Gizli bir formülüm yok forumda tartışması devam eden gübrelerin başlıkları, mikrobiyoloji ve toprak başlığı, enzim başlığı ve özelden bana gelen geri dönüş ve tecrübelerle hazırlattığım bir kısmını forumda da yayınladığım bir gübre formülü bu, ancak etkileri mükemmel oluyor ben şimdilik ekonomik olsun diye sirke ve ekşimiş yoğurt kattırıyorum ama bakteriyel gübrelerden varile bir su bardağı konduğu zaman oluyor sana atom bombası. Bursa'da şimdilik çiftçi eğitimlerinde enzimle birlikte bunun yapılışıyla birlikte eğitimler veriyorum, geliştikçe bana sonuçlar ulaştıkça, tecrübeler paylaşıldıkça gelişiyor ve sonuçları yaygın oluyor.
(Geçmişte etkisinden dolayı ticari sürümünü çıkartmaya çalışanlar oldu ama zar zor ikna ettim üreticinin öz malı olsunda borçlar ödensin maliyetler düşsün diye)
Formülümüz şöyle:
Malzemeler
1-100 litrelik varil
2-Kanatlı hayvan gübresi 10 kg (Tavuk, güvercin, bıldırcın vs bulunabildiği kadar bedava olanı eskimiş yeni farketmez)
3-5 kg odun külü (kebapçı, pideci ya da odun sobalarından biriktirilerek)
4-2 adet içindeki sıvıyı sızdırabilecek özellikte boş çuval
4-Fosforlu bir gübre 2 avuç dolusu,
5-1-2 kg sirke ve 1-2 kg ekşimiş yoğurt ( Etkin mikroroganizma veya B5A tarzı bakteri içerikli gübrelerden birisi olarak faydalı bakteri kaynağı katıldığında çok daha etkili oluyor bunlardan 1 su bardağı 100 litreye yeterli)
Hazırlanışı
Kanatlı gübresini bir çuvala fosforlu gübreyi ve odun külünü diğer çuvala koyuyoruz (çuval süzme kolaylığı sağlasın ve damlama borularımızı tıkamasın diye ön süzme işlemi sağlıyor). Üzerine sirke ve ekşimiş yoğurt döküyoruz ve varili suyla dolduruyoruz. Gübrenin yeni verilmeye başlandığı bahar aylarında 10-15 gün, yaz günlerinde 8-10 gün bekliyoruz ve her gün mümkünse karıştırıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken şey gübre koyu ayran kıvamında siyah ya da yeşile yakın bir renege geldiğinde hazır olmuş oluyor bu kıvama gelmedi zamanda oluyor ancak koku aşırı arttığında da hazır demektir. Oluşan gübre rahatsız edici bir koku yaydığından ev ve iskan yerlerinden uzak bir yerde hazırlanması ve ağzı kapalı olmasında fayda vardır.
Kullanımı:
Oluşan gübrenin suyunu dekara ilk verişte 5-10 kg sonraki verişlerde 1-5 kg oranıyla başlarda yüksek doz sonra düşük doz oranıyla verilirse çok gfüzel oluyor ancak her zaman yüksek dozda verilmesi aşırı koku nedeniyle sineklenme yapabiliyor o nedenle sonraki dozlar düşük olmalı. Damlamadan her sulamada düşük doz olatakta veriyoruz. Yapraktan püskürtülecekse 100 litre suya 1 kg iyice süzülmüş halde veriyoruz.
Gökhan hocam buraya yazdığımda daha açıklayarak yazdım biraz daha metinsel olarak gelişti sen burdan yararlan

.
Neyi niçin katıyoruz:
1-100 litrelik varil: üretim ortamı
2-Kanatlı hayvan gübresi 10 kg: Kanatlı gübreleri zaten sulandırılıp verildiğinde oldukça etkili ancak ticari işletmelerden elde edilen gübreler antibiyotiklerle ilaçlı olduğundan gübremizde fermente olduktan sonra verildiğinde hem daha etkili hale geliyor hemde fermantasyonla ilaç falan kalmıyor
3-5 kg odun külü (kebapçı, pideci, ya da odun sobalarından biriktirilerek): Potasyum ve iz elemen kaynağı, odun külü içindeki elementler normalde bitkinin alabileceği formda değildir ancak bakterilerin bu elementlere yaptığı işlemler sizi şaşırtabilir.
4-2 adet içindeki sıvıyı sızdırabilecek özellikte boş çuval: Süzme gerçekten bir dert bu nedenle ön süzme işlemi sizi daha temiz tutacak sonraki işlemlerinizi azaltacaktır
4-Fosforlu bir gübre:genelde DAP ya da süperfosfat kattırıyorum bunun yerine daha doğal olsun diye kemik unu da doğal fosfor kaynağı olarak kullanılabilir, odun külü içindeki düşük fosfor oranını takviye için ihtiyaç olduğunu düşünüyorum çiçek ve meyve oranını oldukça artırıyor.
5-1-2 kg sirke ve 1-2 kg ekşimiş yoğurt ( Etkin mikroroganizma veya B5A tarzı bakteri içerikli gübrelerden birisi olarak faydalı bakteri kaynağı katıldığında çok daha etkili oluyor bunlardan 1 su bardağı 100 litreye yeterli): Mikroorganizmalar benim gizli askerlerim onları ulaşamadığım yerlere ulaşmaları için gönderdiğimde gözüm arkada kalmıyor yaramaz her durumu düzeltiyor, şahsi hatalarımı tolere ediyor ve kontrol edemediğim çok faktörü kontrol etmemi sağlıyor ve her şeyden önemlisi gittikleri her yeri organikleştiriyor ya da doğallaştırıyorlar ve o ortama canlılık sağlıyorlar.
Not: Doğal, organik ya da permakültür yetiştiricilik yapanlar gübreyi hazırladıklarında ayrı bir varilde ya da bu gübreyi hazırladığımız varile çevrede hızlı büyüyen yeşil otlardan katılıp sulandırıldığında bu otların suyla muhataplığından dolayı organik azot da elde etmiş olacaklarından azot ihtiyacını bu yolla karşılayabilirler. Ayrı varilde hazırlanan ot iki günde azotunu syya veriyor bu azotlu su 1/10 veya 1/100 oranında sulandırılarak kullanılabilir.