agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2014-2015 Tohum Paylaşım Etkinliği
(https)




Beğeni Düzeni9Beğeniler

Sadece okunabilir konu
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-10-2014, 20:09   #31
/
 
Giriş Tarihi: 08-03-2014
Şehir: Ankara,Giresun
Mesajlar: 11
"Bu forumda var olmaya devam etmek istiyor musunuz?"

"Özel mesajla kurmanız gereken iletişimi forum genelinde yazmamalısınız."

Şu çifte standart' a bakarmısınız.

Sevgili TCM, sakın yanlış anlama, seninde atılmanı istiyor değilim.

Forum ağasını öğrendik, forum kabadayısını da gördük, hadi bana eyvallah.

Şu kısa zaman içerisinde yazılarıma beğeni gönderen tüm arkadaşlara sevgilerimi gönderiyorum.

Manila hanım buyrun atın beni.

Archi Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 27-10-2014, 20:37   #32
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Peki...

ciroz ve Atilgan beğendi.
malina Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 27-10-2014, 22:16   #33
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Etkinliğin geçmişini ve sistemin detaylarını bilmeden yalınkılıç ortaya dalmak istenmeyen sonuçlara sebep olabiliyor maalesef.

İlk kez geçen yıl prensipleriyle tariflediğimiz sistem daha başlangıçta çok ince elenip sık dokunmuş, yönetim bölümlerinde aylarca tartışılmıştı.

Daha önceki kötü deneyimleri yaşatmayacak, objektif, ölçülebilir, tohum sahiplerinin insiyatifleri yerine başka hiç bir kimseyi ve otoriteyi üstün kılmayacak, onların iradelerine hiç bir şekilde ambargo koymayacak, çok basit ama bir yerlerden patlamadan çalışması başından garanti edilmiş, kesinlikle tüm kayıtlara (büyük ölçüde el değmeden) sahip bir düzen olması, geride organizayonu yapanlarda hiç tohum kalmaması sistemi tasarlarken hiç taviz vermediğimiz yönler olmuştu.

Geçen yılki deneyimin üzerine tüm katılımcıları davet ettiğimiz bir de değerlendirme sürecimiz oldu. Dolayısıyla etkinlik için öneride bulunacak bir kişinin etkinlik ve geçmişi ile ilgili daha detaylı bilgiye sahip olması gerekirdi.

Hali hazırda talep sayısı 10.000'i geçmiş durumdadır. Kalan son dört gün de göz önüne alındığında sayının 12.000-13.000 aralığında olacağını tahmin ediyorum. Boyutu, sistemi vb. diğer özellikleri bakımından benzerini görmediğimiz bir etkinliğin içindeyiz.

Bazı paylaşımcıların tohum tanıtımlarında ellerinde kaç kişilik tohum olduğunu belirtmeleri talep edenlere bilgi vermek maksatlıdır. Paylaşımcı böyle bir bilgi vermek zorunda da değildir.

Elinde kaç kişilik tohum olduğunu belirtmeyen paylaşımcının tüm talepleri karşılayacak kadar tohum sahibi olduğu anlamına da gelmez.

Paylaşımcı, elindekinden daha fazla miktarda talep gören tohumları talep sırasına göre dağıtmak zorunda değildir. İstediği sıra ile dağıtabilir. İsterse sadece ahbap olduklarına da gönderebilir. Tamamen kendi tercihidir ve kimse neden böyle tercih ettiğini sorgulayamaz, sitem edemez.

Sistemi tasarlarken bunun böyle olmasına özellikle, bilerek ve bilinçli olarak karar verdik. Geçen seneki deneyimimiz bu kararın isabetli olduğunu hepimize gösterdi. Çünkü, emekle büyütülmüş ürünlerin tohumlarını dağıtmak, bunun için bir sürü zahmete katlanmak sadece iyi niyet ve olumlu duygular zemininde olabilecek bir şeydir.

Bunun dışında yapılabilecek her şey tohumu yetiştirip paylaşanın iradesine ambargo koymak anlamına gelir. Bunu yapmayacağız.

Uzun lafın kısası, bilmeyenler için tekrarlayayım, etkinlikte "kota" diye bir şey yoktur.

Bazı çeşitlerin birden fazla paylaşımcı tarafından dağıtıldığı doğrudur. Bazı talep edenlerin hepsinden talep ettikleri de doğrudur. Yayınlanan listelerden talep edenlerin bunları takip etmeleri, şayet özel bir nedeni yok ise kendilerince mantıklı olan bir taneyi talep etmeleri makul olur. Şayet kendileri böyle bir düzenleme yapmazlar ise onların yerine paylaşımcılar yapar ve maalesef arzu ettikleri gibi olmayabilir. Zira paylaşımcılara da ihtiyaç duydukları her türlü veriyi sağlamaya çalışacağız.

ciroz beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 28-10-2014, 10:07   #34
Ağaç Dostu
 
Milla's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: İstanbul- Bodrum-Milas
Mesajlar: 3,492
Merhaba,
Ben başlangıçta hemen hemen bütün paylaşımları çok fazla inceleyemeden ''taleplerim ekle'' butonuna bastım. Nasıl olsa sonra aralarından kontrollü seçim yaparım düşüncesindeydim.
Fakat 44 gün süren, yoğun bakım-servis arasında gidip gelen umutlarımız iki gün önce sevgili kayınvalidemi kaybetmemizle sonuçlandı.
Takdir edersiniz ki şu anda böyle bir seçim yapabilecek psikolojim ve zamanım yok.
Ellerindeki verilere ve insiyatiflerine göre paylaşımcı arkadaşlarımın kendilerinin seçimleri şu anda bana büyük bir yardım olur.
Benim de çok olmamakla birlikte 5-6 çeşit paylaşımda bulunmak istediğim bitki tohumları vardı fakat ne yazık ki hazırlanamadım.
Kısmetse seneye etkinlikte hem kendi tohumlarımla hem de sizden gelenlerden elde ettiğim tohumlarla yer almayı çok isterim.
Göndereceğiniz tohumların bir sene içerisinde mevsimine göre bir dahaki etkinliğe kadar hepsinin ekilmesini sağlamaya ve bu deneyimleri sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Şimdiden hepinize paylaşımlarınız ve hoşgörünüz için teşekkür ederim.


Düzenleyen Milla : 28-10-2014 saat 13:03
Milla Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 28-10-2014, 11:29   #35
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-10-2014
Şehir: adana
Mesajlar: 1
iyi günler bu siteyi yeni farkettim.tam da saksılarıma neler eksem diye araştırırken tohum taleplerini gördüm.herkes talep edebiliyor mu ve neler talep edebiliyoruz.bilgi verirseniz sevinirim.ben sebze ve maydanoz tere.roka vb.düşünüyorum.hem sitede hem de bahçecilikte acemiyim ilk defa denicem.alakasızsam mazur görün iyi günler

gulce55 Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 28-10-2014, 12:57   #36
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-05-2010
Şehir: dalaman
Mesajlar: 66
Selamlar,

bu yıl tohum paylaşım etkinliğinden oldukça fazla talebim oldu. Açıkçası herhangi bir sebzeyi üretip tüketmektense kaynağını bildiğim, hibrit olmayan bir sebzeyi tercih ettiğim için bu yolu seçtim. Bazı internet sitelerinde geleneksel tohum olduğu söylenen tohumlar var ama henüz o tohumları alıp almamak konusunda kararsızım.

Daha önce bir kez forum aracılığı ile 2011 yılı sonunda clematis tohumu edinmiştim ancak araya giren sağlık sorunlarım, zorlu bir hamilelik ve sonrasında gecemi gündüzüme karıştıran dünya tatlısı bebeğim yüzünden var olan çiçeklerimle bile ilgilenemez duruma geldiğim için bu tohumla da ilgilenemedim. O dönemde foruma da giremedim zaten.

Artık bebeğim biraz büyüdü ve ben tekrar bitki-toprak maceralarıma kaldığım yerden devam ediyorum. Üstelik artık oğluma doğal sebzeler yedirmek gibi bir motivasyona da sahibim. Bu yıl Kocaeli'nde patronumun bahçesinin bir bölümünü kendimiz için bahçe yapma imkanına da sahibim. Dolayısıyla tohum paylaşım etkinliğinden edindiğim ve çevremden toparlayabildiğim yerli tohumlarla bir sebze bahçesi oluşturmak niyetindeyim. Umarım sizin de yardımlarınızla bu niyetimde başarılı olurum ve ben de önümüzdeki yıl hem bu etkinlikten aldığım hem de kendi ürettiğim yerli tohumları paylaşabilirim.

Bu mesajımın tohum paylaşan üyelerdeki olası şüpheleri ortadan kaldırmasını umut ederim. Her tohumun büyük bir bilgi birikimi, emek ve sevgi ile üretildiğinin ve tarafımca bunun takdir edildiğinin de bilinmesini isterim. Tohum paylaşan üyelere şimdiden teşekkür ederim.

aysozbek Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 28-10-2014, 15:54   #37
Ağaç Dostu
 
hcorak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2012
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 260
Bütün üyelere saygı ve selamlar.Bu mesajım ilk olacak.İki yıldır bahçemde çiçeksatan kişilerden aldığım sebze fidanlarını yetiştiriyordum ama hep eski tohum bulup ekmek istedim.aAğaçlar nette yıllardır girip her türlü bilgisinden faydalanıyorum.Bende biraz fazla tohum istedim bazı mesajlarda yazılanlara üzüldüm.Bu mesajı onun için yazdım.Umarımki takas edilen tohumlar yerine ulaşır ve ekilir. seneye ekilen sebzelerin tohumları paylaşılır tüm üyelerede yeter.Bu sitede emeği geçen herkeze, tohumları ekip aylarca uğraşıp tohumlarını paylaşan üyelere toprağı ve yeşili sevenlere teşekkürler.

aleydi beğendi.
hcorak Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 28-10-2014, 18:56   #38
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,598
Galeri: 15
Birisi gelir bir taş atar ondan sonra bu kadar insan töhmet altında kaldığını hissederek neredeyse tohum talep ettiği için özür dileme raddesine gelir.

aleydi beğendi.

Düzenleyen malbman : 28-10-2014 saat 23:16 Neden: Yazım hatası
malbman Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 28-10-2014, 19:45   #39
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Etkinlikten tohum talep edenler, kendilerine gonderilen tohumlarin en azindan bir bolumunu sonraki sene etkinlige geri gondermeye calisacaklarini belirtir bir mesaji Lojistik Merkezi'ne zaten gonderiyorlar. Kimsenin bunun disinda, mahcup bir sekilde tekrar tekrar aciklama yapmasina gerek oldugunu dusunmuyorum. Ozellikle tohum talep edenlerde, kendilerinden belli bir amaca yonelik olarak suphe duyuluyormus gibi bir duygu yaratiliyor olmasindan da rahatsizim.

Eger bilgimiz disinda gelisen bir durum yoksa, uyelerin etkinlige gonderdikleri tohumlarin hicbirisi patentli degil; hepsi yerli ya da yabanci atalik ve/veya kendine tozlasan, eger kazara bir capraz tozlasma olmadiysa, sonraki sene ekildiginde aslina uygun sonuclar verecek tohumlar (henuz tam stabil olmamis bir iki cesit de var olabilir ama o cesitleri de stabilize etmekle ugrasmak zevkli bir is). Herhangi bir uyenin, kendi adina patentini alip burda dagittigi bir tohum var mi, bunu merak ediyorum. Varsa, tohum talebinde de bulunan birisi olarak ogrenmek isterim.

Tohumlarin tamaminin mulkiyeti, tohumlar talep edenlere dagitilana kadar, gonderenlere aittir. Kimsenin tohumlar dagitildiktan sonraysa hesap sormak gibi bir hakki bence yok.

Bir beklenti var; bu da bu sene tohum alanlarin sonraki sene bir sekilde etkinlige tohum gondermeleri. Bu da etkinligin devamliligini saglamak icin olusmus bir beklenti ama hepsi bu.

Herkesin tohum gonderirken belli kriterleri var ve bu da gayet dogaldir ama isi tohum gonderip diyetini istiyormusuz gibi bir noktaya vardirirsak, daha once de belirttigim gibi isin tadi kacar. Amacimiz, bundan 2 sene onceki tatsizliklar tekrar yasanmasin diye olusturulmus oldukca iyi niteliklere sahip bir sistemi koruyarak devam ettirmek olmali.

ciroz beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 28-10-2014, 20:16   #40
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Galeri: 8
Geçen yılki etkinlikten çeşitli tohumlar almıştım. Muhtemelen de oldukça fazla. İlk defa talepte bulunuyordum. Elimde olan bir kısım tohumları ise etkinliğe zamanına dikkat etmediğim için gönderemedim.Buna rağmen arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğu tarafından tohumlar bana geldi. Bunlardan domates tohumlarının hemen hepsini yetiştirmeme rağmen yetiştirdiğim fideleri arkadaşımla dikerken karışması nedeni ile emin olamadığım için çok fazla paylaşamadım. Halen bir kısım aldığım tohumlar var. Diğer türlerden bir kısmını ekmiş olduğum yer biraz yüksekte olması, hasat döneminin kısa yetişmeyecek olması nedeni ile dikemedim. Diktiğim su kabağı, lif kabağı gibi bir kısım çeşitlerden büyümelerine rağmen yeterli zaman olmadığı için yaklaşık on gün önce olan dondan dolayı hemen hepsi öldü. Bu arada yetiştirebildiğim tohumlar oldu. Hepimiz iyiniyetle bir şeyler yetiştirmeye çalışıyoruz. Sebze dışında bahçemde doğal olarak yetişen çeşitli yabani çeşitler de var. Ancak talep edilir mi endişesi ve bir kısmının tohumunu alma zamanını tam olarak yakalayamayınca gelecek yıla tohumlarını alma durumuna geldim. Bunlardan da talep eden olabilir diye tohumlarını alabilirsem paylaşacağım.

Ben gibi bir çok arkadaş saksıda veya yeni aldığı yerde doğal ürünler yetiştirmeye çalışıyor. Bunun için biraz fazla mesai harcıyoruz. Doğal olarak da bazı arkadaşlar sonuçlarını görmek istiyor. Ancak bunu görebilmek için öncelikle tohum olması bunun ekilmesi düzenli olarak bakılarak tohum haline getirilmesi gerekiyor. Arkadaşlarımızın çeşitli kereler üzerinde özellikle vurguladığı gibi herkes talebini yapar. Tohum üretebilen arkadaşlar da istediği kritere göre dağıtımı elindeki tohum miktarını göz önünde tutarak sağlamaya çalışır. Geçtiğimiz yıl oldukça fazla almış olduğum tohumlardan yeteri kadar fayda sağlayamadığımı, o yılın sonunda katıldığım etkinlikten elde ettiğim tohumlarla yetiştirebildiğim ölçüde tohum elde ettiğimi düşünürsem arkadaşlarımızın da başarılı olacaklarına inanıyorum.

Çocukluğumdan hatırladığım iri çekirdekli karpuzu ilk defa etkinlik sayesinde bahtiyar02 beyden edindiğim karpuzdan elde edip az da olsa tadına bakabildim. Benim gibi bu şekilde doğal tohumları elde edip dağıtarak kaybolmasının önüne geçen arkadaşlarımız sayesinde tohum paylaşım etkinliği hedefine ulaşacaktır.

Muda Çevrimdışı   Başa Dön
Sadece okunabilir konu

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024