13-11-2015, 00:32
|
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-05-2008
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemiciftci
1- Kasım ayı içinde 1 mt den patlatıp tam alan gübreleyip pullukla toprak altına almak ve 7x5 (yeni karar )dikmeyi planladığım sıra boyunca aralardaki yüzey toprağını sıyırıp sırt oluşturmak ve tohumları ekmek. Tohumları ekerken yanmış gübre ile beraber tatbik etmemi önerebileceğiniz gübreler ve uygulamalar hakkında fikir verirseniz sevinirim. Tohumları ekmek için geç kalmış olurmuyum(Kasım sonu Aralık başı)? Olursam tohumları buzdolabında saklayıp subat gibi ekmem uygunmu?
7X5 değilde 8x6 öneririm, Patlatmayı tabi ki, öneririm fakat 1 metre 2 metre toprağın altında sorun yoksa patlatma yapıp sırt oluşturabilirsiniz, ve bu sırtları daha erken bir dönemde yapmalıydınız şu an yapıp ekerseniz toprak oturuşmasından fidan kurumaları görebilirsiniz, Toprağın 2 metre altını görmenizi öneririm. (bunu bir profil açarak görebilirsiniz.)
Hayvan gübresini öneririm fakat malçlanmış yabani tohumlardan arınmış haşerelerden arınmış gübre olursa olur, aksi durumda malçlanmamış gübrelerde bilhassa cevizde müthiş bir ceviz gövde kurdu oluşturuyor ki, yarardan çok zarardır.
Tohum ekme ayı kasım ayıdır.
2- Çeşitli yerlerde tohumları fare, köstebek vb. hayvanların yememesi için mazota batırılmaları gerektiğini okudum. Bu yöntem uygunmudur ? Yeterlimi dir ? Başka önerileriniz var mı?
Mazota batırma olayı olabilir fakat içine girerse risktir.
3- Özellikle bu konu benim için açıklanmaya muhtaç. Tohumları ektik ve kısmetse mayıs gibi filizlendi. Şimdi bunları hemen Ağustos'ta aşılamalımıyız? Bir iki sene fidanın gelişmesi ve köklerinin gelişmesi için bekleyip öyle aşılamak istiyorum sizce bu düşüncemde haklımıyım ?
Ağustosta aşılamanızı öneririm size yıl kazandırır.
4- Tohumdan ceviz fidanı yetiştirirken yukarıda bahsettiğim nedenlerden dolayı 2-3 sene aşı için beklerken kök gelişimini maximize etmek için aşısız fidan budanmalımı? budanmalı ise bu tür bir amaç için ne tür bir budama yapmak gerekir?
Budamanıza gerek yok aşı için 20 -30 cm lik bir gövde oluşması yeterlidir.
|
...
|
|
|