agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Zeytin (http://www.agaclar.net/forum/zeytin/)
-   -   Zeytin meyvesinde şekil bozuklukları (Akar mücadelesi) (http://www.agaclar.net/forum/zeytin/28183.htm)

bedritürk 02-08-2012 09:43

Zeytin meyvesinde şekil bozuklukları (Akar mücadelesi)
 
ZEYTİNDE ŞEKİL BOZUKLUKLARI(TAKOZ)


Zeytin üreticilerinin takoz dediği, özellikle Ayvalık(Edremit) çeşidinde çok bariz, diğer çeşitlerde de olan şekil bozuklukları ile 3 yıldır yaptığım çalışmalar neticesinde mevcut duruma sebebiyet veren sorunu yaptığım akar mücadelesi ile çözdüğümü düşünüyorum.

Yıllardır görülen, ancak son 3-4 yıldır yoğun olarak yaşanan şekil bozuklukları ile söylenen besin maddesi noksanlıkları ile ilgili özellikle bor noksanlığı ile ilgili yapılan uygulamaları gözlemlediğimde herhangi bir düzelme olmadığını gördüm.

Uzun yıllardır bu konu ile ilgili gözlem yaparak, nerelerde yoğun olarak görülüyor, ne zaman başlıyor, hangi bahçelerde olmuyor, hangi bahçelerde daha fazla oluyor, bahçenin hangi bölümünde daha yoğun olarak görülüyor, konularını gözlemledim.

Gözlemlerim neticesinde bahçenin yol kenarlarındaki ağaçların zeytin meyvelerinde düzgün hiçbir danenin olmadığını yoldan uzaklaştıkça ağaçlardaki düzgün meyve miktarının arttığını gördüm. Bunu fark ettikten sonra yaprak ve daneleri incelediğimde, sebze ve meyve ağaçlarında akarların çalıştığında yaptıkları emgi ve kirliliği tespit ettim.

2009 yılında ilk olarak wp kükürt uygulaması yaparak konu ile çalışmaya başladım.Çiçek öncesi ve çiçek sonrası olmak üzere 2 uygulama yaptım.Danelerde belirli bir noktadan sonra düzelme olduğunu gördüm.Ancak çiçek sonrası uygulamayı zeytin güvesi ile birlikte yapmıştım.Gözlemim akarların sapın dibinden girerek danede 2-3 mm ilerlediği ve daha sonra emginin oluşmadığını gördüm. Bu durum bana çiçek sonrası uygulamada geç kaldığım kanaati oluşturdu.

2010 yılında farklı 3 etkili maddeli ilaç ile çalıştım. Çiçek öncesi uygulamayı çiçek tomurcukları üzerindeki bölünecek çizgileri belli olduğunda, çiçek sonrası uygulamayı ise çiçeklenme tamamlanır tamamlanmaz yaptım. Yaptığım uygulamada kontrol(şahit) ağaç bıraktım. Şahit ağaçlarda aynen daha önceki yıllarda olduğu gibi ağaçların üzerindeki danelerin neredeyse tamamının şeklinin bozuk olduğu, diğer ağaçlarda ise daha önceki yıllardaki şekil bozukluklarından eser kalmadığını gördüm.

2011 yılında 1 etkili maddeli ilaç ile yine uygulamalarımı yaptım. Şahit ağaçları ayırdık. 22 ve 29 Temmuz 2011 tarihlarinde bazı meslektaşlarım ve üreticiler ile durumu paylaştım. Fotoğraflarını çekiyoruz.

Yapmış olduğum akar mücadelesi ile;
1-Yapraklardaki şekil bozukluklarının da ortadan kalktığını,
2-Danelerde şekil bozukluğu diye bir durumun olmadığı,
3-Tomurcuk yanmasının neredeyse hiç olmadığı,
4-Karabiber dökümünün neredeyse hiç olmadığı,
5-Dane ve sürgün gelişiminin çok iyi olduğunu,
6-Gemlik, Uslu ve Ayvalık çeşitlerinde çok iyi dane tutumu ile birlikte, dane ve sürgün gelişiminin çok iyi olduğunu,
7-Gemlik Zeytinlerinde Eylül aylarında dökülmenin olmadığı,
8-Olgunlaşmanın erken olduğunu,
Gözlemledim.
Bedri TÜRK
Ziraat Mühendisi

syıldıran 02-08-2012 18:30

Sn. bedritürk ,
Çok güzel bir çalışma olmuş , emeğinize sağlık , bizler bu zamana dek akarların zeytinde yaptığı zararlar konusunda tabiri caizse cahil kaldık , kendim ve yazılarınızdan faydalanacak tüm zeytin üreticisi arkadaşlar adına teşekkür eder araştırmalarınızın devamını dilerim , eğer bir sakıncası olmıyacaksa kullanıp sonuç aldığınız ilacın etkili maddesini belirtmeniz mümkün mü ? Saygı ve selamlar . .

bedritürk 05-08-2012 12:09

Zeytinde şekil bozukluklarına neden olan akarlar ile mücadele zamanları
 
Zeytinde akarlar ile mücadele zamanları

1.MÜCADELE UYGULAMA DEVRESİ

Kışı zeytin ağacında geçiren eriophyide akar erginleri, ilkbahar ile birlikte sırasıyla yeni oluşan yapraklara-tomurcuk sap diplerine-tomurcuklara ve çiçeklere giderek beslenirler. Beslenmeleri sonucunda yeni oluşan yapraklarda deformasyona ve renk değişimlerine, tomurcukların kahverengileşerek kurumalarına ve dökülmelerine, aşırı çiçek dökümüne neden olmaktadır.

Bu noktaya kadar olan zararları minimize etmek ve meyve tutumundan sonra meyveye geçecek akar miktarını azaltmak için tomurcuklar çatlamadan çiçeklenme öncesi 1.akar mücadelesinin yapılması gerekmektedir.

2. MÜCADELE UYGULAMA DEVRESİ

Çiçeklenme tamamlandığında 2.uygulama yapılarak meyveye geçen akarlar ile mücadele edilerek danedeki emgisinin önüne geçilerek kaliteli meyve elde edilebilir. Karabiber dökümleri azaltılabilir.

Zeytin meyvesinde emgi olmaması nedeniyle çekirdek ve dane gelişimi hızlı bir şekilde gerçekleşir. Bu da birçok avantajlar sağlar zeytin üreticisine.

savagegarden 18-11-2012 19:04

bu mucadeleyı kükürt wp ilemi yapılacak yoksa baska maddelerde ekliyecekmiyiz

ugursarısoy 05-02-2020 10:44

Sn Hocam. Çok güzel bir çalışma. Tebrikler. Aynı sorundan ben de şüpheleniyorum. Ve iyi bir akar mücadelesi yapmak istiyorum. Sizin tecrübelerinizden faydalanmak adına, yaptığınız deneyde kullandığınız etken maddeli ilaçları da yazar mısınız.
Teşekkürler, iyi çalışmalar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024