkün. Bir de benim gözlemim, bol dilimli, kıvırcık yapılı meyvelerde irileşme az oldu.

Atilgan ve aleydi beğendi.
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2015, 23:00   #72
Ağaçsever
 
alef blue's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 90
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Virüs kökenli hastalıkların tamamı, bakteri ve fungus kökenli hastalıkların bazıları tohumla taşınır. Hastalıklı olduğunu bildiğiniz bitkilerden aldığınız tohumları dağıttığınızda hastalığı da dağıtmış olursunuz. Bu yüzden bu yıl paylaşım yapmasanız daha iyi. Seneye bu yıl bitki yetiştirdiğiniz toprakları tamamen değiştirip, saksılarda vs. iyi bir dezenfeksiyorun yaparak sağlıklı bitki yetiştirirsiniz ve öyle paylaşım yaparsınız.

Gelecek sene bu yıl aldığınız tohumları kendinizin de kullanmamasında fayda var.
evet ben de hastalık dağıtmamak için o kuralın olduğunu anladım ama ben nedense hastalıksız yetiştiremiyorum bir türlü. geçen yıl da domateslerimde çok hastalık olmuştu, bu yıl da sadece paylaşımdan gelen tohumları yetiştirdim balkonumda, saksılar ve nerdeyse bütün topraklar da yeniydi fakat yine çeşitli hastalıklar geçirdik(sineklerin getirdiğini düşünüyorum?).
domates tohumları iptal o zaman, peki bu hastalıklardan nerdeyse etkilenmeyen çok çok nadir bi kaç yaprak buruşturan biberlerimden paylaşabilir miyim, thai biber ve trinidad scorpion lardan paylaşabilirim, ama acaba hastalık onlardan da yayılır mı?

sanırım seneye bir ara vermek zorunda kalacağım da, bu yıl hazırlanmıştım paylaşmaya

aleydi beğendi.
alef blue Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2015, 13:42   #73
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın birnefestoprak, Öküz kabağını tarttım 5.750 kg. geldi. Bahçedeki kabaklardan sapları kurumuş kopma aşamasına gelenleri koparttım. Dilimli kabaklardan bir tanesi 7 kg. geldi.

Lezzetli dediğim domateslerden azda olsa çekirdek alabildim. Bunlardan birini Urlanın bir köyünün yerlisinden almıştım. Dededen beri ekeriz, yemeklik salçalık başka domates bilmeyiz dediydi. Ancak fideler geç geldi ve güneş altında yerim kalmadığından zeytin altında gölgeye dikildiler. Alta fotoğrafını koydum.

Eklenen Resimler
    

Düzenleyen hosseda : 18-10-2015 saat 14:52 Neden: kelime düzelttim
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2015, 21:32   #74
Yeni Üye
 
crocusbb's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2010
Şehir: Cary, NC, USA
Mesajlar: 10
İlk defa tohum talep ediyorum. Tohum gönderimi için adres bilgilerimizi nasıl ve nereye bildirecegiz. Teşekkürler.

crocusbb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2015, 14:31   #75
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Yurtdışı adresi vermeyeceksiniz umarım

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2015, 15:11   #76
Yeni Üye
 
crocusbb's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2010
Şehir: Cary, NC, USA
Mesajlar: 10
Hayır, İstanbul adresi vereceğim de, adresi kime, nasıl bildireceğim?

crocusbb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2015, 20:24   #77
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Yakında duyurulacak...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2015, 10:34   #78
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Bu sene 15 çeşitte 100 kökten fazla domates dikmiştik bahçeye, Allah a şükür sorun olmayınca toplayıp poşetleyip dağıtmaktan usandık eşimle. Bu sene sadece yiyeceğimiz kadarıyla uğraşalım diyoruz. O yüzden çeşit ve ekilen kök sayısını azaltacağız. Ancak biz çeşidi azaltalım diye düşündükçe tohum paylaşan arkadaşlar sağolsunlar sürekli ilginç, güzel görünümlü domatesleri sunuyorlar önümüze. Ne yapcaz gari...Arada kalıyoz biz de, 'yemin ediyom bi cinnet heeeşeyi halledee'*. http://www.agaclar.net/forum/1415607-post6.htm Bu domates ekilmese olur mu şimdi

* 'Dondurmam Gaymak' tan...

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2015, 11:59   #79
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Bu sene 15 çeşitte 100 kökten fazla domates dikmiştik bahçeye, Allah a şükür sorun olmayınca toplayıp poşetleyip dağıtmaktan usandık eşimle. Bu sene sadece yiyeceğimiz kadarıyla uğraşalım diyoruz. O yüzden çeşit ve ekilen kök sayısını azaltacağız. Ancak biz çeşidi azaltalım diye düşündükçe tohum paylaşan arkadaşlar sağolsunlar sürekli ilginç, güzel görünümlü domatesleri sunuyorlar önümüze. Ne yapcaz gari...Arada kalıyoz biz de, 'yemin ediyom bi cinnet heeeşeyi halledee'*. http://www.agaclar.net/forum/1415607-post6.htm Bu domates ekilmese olur mu şimdi

* 'Dondurmam Gaymak' tan...
Haklısınız, bence kesinlikle olmaz Sn. TCM.

Benim kendi bahçem yok. Bir akrabamız şehrin göbeğinde neredeyse 1 dönüme yakın bahçeli evde yaşıyor. Ama bahçe ile hiç alakaları yok desem yeridir. Benden sonra biraz biraz meraklanmaya başladılar. Zaten benden önce de kiracıları ilgileniyormuş. Tesadüf, kiracıları yeni bir ev alıp çıktığında bahçeye ben ekip dikmeye başladım. Ama bahçe o kadar düzensiz kullanılmış ki anlatamam size. Olur olmayacak yerlere ağaçlar dikilmiş, bahçe yapmaya güneş gören yer hiç bırakılmamıştı. Her sene keşfede keşfede hiç işe yaramayan ağaçların kimisini ortadan kaldırdık kimisinin (ağaççıkların) ise yerini değiştirdik. İlk sene sadece tek bir parselde ekim yaptım. Sonraki seneler ise onu da ekeyim bunu da ekeyim diye diye bu tek parçayı bahçe yapabileceğim 40 ile 80 metrekare arasında değişen 5 parçaya yükselttim. Bir de bahçe benim olsa neler neler yapardım artık bilmiyorum.

İnşallah kısmet olur da önümüzdeki senelerde kendi yerimizde daha fazla alan ve çeşit işlerim.

Siz de benim gibi yapın. Ana ürün olarak daha önceki senelerden belirlediğiniz, veriminden ve lezzetinden memnun kaldığınız çeşitleri yetiştirin. Yeni ürünler olarak ise her çeşitten 2 şer ya da 3 er kök yetiştirin. Verimini ve lezzetini beğendiğiniz yeni çeşitleri de sonraki yıllarda ana ürün listenize ekleyin.

Bu arada bu sene bahçenin yarısını da köpekler talan etti.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2015, 14:51   #80
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
@bahcedenn; geçen sene öyle yapmıştım, öneri için teşekkürler. Ancak her ihtimale karşı bir iki kök yapamıyorum, en az beş altı kök yapıyorum. Bu kez de sayı artıyor. Sizin mavimsi domates bir-iki kökle kalınacak gibi durmuyor Bu arada üstteki yazıdan sonra sizin domateste talep patlaması olmuş, talep sayısı ikiye katlamış. Bana biraz fazla gönderirsiniz artık

Size yakışacağına ve hakkını fazlasıyla vereceğinize inandığımdan en kısa sürede kendi bahçenize sahip olmanızı dilerim.

Yeri değil ama Nasrettin Hoca nın dediğine uyarak 'damdan düşen' e sorayım dedim yazınızı görünce. Bahçemin ortasına (niye olduğunu hala bilmiyorum) geçen sene bir abimizin verdiği saksıdaki cevizi diktik. Bu sene gelişti resimdeki gibi oldu. Resim dört ay önce çekildi. Şimdi biraz daha boylanıp kalınlaştığını düşünebiliriz.

Name:  sil.jpg
Views: 638
Size:  62.8 KB

Bu arkadaşı başka tarafa ne zaman (muhtemel kışın yapraklar dökülüp, sular çekilince) ve nasıl taşıyabilirim. Taşırken sorun çıkarsa ortada bırakayım diyorum ancak bir kaç sene sonra epey bir alanı ekilemez hale getirecek.

aleydi, Milla ve Jakin beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2015, 15:06   #81
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
@bahcedenn; geçen sene öyle yapmıştım, öneri için teşekkürler. Ancak her ihtimale karşı bir iki kök yapamıyorum, en az beş altı kök yapıyorum. Bu kez de sayı artıyor. Sizin mavimsi domates bir-iki kökle kalınacak gibi durmuyor Bu arada üstteki yazıdan sonra sizin domateste talep patlaması olmuş, talep sayısı ikiye katlamış. Bana biraz fazla gönderirsiniz artık

Size yakışacağına ve hakkını fazlasıyla vereceğinize inandığımdan en kısa sürede kendi bahçenize sahip olmanızı dilerim.

Yeri değil ama Nasrettin Hoca nın dediğine uyarak 'damdan düşen' e sorayım dedim yazınızı görünce. Bahçemin ortasına (niye olduğunu hala bilmiyorum) geçen sene bir abimizin verdiği saksıdaki cevizi diktik. Bu sene gelişti resimdeki gibi oldu. Resim dört ay önce çekildi. Şimdi biraz daha boylanıp kalınlaştığını düşünebiliriz.

Eklenti 581927

Bu arkadaşı başka tarafa ne zaman (muhtemel kışın yapraklar dökülüp, sular çekilince) ve nasıl taşıyabilirim. Taşırken sorun çıkarsa ortada bırakayım diyorum ancak bir kaç sene sonra epey bir alanı ekilemez hale getirecek.
Bizim o büyüklükte taşıdığımız cevizde sorun olmamıştı. Ama siz yine de bu konuda daha tecrübeli arkadaşlarımızın söyleyeceklerine göre karar verin.

aleydi, TCM ve Jakin beğendi.
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2015, 15:32   #82
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Önceki yıl kışın bahçede kısmi bir düzenleme yapalım derken üç yaşlarındaki keçi boynuzum taşınma sebebiyle kurudu. Hala yanarım o fidana. Aynı taşınmada yeri değişen zeytin ise yeni yerinden memnun kaldı. Ne olacağı belli olmuyor demekki. Taşımayı yapanda ömrü toprakla geçmiş köylü komşumdu.

Domates tohumu konusunda bende sıkıntıdayım. Zaman zaman taleplerime dönerek temizlik yapmama rağmen sayıyı 10 çeşit altına düşüremedim. Bahçede bulunması şart dedinizmi ben eyvah yandım geldi bir tane daha demekteyim. Benim yer sorunum yok sayılır (güneş gören boş kısım çok) ancak yazın bahçeye ayırabileceğim tek günüm oluyor, sabah erken yola çık bahçeyi temizle, fideleri elden geçir, otları yol, damlamaları kontrol et, olan sebzeleri topla, onları istif et , arabaya taşı, damla sulama haricindeki ağaçlara hortumla su ver, asmaların filizlerini takip et fazlalıkları kır, evin içindeki işleri tamamla, bulaşık bırakma, karanlığa kalmadan dağdan aşağıya inmeye gayret et, eve dön. Bu yaşımda beni bitiriyor. Ekili alanı azaltmam şart derken, daha önce farkında dahi olmadığım tohum temini meselesi durumu tersine döndürmekte.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2015, 21:15   #83
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Tohum sayısının elde olmayan nedenlerle kısıtlı olduğu durumlarda, bu belirtildiği halde talep oluyor.

Bu durumun önüne nasıl geçilebilir?

aleydi beğendi.
Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2015, 21:59   #84
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SDurul Mesajı Göster
Tohum sayısının elde olmayan nedenlerle kısıtlı olduğu durumlarda, bu belirtildiği halde talep oluyor.

Bu durumun önüne nasıl geçilebilir?
Bunun önüne geçmek mümkün değil, gerekmiyor da. Siz kısıtı belirttikten sonra sıra göndermeye gelince belirttiğiniz kısıtı kendi insiyatifiniz ile ve kendi kriterleriniz ile uygularsınız.

Sevgi Durul ve aleydi beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2015, 11:05   #85
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 522
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
@bahcedenn; geçen sene öyle yapmıştım, öneri için teşekkürler. Ancak her ihtimale karşı bir iki kök yapamıyorum, en az beş altı kök yapıyorum.
3 er 4 er kök dikip varsa artan fideniz hakkını verecek bir komşunuza verebilirsiniz.

Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2015, 14:12   #86
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Atilgan Mesajı Göster
3 er 4 er kök dikip varsa artan fideniz hakkını verecek bir komşunuza verebilirsiniz.
Ekene kadar sorun yok, fazla fazla tohum ekip dağıtıyorum. Önceki sene tek kişiye vermiştim 30 fide, bu sene üç farklı kişiye farklı farklı 50 kadar fide verdim. Birisi köy muhtarıydı ziraat yapıyor aynı zamanda, geçen görünce ne yaptın bizim fideleri dedim, hepsini büyütmüş, sorun yok dedi, kimsini sevmiş kiminden pek hoşlaşmamış İzmir den bir müşterim geliyor her hafta yerli kırmızı domatesi almak için deyince şaşırdım, 110 km. den gelip 4-5 kilo domates, yanında diğer pazar masraflarını da alıp gidiyormuş. Heybetliyi kastederek bu sene yeni bir domates var, esas onu gör seneye dedim.

Bahçeye ikişer kök ekersek hastalık vs. ihtimaline karşı beşer kökten aşağı dikmiyorum.

telato ve Jakin beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2015, 22:39   #87
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-05-2008
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 6
Aynisefa (calendula officinalis)bitkisi

Merhaba Ege Üniversitesi botanik anabilimdalinda asistanim yapacağımiz bir calisma icin aynisefa bitkisinin tohumlarina hatta ozellikle bitkinin kendisine ihtiyacim var yabani de olabilir,izmir deyim,Yardimci olursanız bulmama cok sevinirim. .

sinkar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2015, 23:19   #88
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sinkar Mesajı Göster
Merhaba Ege Üniversitesi botanik anabilimdalinda asistanim yapacağımiz bir calisma icin aynisefa bitkisinin tohumlarina hatta ozellikle bitkinin kendisine ihtiyacim var yabani de olabilir,izmir deyim,Yardimci olursanız bulmama cok sevinirim. .
Sayın sinkar, zaten aynısafa bitkisinin tohumunu talep etmişsiniz. Tohumda sorun yok, poşetinize bol miktarda tohum eklerim.

Fideleri için, kargo ücretine değer derseniz, size istediğiniz kadar da fide gönderebilirim. Zira çok fazla çimlendiği için söküp atıyoruz.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2015, 08:54   #89
Ağaçsever
 
onur şengün's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 42
Sayın SDurul merhaba,
Uzun süredir sitenin takipçisiyim, ama bu sene bahçeli bir evimiz olduğu için ilk defa bir talebim oluyor.
Sizden ricam eğer mümkünse, ekinezya, cosmos ve aynısafa tohumu rica ediyorum.
Eğer gönderebilirseniz, bunları hangi mevsimde bahçeye ekmem gerektiği konusunda da yardımcı olursanız çok sevinirim.

onur şengün Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2015, 09:21   #90
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Chocolate Habanero Biber

@ bahcedenn uğrarsa bir bakıversin, veya ekip-diken arkadaş varsa bir el atsın;

http://www.agaclar.net/forum/1329598-post71.htm
http://www.agaclar.net/forum/1415966-post51.htm

Kahverengi çikolata biberleri görünce sayısı az olduğu için sevinmiştim. Ancak iki kez farklı biberlerin tadına baktığımda keskin farklı ve hoşuma gitmeyen bir aroma aldım. Bunun kadar keskin olmasa da, benzer aromayı minik acı süs biberlerinin bir çeşidinde daha almıştım. Acaba biberin özelliğimi yoksa benim çeşit mi öyle denk geldi.

Bahçede tek kökte az da olsa biberler var. Evde de kahverengi iki tek biber. Bunların etkinlikte dağıtmak üzere tohumlarını alsam olur mu?

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024